TA NEA Logo
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διατροφή για καλή άμυνα απέναντι στα μικρόβια
Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί την ασπίδα του σώματος απέναντι σε ιούς, βακτήρια και άλλους παθογόνους οργανισμούς. Η κατάστασή του εξαρτάται από τη συνολική κατάσταση του οργανισμού, από τις ορμονικές διαταραχές, τη γήρανση, το στρες και τη διατροφή.
Διακοπές, αλκοόλ και ήπαρ
Σχεδόν όλοι πίνουμε οινοπνευματώδη ποτά κατά τις περισσότερες κοινωνικές εξόδους, επειδή «έτσι συνηθίζεται» ή «για να χαλαρώσουμε». Δυστυχώς, όμως, το ποτό δεν είναι πάντοτε ακίνδυνο και τα όρια της απλής χρήσης από την κατάχρηση και τον αλκοολισμό, δηλαδή την εξάρτηση από το αλκοόλ, δεν είναι εύκολα διακριτά.
«Ειδική» η ενυδάτωση του καλοκαιριού
Το καλοκαίρι το δέρμα αντιμετωπίζει άλλες ανάγκες σε σχέση με τον χειμώνα. Η ενυδάτωση με κρέμα θα πρέπει να γίνεται μισή ώρα πριν από τη χρήση της αντηλιακής κρέμας.
Πόσα υγρά χρειαζόμαστε για να μην αφυδατωθούμε
Το νερό είναι ένα απολύτως απαραίτητο συστατικό της διατροφής για τη διατήρηση της ζωής. Αν αναλογιστούμε ότι η σύσταση του ανθρώπινου σώματος σε νερό κυμαίνεται μεταξύ 60% (ενήλικες) και 75% (μωρά) μπορούμε να κατανοήσουμε την αναγκαιότητά του.
Κλιματιστικά και υγεία
Τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται ευρεία χρήση των κλιματιστικών, με κύριο σκοπό το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε να γίνει πιο άνετο, κυρίως από πλευράς θερμοκρασίας και υγρασίας. Η λειτουργία αυτή είναι ζωτικής σημασίας για ορισμένες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι, ασθενείς με καρδιαγγειακά και κυρίως αναπνευστικά προβλήματα.
Προλάβετε τις 8 παθήσεις του καύσωνα
Δεν είναι μόνο η θερμοπληξία που μπορεί να «χτυπήσει» τον οργανισμό τις ημέρες του καύσωνα. Οι παθήσεις που σχετίζονται με έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες ποικίλουν από τις μυϊκές κράμπες και την επιφανειακή θερινή ιδρώα ως την όχι σπάνια θανατηφόρο θερμοπληξία. Ποικιλία εμφανίζουν τα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου θερμικών παθήσεων, οι οποίες προσβάλλουν όλες τις ηλικίες.
Επικίνδυνα σημεία της γρήγορης δίαιτας
Σύμφωνα με τις διαιτητικές κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ένας εφικτός και ακίνδυνος ρυθμός απώλειας κιλών είναι από μισό έως ένα κιλό την εβδομάδα που θα πρέπει να επιτυγχάνεται με μείωση της πρόσληψης τροφής κατά 500-1.000 θερμίδες ημερησίως.
Προσοχή στη χορήγηση των αντικαπνιστικών φαρμάκων
Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι διακοπής του καπνίσματος. Αυτές που χρησιμοποιούμε στα ιατρεία διακοπής είναι αυτές που μεγάλες μελέτες καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους.
Τα διατροφικά «αντίδοτα» για κολίτιδα και Crohn
Οι πάσχοντες από ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn πρέπει να τρώνε απ' όλα, αλλά να λαμβάνουν ορισμένα διαιτητικά μέτρα για να αποφύγουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων τους.
Τι μπορεί να κρύβει ο επίμονος πόνος στη μέση
Ο πόνος στη μέση που διαρκεί πάνω από τρεις μήνες και είναι εντονότερος το πρωί, δεν αποτελεί πάντοτε επακόλουθο μιας κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου, μιας κάκωσης σε μυς και συνδέσμους της περιοχής ή εκφυλιστικών προβλημάτων όπως η οστεοαρθρίτιδας.
Τα άγνωστα και επικίνδυνα χλαμύδια
Τα χλαμύδια είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis, το οποίο μεταδίδεται από τα υγρά ή τα τοιχώματα του κόλπου των μολυσμένων γυναικών και το έκκριμα της ουρήθρας ή και το τοίχωμα του έξω στομίου της ουρήθρας των μολυσμένων ανδρών.
Τα μυστικά της ηλιοπροστασίας
Τα τελευταία χρόνια σημειώνονται ολοένα και περισσότερα κρούσματα μελανώματος, όχι μόνο σε ενηλίκους αλλά και σε παιδιά, εφήβους και νεαρά άτομα. Η κατάρριψη λανθασμένων δοξασιών που έχουν συμβάλει στην αλόγιστη έκθεση των Ελλήνων στον ήλιο αποτελούν τους πυλώνες της πρόληψης του δερματικού καρκίνου.
Και τώρα, ο εθισμός στο... μαύρισμα
Γνωρίζετε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο προκαλεί καρκίνο του δέρματος; Ωστόσο σας είναι αδύνατο να σταματήσετε να ξαπλώνετε με τις ώρες στην ξαπλώστρα της παραλίας, αλλάζοντας πλευρό ή παίζοντας ρακέτες με σκοπό την απόκτηση ομοιόμορφου μπρούντζινου μαυρίσματος; Αν απαντήσατε «ναι» στα δύο παραπάνω ερωτήματα πιθανόν ανήκετε στην κατηγορία των «εξαρτημένων από το μαύρισμα».
Οι νέες τεχνικές για εξαφάνιση των ρυτίδων
Για την αντιμετώπιση των ρυτίδων επινοούνται διαρκώς νέες θεραπείες, οι οποίες ουσιαστικά επιδρούν στο χόριο - δηλαδή στο κομμάτι του ιστού κάτω από την επιδερμίδα το οποίο είναι το κυρίως υπεύθυνο για τη διατήρηση της συνοχής του δέρματος.
Ισορροπημένη διατροφή για υγιές δέρμα
Για να διατηρηθεί το δέρμα υγιές και λαμπερό είναι απαραίτητη η τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς και η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών. Η κακή και ελλιπής σε θερμίδες διατροφή αποδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του δέρματος (π.χ. ακμή).
10+1 συμβουλές για σωστό αδυνάτισμα
Η μόνιμη και ασφαλής απώλεια βάρους δεν είναι απλή υπόθεση, γι' αυτό, αποτυγχάνει περισσότερο από το 90% των προσπαθειών που γίνονται. Σε πολλές περιπτώσεις, αιτία της αποτυχίας είναι οι μεγάλες προσδοκίες: οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να χάσουν εύκολα και γρήγορα πολλά κιλά - πράγμα αδύνατο...
Πόσο σημαντικά είναι τα όνειρα
Τα όνειρα αντικατοπτρίζουν τη συνέχεια της συνειδητής, αλλά και της λιγότερο συνειδητής προσπάθειας που καταβάλλουμε όταν είμαστε ξύπνιοι για να δώσουμε νόημα στις εμπειρίες μας, να αποκρυσταλλώσουμε τις σκέψεις μας και να τις συνδέσουμε με τα συναισθήματά μας.
Διαφορετικό το άσθμα από ασθενή σε ασθενή
Oι περισσότεροι άνθρωποι θα αναγνώριζαν το άσθμα σε ένα παιδί ή σε έναν ενήλικο σαν επεισόδιο δύσπνοιας με σφύριγμα στην αναπνοή, που εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια άσκησης ή άλλες φορές και στην ηρεμία, ενώ είναι πιο συχνό την άνοιξη ή το φθινόπωρο.
Η «αναζωπύρωση» της φυματίωσης και η αντιμετώπισή της
Πολλοί παράγοντες έχουν συντελέσει στην πρόσφατη «αναζωπύρωση» της φυματίωσης. Οι σπουδαιότεροι από αυτούς είναι το ΑΙDS, η μετανάστευση, κοινωνικο-οικονομικοί και περιβαλλοντολογικοί παράγοντες.
Πότε πρέπει να χειρουργηθεί η παχυσαρκία
Η χειρουργική θεραπεία της παθολογικής παχυσαρκίας αποτελεί την αποτελεσματικότερη και μονιμότερη λύση. Υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση είναι οι ασθενείς με ΒΜΙ μεγαλύτερο του 40 ή μεγαλύτερο του 35 εάν συνυπάρχουν σοβαρές συνοδές επιπλοκές.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα