TA NEA Logo
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Η κούραση μας κάνει να τρώμε περισσότερο
Σαν να μην έφτανε που η κούραση μας κάνει να «σερνόμαστε» όλη μέρα, μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να αποτελέσει και «εισιτήριο» για την παχυσαρκία, καθώς μας κάνει να τρώμε περισσότερο.
Ναρκοληψία: Το σύνδρομο της «λευκής νύχτας»
Το Κέντρο Ναρκοληψίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ εκτιμά πως η ναρκοληψία προσβάλλει έναν άνθρωπο ανά 2.000 στον γενικό πληθυσμό. Οι περισσότεροι ασθενείς όμως δεν το ξέρουν και έτσι δεν ακολουθούν θεραπεία.
Πώς επηρεάζει την όρεξη η έλλειψη ύπνου
Σε καταστάσεις στέρησης ύπνου, το φαγητό εύκολα μεταμορφώνεται σε «όχημα» ψυχικής ανακούφισης - από το άγχος, την πίεση, τον θυμό, την θλίψη, τον πόνο, την ανία - αυξάνοντας την ευπάθεια στην παχυσαρκία.
Βρήκαν το γονίδιο της αϋπνίας - και κόβει χρόνια απ’ τη ζωή
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ με επικεφαλής τον δρα Νικόλα Σταυρόπουλο εντόπισαν ένα «γονίδιο αϋπνίας», το οποίο επίσης μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης.
Γιατί δεν πρέπει να πηγαίνουμε θυμωμένοι για ύπνο
Το παλιό ρητό που λέει «μην πηγαίνεις για ύπνο θυμωμένος» έχει επιστημονική βάση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που αποκαλύπτει πως ο ύπνος με αρνητικά συναισθήματα τα ενισχύει - ή έστω τα συντηρεί.
Καρκίνος: Σύντομα χρόνιο νόσημα από «επάρατη νόσος»!
Ο καρκίνος όχι μόνο δεν αξίζει πλέον τον τίτλο της «επάρατης νόσου», αλλά έτσι όπως πάνε τα πράγματα σε μερικές δεκαετίες μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπίζεται ως ένα απλό, χρόνιο νόσημα!
Κυνηγημένες από τον καρκίνο
Τρεις αδελφές στη Βρετανία αφαίρεσαν τους μαστούς και (προς το παρόν οι δύο εξ αυτών) τις ωοθήκες τους για να αποφύγουν έναν κληρονομικό καρκίνο από τον οποίο πέθανε η μητέρα τους όταν ήταν μόλις 32 ετών.
Γιατί μας προστατεύει ο καφές από τον διαβήτη
Η καθημερινή κατανάλωση άφθονου καφέ μάς προστατεύει από τον τύπου 2 διαβήτη επειδή το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο εμποδίζει τη δράση της ουσίας που προκαλεί τη νόσο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Αυξάνεται η επιβίωση μετά τη διάγνωση του καρκίνου
Οι άνθρωποι που μαθαίνουν σήμερα ότι έχουν καρκίνο μπορεί να ζήσουν έως έξι φορές περισσότερο απ’ ό,τι θα ζούσαν πριν από 40 χρόνια, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.
Φάρμακο-ελπίδα για ασθενείς με οζώδη σκλήρυνση
Ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειάς τους δίνει σε μικρούς και μεγάλους με οζώδη σκλήρυνση ένα φάρμακο, το οποίο εγκρίθηκε προσφάτως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τι σημαίνουν οι διάφορες τιμές της HbA1c
Τα ποσοστά της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης υποδηλώνουν πόσο καλή ήταν η ρύθμιση του σακχάρου το τελευταίο τρίμηνο. Στα άτομα με διαβήτη πρέπει να είναι κάτω από 7%, ενώ στους υγιείς κάτω από 6%. Κάθε τιμή, υποδηλώνει και ανάλογα επίπεδα σακχάρου στους διαβητικούς.
Η ρύθμιση του σακχάρου όταν υπάρχει βλάβη στα αγγεία
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 θεωρείται σήμερα ως μια μεταβολική νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και η οποία ταυτοποιείται από τις αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα.
Κάθε πότε πρέπει να ελέγχεται το σάκχαρο
Ο σακχαρώδης διαβήτης στα αρχικά στάδια του δεν προκαλεί συμπτώματα, γεγονός που καθιστά την διάγνωση δύσκολη και δυνατή μόνο μέσα από την διαδικασία του προληπτικού ελέγχου.
Διαβήτης: Η μέτρηση σώζει ζωές
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου - και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άντρες και γυναίκες στη χώρα μας πάσχουν από αυτόν. Αν όμως δεν ρυθμιστεί καλά, προκαλεί βλάβες στα αγγεία και στα νεύρα, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές - από την καταστροφή της νεφρικής λειτουργίας έως τους ακρωτηριασμούς.
Η αϋπνία αρρωσταίνει την καρδιά
Άσχημα νέα για όσους δυσκολεύονται να κλείσουν μάτι το βράδυ. Νορβηγοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως η αϋπνία τους αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Τι πρέπει να ξέρουμε για το σκληρόδερμα
Το σκληρόδερμα είναι ένα χρόνιο, αυτοάνοσο νόσημα του συνδετικού ιστού, το οποίο χαρακτηρίζεται από υπερβολική παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων του γαστρεντερικού σωλήνα, του ήπατος, της καρδιάς και των πνευμόνων.
Πιο αδύνατοι όσοι ξυπνούν νωρίς
Την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να κλείσετε το ξυπνητήρι για να κοιμηθείτε λίγο ακόμα, αντισταθείτε. Μια νέα μελέτη υποδηλώνει πως όσοι ξυπνούν νωρίς το πρωί είναι πιο αδύνατοι, πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι απ’ ό,τι οι... υπναράδες!
Ο ταραγμένος ύπνος χαλάει τη μνήμη
Ο ανήσυχος ύπνος επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να δημιουργεί αναμνήσεις, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, τα ευρήματα της οποίας μπορεί να εξηγούν γιατί τα προβλήματα μνήμης σχετίζονται με διαταραχές όπως η άπνοια στη διάρκεια του ύπνου.
Χιλιάδες Έλληνες ταξιδεύουν για να βρουν ρευματολόγο
Στον ιατρικό… τουρισμό αναγκάζονται να καταφεύγουν χιλιάδες πάσχοντες από ρευματικά νοσήματα ή ψωρίαση στην χώρα μας, επειδή στους νομούς όπου κατοικούν δεν υπάρχει ρευματολόγος γιατρός.
Κρεβατομουρμούρα εξαιτίας της αϋπνίας
Όταν οι γυναίκες δεν κατορθώνουν να κοιμηθούν καλά το βράδυ, την επόμενη μέρα έχουν την τάση να τσακώνονται με τον σύντροφό τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Αντιθέτως, τα προβλήματα ύπνου των ανδρών λίγο επηρεάζουν τη σχέση του ζευγαριού.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα