TA NEA Logo
Σάββατο 23 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Λίγος καφές κάνει καλό στην πίεση
Ενα- δυο φλιτζανάκια ελληνικός καφές  την ημέρα βελτιώνουν την υγεία της  καρδιάς και αυξάνουν τη μακροζωία,  σύμφωνα με μελέτη που ανακοινώθηκε στο  ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, το οποίο έληξε χθες στη  Στοκχόλμη.
Τα 8 «καμπανάκια» του καρκίνου
Τα οκτώ ανεξήγητα συμπτώματα που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να σημαίνουν καρκίνο εντόπισαν βρετανοί επιστήμονες. Κάθε ένα από αυτά έχει μία στις 20 ή περισσότερες πιθανότητες να υποδηλώνει κακοήθη νόσο, γι’ αυτό και οι ασθενείς πρέπει να σπεύδουν αμέσως στον γιατρό.
Οι 5 απειλές του καλοκαιριού για όσους έχουν «ζάχαρο»
Η ζέστη και η υγρασία μπορεί να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στους διαβητικούς. Αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, υπολειτουργία του συστήματος ρύθμισης της σωματικής θερμοκρασίας, κίνδυνος αλλοίωσης αντιδιαβητικών φαρμάκων και αναλωσίμων, αύξηση των πιθανοτήτων υπογλυκαιμίας λόγω αλλαγής του τρόπου ζωής, αλλά και ατυχήματα στην παραλία και τροφικές δηλητηριάσεις είναι οι κύριοι εχθροί που τους απειλούν.
Μάστιγα για τους Έλληνες η καρδιακή ανεπάρκεια
Πολλές και σημαντικές μάχες εναντίον των καρδιοπαθειών έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια η Ιατρική, αλλά το τίμημα μοιάζει να είναι μια νέα απειλή για όσους «νικούν» προβλήματα όπως οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, μυοκαρδιοπάθειες, παθήσεις στις βαλβίδες της καρδιάς και άλλα δεινά: η καρδιακή ανεπάρκεια. Η νόσος αποτελεί κοινή κατάληξη των καρδιοπαθειών και, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, προσβάλλει ετησίως 30.000 άτομα στη χώρα μας, ενώ με τον ρυθμό αυτό οι ειδικοί εκτιμούν πως σύντομα θα αποτελεί το νέο συχνότερο καρδιακό νόσημα!
«Φάρμακο» η αεροβική για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
Oι αεροβικές ασκήσεις, όπως το περπάτημα, το κολύμπι και ο χορός, όχι μόνο είναι ασφαλείς για τους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά μπορεί να μειώσουν τους πόνους στις αρθρώσεις, να βελτιώσουν την κινητικότητα και να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση 14 προγενέστερων μελετών.
Οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν στη ζέστη
Το καλοκαίρι μπορεί να είναι δυσάρεστο για όλους μας, αλλά ειδικά για τους πάσχοντες από διαβήτη η ζέστη και η υγρασία μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά επικίνδυνες, προειδοποιεί η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Προσοχή στη ζέστη, αν έχετε «ζάχαρο»
Αν και το υψηλό σάκχαρο αυξάνει τις πιθανότητες να παρουσιάσει κανείς αφυδάτωση, θερμοπληξία ή άλλα νοσήματα λόγω ζέστης, πολλοί πάσχοντες αγνοούν τον κίνδυνο και δεν κάνουν τίποτα για να τον αποσοβήσουν, αποκαλύπτει μία νέα μελέτη της Κλινικής Μάγιο.
Υπνοβάτες (και) στο σεξ!
Είναι δυνατόν να κάνει κάποιος σεξ το βράδυ και να μην το θυμάται το επόμενο πρωί; Ως φαίνεται όχι μόνον είναι, αλλά αποτελεί και πολύ συχνό φαινόμενο – τουλάχιστον μεταξύ όσων πάσχουν από μία ή περισσότερες διαταραχές ύπνου και οι οποίοι αποτελούν το περίπου ένα τρίτο του γενικού πληθυσμού!
Πολύτιμη η γυμναστική για τους πάσχοντες από καρκίνο
Η συστηματική γυμναστική κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής και να καταπολεμήσει την κόπωση που αισθάνονται οι πάσχοντες από καρκίνο του μαστού ή του προστάτη, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Το νυκτερινό φαγητό χαλάει τα δόντια
Το φαγητό στη μέση της νύχτας χαλάει τα δόντια, προειδοποιούν Δανοί ερευνητές. Εξετάζοντας τους ιατρικούς φακέλους 2.217 εθελοντών, διαπίστωσαν πως τα δόντια χαλάνε πολύ πιο γρήγορα όταν τρώει κανείς νύχτα – ίσως διότι το βράδυ μειώνεται κατακόρυφα η παραγωγή σιέλου.
SOS για τους συγγενείς των διαβητικών
Αυστραλοί ερευνητές έκαναν ένα ασυνήθιστο πείραμα: επιστράτευσαν υγιείς εθελοντές από οικογένειες πασχόντων από τύπου 2 διαβήτη και από υγιείς οικογένειες και τους υποχρέωσαν να τρώνε... ασύστολα, για να διαπιστώσουν πόσο ισχυρός είναι ο ρόλος των γονιδίων στην ανάπτυξη διαβήτη!
Κληρονομικό το «τίναγμα» των ποδιών το βράδυ
Εάν έχετε έναν αδελφό ή άλλον εξ αίματος συγγενή που περνάει τις νύχτες άυπνος επειδή τα πόδια του τινάζονται διαρκώς, προσέξτε: μπορεί να πάσχει, δίχως να το ξέρει, από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών _ και αν αυτό επιβεβαιωθεί, έχετε κι εσείς σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες από τον μέσο όρο να το εκδηλώσετε!
Τα όνειρα μάς βοηθούν να μαθαίνουμε
Εάν θέλετε να απομνημονεύσετε κάτι νέο, πάρτε έναν υπνάκο αμέσως μόλις το μάθετε - αλλά φροντίστε να το ονειρευτείτε στη διάρκειά του, συνιστούν αμερικανοί επιστήμονες. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όσοι ονειρεύονται μία νέα δραστηριότητα, την εκτελούν καλύτερα όταν ξυπνήσουν απ’ ό,τι όσοι δεν κοιμούνται ή δεν την ονειρεύονται.
5% των διαβητικών κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό
Εάν πάσχετε από διαβήτη, βάλτε τον καθημερινό έλεγχο των ποδιών σας στη ζωή σας, συνιστούν Έλληνες ειδικοί.
Φρούτα και λαχανικά δεν διώχνουν τον καρκίνο
Νέα, απογοητευτικά στοιχεία, ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δεν προστατεύει ιδιαίτερα από τον καρκίνο συγκέντρωσαν αμερικανοί ερευνητές. Σε μελέτη με σχεδόν 500.000 εθελοντές διαπίστωσαν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε με την βοήθειά τους να αποτραπεί το 2,5% των καρκίνων. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι η υγιεινή διατροφή εξακολουθεί να αποτελεί κλειδί για την προάσπιση της υγείας, διότι μας προστατεύει από άλλα δεινά, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης.
Το διαιτολόγιο που ρίχνει την πίεση
Η αρτηριακή πίεση είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα υπάρχοντα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 62% των εγκεφαλικών και το 49% των καρδιαγγειακών νοσημάτων παγκοσμίως αποδίδονται σε αρτηριακή πίεση υψηλότερη από την φυσιολογική.
Μύθοι και αλήθειες για την υπέρταση
Παρά τον απίστευτα απλό τρόπο με  τον οποίο μπορεί να διαγνωστεί η  αρτηριακή υπέρταση και τις αποδεδειγμένες μεθόδους πρόληψης και θεραπείας της, ολοένα περισσότεροι κάτοικοι της Δύσης πάσχουν από αδιάγνωστη ή  αρρύθμιστη υπέρταση.
Νέα όπλα για τρεις σπάνιες ασθένειες
Νέες θεραπείες δίνουν ελπίδες σε ασθενείς με τρία σπάνια και σοβαρά  νοσήματα: το κληρονομικό αγγειοοίδημα, τη νόσο Gaucher και τη νόσο Fabry.  
Προσοχή στην ανάμειξη βοτάνων και φαρμάκων
Αν παίρνετε φάρμακα για την καρδιά, τη χοληστερόλη ή την πίεση, προσέξτε: επιστήμονες από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, προειδοποιούν πως ο συνδυασμός τους με δημοφιλή βότανα και συμπληρώματα είναι επικίνδυνος.
Οδηγός προστασίας από τον καρκίνο
«Ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί». Αυτό είναι το θέμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, που εστιάζεται στο γεγονός ότι το 40% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί με απλά καθημερινά μέτρα. Τέσσερις διακεκριμένοι ειδικοί εξηγούν ποια είναι αυτά τα μέτρα.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα