TA NEA Logo
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Εφικτή μόνο η θεραπευτική κλωνοποίηση
Η κλωνοποίηση είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνική, που ανοίγει νέους ορίζοντες στην ιατρική επιστήμη και ταξινομείται σε δύο βασικές κατηγορίες: την αναπαραγωγική και τη θεραπευτική κλωνοποίηση.
Λίγη σοκολάτα παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία
Η σοκολάτα αποτελεί ένα ιδιαίτερα εύγευστο τρόφιμο που συναρπάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Επειδή καταναλώνεται ευρέως, έχει περάσει και αυτή στο μικροσκόπιο των επιστημόνων και έχουν προκύψει μελέτες με πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Κολπική μαρμαρυγή και κολπικός πτερυγισμός: δύο συχνές αρρυθμίες
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πάσχουν στην χώρα μας από κάποια μορφή καρδιακής αρρυθμίας - μιας διαταραχής του καρδιακού ρυθμού που ευθύνεται για το 15%-20% των εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου.
Η υπέρταση δεν προκαλεί συμπτώματα
Ένας στους τρεις άντρες στη χώρα μας και μία στις τρεις γυναίκες πάσχουν από υπέρταση, δηλαδή έχουν αρτηριακή πίεση υψηλότερη από το φυσιολογικό. Η επίσημη σύσταση είναι να διατηρείται χαμηλότερα από 140/90 mmΗg στον γενικό πληθυσμό και κάτω από 130/80 mmΗg στους διαβητικούς και τους καρδιοπαθείς.
Πως γίνεται άσθμα η ρινίτιδα
Όταν ένα παιδί είναι αλλεργικό, τα συμπτώματα μπορούν να μεταφερθούν από το ένα όργανο στο άλλο ή να επιδεινωθούν χρόνο με τον χρόνο. Αν και δεν αποκλείεται η αλλεργία να υποχωρήσει με τα χρόνια, δεν ισχύει εδώ η περίπτωση να «σκληραγωγηθεί» ή να συνηθίσει ο οργανισμός, και αν δεν δοθεί προσοχή, είναι πιο πιθανό να υπάρξει επιδείνωση. Έτσι η απλή ρινίτιδα μπορεί να γίνει άσθμα.
Κάτι περισσότερο από ανάγκη ο καλός ύπνος
O ύπνος καταλαμβάνει το 1/3 της ζωής μας. Παρότι δεν υπάρχει ιδανική διάρκεια όσον αφορά την ημερήσια ανάγκη ωρών ύπνου, εκτιμάται ότι 7-8 ώρες είναι αρκετές για έναν ενήλικο, ενώ ύπνος λιγότερος των 6 ωρών συχνά ενοχοποιείται ως παράγων μείωσης της ευεξίας.
Γιατί ερωτευόμαστε την άνοιξη;
Η άνοιξη είναι εποχή ζωντάνιας, αναγέννησης, ανανέωσης... Σηματοδοτεί την απαρχή καλύτερων ημερών, γι΄ αυτό και οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί σε αλλαγές. Γιατί όμως ερωτευόμαστε συχνότερα και εντονότερα την άνοιξη;
Ο έρωτας περνάει από το στομάχι
Μελέτες έχουν δείξει ότι το σχήμα, το μέγεθος, η γεύση, το άρωμα, ακόμη η υφή ενός τροφίμου μπορεί να δράσουν συνειρμικά και να δώσουν ερεθίσματα για τη διέγερση της ερωτικής επιθυμίας. Επιπλέον, μία τροφή μπορεί να περιέχει συστατικά και ουσίες που επηρεάζουν τη φυσιολογία του οργανισμού, ώστε να αυξάνεται η ερωτική διάθεση.
Πως θα βελτιώσετε την υγεία των οστών σας
H οστεοπόρωση δεν αποτελεί φυσιολογικό τμήμα της γήρανσης, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να αποτραπεί, να ανιχνευθεί και να αντιμετωπισθεί.
Οι εγχειρήσεις για τον προστάτη
Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που δέχεται ο ουρολόγος στην καθημερινή του πρακτική, είναι ποια είναι η καλύτερη χειρουργική μέθοδος για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. και το μόνιμο, αγωνιώδες ερώτημα που εκφράζουν οι ασθενείς είναι αν κάποια επέμβαση έχει κίνδυνο να τους αφήσει μόνιμη ακράτεια ούρων.
Η αποκατάσταση έπειτα από τη μαστεκτομή
Η πλαστική επανορθωτική χειρουργική αποκατάσταση του μαστού έπειτα από μαστεκτομή αποτελεί κοινή πρακτική στην εποχή μας. Οι λόγοι που οδήγησαν στο γεγονός αυτό είναι κυρίως η βελτίωση των τεχνικών και των μεθόδων, η καλύτερη εκπαίδευση των πλαστικών χειρουργών και η ευρύτερη ενημέρωση των ασθενών, που αναζητούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η διατροφή για το έλκος
Το πεπτικό έλκος χαρακτηρίζεται από απώλεια ιστού του πεπτικού σωλήνα. Όπως στις περισσότερες παθήσεις του πεπτικού συστήματος, έτσι και στο πεπτικό έλκος συστήνεται αλλαγή των διατροφικών συνηθειών με σκοπό τη μείωση των συμπτωμάτων και την επούλωση του έλκους.
Δύσκολη η αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα
Ο καρκίνος του πνεύμονα, ασθένεια που εξελίχθηκε σε μεγάλο πρόβλημα λόγω του καπνίσματος, πρέπει να μας φοβίζει. Είναι μια ασθένεια εξουθενωτική για τον άρρωστο και το περιβάλλον του, που συνήθως έχει πολύ κακή πρόγνωση.
Το τσούξιμο στην ούρηση
Το αίσθημα τσουξίματος ή καψίματος στην ούρηση προέρχεται από τον ερεθισμένο βλεννογόνο της ουρήθρας, από την οποία και αποβάλλουμε τα ούρα. Τα αίτια αυτής της κατάστασης μπορεί να είναι είτε η κάκωση της ουρήθρας είτε η φλεγμονή της. Άλλες παθήσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Οι ιοί που προκαλούν καρκίνο στη μήτρα
Τα τελευταία χρόνια, η συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει μειωθεί σημαντικά. Παρ΄ όλα αυτά, η συχνότητα των αδενοκαρκινωμάτων - τα οποία πιο εύκολα ξεφεύγουν από την έγκαιρη ανίχνευση με το τεστ κατά Παπανικολάου και που η πρόγνωσή τους είναι συνήθως χειρότερη - αυξάνεται, κυρίως σε νεώτερες γυναίκες.
Πότε χρειαζόμαστε ψυχανάλυση, πότε ψυχοθεραπεία
Oι απαντήσεις «ποτέ» ή «αχρείαστοι να είναι» ή ότι «είναι μόνο για τους τρελούς» είναι ξεπερασμένες. Η ψυχανάλυση και η ψυχοθεραπεία για καλό, ή για κάποιους λίγους που πιστεύουν ότι είναι για κακό, έχει μπει για τα καλά στην καθημερινή μας... ομιλία.
Αυξημένες τρανσαμινάσες: αθώο εύρημα ή σήμα κινδύνου;
Oι τρανσαμινάσες είναι ένζυμα που παράγονται από το ήπαρ (συκώτι) και συνήθως ανακαλύπτονται αυξημένες σε τυχαίο τσεκ-απ. Η αύξησή τους συνήθως σημαίνει κάποιου βαθμού βλάβη στο όργανο που καθαρίζει το αίμα, στο ήπαρ.
Οι κίνδυνοι από την κακή χρήση φακών επαφής
Oι φακοί επαφής, όσο και αν είναι συμβατοί με τη φυσιολογία του κερατοειδούς, παραμένουν για τα μάτια μας ένα ξένο σώμα και μπορεί να επιφέρουν αλλαγές και να προκαλέσουν παροδικές, αλλά και μη αναστρέψιμες αντιδράσεις.
Έχετε κρυολόγημα ή γρίπη;
Το κοινό κρυολόγημα είναι η πιο συχνή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου και μαζί με τη γρίπη αποτελούν την πρώτη αιτία νοσηρότητας στον δυτικό κόσμο. Παρότι όλα τα κρυολογήματα συχνά τα αναφέρουμε ως γρίπη, η αλήθεια είναι ότι το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη είναι διαφορετικές νόσοι.
Τι να προσέχουμε όταν πίνουμε
Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αυξάνεται κατά 20% τον Δεκέμβριο, αφενός διότι αυξάνονται οι κοινωνικές έξοδοι, αφετέρου διότι το πνεύμα των ημερών μάς καλεί να χαλαρώσουμε. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε το νου μας, να μην το παρακάνουμε.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα