TA NEA Logo
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Μελέτη του ύπνου: Ένα βράδυ στο νοσοκομείο...
Η Μονάδα Μελέτης Ύπνου υποδέχεται και εξετάζει ασθενείς που αναφέρουν διαταραχές του ύπνου. Η αξιολόγησή τους αρχίζει με λήψη καλού ιατρικού ιστορικού - ο ασθενής λέει τι του συμβαίνει και μιλάει για άλλες παθήσεις από τις οποίες ενδεχομένως πάσχει. Από αυτή τη συνέντευξη καθορίζεται αν θα του χορηγηθεί κάποια αγωγή ή πρέπει πρώτα να υποβληθεί σε μελέτη του ύπνου.
Όταν ο ύπνος... δεν παίρνει τα παιδιά
Οι διαταραχές ύπνου στην παιδική και την εφηβική ηλικία έχουν μελετηθεί λιγότερο από εκείνες των ενηλίκων, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια καταγραφής και ταξινόμησης. Οι δυσκολίες στη μελέτη των προβλημάτων ύπνου κατά την παιδική ηλικία προέρχονται από το γεγονός ότι οι γονείς και συχνά οι ειδικοί τις θεωρούν μεταβατικές, που αργά ή γρήγορα θα ξεπεραστούν.
Βιολογικό ρολόι: Το τικ τακ της ζωής
Κάθε διαταραχή στη σχέση του εσωτερικού βιολογικού ρολογιού με τον ρυθμό διακύμανσης της δραστηριότητας, σημαίνει εσωτερική κακοφωνία και επηρεάζει μεγάλο τμήμα της ψυχικής διάθεσης, των νοητικών λειτουργιών, της εν γένει ανθρώπινης συμπεριφοράς και των σωματικών λειτουργιών. Τέτοιες κακοφωνίες προκαλούν η εργασία σε βάρδιες και το τζετ λαγκ.
Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά του ύπνου
Για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες στον ύπνο αλλά και για να προφυλαχτούμε από αυτές, είναι χρήσιμο να υιοθετούμε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «μέτρα υγιεινής του ύπνου». Πρόκειται για συμβουλές σχετικά με τις δραστηριότητές μας, δηλαδή τι θα πρέπει να αποφεύγουμε ή αντίθετα να επιδιώκουμε κατά τις βραδινές ώρες πριν από τον ύπνο, στο κρεβάτι όταν ξαπλώνουμε να κοιμηθούμε, αλλά και αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα. Επίσης, τα μέτρα υγιεινής του ύπνου περιλαμβάνουν υποδείξεις για τις δραστηριότητές μας στη διάρκεια της ημέρας και, βεβαίως, για την κρεβατοκάμαρά μας.
Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα
Μήπως υπονομεύει το ροχαλητό την υγεία σας;
Περισσότερο από 2% έως 4% του ενήλικου πληθυσμού παρουσιάζει άπνοια στον ύπνο. Οι μεσήλικοι άνδρες την εμφανίζουν συχνότερα, τόσο από τα νεώτερα άτομα όσο και από τις γυναίκες. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι πολύ δυνατό, αλλά διακεκομμένο ροχαλητό.
Όταν τα πόδια «χορεύουν» το βράδυ
Το 10-15% του πληθυσμού πάσχει από σύνδρομο ανήσυχων ποδιών - μία νευρολογική διαταραχή,η οποία μετατρέπει σε πραγματική κόλαση τις νύχτες των ασθενών, αλλά και κάθε άλλη δραστηριότητα που απαιτεί πολύωρη ακινησία. Το κύριο χαρακτηριστικό του συνδρόμου είναι μια έντονη επιθυμία να κινήσει κανείς τα πόδια του.
Τα πεπτικά προβλήματα που ταράζουν τον ύπνο
Πολλές παθήσεις του πεπτικού συστήματος επηρεάζουν την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του καθημερινού ύπνου. Ο κακός ύπνος συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα από το ανώτερο και κατώτερο πεπτικό σύστημα, ενώ πολλές χρόνιες παθήσεις συνοδεύονται από μικρή διάρκεια ύπνου καθώς και από απουσία «ευχαρίστησης» κατά τον ύπνο.
Τα στάδια και οι διαταραχές του ύπνου
O ύπνος, τα μυστικά του, και η εν γένει επιστημονική μελέτη της φυσιολογίας και των διαταραχών του, άρχισαν να ερευνώνται συστηματικά τις τελευταίες 4-5 δεκαετίες. Κατά την περίοδο αυτή, μεγάλες πρόοδοι έγιναν στον τομέα της φυσιολογίας (με τις διάφορες θεωρίες σχετικά με τον ρόλο του ύπνου στη ζωή μας, αλλά και τις αναπτυξιακές μεταβολές και διαφοροποιήσεις αυτού με την ηλικία).
Δείπνο ελαφρύ για ύπνο ελαφρύ
Όλοι έχουμε ακούσει τη συμβουλή «μην κάνετε ένα βαρύ και μεγάλο γεύμα πριν κοιμηθείτε». Αν κι αυτή η συμβουλή ακούγεται απλή, δεν είναι ωστόσο εύκολο να εφαρμοστεί, αφού οι περισσότεροι σύγχρονοι άνθρωποι λόγω έλλειψης χρόνου αναγκάζονται να τρώνε το κυρίως γεύμα τους αργά τη νύχτα.
Συνταγές φιλικές για το στομάχι
Το φαγητό δεν χρειάζεται να είναι βαρύ για να ικανοποιήσει τη γεύση και να τροφοδοτήσει τον οργανισμό με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
Πόσο σημαντικά είναι τα όνειρα
Τα όνειρα αντικατοπτρίζουν τη συνέχεια της συνειδητής, αλλά και της λιγότερο συνειδητής προσπάθειας που καταβάλλουμε όταν είμαστε ξύπνιοι για να δώσουμε νόημα στις εμπειρίες μας, να αποκρυσταλλώσουμε τις σκέψεις μας και να τις συνδέσουμε με τα συναισθήματά μας.
Τα χαλασμένα δόντια «δείχνουν» καρδιοπάθειες
Καρδιαγγειακά νοσήματα, υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που αφήνουν αρρύθμιστο τον διαβήτη και επιπλοκές της εγκυμοσύνης είναι κάποιες καταστάσεις που μπορούν να πυροδοτηθούν από χαλασμένα δόντια. Για τη διάγνωσή τους ενδείκνυται η αυτοεξέταση του στόματος, αλλά και η επίσκεψη σε ειδικό. Δύο ειδικοί επιστήμονες, ο κ. Γιώργος Λάσκαρης, στοματολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Στοματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και ο κ. Πέτρος Δ. Δαμουλής, DΜD, DΜSc, περιοδοντολόγος-οδοντίατρος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ηarvard και επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου Τufts, μιλούν για όλα όσα αφορούν τη σχέση στόματος και πρόληψης νόσων.
Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά του σεξ
Ο οργασμός είναι υποχρεωτικός, το μέγεθος του πέους κάνει τη διαφορά, το «τράβηγμα» αποτρέπει την εγκυμοσύνη: είναι μερικοί από τους μύθους που συνοδεύουν το σεξ και τη γονιμότητα δεκαετίες τώρα. Υπάρχουν όμως και ουσιώδεις αλήθειες: πως το σεξ κάνει καλό στην υγεία και ότι για τις γυναίκες είναι περισσότερο «εγκεφαλικό» ενώ για τους άντρες πιο «σαρκικό». Ανεξαρτήτως μύθων, πάντως, το σεξ κάνει καλό στην υγεία - αλλά υπάρχουν και πολυάριθμα εμπόδια σε αυτό. Ο Δημήτριος Τριχόπουλος, ο Θάνος Ασκητής, ο Δημήτρης Χατζηχρήστου, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο Κωνσταντίνος Ρόκκας και πολλοί άλλοι κορυφαίοι Έλληνες ειδικοί, γράφουν σε ειδικό αφιέρωμα για τα οφέλη, τους μύθους και τα προβλήματα του σεξ, αλλά και της γονιμότητας, και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Οι καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν τη γονιμότητα
Μπορεί να μην έχει ακόμη αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία, αλλά υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η σύγχρονη καθημερινότητα συμβάλλει ουσιαστικά στην υπογονιμότητα ενός ζευγαριού, με παράγοντες που κυμαίνονται από τα συχνά υπερατλαντικά ταξίδια και τα ζεστά ροφήματα σε πλαστικά ποτήρια έως τα κινητά τηλέφωνα και τα ασύρματα δίκτυα πρόσβασης στο Διαδίκτυο.
Έρωτας: Το καλύτερο γιατρικό
Επιδημιολογικά δεδομένα στήριζαν πάντα την άποψη ότι ο έρωτας και διάφορα επιφαινόμενά του προάγουν την υγεία. Είναι γνωστό ότι η εγκυμοσύνη παρέχει προστασία απέναντι στους καρκίνους του μαστού, των ωοθηκών και του ενδομητρίου, και ότι ο θηλασμός προστατεύει, σε μικρότερο βαθμό, έναντι του προεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού και ενδεχομένως του καρκίνου των ωοθηκών.
Γυναίκες: Όταν το σεξ οδηγεί στον καρκίνο
Περισσότερες από 500.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν ετησίως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ περίπου 288.000 χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας του, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι (περίπου 80%) καταγράφονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ούτε τεστ Παπανικολάου γίνεται συστηματικά ούτε υπάρχουν τα εμβόλια που προστατεύουν τις γυναίκες από τον υπαίτιο ιό.
Τα σεξουαλικά προβλήματα των γυναικών
Η καλή και ομαλή σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας είναι εξίσου σημαντική με του άνδρα, αλλά και πιο πολύπλοκη. Οι διαταραχές της μπορεί να αφορούν την ερωτική επιθυμία, την διέγερση, τον οργασμό και τον πόνο. Υπολογίζεται ότι μία στις δύο γυναίκες πάσχει από κάποια τέτοιου είδους διαταραχή, με συνέπεια να μην μπορεί να απολαύσει το σεξ.
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Η αναπαραγωγή στο εργαστήριο
Υπογονιμότητα είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα ζευγάρι αδυνατεί να τεκνοποιήσει μετά την παρέλευση τουλάχιστον ενός έτους ελεύθερων σεξουαλικών σχέσεων. Η συχνότητα της υπογονιμότητας σ’ έναν πληθυσμό καθορίζεται από ποικίλους παράγοντες, σύμφωνα δε με διάφορες στατιστικές ανέρχεται στο 15%-20% των νιόπαντρων ζευγαριών.
Κάμψεις πέους: Ανατομικά εμπόδια στο σεξ
Το κάταγμα πέους και η νόσος του Peyronie (Πεϊρονί) είναι δύο σοβαρές καταστάσεις που αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως μπορεί να μετατραπούν σε μόνιμο εμπόδιο για το σεξ. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές θεραπείες...
Πόσο συχνά κάνουμε σεξ
Μιλάμε για το σεξ, αλλά μάλλον δεν μπορούμε να κάνουμε σεξ, σύμφωνα με μία νέα μελέτη της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας. Γιατί; Ίσως επειδή φοβόμαστε να κάνουμε σεξ, το σεξ μάς εκθέτει. Το σεξ είναι μια διαδικασία που μας βγάζει από τους ρόλους. Γιατί ο ρόλος δεν σημαίνει σεξ, απλώς υποδεικνύει τι νομίζουν οι άνθρωποι για το σεξ…
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα