TA NEA Logo
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Τεστ σωτηρίας για το Άλτσχαϊμερ
Να προβλέπει το Αλτσχάιμερ με μία απλή αιματολογική εξέταση είναι το μεγάλο στοίχημα που έχει βάλει ο δρ Κωνσταντίνος Λυκέτσος, που πραγματοποιεί τις έρευνές του στο παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Ο γάμος προστατεύει τη μνήμη
Το αν θα είναι κανείς ανύπαντρος ή διαζευγμένος στη μέση ηλικία, ως φαίνεται επηρεάζει τον κίνδυνο που διατρέχει να αναπτύξει νόσο του Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας όταν θα γεράσει, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Γιατί οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στη ζέστη
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ηλικιωμένοι το καλοκαίρι, διότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως θερμοπληξίας, θερμικής εξάντλησης, κραμπών και κόπωσης λόγω ζέστης, προειδοποιεί το Εθνικό Ίδρυμα Γηράνσεως (NIA) των ΗΠΑ.
Η αισιοδοξία αποτρέπει έμφραγμα και εγκεφαλικό
Σημαντικός παράγοντας πρόκλησης εμφράγματος και εγκεφαλικού είναι η αυθυποβολή, μιας και σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη οι άνδρες που πιστεύουν ότι διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα μπορούν να ζήσουν περισσότερα χρόνια από τους απαισιόδοξους.
«Γκρίζες ζώνες» στο τεστ κοπώσεως
Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες ενήλικοι ανεβαίνουν σε έναν κυλιόμενο διάδρομο, όχι για να γυμναστούν, αλλά για να αξιολογηθεί η υγεία της καρδιάς τους. Πόσο αξιόπιστο, όμως, είναι το τεστ κοπώσεως;
«Όχι» σε εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη πάνω από τα 75
Να μην πραγματοποιούν εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη στους άνδρες που έχουν ξεπεράσει το 75ο έτος της ηλικίας τους, προτείνει στους γιατρούς ομοσπονδιακή επιτροπή στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ελπίδες από πειραματικό φάρμακο για το Αλτσχάιμερ
Βρετανοί επιστήμονες επινόησαν ένα φάρμακο που θα μπορούσε να αποδειχθεί τουλάχιστον δύο φορές πιο αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ από ό,τι τα υπάρχοντα, επιβραδύνοντας σημαντικά την εξέλιξη της άνοιας.
Πόσο βοηθάει τη μνήμη η καλή χοληστερόλη
Η έλλειψη «καλής» (HDL) χοληστερόλης φαίνεται πως σχετίζεται με την εξασθένηση της μνήμης και την ανάπτυξη νόσου του Άλτσχαϊμερ αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που διεξήχθη στο Εθνικό Ίδρυμα Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) της Γαλλίας.
Σε ποια ηλικία «κόβεται» το σεξ;
Η κυρία Μαρία Κανακά, που συναντήσαμε στην πλατεία Πλυτά στο Παγκράτι, όχι μόνο δεν είχε ενδοιασμό να μιλήσει για το σεξ -ή τον έρωτα, όπως φυσικά τον αισθάνεται και τον αναφέρει- αλλά περήφανη μας εξήγησε ότι ακόμη και σε αυτήν την ηλικία χαίρετε την γενετήσια πράξη με το σύζυγό της.
Τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει» της άσκησης στην τρίτη ηλικία
Η γυμναστική στην τρίτη ηλικία μπορεί να προσφέρει αρκετά σωματικά και ψυχικά οφέλη, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς και κατ’ επέκταση μακροχρόνια ταλαιπωρία. Για να προστατευθείτε, ακολουθήστε τους βασικούς κανόνες προπόνησης για... ώριμα σώματα.
Οι 70άρηδες φέρνουν τη νέα σεξουαλική επανάσταση
Ολοένα περισσότεροι 70χρονοι απολαμβάνουν καλό και συχνό σεξ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία. Η μελέτη έδειξε πως σε μια 30ετία (1971-2001) αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των ανδρών και γυναικών ηλικίας άνω των 70 ετών που απολαμβάνουν το σεξ.
Άνοια δεν σημαίνει πάντοτε Άλτσχαϊμερ
Η νόσος του Άλτσχαϊμερ αποτελεί την συνηθέστερη - αλλά όχι την μοναδική - αιτία άνοιας, ενώ κληρονομικό υπόβαθρο έχει μόνο στο 20% των περιπτώσεων. Το 80% των κρουσμάτων σχετίζεται με μη κληρονομικούς παράγοντες - λ.χ. με νοσήματα που επηρεάζουν την παροχή αίματος στον εγκέφαλο.
Η μετάβαση από τη νηστεία στο αρνί...
Όταν γίνεται απότομα η μετάβαση από την σχεδόν χορτοφαγική νηστίσιμη κουζίνα, στην πλούσια σε λίπη και χοληστερίνη κουζίνα της Ανάστασης, ο οργανισμός μπορεί να εκπλαγεί δυσάρεστα…
Τα μυστικά για καλά γηρατειά
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσπαθήσει να επιβραδύνει κανείς τον ρυθμό έκπτωσης του οργανισμού του, που φυσιολογικά επέρχεται με τον χρόνο. Ο βασικότερος είναι να προσπαθεί να διατηρείται ενεργός...
Πως αλλάζει ο χρόνος τις αισθήσεις
Ο χρόνος αφήνει τα σημάδια του σε ολόκληρο το σώμα, από τον εγκέφαλό μέχρι τα οστά, ιδίως όταν δεν φροντίζει κανείς από νωρίς τον εαυτό του. Μοιραία, λοιπόν, επηρεάζονται και οι αισθήσεις μας - με την όραση και την ακοή να πλήττονται περισσότερο και συχνότερα
Η γυμναστική «ασπίδα» για το εγκεφαλικό
Ασπίδα προστασίας εναντίον των εγκεφαλικών επεισοδίων αποτελεί η μετρίας εντάσεως, αεροβική φυσική δραστηριότητα, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη, πολυετή μελέτη.
Η άσκηση δεν έχει ηλικία
Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει συνήθως όταν γερνάμε. Περπατάμε  ολοένα και πιο αργά, γινόμαστε ολοένα πιο αδύναμοι, τα  βήματά μας είναι ολοένα πιο μικρά και ασταθή και χάνουμε την  αίσθηση της ισορροπίας.
Έρευνα: 5 βήματα για να ζήσετε ώς τα 100
Το να γιορτάσει κανείς υγιής τα 100ά γενέθλιά του φαίνεται ότι τελικά δεν είναι απλώς θέμα καλών γονιδίων και καλής τύχης.
Το διπλό μπάι πας σε προχωρημένη ηλικία
Υψηλού κινδύνου είναι το μπαϊμπάς για τους ασθενείς που έχουν υπερβεί τα 85 τους χρόνια. Και αυτό, διότι η ηλικία από μόνη της αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου κάτι να μην πάει καλά, ενώ καθοριστικό ρόλο στη διενέργεια της επέμβασης αλλά και στην έκβασή της παίζουν πολυάριθμες άλλες παράμετροι.
Μυστικό μακροζωίας και ευφυΐας στην τρίτη ηλικία
Μία μεταλλαγή ενός συγκεκριμένου γονιδίου μπορεί να αποτελεί κλειδί της μακροζωίας αλλά και της διατήρησης κοφτερού του μυαλού έως τα βαθιά μας γηρατειά, αναφέρουν επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν, στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα