TA NEA Logo
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Γιατί μερικοί άνθρωποι ξεπερνούν τα 110
Οι άνθρωποι που ζουν έως την ηλικία των 110 ετών ή περισσότερο ακόμα, έχουν εξίσου πολλά νοσογόνα γονίδια με τον γενικό πληθυσμό, αλλά ως φαίνεται διαθέτουν και προστατευτικά γονίδια που συμβάλλουν στη μακροζωία τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Αντέστρεψαν τα γηρατειά με βλαστικά κύτταρα
Η έγχυση νεανικών κυττάρων στο γερασμένο σώμα μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο και πιο υγιείς - εάν βεβαίως ισχύουν και στους ανθρώπους τα ευρήματα μιας νέας μελέτης σε ποντίκια.
Απλή εξέταση στο αίμα «προβλέπει» το Αλτσχάιμερ
Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να ανιχνεύει τη νόσο Αλτσχάιμερ τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν αρχίσουν να εκδηλώνονται τα συμπτώματά της, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Οι επινοητές της εξέτασης ελπίζουν ότι θα χρησιμοποιείται εκτενώς μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Περισσότερα ψάρια, λιγότερη άνοια
Ακόμα μια μελέτη που δείχνει ότι η συστηματική κατανάλωση ψαριού ωφελεί σημαντικά την μνήμη και προστατεύει από την άνοια, ανακοίνωσαν αμερικανοί επιστήμονες που πραγματοποίησαν τομογραφίες εγκεφάλου σε ομάδα εθελοντών.
Σεξ το μυστικό της ευτυχίας μετά τα 65
Βαρόμετρο ευτυχίας αναδεικνύεται το σεξ για τους παντρεμένους που έχουν περάσει τα 65 τους χρόνια. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όσο πιο συχνά κάνουν σεξ, τόσο πιθανότερο είναι να νιώθουν ευτυχισμένοι από τη ζωή και το γάμο τους.
Τον αμφιβληστροειδή και τα μάτια σας
Τα μάτια μπορεί να είναι τα παράθυρα της ψυχής, ο αμφιβληστροειδής όμως είναι το παράθυρο του εγκεφάλου στον κόσμο. Οταν τραυματιστεί, η όραση απειλείται και μπορεί να χαθεί εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί αμέσως.
Πως μας προστατεύουν τα ψάρια από την άνοια
Η κατανάλωση ψαριών διεγείρει την ροή αίματος στον εγκέφαλο και έτσι μειώνει τις πιθανότητες να εκδηλώσουμε άνοια αργότερα στη ζωή μας, ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες.
Οστεοαρθρίτιδα: Η νόσος των δεινοσαύρων
Η οστεοαρθρίτιδα είναι πιθανώς το αρχαιότερο νόσημα των σπονδυλωτών ζώων, καθώς υπάρχουν ευρήματα οστεοαρθρίτιδας σε δεινόσαυρους - ιδιαίτερα στις αρθρώσεις που δέχονται τα μεγαλύτερα μηχανικά φορτία όπως τα γόνατα και τα ισχία.
Πότε είναι ανησυχητική η αφηρημάδα
Αν η αφηρημάδα περνάει απαρατήρητη πριν από τα 40, εκεί κοντά στα 50 αρχίζει να προβληματίζει ακόμα και τους πιο αδαείς: είναι απλή αφηρημάδα ή μήπως τα προεόρτια της επίφοβης άνοιας;
«Φάρμακο» για την άνοια το γέλιο
Σε «φάρμακο» για την άνοια αναδεικνύεται το γέλιο. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η γελωτοθεραπεία μπορεί να μειώσει κατά 20% τον εκνευρισμό των ασθενών, βελτιώνοντας επίσης την ψυχική τους διάθεση.
Αλτσχάιμερ: Τα επιστημονικά δεδομένα του 2011
Χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν τον Ιούλιο του 2011 στο Παγκόσμιο Συνέδριο Alzheimer, για να μοιραστούν τις νέες γνώσεις γύρω από αυτό και τις άλλες μορφές άνοιας.
Συμβουλές για όσους φροντίζουν ασθενείς με Αλτσχάιμερ
Η φροντίδα ενός ανοϊκού ασθενούς μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, αλλά υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης. Απαραίτητο, όμως, είναι να μην παραμελεί ο φροντιστής τον εαυτό του.
Εταιρείες και Σύλλογοι για το Αλτσχάιμερ
Στην χώρα μας υπάρχουν αρκετές εταιρείες και σύλλογοι υποστήριξης ασθενών με Αλτσχάιμερ και των ανθρώπων που τους φροντίζουν.
Τα θεραπευτικά «όπλα» εναντίον του Αλτσχάιμερ
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για την νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, υπάρχουν φάρμακα που αναστέλλουν και καθυστερούν σημαντικά την εξέλιξή της, ιδίως αν χορηγηθούν στα αρχικά στάδια, καθώς και μη φαρμακευτικές μέθοδοι που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Προβλήματα μνήμης: Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό
Οι δυσκολίες στην καθημερινή ζωή που μπορεί να εγείρουν υπόνοιες για Αλτσχάιμερ είναι πολύ συγκεκριμένες, αλλά δεν συνεπάγονται αυτομάτως πως όποιος τις έχει, πάσχει και από άνοια.
Τα συμπτώματα και οι ανάγκες των ασθενών
Η νόσος Αλτσχάιμερ εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πώς ήταν ο ασθενής πριν τη νόσο (την προσωπικότητα, την φυσική του κατάσταση και τον τρόπο ζωής του).
Πως γίνεται η διάγνωση της άνοιας
Ένας έμπειρος κλινικός γιατρός μπορεί να διαγνώσει την νόσο Αλτσχάιμερ με βεβαιότητα έως και 90%, συνδυάζοντας τα διαγνωστικά μέσα που έχει στη διάθεσή του.
Πως να προστατευθείτε από την άνοια
Πρόσφατες σχετικές μελέτες δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, του σωματικού βάρους, των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα ωφελούν τον εγκέφαλο όσο και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Τι είναι η νόσος Αλτσχάιμερ
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου. Αρχικά της συμπτώματα είναι η ήπια έκπτωση της μνήμης και των άλλων νοητικών λειτουργιών που συχνά περνούν απαρατήρητα τόσο από τον ίδιο τον ασθενή όσο και από τα μέλη της οικογένειάς του.
Αλτσχάιμερ: Σώστε το μυαλό σας
Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ στις 21 Σεπτεμβρίου - και ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν άνοια. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να προστατέψουμε το μυαλό μας, αρκεί να αρχίσουμε νωρίς - απ' τα 40 μας κιόλας.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα