TA NEA Logo
Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Πρώτες βοήθειες για τους τραυματισμούς των δοντιών
Το στόμα μας καταλαμβάνει σχεδόν το 1% του σώματός μας, αλλά τα τραύματα στην περιοχή αυτή φτάνουν περίπου στο 5% του συνόλου ενώ στα παιδιά προσχολικής ηλικίας το 17% των τραυματισμών αφορούν το στόμα.
Μην ξεχάσουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας
Φαίνεται παράδοξο, αλλά μία από τις πιο δύσκολες σχέσεις στη ζωή αποδεικνύεται πολλές φορές η σχέση με τον ίδιο τον εαυτό μας. Ψάχνουμε για αγάπη και αποδοχή ξεχνώντας να αγαπήσουμε πρώτα εμείς τον εαυτό μας.
Πανελλήνιες: Τι να κάνουν οι γονείς όταν ο έφηβος αρνιέται να γράψει
Το στρες των Πανελλαδικών εξετάσεων γίνεται βρόγχος για μερικούς εφήβους, οι οποίοι ξαφνικά, μεσούσης της εξεταστικής περιόδου, παύουν να διαβάζουν ή αποφασίζουν να μην πάνε καν στο εξεταστικό κέντρο.
Πότε πρέπει να απευθύνονται στον ιατροδικαστή τα θύματα κακοποίησης
Τα θύματα σωματικής κακοποίησης πρέπει να ζητούν άμεσα κλινική εξέταση από ιατροδικαστή, διότι είναι η μόνη εξέταση που μπορεί εξασφαλίσει την ορθή πιστοποίηση των σωματικών βλαβών, αναφέρει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία.
Πώς να ζήσουμε ένα τέλος
Τέλος σπουδών, δουλειάς, γάμου, συνεργασίας, σχέσεων, κατοικίας. Αν είναι κάτι που εμείς επιδιώξαμε, εύκολα θα το διαχειριστούμε. Αλλά συνήθως οι τίτλοι τέλους έρχονται εκεί που δεν το περιμένουμε. Τί κάνουμε τότε;
Το μήνυμα που κρύβει το YOLO
Μήπως μεταθέτουμε πάντα την ευτυχία μας για αργότερα; Θα προλάβουμε; Και η ζωή μας μέχρι τότε; Αλλά κι αν τα καταφέρουμε θα είμαστε οι ίδιοι ή θα έχουμε άλλα όνειρα και επιθυμίες;
«Συνταγές» για ομαλή επιστροφή στην καθημερινότητα
Για όσους δεν πήγαν διακοπές φέτος το Πάσχα, η καθημερινότητα ίσως συνεχίζει και κυλά ομαλώς. Οσοι έφυγαν όμως πληρώνουν το τίμημα της επιστροφής σε μια πραγματικότητα η οποία δεν είναι πάντα ρόδινη ούτε τόσο ικανοποιητική.
Η βοήθεια είναι... μπούμερανγκ
Θεωρητικά ξέρουμε καλά ότι υπάρχουν άλλοι σε χειρότερη κατάσταση από εμάς, αλλά πώς μπορεί να αλλάξει δραστικά η οπτική γωνία μας αν δεν το διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι;
Πόσο αγαπάτε τον εαυτό σας;
Οταν αγαπάμε κάποιον εύκολα στρέφουμε την προσοχή μας στα θετικά του στοιχεία και θέλουμε το καλύτερο γι' αυτόν. Εστιάζουμε άραγε εξίσου συχνά εστιάζουμε στα δικά μας «καλά»; Τι παραπάνω έχουν οι άλλοι ώστε να τους κρίνουμε πιο επιεικώς απ' όσο τον εαυτό μας;
Συμβουλές για καλές πασχαλινές αποδράσεις
Στην εποχή της κρίσης, οι πασχαλινές αποδράσεις δημιουργούν ανάμικτα αισθήματα, αλλά η ψυχική ευεξία και το αίσθημα ικανοποίησης είναι το αποτέλεσμα από το πώς βλέπουμε τα πράγματα και όχι από τα πράγματα αυτά καθαυτά.
Οι καλύτεροι τρόποι προστασίας από τα κουνούπια
Με την εξάπλωση του ιού Ζίκα σε 35 χώρες της αμερικανικής ηπείρου, με «εισαγόμενα» κρούσματα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και με τη συσχέτιση του ιού με πολύ σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, αποκτούν φέτος ξεχωριστή σημασία οι συστάσεις των ειδικών για την προστασία από τα κουνούπια.
Οι υποθετικές ερωτήσεις που μας ξεμπλοκάρουν
Οι υποθετικές ερωτήσεις είναι σαν το αντικλείδι: ξεκλειδώνουν ιδέες, φαντασία, επιφυλάξεις, στερεότυπα και κυρίως μπλοκαρίσματα. Στα δύσκολα οι ερωτήσεις με το «αν» μπορούν να διευρύνουν την οπτική μας.
Πώς να ζητάτε και να δέχεστε βοήθεια
Όταν δυσκολευόμαστε με κάτι, είναι φυσικό να στρεφόμαστε στους άλλους για βοήθεια. Πόσο πρόθυμα άραγε θα ανταποκριθούν; Το ερώτημα είναι άτοπο, αν σκεφτούμε ότι είμαστε κυρίως εμείς που πολλές φορές τους εμποδίζουμε: διστάζουμε να ζητήσουμε βοήθεια.
Κοιτάζοντας τον εαυτό μας μέσα από τα μάτια των άλλων
Ολοι έχουμε πλευρές που δεν θέλουμε ή δυσκολευόμαστε να δούμε. Μπορεί να είναι απλώς θέμα οπτικής γωνίας, αλλά συνήθως αναγνωρίζουμε πιο εύκολα τα χαρακτηριστικά των άλλων παρά τα δικά μας. Πώς θα μπορούσαμε να δούμε κι εμείς τον εαυτό μας «απέξω»;
Έξτρα βοήθεια από τη διαίσθηση
Ολοι έχουμε κάποτε κάποια ιδέα για κάτι που φαίνεται να προέκυψε από το πουθενά. «Ακολούθησα το ένστικτό μου» λέμε συχνά για να δικαιολογήσουμε μια παρόρμηση χωρίς λογική εξήγηση - και όντως, μερικές φορές η διαίσθηση μπορεί να μας βοηθήσει.
Λιγότερη προσπάθεια, μεγαλύτερο αποτέλεσμα
«Πολύ κακό για το τίποτα». Ολοι έχουμε κάνει κάποτε τη δυσάρεστη διαπίστωση: κάναμε τα πάντα για να καταφέρουμε κάτι, αλλά είχε πενιχρά αποτελέσματα σε σχέση με τον κόπο μας. Τι έφταιξε;
Πώς να βάλετε όρια στον έφηβο
Τι κάνει ο γονιός με το έφηβο παιδί του όταν δεν του έβαλε ποτέ όρια και τώρα αυτό αρνιέται με πείσμα να διαβάσει, αναζητά μόνο τις εύκολες ηδονές (π.χ. κινητά, κομπιούτερ) και του καταλογίζει ασταμάτητα ότι πλέον είναι αργά για να μάθει να σέβεται τις γονεϊκές επιταγές;
Πως θα καταλάβουμε αν οι στόχοι μας είναι οι σωστοί
Ονειρευόταν να μετακομίσει στην εξοχή, αλλά όταν της δόθηκε η ευκαιρία δεν ήθελε να αφήσει τη ζωή της πόλης. Εκανε τα πάντα για την προαγωγή, αλλά στο τέλος δεν άντεξε τις αυξημένες ευθύνες.Τι έκανε λάθος;
Πως να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας
Το ερώτημα «ποιος είμαι» δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Εκτός πολλών άλλων, αυτό που είμαστε δεν είναι κάτι σταθερό και στέρεο. Αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε ενώ κάθε στιγμή εκφράζεται και κάποιο άλλο από τα πολλά κομμάτια της προσωπικότητάς μας.
ΚΕΕΛΠΝΟ: Νέες ταξιδιωτικές οδηγίες για προστασία από τον ιό Ζίκα
Αναθεωρημένες οδηγίες προς όσους προγραμματίζουν να ταξιδέψουν σε χώρες όπου υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων από ιό Ζίκα, εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα