TA NEA Logo
Σάββατο 23 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Τα νοσήματα του σεξ
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε όλο τον κόσμο περίπου 250 εκατομμύρια άτομα προσβάλλονται από λοιμώξεις μεταδιδόμενες σεξουαλικά - μερικές φορές με τραγικές συνέπειες για τα προσβαλλόμενα άτομα - οι οποίες κυμαίνονται από στείρωση λόγω γονόκοκκου στις γυναίκες έως θάνατο ύστερα από προσβολή από τον ιό της ανοσολογικής ανεπάρκειας (ΗΙV/AIDS).
Προβλήματα εκσπερμάτισης: Συγχρονίστε τα «ρολόγια» σας
Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι το δεύτερο σε συχνότητα πρόβλημα στη σεξουαλική ζωή των ανδρών, μετά τη στυτική δυσλειτουργία, καθώς το ένα τρίτο των ανδρών φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση αφορά 5 στους 100 άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ηλικία 20-30 ετών.
Στυτική δυσλειτουργία: Το άγχος εμπόδιο και για τους νέους
Η στυτική δυσλειτουργία είναι η πιο σημαντική διαταραχή της σεξουαλικότητας στον άνδρα, καθώς και η διαταραχή που επηρεάζει περισσότερο από όλες τις άλλες τη ζωή του καθώς και τη σχέση του με τη σύντροφό του. Υπολογίζεται ότι το 52% των ανδρών ηλικίας 40-70 ετών παρουσιάζει από ελαφριά έως βαριά στυτική δυσλειτουργία.
Τα στάδια της σεξουαλικότητας
Η σεξουαλικότητα του ανθρώπου αναπτύσσεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής και σε στάδια, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Ο ρόλος των γονέων είναι καθοριστικός στην ομαλή ανάπτυξη της σεξουαλικότητας του παιδιού.
Ο έρωτας περνάει από το στομάχι
Μελέτες έχουν δείξει ότι το σχήμα, το μέγεθος, η γεύση, το άρωμα, ακόμη η υφή ενός τροφίμου μπορεί να δράσουν συνειρμικά και να δώσουν ερεθίσματα για τη διέγερση της ερωτικής επιθυμίας. Επιπλέον, μία τροφή μπορεί να περιέχει συστατικά και ουσίες που επηρεάζουν τη φυσιολογία του οργανισμού, ώστε να αυξάνεται η ερωτική διάθεση.
Πως επηρεάζει το αλκοόλ την ανδρική γονιμότητα
Η αντίληψη ότι το αλκοόλ είναι διεγερτικό, είναι λανθασμένη. Όταν η συγκέντρωση του οινοπνεύματος στο αίμα είναι μεγάλη (όταν λ.χ. μια γυναίκα βάρους 60 κιλών πιει πάνω από 4 ποτήρια κρασί σε 1 ώρα), μπορεί να παρατηρηθεί ανικανότητα συνεργασίας, διαταραχή στην κρίση, σύγχυση και αφασία - συμπτώματα που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στη σεξουαλική ικανότητα.
Οι 4 διατροφικοί εχθροί της ανδρικής γονιμότητας
Η ανδρική υπογονιμότητα απασχολεί ένα μικρό, αλλά διαρκώς αυξανόμενο κομμάτι του αντρικού πληθυσμού (5-9%) στις μέρες μας. Αν και οφείλεται σε συνέργεια πολλών βασικών παραγόντων, μεγάλο και σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή, η οποία έχει δύο όψεις: αν είναι σωστή και ισορροπημένη, βοηθά και αυξάνει τη γονιμότητα, ενώ αν είναι ελλιπής, λανθασμένη και ανεπαρκής, δημιουργεί προβλήματα στην τεκνοποίηση. Τα πολύ λιπαρά τρόφιμα, τα πολλά κρέατα, τηγανητά, επεξεργασμένα και έτοιμα φαγητά, το αλκοόλ και η πολλή καφεϊνη πλήττουν την αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών.
Συνταγές υγιεινές και αφροδισιακές
Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία περνάνε (και) από το πιάτο και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που η καθημερινή διατροφή πρέπει να παρέχει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα συστατικά.
Η διατροφή που ρίχνει το ζάχαρο
Σας θυμίζει κάτι η πρόταση «έχεις πολύ ζάχαρο»; Αν ναι, μπορεί να ανήκετε στους χιλιάδες Έλληνες που έχουν επίπεδα σακχάρου λίγο ή πολύ πάνω από τα φυσιολογικά όρια, γεγονός που υπονομεύει την καρδιαγγειακή υγεία. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας.
Ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ»...
Ένα στα τρία παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα αναπτύξουν διαβήτη κάποια στιγμή στη ζωή τους - και πως όταν γίνει η διάγνωση, οι γυναίκες θα χάσουν έως 18 ποιοτικά χρόνια από τη ζωή τους και οι άντρες 22. Αιτία, το αυξημένο σάκχαρο αλλά και ο συνδυασμός του - στο 80% των περιπτώσεων - με υπέρταση και αυξημένη χοληστερόλη...
Συνταγές με λίγα σάκχαρα και λίπη
Η υγιεινή διατροφή πρέπει να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός και λίγες θερμίδες, ενώ ταυτοχρόνως να είναι εύγευστη και καθόλου βαρετή.
Η ρύθμιση δεν τελειώνει στο σάκχαρο
Η πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη είναι εφικτή, εφόσον επιτυγχάνεται στενός γλυκαιμικός έλεγχος και έγκαιρη διάγνωση των πρόωρων ενδείξεων (συμπτωμάτων) των επιπλοκών. Η άμεση αντιμετώπιση των πρώιμων συμπτωμάτων μπορεί να προλάβει την επιδείνωσή τους.
Πως να ρίξετε τη χοληστερίνη
Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης - μία ρύθμιση που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία για όσους έχουν και πρόβλημα σακχάρου.
Οίνος (με προσοχή) ευφραίνει καρδίαν
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για το 20% των υπογλυκαιμικών επεισοδίων σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Αν και οι μικρές ποσότητες αλκοόλ θεωρούνται ευεργετικές για την υγεία, οι διαβητικοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν πίνουν - και να προσέχουν να μην κάνουν υπερβολές.
Αντιδιαβητικά φάρμακα: Διπλός στόχος
Για την καλή ρύθμιση του σακχάρου υπάρχουν αρκετά φάρμακα. Συχνά οι ασθενείς χρειάζονται συνδυασμένη λήψη δύο ή περισσοτέρων από αυτά, ιδίως όταν πάσχουν από τύπου 2 διαβήτη.
Όταν το ζάχαρο «χαλάει» τα μάτια
Υπολογίζεται ότι περίπου 80% των ασθενών που είχαν διαβήτη επί τουλάχιστον 15 χρόνια πάσχουν σήμερα από κάποιου βαθμού αγγειακή βλάβη στον αμφιβληστροειδή. Γι' αυτό, οι ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει να εξετάζονται προληπτικά από οφθαλμίατρο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο
Προσοχή στις πληγές στα πόδια
Στην Ελλάδα γίνονται στα άτομα με διαβήτη περίπου 2.500 ακρωτηριασμοί τον χρόνο. Στο 85% των περιπτώσεων, η αιτία του ακρωτηριασμού είναι η εμφάνιση εξέλκωσης (πληγής) στα πόδια - γι' αυτό και συνιστάται στους διαβητικούς να φροντίζουν πολύ καλά τα πόδια τους.
Το ζάχαρο «χτυπάει» (και) τα νεφρά
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί κύρια αιτία νεφροπάθειας τόσο στην χώρα μας, όσο και στις άλλες χώρες της Δύσης. Υπολογίζεται πως ένας στους δέκα Έλληνες έχει κάποιου βαθμού διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας, ενώ 10.500 πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.
Μεγάλη απειλή ο συνδυασμός διαβήτη-χοληστερίνης
Το 80% των ασθενών με διαβήτη δεν έχουν μόνο πρόβλημα αυξημένου σακχάρου, αλλά και αυξημένης χοληστερόλης - συνδυασμός που διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού, και μάλιστα σε νεώτερη ηλικία από το συνηθισμένο.
«Καμπανάκι» στο κρεβάτι
Το 40% των διαβητικών ανδρών μαθαίνουν ότι έχουν πρόβλημα σακχάρου όταν απευθύνονται σε γιατρό, επειδή αντιμετωπίζουν πρόβλημα στύσης. Υπολογίζεται πως το 35% έως 50% των διαβητικών ανδρών πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία εξαιτίας του διαβήτη τους.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα