TA NEA Logo
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
6 λόγοι για να κοιμόμαστε πολύ
Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μάς παχαίνει τουλάχιστον ένα κιλό τον χρόνο, ενώ ο καλός και βαθύς ύπνος χαρίζει μακροζωία και προστατεύει από πολλά δεινά, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος.
Μαθαίνουν αμέσως αν υπάρχει μετάσταση
Ολοένα περισσότερο έδαφος κερδίζει ένα εξελιγμένο διαγνωστικό τεστ που αποκαλύπτει μέσα σε λίγα λεπτά, την ώρα της επέμβασης, αν ο καρκίνος του μαστού έχει εξαπλωθεί στους μασχαλιαίους λεμφαδένες, μηδενίζοντας τον χρόνο της αγωνιώδους αναμονής για την ασθενή, καθώς και τον κίνδυνο να απαιτηθεί και δεύτερη επέμβαση.
Τα οφέλη του θηλασμού στην υγεία
Ολοένα και λιγότερες Ελληνίδες αποφασίζουν να θηλάσουν τα μωρά τους, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι ο αποκλειστικός θηλασμός στη χώρα μας δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή σίτισης του νεογέννητου. Ωστόσο, ο θηλασμός έχει μόνο καλά να προσφέρει σε μητέρα και μωρό.
Η πρώτη επαφή με το μωρό
Χιλιάδες ερωτήσεις γυρίζουν στο μυαλό της νέας μητέρας τον πρώτο χρόνο του παιδιού της.Η αγωνία της να κάνει ό,τι καλύτερο, ό,τι πιο σωστό για το πολύτιμο απόκτημά της, η ανάγκη της να νιώσει ασφαλής και, κυρίως, το όνειρο και η ελπίδα της να πετύχει στον πιο σημαντικό και υπεύθυνο για τη ζωή της ρόλο είναι συναισθήματα που όλες οι μητέρες μοιράζονται.
Όσα πρέπει να ξέρουμε για τα οδοντικά εμφυτεύματα
Τα οδοντικά εμφυτεύματα διεκδικούν εδώ και χρόνια δυναμικά τη θέση τους στη σύγχρονη οδοντιατρική. Ήρθαν να προστεθούν στις επιλογές που έχει ο οδοντίατρος όταν πρόκειται να αποκαταστήσει ασθενείς με ένα ή περισσότερα ελλείποντα δόντια. Εκτός από τα κλασικά εμφυτεύματα, υπάρχει πλέον και τεχνική κατά την οποία τοποθετούνται άμεσα τα νέα δόντια.
Οι νέες θεραπείες για την ρευματοειδή αρθρίτιδα
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στη χώρα μας πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, με τις γυναίκες ασθενείς να είναι τριπλάσιες από τους άνδρες. Στην ανάπτυξή της έχει ενοχοποιηθεί με βεβαιότητα το κάπνισμα, παρ' ότι η ακριβής, αρχική αιτία της παραμένει άγνωστη. Τα καλά νέα είναι ότι με την την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία δεν γίνονται πλέον παραμορφώσεις ο ασθενής ζει μια φυσιολογική ζωή.
Νόσος του Crohn: 500 νέοι ασθενείς κάθε χρόνο
Η νόσος του Crohn είναι ένα νόσημα το οποίο χαρακτηρίζεται από φλεγμονή που μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στον πεπτικό σωλήνα, από το στόμα έως τον πρωκτό, με κύρια εντόπιση το σημείο της ένωσης λεπτού και παχέος εντέρου (τελικός ειλεός).
Τα διατροφικά «αντίδοτα» για κολίτιδα και Crohn
Οι πάσχοντες από ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn πρέπει να τρώνε απ' όλα, αλλά να λαμβάνουν ορισμένα διαιτητικά μέτρα για να αποφύγουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων τους.
Η διατροφή για «ρευματικά» και λύκο
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος απαιτούν ορισμένες τροποποιήσεις στη διατροφή, οι οποίες σχετίζονται με τη νόσο ή τις παρενέργειες των φαρμάκων στην πρώτη περίπτωση και με τη συννοσηρότητα και τις παρενέργειες των φαρμάκων στη δεύτερη.
Ρυθμίστε το «ζάχαρο» τρώγοντας
Η σωστή διατροφή αποτελεί καθοριστικό κομμάτι στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά και τους εφήβους, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διαιτητικές συστάσεις για την πρόληψη της εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1.
Ελκώδης κολίτιδα: Πληγές στο πεπτικό πριν από τα 30
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία άγνωστης αιτίας νόσος του παχέος εντέρου που του προκαλεί φλεγμονή και πολλές πληγές. Εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 20-30 ετών και μπορεί να παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις μέχρι τα γεράματα. Στις σοβαρές περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση.
«Ζάχαρο» σε μικρή ηλικία
Περίπου 30.000 άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, ο οποίος είναι αυτοάνοσο νόσημα και εκδηλώνεται συνήθως στην παιδική ή εφηβική ηλικία. Χάρη στην εξέλιξη της Ιατρικής είναι πλέον εφικτό να προβλεφθεί με μεγάλη ακρίβεια ποιο άτομο θα παρουσιάσει διαβήτη τύπου 1.
Τι μπορεί να κρύβει ο επίμονος πόνος στη μέση
Ο πόνος στη μέση που διαρκεί πάνω από τρεις μήνες και είναι εντονότερος το πρωί, δεν αποτελεί πάντοτε επακόλουθο μιας κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου, μιας κάκωσης σε μυς και συνδέσμους της περιοχής ή εκφυλιστικών προβλημάτων όπως η οστεοαρθρίτιδας.
Ανοσοθρομβοπενική πορφύρα: Όταν το αίμα δεν πήζει
Η ανοσοθρομβοπενική πορφύρα καταστρέφει τα αιμοπετάλια – τα κύτταρα του αίματος που μαζί με άλλες ουσίες και κύτταρα είναι απαραίτητα για την αιμόσταση, δηλαδή για την διατήρηση της ροής του αίματος, χωρίς την ύπαρξη αιμορραγίας ή θρόμβωσης. Δίχως επαρκή αιμοπετάλια, το αίμα δεν πήζει και ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι μεγάλος
Τα αυτοάνοσα νοσήματα στο μικροσκόπιο
Μολονότι τα αυτοάνοσα νοσήματα, μεμονωμένα, θεωρούνται σπάνιες ασθένειες, όλα μαζί προσβάλλουν μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Υπολογίζεται πως 3%-5% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (δηλαδή 300.000 έως 500.000 άτομα μόνο στην Ελλάδα) πάσχουν από ένα ή περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα.
Ψωρίαση: Όταν το δέρμα έχει «λέπια»
Διακόσιες χιλιάδες Έλληνες πάσχουν από ψωρίαση - μία δερματοπάθεια που μπορεί να έχει μεν κληρονομική προδιάθεση, αλλά στην ανάπτυξή της καθοριστικό ρόλο παίζει η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ψωρίαση προσβάλλει εξίσου τα δύο φύλα και δεν είναι μεταδοτικό νόσημα.
Αϋπνία: Μάτια ερμητικά... ανοιχτά
Τουλάχιστον 10% των ενηλίκων αναφέρει σοβαρό ή χρόνιο πρόβλημα αϋπνίας και επιπλέον 27% εμφανίζει περιστασιακά προβλήματα αϋπνίας. Δηλαδή περίπου το 1/3 του γενικού πληθυσμού εμφανίζει τουλάχιστον περιστασιακά προβλήματα του τύπου της αϋπνίας. Παρότι όμως είναι τόσο συχνή, ο ακριβής ορισμός της δεν είναι αυτονόητος γιατί υπεισέρχεται η υποκειμενική εκτίμηση των συμπτωμάτων.
Το φαρμακευτικό οπλοστάσιο κατά της αϋπνίας
Στην καταπολέμηση της αϋπνίας χρησιμοποιούνται κυρίως υπνωτικά φάρμακα, αν και σπανιότερα μπορεί να χορηγηθούν αγχολυτικά, αντιισταμινικά, καθώς και κάποια αντιψυχωσικά και αντικαταθλιπτικά σκευάσματα που συνήθως χορηγούνται όταν συνυπάρχουν και τα αντίστοιχα προβλήματα.
Γυμναστική: Πολύτιμο βοήθημα για όνειρα γλυκά
Τα έως τώρα ερευνητικά ευρήματα αναφορικά με τη σχέση φυσικής δραστηριότητας και ύπνου δείχνουν ότι η άσκηση ενισχύει τον ποιοτικό ύπνο και βελτιώνει την καθημερινότητα, ενώ αντιθέτως η έλλειψη άσκησης φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά τον άνθρωπο και στον τομέα του ύπνου.
Οι διαταραχές του ύπνου κουράζουν την καρδιά
Χρρρρρ, χρρρρρ, χρρρρρ. Αυτός είναι ένας ήχος αρκετά συχνός στα αυτιά κυρίως των Ελληνίδων τα βράδια, όταν οι άντρες τους ροχαλίζουν (υπολογίζεται ότι ροχαλίζει το 25% των ανδρών ηλικίας 30-60 ετών και μόνο το 9% των γυναικών). Εκτός από εκνευριστικός, ο ήχος αυτός φαίνεται ότι μπορεί να είναι και επικίνδυνος.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα