TA NEA Logo
Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Οι εχθροί των καλοκαιρινών διακοπών
Οι παγίδες του καλοκαιριού για την υγεία μας καραδοκούν, με κίνδυνο να χαλάσουν τις πολυπόθητες διακοπές μας. Ηλιακά εγκαύματα και ηλίαση, τσιμπήματα από έντομα και θαλάσσια ζώα, ωτίτιδες και φαρυγγίτιδες από βουτιές και πισίνες, βλάβες των ματιών από τον ήλιο, τροφικές δηλητηριάσεις, μυκητιάσεις του δέρματος και ατυχήματα στη θάλασσα είναι μερικά από τα δυσάρεστα αναπάντεχα του θέρους. Επτά ειδικοί συμβουλεύουν πώς να περάσετε ένα καλό και ανέφελο καλοκαίρι.
Προσοχή! Μωρό στο αεροπλάνο!
Ποια είναι η πρώτη συμβουλή που θα έδινε ένας... «παθών» όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια με μωρά κάτω των τριών ετών; «Απλώς μην το κάνετε!», δηλώνει εμφατικά ο Ματ Ρουντ στους Κυριακάτικους Τάιμς του Λονδίνου. Αλλά αν επιλέξετε να αγνοήσετε τη συμβουλή του, έχει 10 στρατηγικές για να γίνει ο... εφιάλτης λιγότερο εφιαλτικός!
Ημερολόγιο κατά... των πονοκεφάλων
Εάν πάσχετε από συχνούς πονοκεφάλους, είναι σημαντικό να εξακριβώσετε πού οφείλονται- και σ΄ αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ εσάς και τον γιατρό σας η τήρηση ημερολογίου, αναφέρει το Εθνικό Ίδρυμα Κεφαλαλγίας (ΝΗF) των ΗΠΑ. Και εξηγεί τι πρέπει να περιέχει ένα καλό ημερολόγιο πονοκεφάλων.
Ο φόβος για τον παιδίατρο
Η επίσκεψη στον παιδίατρο μπορεί να δημιουργεί ανασφάλεια ή ακόμα και φόβο τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά, οπότε είναι σημαντικό να είναι όλοι όσο το δυνατόν πιο καλά ενημερωμένοι. Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (ΝLΜ) των ΗΠΑ, που ανήκει στα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ), παρέχει χρήσιμες συμβουλές για να πάνε όλα όσο το δυνατόν καλύτερα.
Τα κλειδιά για την ανδρική γονιμότητα
Σε... ελεύθερη πτώση βρίσκεται τα  τελευταία χρόνια η ποιότητα του  σπέρματος, καθώς ο αριθμός, η  κινητικότητα και η μορφολογία των  σπερματοζωαρίων φθίνουν διαρκώς, αναφέρει η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου. Οι ακριβείς αιτίες ακόμα διερευνώνται, αλλά οι άντρες καλό είναι να λαμβάνουν ορισμένα μέτρα για να μειώσουν το πρόβλημα.
Τα μυστικά της ηλιοπροστασίας
Τα τελευταία χρόνια σημειώνονται ολοένα και περισσότερα κρούσματα μελανώματος, όχι μόνο σε ενηλίκους αλλά και σε παιδιά, εφήβους και νεαρά άτομα. Η κατάρριψη λανθασμένων δοξασιών που έχουν συμβάλει στην αλόγιστη έκθεση των Ελλήνων στον ήλιο αποτελούν τους πυλώνες της πρόληψης του δερματικού καρκίνου.
Τα «αντίδοτα» για την υπνηλία στο τιμόνι
Ο κίνδυνος τροχαίου αυξάνεται κατακόρυφα όταν οδηγεί κανείς κουρασμένος. Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ εξηγεί ποια είναι τα συμπτώματα της επικίνδυνης κόπωσης και παρέχει συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί που θα βρεθούν σε αυτή την κατάσταση.
Τι πρέπει να ρωτάμε τον γιατρό
Η λεπτομερής ενημέρωση και οι σωστές ερωτήσεις προς τον γιατρό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει επιτυχία μια θεραπεία, είτε αυτή είναι φαρμακευτική αγωγή, είτε εγχείρηση, είτε απλώς αλλαγή του τρόπου ζωής. Τέσσερις ειδικοί συμβουλεύουν τι να ρωτήσετε τον γιατρό κατά την επίσκεψη, όταν σας συνιστά να πάρετε φάρμακα, πριν από μία εξέταση ή πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Πως να τα βγάλετε πέρα στο γραφείο
Μπορεί να συμβεί: οι συνάδελφοι να γίνουν δύσκολοι, προκλητικοί και εκνευριστικοί, οι προϊστάμενοι έως και απειλητικοί. Και όμως, υπάρχουν 10 συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου. Κοινός παρονομαστής στις οδηγίες των ειδικών: να εξετάζουμε πρώτα τι μπορούμε να αλλάξουμε εμείς, ώστε να κάνουμε την κατάσταση στον χώρο εργασίας μας, αν όχι υπέροχη, τουλάχιστον ανεκτή.
Βάλτε αντηλιακό με τη... χούφτα
Μια χούφτα: αυτή είναι η ελάχιστη ποσότητα αντηλιακού που πρέπει να χρησιμοποιούν οι λουόμενοι κάθε φορά που αλείφουν το σώμα τους. Οι ειδικοί άλλωστε επισημαίνουν πως όσοι κάνουν... εκπτώσεις βλάπτουν σοβαρά το δέρμα τους, που τσουρουφλίζεται από την υπεριώδη ακτινοβολία.
SOS για την μεγάλη αιμορραγία στην περίοδο
Οι διαταραχές στην ικανότητα του αίματος να πήζει συχνά μένουν αδιάγνωστες στις γυναίκες, προειδοποιεί ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι κατάρτισαν έναν κατάλογο με ύποπτα συμπτώματα. Ο κατάλογος αυτός, που δημοσιεύεται online στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Μαιευτικής και Γυναικολογίας», δεν απευθύνεται μόνο στους γιατρούς.
Πως να κάνετε υγιεινές επιλογές στο φαστ φουντ
Τα ταχυφαγεία μπορεί να σερβίρουν φθηνό και γρήγορο φαγητό, αλλά αυτό πολύ συχνά είναι πλούσιο σε θερμίδες, λίπη, αλάτι και ζάχαρη. Για να κάνετε τις πιο υγιεινές δυνατές επιλογές, ακολουθήστε τις συμβουλές της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής (ΝLΜ) των ΗΠΑ.
Τι να κάνετε για μην αρρωστήσετε στο αεροπλάνο
Κάθε χρόνο, δισεκατομμύρια άνθρωποι πραγματοποιούν ταξίδια με αεροπλάνα. Ωστόσο, δύο ειδικοί στην Επείγουσα Ιατρική αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» πως «πολλοί επιβάτες δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία τα αεροπορικά ταξίδια». Και παραθέτουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για όλους μας.
Το όμορφο δέρμα αρχίζει από το... πιάτο
Για να διατηρηθεί το δέρμα υγιές και λαμπερό είναι απαραίτητη η τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε πρωτείνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς και η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών. Και αυτό, διότι η έλλειψη πολλών θρεπτικών συστατικών και υγρών «αποτυπώνεται» στο μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας...
Όχι βιταμίνες με άδειο στομάχι
Οι γιατροί συνήθως μας λένε αν πρέπει να παίρνουμε τα φάρμακά μας με γεμάτο ή άδειο στομάχι, πρωί, μεσημέρι, απόγευμα ή βράδυ - αλλά τι ισχύει για τις βιταμίνες; Πρέπει άραγε να τις παίρνουμε συγκεκριμένη ώρα την ημέρα ή με συγκεκριμένο τρόπο;
Τα «αντίδοτα» για το τραύλισμα
Τα παιδιά που τραυλίζουν συχνά νιώθουν ντροπή και άγχος όταν πρέπει να μιλήσουν, γεγονός που επιδεινώνει την κατάστασή τους, αναφέρουν επιστήμονες από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM) των ΗΠΑ. Αν και η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τα παιδιά, οι γονείς, οι φίλοι και οι δάσκαλοί τους επίσης πρέπει να συνδράμουν.
Πως να νικήσετε την κακοσμία του στόματος
Η χρήση του μαϊντανού για να φρεσκάρεται η αναπνοή είναι μία τακτική που χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και δεκαετίες, αλλά οι έως τώρα μελέτες δείχνουν πως ίσως δεν είναι και τόσο αποτελεσματικός όσο νομίζουν πολλοί. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να νικηθεί η κακοσμία του στόματος.
Πώς να προστατεύσετε τη μέση σας στο γραφείο
Ποιος δεν έχει νιώσει πόνους και ενοχλήματα στη μέση έπειτα από μια μέρα τρελής δουλειά στο γραφείο; Σύμφωνα με επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, το φαινόμενο είναι ιδιαιτέρως συνηθισμένο, αλλά αυτό δεν το καθιστά και αναπόφευκτο. Οι ειδικοί παρέχουν συμβουλές για να προστατευθούμε.
Όταν η κρίση δυσκολεύει τον ύπνο
Περνάτε δύσκολες νύχτες τώρα με την οικονομική κρίση; Το Κέντρο Διαταραχών Ύπνου του Περιφερειακού Ιατρικού Κέντρου Βaylor στο Τέξας έχει μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.
Με ασφάλεια στο τιμόνι μετά τα 60...
Η ασφάλεια στην οδήγηση απαιτεί πολύ περισσότερα από το να καταλαβαίνει κανείς τις πινακίδες και τον ΚΟΚ. Ειδικοί από την Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ της Μινεσότα έχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά τους ηλικιωμένους να οδηγούν με ασφάλεια.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα