TA NEA Logo
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Η ουλίτιδα κόστισε τη ζωή ενός εμβρύου
Μια 35χρονη Αμερικανίδα έχασε το έμβρυο που κυοφορούσε όταν βακτήρια από το στόμα της διαπέρασαν τον πλακούντα και μόλυναν το αγέννητο μωρό της, το οποίο γεννήθηκε νεκρό την 39η εβδομάδα της κυήσεως.
Νέο φάρμακο ρυθμίζει το «ζάχαρο» και... την όρεξη
Άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ έλαβε ένα νέο φάρμακο που βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ παράλληλα μειώνει την όρεξη, μειώνοντας, τελικά, το σωματικό βάρος.
Το ιδανικό γεύμα πριν από τον ύπνο
Η διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να υπονομεύσουν τον καλό βραδινό ύπνο- και είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι πολλοί δυσκολεύονται να κοιμηθούν επειδή έφαγαν πολύ και «βαριά» το βράδυ.
Ο διαβήτης «παγώνει» τον ώμο
Όταν ένας άνθρωπος μαθαίνει ότι έχει σακχαρώδη διαβήτη, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτεί είναι ότι αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στον ώμο του. Και όμως, μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαβήτης σχετίζεται με τη μυστηριώδη διαταραχή της άρθρωσης του ώμου που αποκαλείται «παγωμένος ώμος»
Τα μυστικά του υπνοβάτη
Ποσοστό έως 17% των παιδιών ηλικίας 4-12 ετών και το 4% των ενηλίκων υπνοβατούν. Η υπνοβασία στις μεγάλες ηλικίες μπορεί να είναι επικίνδυνη, φθάνοντας έως τον φόνο όπως πρόσφατα έγινε στη Βρετανία.
Καρκίνος μαστού: Ποιες εξετάσεις και πότε πρέπει να κάνουν οι γυναίκες
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή κακοήθη νόσο στις γυναίκες - υπολογίζεται ότι ετησίως ανιχνεύεται σε περίπου 4.500 Ελληνίδες. Ωστόσο, σημαντικός αριθμός γυναικών (πιθανώς υπερβαίνει το 50% στις ηλικίες άνω των 40 ετών) δεν κάνουν ψηλάφηση μαστού ούτε μαστογραφία, γεγονός που καθυστερεί τη διάγνωσή του.
Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνουμε στον οφθαλμίατρο
Όλοι πρέπει να υποβάλλονται σε μία πλήρη οφθαλμολογική εξέταση κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Ειδικά όμως όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό σε ασθένειες πού είναι «ύπουλοι κλέφτες της όρασης», η εξέταση πρέπει να γίνεται ανά εξάμηνο.
Ποιες εξετάσεις πρέπει να περιλαμβάνει το τσεκ απ
Κάθε ενήλικας πρέπει να υποβάλλεται σε τσεκ απ, για να βεβαιώνεται πως δεν έχει κάποιο «σιωπηρό» πρόβλημα, που υπονομεύει την μελλοντική του υγεία. Αναλόγως με την ηλικία το τσεκ απ πρέπει να γίνεται από 1 φορά τον χρόνο έως 1 φορά κάθε 5 χρόνια. Αν υπάρξει κάποιο παθολογικό εύρημα, τη συχνότητα του ελέγχου την καθορίζει ο γιατρός.
Η πίεση δεν σκοτώνει μόνο την καρδιά
Ένας στους τρεις ενήλικες στην χώρα μας είναι υπερτασικοί, αλλά ελάχιστοι κατορθώνουν να ρυθμίσουν την πίεσή τους με συνέπεια οι υπόλοιποι να κινδυνεύουν πολύ να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Χοληστερίνη: Ο έλεγχος αρχίζει από τα 20
Κάθε άτομο ηλικίας άνω των 20 ετών πρέπει να ελέγχει τουλάχιστον μία φορά κάθε 5 χρόνια τα λιπίδια του (δηλαδή την ολική χοληστερόλη, την HDL, την LDL και τα τριγλυκερίδια). Εάν, όμως, βρεθεί κάτι παθολογικό, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται συχνότερα.
Τα μυστικά της πρώιμης διάγνωσης του διαβήτη
Στα αρχικά στάδιά του ο διαβήτης δεν προκαλεί συμπτώματα, γεγονός που καθιστά τη διάγνωση δύσκολη και δυνατή μόνο μέσα από τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου. Γι' αυτό και οι περισσότεροι διαβητικοί έχουν ήδη βλάβες όταν ανιχνεύεται η πάθησή τους.
Ποιοι χρειάζονται έλεγχο για καρκίνο του πεπτικού
Τσεκ απ για υγιείς, πάσχοντες ή συγγενείς ασθενών υπάρχει για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, για τον καρκίνο του οισοφάγου, για τον καρκίνο του στομάχου και για τον καρκίνο του ήπατος. Από αυτούς, που συχνός είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, που υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 6% των ενηλίκων κάποια στιγμή στη ζωή τους - συνήθως μετά τα 50.
Καρκίνος του προστάτη: Η διάγνωση αρχίζει με μια απλή εξέταση αίματος
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον δεύτερο σε συχνότητα κακοήθη όγκο του ανδρικού πληθυσμού (πρώτος είναι ο καρκίνος του πνεύμονος), αποτελώντας περισσότερο από το 13% των νέων κρουσμάτων καρκίνου που καταγράφονται ετησίως. Υπολογίζεται ότι στην χώρα μας περισσότεροι από 3.000 άνδρες διαγιγνώσκονται ετησίως με τον καρκίνο αυτό.
Καρκίνος: «Κλειδί» το τσεκ απ για την ίαση
25 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (το περίπου 7% του παγκόσμιου πληθυσμού) έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να νικήσουν τον καρκίνο και ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς. Η έγκαιρη διάγνωση, με τη βοήθεια και του τσεκ απ, παίζει καθοριστικό ρόλο στην μάχη εναντίον του.
Το τσεκ απ μάς χαρίζει 5 χρόνια καλής ζωής
Με το συστηματικό τσεκ απ μπορεί να κερδίσει κανείς έως 5 χρόνια ποιοτικής ζωής, εντοπίζοντας και αντιμετωπίζοντας εγκαίρως σοβαρά νοσήματα, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η αυξημένη χοληστερόλη και ο καρκίνος, αναφέρει ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Τριχόπουλος, καθηγητής Επιδημιολογίας & Πρόληψης του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Τα 3 τεστ που προλαμβάνουν τον καρκίνο
Να μην αμελούν τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο - μετά τις νέες, πιο «χαλαρές», αμερικανικές οδηγίες - συνιστούν οι επιστήμονες στις Ελληνίδες και στους Έλληνες, που δεν φημίζονται για τη συνέπειά τους στα ετήσια τσεκάπ.
«Σαββατόβραδο στον... Ουρολόγο!»
Τρεις φίλοι, ηλικίας 26 έως 29 ετών, αφηγούνται πώς τους «χτύπησαν» οι πέτρες στα νεφρά και πως αντιμετώπισαν «την πιο επώδυνη περίοδο» της έως τώρα ζωής τους.
Απειλή για 20άρηδες οι πέτρες στα νεφρά!
Η νεφρολιθίαση είναι πολύ συχνό πρόβλημα. Κάθε άνθρωπος έχει μία στις οκτώ πιθανότητες να παρουσιάσει πέτρα στα νεφρά κάποια στιγμή στη ζωή του, ενώ υπολογίζεται πως ποσοστό έως 3% του γενικού πληθυσμού ταλαιπωρείται από αυτήν. Οι πέτρες εμφανίζονται κυρίως σε νεαρά άτομα, ακόμα και από την εφηβική ηλικία: στην πλειονότητα των περιπτώσεων, εμφανίζονται μεταξύ των 20 και 40 ετών, με τους άντρες πάσχοντες να είναι τριπλάσιοι από τις γυναίκες.
«Με έσωσε η μαστογραφία στα 40»
Ο καρκίνος μου εντοπίστηκε σε αρχικό στάδιο γιατί άρχισα τους προληπτικούς ελέγχους νωρίς, στα 40, και καθ΄ υπόδειξη του γυναικολόγου μου (τον οποίο ευγνωμονώ).
Τα όνειρα γυμνάζουν το μυαλό
Μια πρόσφατη έρευνα, που έχει προκαλέσει διχογνωμίες μεταξύ των επιστημόνων, υποδηλώνει ότι τα όνειρα είναι η πρωινή... γυμναστική του εγκεφάλου!
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα