TA NEA Logo
Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Προβληματικά εμφυτεύματα ισχίου σε εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς
Εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αρθροπλαστική ισχίου ενδέχεται να έχουν εκτεθεί σε τοξικά επίπεδα μετάλλων λόγω κατασκευαστικού ελαττώματος στα εμφυτεύματα, προειδοποιεί μελέτη στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το BBC.
Οι πολλές θερμίδες «χαλάνε» το μυαλό
Ακόμα έναν λόγο για να μην το παρακάνουμε με το φαγητό ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως το πολύ φαγητό διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδηλώσεως προβλημάτων μνήμης μετά τα 70 μας.
Το πράσινο τσάι ξανανιώνει τους ηλικιωμένους
Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει τους συνταξιούχους να παραμείνουν δραστήριοι και να αποφύγουν τους σωματικούς περιορισμούς της ηλικίας, αναφέρουν Ιάπωνες ερευνητές.
Τεστ DNA δείχνει αν θα περάσουμε τα 100
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια έως 85% εάν κάποιος θα ζήσει μέχρι τα 100 του χρόνια, χάρη σε ένα νέο γενετικό τεστ που επινόησαν.
Γέροι οι 50άρηδες για τα 20χρονα!
Η νέα γενιά (οι ηλικίες κάτω των 25 ετών) πιστεύουν ότι η τρίτη ηλικία αρχίζει στα… 54 χρόνια και ότι η νιότη τελειώνει μόλις κλείσουμε τα 32 μας χρόνια, σύμφωνα με μία νέα δημοσκόπηση.
Γιατί μερικοί άνθρωποι ξεπερνούν τα 110
Οι άνθρωποι που ζουν έως την ηλικία των 110 ετών ή περισσότερο ακόμα, έχουν εξίσου πολλά νοσογόνα γονίδια με τον γενικό πληθυσμό, αλλά ως φαίνεται διαθέτουν και προστατευτικά γονίδια που συμβάλλουν στη μακροζωία τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Αντέστρεψαν τα γηρατειά με βλαστικά κύτταρα
Η έγχυση νεανικών κυττάρων στο γερασμένο σώμα μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο και πιο υγιείς - εάν βεβαίως ισχύουν και στους ανθρώπους τα ευρήματα μιας νέας μελέτης σε ποντίκια.
Απλή εξέταση στο αίμα «προβλέπει» το Αλτσχάιμερ
Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να ανιχνεύει τη νόσο Αλτσχάιμερ τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν αρχίσουν να εκδηλώνονται τα συμπτώματά της, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Οι επινοητές της εξέτασης ελπίζουν ότι θα χρησιμοποιείται εκτενώς μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Περισσότερα ψάρια, λιγότερη άνοια
Ακόμα μια μελέτη που δείχνει ότι η συστηματική κατανάλωση ψαριού ωφελεί σημαντικά την μνήμη και προστατεύει από την άνοια, ανακοίνωσαν αμερικανοί επιστήμονες που πραγματοποίησαν τομογραφίες εγκεφάλου σε ομάδα εθελοντών.
Σεξ το μυστικό της ευτυχίας μετά τα 65
Βαρόμετρο ευτυχίας αναδεικνύεται το σεξ για τους παντρεμένους που έχουν περάσει τα 65 τους χρόνια. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όσο πιο συχνά κάνουν σεξ, τόσο πιθανότερο είναι να νιώθουν ευτυχισμένοι από τη ζωή και το γάμο τους.
Τον αμφιβληστροειδή και τα μάτια σας
Τα μάτια μπορεί να είναι τα παράθυρα της ψυχής, ο αμφιβληστροειδής όμως είναι το παράθυρο του εγκεφάλου στον κόσμο. Οταν τραυματιστεί, η όραση απειλείται και μπορεί να χαθεί εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί αμέσως.
Πως μας προστατεύουν τα ψάρια από την άνοια
Η κατανάλωση ψαριών διεγείρει την ροή αίματος στον εγκέφαλο και έτσι μειώνει τις πιθανότητες να εκδηλώσουμε άνοια αργότερα στη ζωή μας, ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες.
Οστεοαρθρίτιδα: Η νόσος των δεινοσαύρων
Η οστεοαρθρίτιδα είναι πιθανώς το αρχαιότερο νόσημα των σπονδυλωτών ζώων, καθώς υπάρχουν ευρήματα οστεοαρθρίτιδας σε δεινόσαυρους - ιδιαίτερα στις αρθρώσεις που δέχονται τα μεγαλύτερα μηχανικά φορτία όπως τα γόνατα και τα ισχία.
Πότε είναι ανησυχητική η αφηρημάδα
Αν η αφηρημάδα περνάει απαρατήρητη πριν από τα 40, εκεί κοντά στα 50 αρχίζει να προβληματίζει ακόμα και τους πιο αδαείς: είναι απλή αφηρημάδα ή μήπως τα προεόρτια της επίφοβης άνοιας;
«Φάρμακο» για την άνοια το γέλιο
Σε «φάρμακο» για την άνοια αναδεικνύεται το γέλιο. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η γελωτοθεραπεία μπορεί να μειώσει κατά 20% τον εκνευρισμό των ασθενών, βελτιώνοντας επίσης την ψυχική τους διάθεση.
Αλτσχάιμερ: Τα επιστημονικά δεδομένα του 2011
Χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν τον Ιούλιο του 2011 στο Παγκόσμιο Συνέδριο Alzheimer, για να μοιραστούν τις νέες γνώσεις γύρω από αυτό και τις άλλες μορφές άνοιας.
Συμβουλές για όσους φροντίζουν ασθενείς με Αλτσχάιμερ
Η φροντίδα ενός ανοϊκού ασθενούς μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, αλλά υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης. Απαραίτητο, όμως, είναι να μην παραμελεί ο φροντιστής τον εαυτό του.
Εταιρείες και Σύλλογοι για το Αλτσχάιμερ
Στην χώρα μας υπάρχουν αρκετές εταιρείες και σύλλογοι υποστήριξης ασθενών με Αλτσχάιμερ και των ανθρώπων που τους φροντίζουν.
Τα θεραπευτικά «όπλα» εναντίον του Αλτσχάιμερ
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για την νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, υπάρχουν φάρμακα που αναστέλλουν και καθυστερούν σημαντικά την εξέλιξή της, ιδίως αν χορηγηθούν στα αρχικά στάδια, καθώς και μη φαρμακευτικές μέθοδοι που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Προβλήματα μνήμης: Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό
Οι δυσκολίες στην καθημερινή ζωή που μπορεί να εγείρουν υπόνοιες για Αλτσχάιμερ είναι πολύ συγκεκριμένες, αλλά δεν συνεπάγονται αυτομάτως πως όποιος τις έχει, πάσχει και από άνοια.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Οι κατάλληλοι υποψήφιοι για εγχείρηση μυωπίας
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα