TA NEA Logo
Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Τα συμπτώματα και οι ανάγκες των ασθενών
Η νόσος Αλτσχάιμερ εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πώς ήταν ο ασθενής πριν τη νόσο (την προσωπικότητα, την φυσική του κατάσταση και τον τρόπο ζωής του).
Πως γίνεται η διάγνωση της άνοιας
Ένας έμπειρος κλινικός γιατρός μπορεί να διαγνώσει την νόσο Αλτσχάιμερ με βεβαιότητα έως και 90%, συνδυάζοντας τα διαγνωστικά μέσα που έχει στη διάθεσή του.
Πως να προστατευθείτε από την άνοια
Πρόσφατες σχετικές μελέτες δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, του σωματικού βάρους, των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα ωφελούν τον εγκέφαλο όσο και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Τι είναι η νόσος Αλτσχάιμερ
Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου. Αρχικά της συμπτώματα είναι η ήπια έκπτωση της μνήμης και των άλλων νοητικών λειτουργιών που συχνά περνούν απαρατήρητα τόσο από τον ίδιο τον ασθενή όσο και από τα μέλη της οικογένειάς του.
Αλτσχάιμερ: Σώστε το μυαλό σας
Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ στις 21 Σεπτεμβρίου - και ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν άνοια. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να προστατέψουμε το μυαλό μας, αρκεί να αρχίσουμε νωρίς - απ' τα 40 μας κιόλας.
Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας
Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια – ίσως γιατί ο εγκέφαλος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στο «ζάχαρο» και δεν το αντέχει σε μεγάλες δόσεις.
Η κατάθλιψη μετά τη σύνταξη
Η συνταξιοδότηση είναι ένας ισχυρός ψυχοπιεστικός παράγοντας στην ζωή ενός ανθρώπου. Αποτελεί μία ισχυρή απώλεια, με πρακτικές και συμβολικές διαστάσεις.
Τα γονίδια και όχι ο τρόπος ζωής καθορίζουν τη μακροζωία
Το κάπνισμα, το ποτό και τα φαστ φουντ δεν θα μας εμποδίσουν να ζήσουμε μέχρι τα 100 μας χρόνια - αρκεί να έχουμε τα σωστά γονίδια. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όταν το θέμα είναι η μακροζωία, τα γονίδια είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά.
Ο δεκάλογος για να αποκτήσετε μνήμη ελέφαντα
Οι διακοπές είναι μια καλή ευκαιρία για να αποσυμφορήσετε τον νου σας και να ασκήσετε τη μνήμη σας. Ειδικοί επιστήμονες σάς δίνουν λοιπόν 10 συμβουλές για να κρατήσετε τον εγκέφαλό σας σε μεγάλη φόρμα.
Και τα μικρά προβλήματα αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας
Το συνάχι και η απώλεια των δοντιών δεν είναι παράγοντες που θα συσχέτιζε κανείς με την υγεία του εγκεφάλου. Ομως μια νέα μελέτη υποδηλώνει πως τα μικρά προβλήματα υγείας μπορεί να δρουν αθροιστικά αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας.
Οι επτά παράγοντες που προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ
Εάν ήμασταν λίγο πιο δραστήριοι, κόβαμε το κάπνισμα, προσέχαμε τι τρώμε, ελέγχαμε το στρες μας και φροντίζαμε να μορφωθούμε, το ένα στα δύο κρούσματα της νόσου Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να αποφευχθεί, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Μάστιγα η ουρική αρθρίτιδα
Αν και επί αιώνες την αποκαλούσαν «νόσο των βασιλέων», επειδή σχετίζεται με μια διατροφή πλούσια σε κρέας και αλκοόλ, η ουρική αρθρίτιδα (ή ποδάγρα) είναι πλέον πολύ συνηθισμένη. Υπολογίζεται πως το 2,5% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αυτήν.
«Ρεκόρ» μακροβιότητας στην Ικαρία
Στα άδυτα της μακροβιότητας έχουν…βουτήξει Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να σπάσουν τον μυστικό κώδικα που χαρίζει στους ανθρώπους έξτρα χρόνια ζωής. Στην χώρα μας το ρεκόρ το έχουν κατακτήσει οι Ικαριώτες.
Ελπίδες από πειραματική θεραπεία για το Πάρκινσον
Τα κινητικά συμπτώματα των ανθρώπων που πάσχουν από νόσο του Πάρκινσον φέρεται να βελτιώνει σημαντικά μία νέα πειραματική μέθοδος που επινόησαν ιταλοί επιστήμονες.
Φάρμακο αντιστρέφει τα (πρόωρα) γηρατειά
Το «ελιξίριο της νεότητας» μπορεί σύντομα να αποτελεί πραγματικότητα, καθώς σε μια εκπληκτική σειρά πειραμάτων, αμερικανοί επιστήμονες κατόρθωσαν να γιατρέψουν υπερήλικα κύτταρα παιδιών γερασμένων πριν την ώρα τους.
Τραυματίζονται πέφτοντας απ’ το κρεβάτι ή την καρέκλα
Περίπου 20.800 Βρετανοί διακομίζονται κάθε χρόνο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, τραυματισμένοι σοβαρά έπειτα από πτώση από το… κρεβάτι τους, ενώ άλλοι 12.000 χτυπούν σοβαρά πέφτονας από την καρέκλα τους.
Ο «κλέφτης της γλώσσας»
Η πρωτοπαθής προϊούσα μη-ευφραδής αφασία είναι μια μορφή άνοιας που προσβάλλει το κέντρο λόγου στον εγκέφαλο. Στην ουσία αποτελεί μία από τις αρκετές μορφές άνοιας, οι οποίες χάνονται στη σκιά της πιο γνωστής: της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Εξέταση αίματος αποκαλύπτει το Αλτσχάιμερ
Επιστήμονες από το Μόντρεαλ του Καναδά επινόησαν μία εξέταση αίματος, που θα μπορούσε να ανιχνεύει τη νόσο του Άλτσχαϊμερ στα πρώιμα στάδιά της και να συμβάλει στην καλύτερη παρακολούθηση της εξέλιξής της.
Εξέταση «δείχνει» το Άλτσχαϊμερ 10 χρόνια πριν εκδηλωθεί
Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου μπορεί να εντοπίζει τους ασθενείς που θα αναπτύξουν Άλτσχαϊμερ πολλά χρόνια πριν εκδηλώσουν τα πρώτα συμπτώματα, σύμφωνα με μία νέα, μικρή μελέτη.
Πάρκινσον: Ελπίδες από την γονιδιοθεραπεία
Ενθαρρυντικά αποτελέσματα είχαν - για πρώτη φορά - οι προσπάθειες αντιμετώπισης της νόσου του Πάρκινσον με γονιδιοθεραπεία, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ομάδα αμερικανών επιστημόνων.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Οι κατάλληλοι υποψήφιοι για εγχείρηση μυωπίας
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα