TA NEA Logo
Σάββατο 23 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Η αντιμετώπιση της ναυτίας στο αυτοκίνητο
Τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει πιο γρήγορα το ταξίδι με το αυτοκίνητο από τη ναυτία. Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ έχουν μερικές συμβουλές για όσους δεινοπαθούν κάθε φορά που είναι να μετακινηθούν οδικώς.
Συμβουλές για να νικήσετε την κακοσμία του σώματος
Καλοκαίρι χωρίς ιδρώτα δεν υπάρχει, γιατί η παραγωγή του ιδρώτα και η εξάτμισή του είναι ο τρόπος που έχει το σώμα για να διατηρείται δροσερό.
Η πρόληψη της αναιμίας
Η αναιμία εκδηλώνεται όταν ένας άνθρωπος διαθέτει πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα του ή ανεπαρκείς ποσότητες μιας ζωτικής σημασίας πρωτεΐνης του αίματος η οποία λέγεται αιμοσφαιρίνη. Ωστόσο, μερικοί τύποι αναιμίας, όπως η σιδηροπενική, μπορεί να αποφευχθούν.
Συμβουλές προστασίας από τις «παγίδες» του καλοκαιριού
Πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας στα παιδιά είναι τα ατυχήματα. Η πρόληψή τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες του μη κερδοσκοπικού σωματείου Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος,  μπορεί να μειώσει τον αριθμό και τη σοβαρότητά τους κατά 50%.
Φαγητό στο... τιμόνι
Όποιος περνάει ατέλειωτες ώρες μέσα στο αυτοκίνητο, ξέρει καλά πόσο δύσκολο είναι να πεινάει και να μην έχει που να σταματήσει και τι να φάει _ χώρια η ζέστη, που ώρες-ώρες κάνει τη δίψα βασανιστική. Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο: ανεξαρτήτως επαγγέλματος, οι ρυθμοί της ζωής είναι τόσο γρήγοροι, που συχνά-πυκνά καλούμαστε να φάμε μέσα στο αυτοκίνητο. Το ερώτημα είναι τι ακριβώς.
Συμβουλές για καλό καλοκαίρι στην πόλη
Το καλοκαίρι θεωρείται ευκαιρία για διακοπές, ξεκούραση, βόλτες και ψυχαγωγία. Πώς μπορεί, όμως, κανείς να το αντέξει στην πόλη μέχρι να αρχίσει η άδειά του; Και τί μπορούν να κάνουν όσοι είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν στην έδρα τους καθ' όλη τη διάρκειά του; Οι ειδικοί έχουν τις απαντήσεις...
Ενα φρούτο την ημέρα δεν είναι αρκετό...
Τρώμε 60% λιγότερα φρούτα και 73,4% λιγότερες σαλάτες από ό,τι συνιστώνται για καλή υγεία, αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλοί και απλοί τρόποι για να αυξήσουμε την κατανάλωσή τους δίχως στην πραγματικότητα να αλλάξουμε κάτι στη ζωή μας.
Πως να θέσετε υπό έλεγχο το στρες
Ποιος δεν έχει στρες σήμερα; Οι ειδικοί λένε πως είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να ελέγχουμε το στρες αν θέλουμε να διαφυλάξουμε την ψυχοσωματική υγεία μας, να απολαμβάνουμε τη δουλειά, την οικογένεια και τους φίλους μας και να διαθέτουμε την ενέργειά μας σε ό,τι πραγματικά έχει νόημα και σημασία για εμάς.
Γιατί ματώνουν τα ούλα
Η αιμορραγία των ούλων δεν αποτελεί μόνο ένδειξη ουλίτιδας, αλλά ενδέχεται να υποδηλώνει ύπαρξη εντελώς διαφορετικών προβλημάτων, αναφέρει η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (ΝLΜ) των ΗΠΑ, μία υπηρεσία του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας της χώρας.
Ποιοι διαβητικοί κινδυνεύουν από νευροπάθεια
Η νευροπάθεια είναι μια συχνή επιπλοκή του διαβήτη. Υπολογίζεται πως ποσοστό 60-70% των πασχόντων από διαβήτη έχουν κάποια μορφή διαβητικής νευροπάθειας.
Τα σημάδια της θρόμβωσης στο πόδι
Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία ενός θρόμβου αίματος σε μεγάλη φλέβα που βρίσκεται βαθιά μέσα στο πόδι. Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (ΝLΜ) των ΗΠΑ, παρέθεσε προσφάτως τα συμπτώματα της θρόμβωσης, τα οποία πρέπει να γνωρίζει το κοινό.
Όταν το… καλό πράγμα δεν είναι αρκετό
Αλκοόλ, στρες, κορεσμένα λίπη, αλάτι... συνεχώς ακούμε ότι τα χρειαζόμαστε σε μικρότερες «δόσεις». Έχετε, όμως, αναρωτηθεί τι μπορεί να χρειαζόμαστε σε μεγαλύτερες; Βρετανοί ειδικοί ασχολήθηκαν με τους «καλούς» πειρασμούς, τις «δόσεις» τους που μας χρειάζονται και τις συνέπειες από την έλλειψή τους.
Τα «όπλα» εναντίον της κυτταρίτιδας
Εννιά στις δέκα γυναίκες ηλικίας άνω των 20 ετών έχουν κυτταρίτιδα, η οποία σχηματίζεται από «στρώματα» λιπωδών κυττάρων και συνδετικού ιστού που συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να την ανέχεστε σιωπηρά, διότι υπάρχουν τρόποι να την αμβλύνετε.
Η δουλειά σε βάρδιες «χαλάει» τον ύπνο
Πολλοί άνθρωποι θυσιάζουν τον ύπνο τους για να δουλέψουν βράδυ ή να κάνουν δύο δουλειές, διακινδυνεύοντας έτσι να παρουσιάσουν από κατάθλιψη έως καρδιαγγειακά προβλήματα. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να βελτιωθεί η κατάσταση.
Πως να «ανεβάσετε ταχύτητα» στη γυμναστική
Μπορεί να μη συμμετέχετε  στους Ολυμπιακούς, αλλά υπάρχουν μαθήματα που μπορείτε να πάρετε από τους κορυφαίους αθλητές αν θέλετε να  βελτιώσετε τις αθλητικές επιδόσεις σας, αναφέρει ένας αμερικανός ειδικός.
Το τρικ για να νικήσετε τον φόβο της βελόνας
Μερικές φορές, δεν υπάρχουν λόγια για να παρηγορηθεί ένας ασθενής ο οποίος τρέμει στη θέα μιας σύριγγας ή του αίματος που τη γεμίζει. Μολονότι τα λόγια δεν επαρκούν, υπάρχει ένας ανέξοδος και εύκολος τρόπος για να καταπραΰνει την αίσθηση από το τρύπημα της βελόνας.
Ο πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα
O πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα προκαλείται όταν οι γεμάτες αέρα κοιλότητες που υπάρχουν γύρω από τη μύτη και τα μάτια γεμίζουν με έκκριμα και προκαλείται φλεγμονή. Η Ένωση Ιατρών του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ παρέχει συμβουλές για να καταπραΰνετε τον πόνο σας.
Πότε χρειάζεται γιατρός για το δάγκωμα από ζώο
Τα δαγκώματα από ζώα μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις, λύσσα ή εσωτερικά τραύματα, γι΄ αυτό πάντοτε πρέπει να τα λαμβάνουμε σοβαρά υπ΄ όψιν. Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών παραθέτει τις ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι πρέπει να δει το τραύμα γιατρός.
Νέα συμβουλή: Αποθηκεύστε ύπνο!
Όποιος έχει αποκοιμηθεί πάνω στο γραφείο του, το ξέρει από πρώτο χέρι: η κούραση μπορεί να «ξεσπάσει» την χειρότερη ώρα. Μην αποθαρύνεστε όμως. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι μπορούμε να… αποθηκεύουμε ύπνο, για να τον χρησιμοποιούμε όταν τον έχουμε ανάγκη!
Απλοί τρόποι για να κόψετε θερμίδες
Για να αδυνατίσει κάποιος δεν χρειάζεται κατ' ανάγκην να κάνει δίαιτα. Υπάρχουν αρκετοί απλοί τρόποι για να μειώσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά χωρίς κόπο και στερήσεις.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα