TA NEA Logo
Τρίτη 30 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Πότε είναι ανησυχητική η αφηρημάδα
Αν η αφηρημάδα περνάει απαρατήρητη πριν από τα 40, εκεί κοντά στα 50 αρχίζει να προβληματίζει ακόμα και τους πιο αδαείς: είναι απλή αφηρημάδα ή μήπως τα προεόρτια της επίφοβης άνοιας;
«Φάρμακο» για την άνοια το γέλιο
Σε «φάρμακο» για την άνοια αναδεικνύεται το γέλιο. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η γελωτοθεραπεία μπορεί να μειώσει κατά 20% τον εκνευρισμό των ασθενών, βελτιώνοντας επίσης την ψυχική τους διάθεση.
Αλτσχάιμερ: Τα επιστημονικά δεδομένα του 2011
Χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν τον Ιούλιο του 2011 στο Παγκόσμιο Συνέδριο Alzheimer, για να μοιραστούν τις νέες γνώσεις γύρω από αυτό και τις άλλες μορφές άνοιας.
Συμβουλές για όσους φροντίζουν ασθενείς με Αλτσχάιμερ
Η φροντίδα ενός ανοϊκού ασθενούς μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, αλλά υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης. Απαραίτητο, όμως, είναι να μην παραμελεί ο φροντιστής τον εαυτό του.
Εταιρείες και Σύλλογοι για το Αλτσχάιμερ
Στην χώρα μας υπάρχουν αρκετές εταιρείες και σύλλογοι υποστήριξης ασθενών με Αλτσχάιμερ και των ανθρώπων που τους φροντίζουν.
Τα θεραπευτικά «όπλα» εναντίον του Αλτσχάιμερ
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για την νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, υπάρχουν φάρμακα που αναστέλλουν και καθυστερούν σημαντικά την εξέλιξή της, ιδίως αν χορηγηθούν στα αρχικά στάδια, καθώς και μη φαρμακευτικές μέθοδοι που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Προβλήματα μνήμης: Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό
Οι δυσκολίες στην καθημερινή ζωή που μπορεί να εγείρουν υπόνοιες για Αλτσχάιμερ είναι πολύ συγκεκριμένες, αλλά δεν συνεπάγονται αυτομάτως πως όποιος τις έχει, πάσχει και από άνοια.
Τα συμπτώματα και οι ανάγκες των ασθενών
Η νόσος Αλτσχάιμερ εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πώς ήταν ο ασθενής πριν τη νόσο (την προσωπικότητα, την φυσική του κατάσταση και τον τρόπο ζωής του).
Πως γίνεται η διάγνωση της άνοιας
Ένας έμπειρος κλινικός γιατρός μπορεί να διαγνώσει την νόσο Αλτσχάιμερ με βεβαιότητα έως και 90%, συνδυάζοντας τα διαγνωστικά μέσα που έχει στη διάθεσή του.
Πως να προστατευθείτε από την άνοια
Πρόσφατες σχετικές μελέτες δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, του σωματικού βάρους, των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα ωφελούν τον εγκέφαλο όσο και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Τι είναι η νόσος Αλτσχάιμερ
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου. Αρχικά της συμπτώματα είναι η ήπια έκπτωση της μνήμης και των άλλων νοητικών λειτουργιών που συχνά περνούν απαρατήρητα τόσο από τον ίδιο τον ασθενή όσο και από τα μέλη της οικογένειάς του.
Αλτσχάιμερ: Σώστε το μυαλό σας
Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ στις 21 Σεπτεμβρίου - και ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν άνοια. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να προστατέψουμε το μυαλό μας, αρκεί να αρχίσουμε νωρίς - απ' τα 40 μας κιόλας.
Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας
Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια – ίσως γιατί ο εγκέφαλος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στο «ζάχαρο» και δεν το αντέχει σε μεγάλες δόσεις.
Η κατάθλιψη μετά τη σύνταξη
Η συνταξιοδότηση είναι ένας ισχυρός ψυχοπιεστικός παράγοντας στην ζωή ενός ανθρώπου. Αποτελεί μία ισχυρή απώλεια, με πρακτικές και συμβολικές διαστάσεις.
Τα γονίδια και όχι ο τρόπος ζωής καθορίζουν τη μακροζωία
Το κάπνισμα, το ποτό και τα φαστ φουντ δεν θα μας εμποδίσουν να ζήσουμε μέχρι τα 100 μας χρόνια - αρκεί να έχουμε τα σωστά γονίδια. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όταν το θέμα είναι η μακροζωία, τα γονίδια είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά.
Ο δεκάλογος για να αποκτήσετε μνήμη ελέφαντα
Οι διακοπές είναι μια καλή ευκαιρία για να αποσυμφορήσετε τον νου σας και να ασκήσετε τη μνήμη σας. Ειδικοί επιστήμονες σάς δίνουν λοιπόν 10 συμβουλές για να κρατήσετε τον εγκέφαλό σας σε μεγάλη φόρμα.
Και τα μικρά προβλήματα αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας
Το συνάχι και η απώλεια των δοντιών δεν είναι παράγοντες που θα συσχέτιζε κανείς με την υγεία του εγκεφάλου. Ομως μια νέα μελέτη υποδηλώνει πως τα μικρά προβλήματα υγείας μπορεί να δρουν αθροιστικά αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.
Οι επτά παράγοντες που προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ
Εάν ήμασταν λίγο πιο δραστήριοι, κόβαμε το κάπνισμα, προσέχαμε τι τρώμε, ελέγχαμε το στρες μας και φροντίζαμε να μορφωθούμε, το ένα στα δύο κρούσματα της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να αποφευχθεί, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Μάστιγα η ουρική αρθρίτιδα
Αν και επί αιώνες την αποκαλούσαν «νόσο των βασιλέων», επειδή σχετίζεται με μια διατροφή πλούσια σε κρέας και αλκοόλ, η ουρική αρθρίτιδα (ή ποδάγρα) είναι πλέον πολύ συνηθισμένη. Υπολογίζεται πως το 2,5% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αυτήν.
«Ρεκόρ» μακροβιότητας στην Ικαρία
Στα άδυτα της μακροβιότητας έχουν…βουτήξει Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να σπάσουν τον μυστικό κώδικα που χαρίζει στους ανθρώπους έξτρα χρόνια ζωής. Στην χώρα μας το ρεκόρ το έχουν κατακτήσει οι Ικαριώτες.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα