TA NEA Logo
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Η καισαρική δεν είναι απλή υπόθεση
Η καισαρική τομή αποτελεί χειρουργική επέμβαση και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται απλή διαδικασία. Μπορεί να είναι προγραμματισμένη, επείγουσα ή να διενεργηθεί κατά την εξέλιξη ενός φυσιολογικού τοκετού, εφ΄ όσον όμως συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι.
Τι πρέπει να ξέρουμε για τα τριγλυκερίδια
Τα τριγλυκερίδια είναι ένα από τα λιπίδια του αίματος. Αποτελούν την χημική μορφή με την οποία η μεγαλύτερη ποσότητα λίπους απαντάται στην τροφή ή αποθηκεύεται στο σώμα μας. Προκύπτουν από τα λίπη που κατανώλονται με τις τροφές ή παράγονται από το σώμα.
Προστασία στη μέση με έξυπνη άρση βάρους
Για την προστασία της μέσης, μία από τις κυριότερες συμβουλές των ειδικών είναι να προσέχουμε πως σηκώνουμε βαριά αντικείμενα από το πάτωμα. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και το πως σηκώνουμε ένα παιδί, που ζυγίζει πάνω από 11 κιλά.
Η αναιμία δεν είναι πάντοτε αθώα
Τα αίτια μιας αναιμίας μπορεί να είναι πολλά και διάφορα. Για να ξεκαθαριστεί ακριβώς η αιτία, ο γιατρός θα παραγγείλει διάφορες συμπληρωματικές εξετάσεις, που εμείς μπορεί να τις θεωρήσουμε περιττές ή υπερβολικές. Αλλά δεν είναι έτσι, γιατί μερικές φορές η αναιμία υποδηλώνει κάτι σοβαρό.
Τα λάθος παπούτσια παραμορφώνουν τα πόδια
Oι παραμορφώσεις των δακτύλων στα πόδια είναι πολύ συνηθισμένες στα άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών, με τις γυναίκες πάσχουσες να υπερτερούν σημαντικά των ανδρών σε αναλογία 10 προς 1.
Η πρόληψη της έλλειψης σιδήρου
Μία στις τέσσερις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και ένα στα τρία παιδιά του Δημοτικού στη χώρα μας εμφανίζουν σιδηροπενία - δηλαδή χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό - που επιφέρει πολλά δεινά στην υγεία.
Τα μυστικά για τη λεύκανση των δοντιών
Oι δυσχρωμίες των δοντιών είναι πολύ συνηθισμένες και οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες (κάπνισμα και κακές διατροφικές συνήθειες), ενδογενείς (μακροχρόνια χορήγηση αντιβιοτικών, υπερβολική λήψη φθορίου, συστηματικές ασθένειες), νέκρωση του δοντιού και σε σφραγίσματα.
Καρκίνος: Οι σωτήριες εξετάσεις
Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών στην καθημερινότητά μας είναι μια μακρόπνοη φροντίδα, αλλά υπάρχει κάτι πολύ πιο εύκολο: η πραγματοποίηση εξετάσεων που συμβάλλουν στη διάγνωση νοσημάτων πριν αυτά φθάσουν να δώσουν συμπτώματα.
Η πρόληψη είναι το καλύτερο ελιξήριο
Η πρόληψη είναι δύο έως τρεις φορές αποτελεσματικότερη για την παράταση της ζωής από την οποιαδήποτε θεραπεία, γεγονός που υποδηλώνει πως όποιος θέλει να ζήσει πολλά και καλά χρόνια πρέπει να υιοθετήσει ορισμένα βασικά μέτρα.
Με μέτρο το αλκοόλ
Η υπερκατανάλωση αλκοόλ (πάνω από τέσσερα ποτά την ημέρα για τους άνδρες και πάνω από τρία για τις γυναίκες) έχει ενοχοποιηθεί για αρκετά προβλήματα, όπως αύξηση της αρτηριακής πιέσεως και συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, ενώ όταν είναι συστηματική μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κίρρωση του ήπατος και καρκίνο.
Ο δεκάλογος της υγιεινής διατροφής τα Χριστούγεννα
Στις γιορτές, τη μερίδα του λέοντος στο διαιτολόγιό μας θα κατέχουν οι ποικιλοτρόπως μαγειρεμένες γαλοπούλες, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και κάθε είδους παραδοσιακά γλυκίσματα. Ακόμα κι αυτές τις μέρες, όμως, πρέπει να τηρούνται ορισμένοι «χρυσοί» κανόνες υγιεινής διατροφής.
Πόσο ανεβαίνει το σάκχαρο μετά το φαγητό
Η μέτρηση του σακχάρου δύο ώρες μετά το φαγητό θεωρείται ενδεικτική του μεταγευματικού γλυκαιμικού φορτίου και προτείνεται στην καθημερινή κλινική πρακτική. Ειδικά στον διαβήτη της κύησης ή σε προϋπάρχοντα διαβήτη κατά την κύηση, προτείνεται η μέτρηση του σακχάρου 1 ώρα μετά το φαγητό.
Τα συμπτώματα και η θεραπεία του κερατόκωνου
Ο κερατόκωνος είναι μία ασθένεια των ματιών που προσβάλλει κυρίως νέους ανθρώπους. Τα συμπτώματά τους συνήθως εμφανίζονται κατά την εφηβεία ή στην αρχή της τρίτης δεκαετίας ζωής, ενώ στην ηλικία των περίπου 35 ετών σταματάει η εξέλιξη της νόσου.
Το πρωινό που χρειάζονται τα παιδιά
Μελέτες που έχουν διεξαχθεί στη χώρα μας έχουν δείξει ότι ενώ όλα τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας τρώνε καθημερινά ένα πλήρες γεύμα το πρωί (συνήθως δημητριακά και γάλα ή τοστ με γάλα, καθώς και χυμό φρούτων), μετά την ηλικία των 7-8 ετών αρχίζουν σταδιακά να το εγκαταλείπουν
Μυστικά διατροφής για καρδιοπαθείς
Σχεδόν ούτε μία εβδομάδα δεν περνάει χωρίς να υπάρξει μια νέα μελέτη που να συνδέει τη διατροφή με τις καρδιοπάθειες. Ωστόσο, οι πληροφορίες για την ίδια τροφή είναι συχνά αντιφατικές - μερικές δείχνουν επιβαρυντικές επιδράσεις ενώ άλλες προστατευτικές - και αυτό συχνά δημιουργεί σύγχυση.
Τι πρέπει να προσέχετε μετά το έμφραγμα
Για όσους ξεπερνούν το έμφραγμα, το μεγάλο ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουν έπειτα από την έξοδό τους από το νοσοκομείο...
Οι εξετάσεις για την πρόληψη του εγκεφαλικού
Τα άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα ή πάσχουν από περιφερειακή αρτηριοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή έχουν αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα, πρέπει να ελέγχονται συστηματικά για την πρόληψη τυχόν εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πως να γυμνάζονται με ασφάλεια οι διαβητικοί
Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα έχει πολλά να προσφέρει στην υγεία των διαβητικών ατόμων, καθώς βελτιώνει το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση, διευκολύνει την απώλεια βάρους, αποτρέπει την ανάκτηση των χαμένων κιλών και γυμνάζει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Τα συμπτώματα και η θεραπεία των ουρολοιμώξεων
Οι ουρολοιμώξεις είναι από τις συχνότερες λοιμώξεις που προσβάλλουν τον άνθρωπο. Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι οι νέες, σεξουαλικά δραστήριες γυναίκες, ενώ στους άνδρες είναι πιο συχνές μετά την ηλικία των 50 ετών.
Όταν τα συμπτώματα επιμένουν μετά την αφαίρεση της χολής
Περισσότεροι από ένας στους δέκα ανθρώπους πάσχουν από χολολιθίαση, αλλά σε ποσοστό 65% έως 80% δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, παρά μόνο εάν υπάρξει κάποια επιπλοκή, όπως απόφραξη του κυστικού ή του χοληδόχου πόρου.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα