TA NEA Logo
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
ΧΑΠ: Η ύπουλη νόσος των καπνιστών
Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια εμφανίζεται στο περίπου 6%-8% του πληθυσμού και προσβάλλει σχεδόν αποκλειστικά καπνιστές μέσης ηλικίας (άνω των 40-45 ετών).
Άλλο καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και άλλο καρκίνος
Καθώς ο άνδρας μεγαλώνει σε ηλικία, ο προστάτης διογκώνεται σε διάφορο βαθμό και το φαινόμενο αυτό αρχίζει να γίνεται κλινικά εμφανές μετά τα 50 έτη. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.
Υπερδραστήρια κύστη: Μία συχνή αλλά άγνωστη ασθένεια
Το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστεως αποτελεί συχνή πάθηση που προσβάλει το 17% των ανδρών άνω των 40 ετών, ενώ μία στις έξι γυναίκες υποφέρει από το σύνδρομο αυτό.
Ελπίδες από τα βλαστοκύτταρα
Πολλά από τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, συμπεριλαμβανομένου του μυελού των οστών, του δέρματος και του λεπτού εντέρου, διατηρούν μια «παρακαταθήκη» από αδιαφοροποίητα αρχέγονα κύτταρα (βλαστικά) τα οποία έχουν διπλή ικανότητα για αυτοανανέωση και για εξέλιξη προς έναν ή περισσότερους ώριμους κυτταρικούς τύπους.
Εμβολιασμός και τεστ Παπ κατά του καρκίνου της μήτρας
O εμβολιασμός κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις για την υγεία των γυναικών, καθώς για πρώτη φορά η ιατρική κοινότητα έχει στα χέρια της ένα όπλο που προλαμβάνει μία μορφή καρκίνου.
Τι πρέπει να κάνετε για να ρίξετε τη χοληστερίνη
Η κατάλληλη διατροφή και η στοιχειώδης καθημερινή άσκηση μπορεί να επιφέρουν θαυματουργά αποτελέσματα στην προστασία μας από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.
Αντιμετωπίστε τον χρόνιο πόνο
Το να σφίγγουν οι ασθενείς τα δόντια και να υπομένουν τον πόνο δεν αποτελεί λύση. Άλλωστε, ο πόνος δεν είναι αθεράπευτος για τα εκατομμύρια των ασθενών που κουλουριάζονται πονώντας στο κρεβάτι τους, με συνέπεια να παραιτούνται από τις χαρές τις ζωής, βιώνοντας την απόλυτη απομόνωση.
Μικρά μυστικά για τον έλεγχο του στρες
Για να διαχειριστεί κανείς το στρες της καθημερινότητας, μπορεί να εντάξει στη ζωή του κάποια πράγματα που τεκμηριωμένα το καταπολεμούν.
Ποιες ασθένειες μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο
Ζωοανθρωπονόσοι είναι νοσήματα κοινά σε ανθρώπους και ζώα. Αν και πρόσφατα από τσιμπούρι υπήρξε ανησυχία στη χώρα μας, από την εμφάνιση θανατηφόρου κρούσματος του αιμορραγικού πυρετού της Κριμαίας-Κογκό, η νόσος αυτή είναι σπάνια.
Οι καρωτίδες χτυπούν καμπανάκι
Οι καρωτίδες είναι αρτηρίες που βρίσκονται στον λαιμό και τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο. Όταν έχουν στένωση, αυξάνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο. Ευτυχώς, υπάρχουν αναίμακτοι και ασφαλείς τρόποι για τον έλεγχό τους.
Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος
Η διακοπή του καπνίσματος ωφελεί σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν επιτευχθεί. Σε 20 λεπτά από το τελευταίο τσιγάρο ο καρδιακός ρυθμός επανέρχεται στο φυσιολογικό, η αρτηριακή πίεση γίνεται κανονική και η θερμοκρασία του σώματος επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα...
Δεν του αρέσει το σχολείο; Εννέα τρόποι να το πείσετε
Το 5% αγοριών και κοριτσιών έχουν έντονη άρνηση να πάνε στο σχολείο, ενώ το περίπου 45% δυσκολεύονται τις πρώτες ημέρες - με τις «δύσκολες» ηλικίες να είναι 5, 6, 10 και 11 ετών. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι που μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τον «σκόπελο».
Τα μυστικά της διατροφής των μαθητών
Η καλοκαιρινή ξεγνοιασιά τελείωσε και οι μαθητές σύντομα επιστρέφουν στο πρωινό ξύπνημα και στο σχολικό ωράριο. Για τις ανάγκες του σχολείου χρειάζονται συγκεκριμένοι διατροφικοί χειρισμοί.
Πότε είναι έτοιμο το παιδί για το σχολείο
Η μετάβαση του παιδιού στο σχολείο αποτελεί μείζονα αλλαγή στη ζωή του. Πρέπει λοιπόν να είναι έτοιμο και καλά προετοιμασμένο, γεγονός που μπορεί να αξιολογεί με ένα ειδικό τεστ που επινόησαν έλληνες επιστήμονες.
Ενυδάτωση στον ήλιο χωρίς κινδύνους
Όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές το δέρμα μας χρειάζεται περισσότερη ενυδάτωση. Ωστόσο, άγνωστοι έως πρόσφατα κίνδυνοι «επιβάλλουν» να ακολουθήσουμε κάποιες βασικές οδηγίες, για να διατηρήσουμε το δέρμα μας όχι απλώς σφριγηλό αλλά και υγιές.
Πρώτες βοήθειες στον τραυματία
Oι τραυματισμοί είναι συχνότεροι τους καλοκαιρινούς μήνες για δύο λόγους: επειδή μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματός μας είναι εκτεθειμένη και επειδή υπάρχουν περισσότερες μετακινήσεις, σπορ, γενικά μεγαλύτερη δραστηριότητα.
Πότε είναι ανησυχητικός ο πονοκέφαλος
Οι κεφαλαλγίες αποτελούν ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας στη σύγχρονη κοινωνία. Η αντιμετώπισή τους αποτελεί τον μεγάλο «πονοκέφαλο» του ασθενούς αλλά και του θεράποντος ιατρού, ενώ μερικές φορές μπορεί να κρύβουν πολύ σοβαρά προβλήματα.
Τα αυτιά μας και τα μάτια μας!
Το να προσπαθούμε σχεδόν καθημερινά να καθαρίσουμε τα αυτιά μας με μπατονέτες και άλλα αντικείμενα (μέχρι και οδοντογλυφίδες ή σπιρτόξυλα!) δεν φέρει κανένα αποτέλεσμα, διότι ενώ βλέπουμε να βγαίνει λίγο κερί από το αυτί μας, άλλο τόσο σπρώχνουμε πιο βαθιά.
Η ανακούφιση από τους χρόνιους πόνους
Ο νευροπαθητικός πόνος προκαλείται από τον τραυματισμό και τη βλάβη των νεύρων εξαιτίας αρρώστιας ή τραύματος, όπως ο διαβήτης, ο έρπης, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η οσφυαλγία, ο καρκίνος, ακόμα και το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, μια χειρουργική επέμβαση ή η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Πως «χαλάει» ο ήλιος τα μάτια
Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει προκαρκινικές ή καρκινικές αλλοιώσεις στο δέρμα των ματιών, ενώ προδιαθέτει και για την ανάπτυξη καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας - της πιο συχνής αιτίας τυφλώσεως των ηλικιωμένων.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα