TA NEA Logo
Κυριακή 28 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Στόχος οι μοριακές «υπογραφές» των όγκων
Το τοπίο στην αντιμετώπιση του καρκίνου αλλάζει με κάθε βήμα προόδου που γίνεται στον τομέα της διάγνωσης και της θεραπείας. Τα σύγχρονα δεδομένα δείχνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι κάθε ασθενής έχει τον «δικό του» καρκίνο και την «δική του πορεία» στη νόσο, που είναι μοναδικά για τον ίδιο και εξαρτώνται από την διαφορετικότητα του οργανισμού του.
Οι μεγάλες νίκες κατά του καρκίνου
Για τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον καρκίνο, η είδηση είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική: οι δύο στους τρεις έχουν όλες τις πιθανότητες με το μέρος τους να τον νικήσουν και να ζήσουν μέχρι τα βαθιά τους γηρατειά, με καλή ποιότητα ζωής.
Δεν υπάρχει πια το «φιλί για καληνύχτα»
Το φιλί για καληνύχτα ανήκει πλέον στο παρελθόν, καθώς οι περισσότεροι από εμάς κοιμόμαστε πλάτη-πλάτη με το ταίρι μας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο ρομαντισμός έχει πλέον χαθεί από τα υπνοδωμάτιά μας.
Μία στις δύο γυναίκες έχει άπνοια στη διάρκεια του ύπνου
Η μία στις δύο γυναίκες παρουσιάζει διακοπές στην αναπνοή της την ώρα που κοιμάται, αλλά οι περισσότερες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από υπνική άπνοια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ο ύπνος με παρέα κάνει καλό στην καρδιά
Ροχαλητό, ζέστη, στριφογύρισμα… λογικό είναι να επιλέγουν να κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια ένα στα τέσσερα ζευγάρια. Ωστόσο, ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν πως όταν κοιμόμαστε με κάποιον που αγαπάμε, κάνουμε καλό στην υγεία μας – και ίσως χαρίζουμε χρόνια στη ζωή μας.
SOS για την άπνοια στον ύπνο
Δύο νέες μελέτες δείχνουν για πρώτη φορά ότι οι πάσχοντες από υπνική άπνοια - τη διαταραχή που προκαλεί επικίνδυνες παύσεις της αναπνοής τη νύχτα - διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο.
Η «μητέρα όλων των εγχειρήσεων» στη μάχη εναντίον του καρκίνου
Γιατροί σε δύο νοσοκομεία του βρετανικού ΕΣΥ χρησιμοποιούν σε πάσχοντες από τελικό καρκίνο μια ριζική, επίπονη θεραπεία, που συνίσταται σε αφαίρεση όλων των καρκινικών ιστών από την κοιλιά και στη συνέχεια «πλύση» με χημειοθεραπευτικά φάρμακα τα οποία πρώτα έχουν θερμανθεί.
Γιατί μιλάμε στον ύπνο μας
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότερες «κουβέντες του ύπνου» είναι σύντομες, ανούσιες, «σκόρπιες» λέξεις που διαρκούν ένα ή δύο δευτερόλεπτα και οφείλονται σε φαινόμενα όπως τα «κινητικά ρήγματα» και οι «μεταβατικές αφυπνίσεις».
Αντιμέτωποι με την υπνηλία οι οδηγοί
Προβλήματα με τον ύπνο τους αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, με συνέπεια να μάχονται με την υπνηλία για να αποφύγουν τυχόν λάθη, αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Ύπνου (ΕΛΕΔΥ).
Η κούραση μας κάνει να τρώμε περισσότερο
Σαν να μην έφτανε που η κούραση μας κάνει να «σερνόμαστε» όλη μέρα, μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να αποτελέσει και «εισιτήριο» για την παχυσαρκία, καθώς μας κάνει να τρώμε περισσότερο.
Ναρκοληψία: Το σύνδρομο της «λευκής νύχτας»
Το Κέντρο Ναρκοληψίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ εκτιμά πως η ναρκοληψία προσβάλλει έναν άνθρωπο ανά 2.000 στον γενικό πληθυσμό. Οι περισσότεροι ασθενείς όμως δεν το ξέρουν και έτσι δεν ακολουθούν θεραπεία.
Πώς επηρεάζει την όρεξη η έλλειψη ύπνου
Σε καταστάσεις στέρησης ύπνου, το φαγητό εύκολα μεταμορφώνεται σε «όχημα» ψυχικής ανακούφισης - από το άγχος, την πίεση, τον θυμό, την θλίψη, τον πόνο, την ανία - αυξάνοντας την ευπάθεια στην παχυσαρκία.
Βρήκαν το γονίδιο της αϋπνίας - και κόβει χρόνια απ’ τη ζωή
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ με επικεφαλής τον δρα Νικόλα Σταυρόπουλο εντόπισαν ένα «γονίδιο αϋπνίας», το οποίο επίσης μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης.
Γιατί δεν πρέπει να πηγαίνουμε θυμωμένοι για ύπνο
Το παλιό ρητό που λέει «μην πηγαίνεις για ύπνο θυμωμένος» έχει επιστημονική βάση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που αποκαλύπτει πως ο ύπνος με αρνητικά συναισθήματα τα ενισχύει - ή έστω τα συντηρεί.
Καρκίνος: Σύντομα χρόνιο νόσημα από «επάρατη νόσος»!
Ο καρκίνος όχι μόνο δεν αξίζει πλέον τον τίτλο της «επάρατης νόσου», αλλά έτσι όπως πάνε τα πράγματα σε μερικές δεκαετίες μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπίζεται ως ένα απλό, χρόνιο νόσημα!
Κυνηγημένες από τον καρκίνο
Τρεις αδελφές στη Βρετανία αφαίρεσαν τους μαστούς και (προς το παρόν οι δύο εξ αυτών) τις ωοθήκες τους για να αποφύγουν έναν κληρονομικό καρκίνο από τον οποίο πέθανε η μητέρα τους όταν ήταν μόλις 32 ετών.
Γιατί μας προστατεύει ο καφές από τον διαβήτη
Η καθημερινή κατανάλωση άφθονου καφέ μάς προστατεύει από τον τύπου 2 διαβήτη επειδή το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο εμποδίζει τη δράση της ουσίας που προκαλεί τη νόσο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Αυξάνεται η επιβίωση μετά τη διάγνωση του καρκίνου
Οι άνθρωποι που μαθαίνουν σήμερα ότι έχουν καρκίνο μπορεί να ζήσουν έως έξι φορές περισσότερο απ’ ό,τι θα ζούσαν πριν από 40 χρόνια, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.
Φάρμακο-ελπίδα για ασθενείς με οζώδη σκλήρυνση
Ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειάς τους δίνει σε μικρούς και μεγάλους με οζώδη σκλήρυνση ένα φάρμακο, το οποίο εγκρίθηκε προσφάτως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τι σημαίνουν οι διάφορες τιμές της HbA1c
Τα ποσοστά της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης υποδηλώνουν πόσο καλή ήταν η ρύθμιση του σακχάρου το τελευταίο τρίμηνο. Στα άτομα με διαβήτη πρέπει να είναι κάτω από 7%, ενώ στους υγιείς κάτω από 6%. Κάθε τιμή, υποδηλώνει και ανάλογα επίπεδα σακχάρου στους διαβητικούς.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα