TA NEA Logo
Κυριακή 28 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Η ρύθμιση δεν τελειώνει στο σάκχαρο
Η πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη είναι εφικτή, εφόσον επιτυγχάνεται στενός γλυκαιμικός έλεγχος και έγκαιρη διάγνωση των πρόωρων ενδείξεων (συμπτωμάτων) των επιπλοκών. Η άμεση αντιμετώπιση των πρώιμων συμπτωμάτων μπορεί να προλάβει την επιδείνωσή τους.
Πως να ρίξετε τη χοληστερίνη
Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης - μία ρύθμιση που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία για όσους έχουν και πρόβλημα σακχάρου.
Οίνος (με προσοχή) ευφραίνει καρδίαν
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για το 20% των υπογλυκαιμικών επεισοδίων σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Αν και οι μικρές ποσότητες αλκοόλ θεωρούνται ευεργετικές για την υγεία, οι διαβητικοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν πίνουν - και να προσέχουν να μην κάνουν υπερβολές.
Αντιδιαβητικά φάρμακα: Διπλός στόχος
Για την καλή ρύθμιση του σακχάρου υπάρχουν αρκετά φάρμακα. Συχνά οι ασθενείς χρειάζονται συνδυασμένη λήψη δύο ή περισσοτέρων από αυτά, ιδίως όταν πάσχουν από τύπου 2 διαβήτη.
Όταν το ζάχαρο «χαλάει» τα μάτια
Υπολογίζεται ότι περίπου 80% των ασθενών που είχαν διαβήτη επί τουλάχιστον 15 χρόνια πάσχουν σήμερα από κάποιου βαθμού αγγειακή βλάβη στον αμφιβληστροειδή. Γι' αυτό, οι ασθενείς με διαβήτη θα πρέπει να εξετάζονται προληπτικά από οφθαλμίατρο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο
Προσοχή στις πληγές στα πόδια
Στην Ελλάδα γίνονται στα άτομα με διαβήτη περίπου 2.500 ακρωτηριασμοί τον χρόνο. Στο 85% των περιπτώσεων, η αιτία του ακρωτηριασμού είναι η εμφάνιση εξέλκωσης (πληγής) στα πόδια - γι' αυτό και συνιστάται στους διαβητικούς να φροντίζουν πολύ καλά τα πόδια τους.
Το ζάχαρο «χτυπάει» (και) τα νεφρά
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί κύρια αιτία νεφροπάθειας τόσο στην χώρα μας, όσο και στις άλλες χώρες της Δύσης. Υπολογίζεται πως ένας στους δέκα Έλληνες έχει κάποιου βαθμού διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας, ενώ 10.500 πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.
Μεγάλη απειλή ο συνδυασμός διαβήτη-χοληστερίνης
Το 80% των ασθενών με διαβήτη δεν έχουν μόνο πρόβλημα αυξημένου σακχάρου, αλλά και αυξημένης χοληστερόλης - συνδυασμός που διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού, και μάλιστα σε νεώτερη ηλικία από το συνηθισμένο.
«Καμπανάκι» στο κρεβάτι
Το 40% των διαβητικών ανδρών μαθαίνουν ότι έχουν πρόβλημα σακχάρου όταν απευθύνονται σε γιατρό, επειδή αντιμετωπίζουν πρόβλημα στύσης. Υπολογίζεται πως το 35% έως 50% των διαβητικών ανδρών πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία εξαιτίας του διαβήτη τους.
Πίεση: Ο ύπουλος «σύμμαχος» του διαβήτη
Η υπέρταση διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος και νεφρικής βλάβης, ενώ αυξάνει κατά 3,8 φορές τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να τη διατηρήσουμε στα φυσιολογικά επίπεδα.
Πως επηρεάζουν τα τρόφιμα το «ζάχαρο»
Πολλά ακούγονται για τον γλυκαιμικό δείκτη και το γλυκαιμικό φορτίο των τροφίμων. Τι είναι όμως αυτοί οι δείκτες; Πόσο εύχρηστοι είναι; Είναι η απάντηση σε όλα μας τα ερωτήματα; Και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους;
Η σωστή εκπαίδευση στον διαβήτη είναι επιλογή ζωής
ΙΟ διαβήτης είναι χρόνια νόσος και με την πάροδο του χρόνου ο ασθενής καλείται να επωμισθεί το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας της υγείας του. Αναγκαία προϋπόθεση για την αυτοδιαχείριση του διαβήτη είναι η σωστή εκπαίδευση.
Μύθοι και πραγματικότητα για τη διατροφή και το διαβήτη
Η διατροφή των ατόμων με διαβήτη συνοδεύεται από πολλές λανθασμένες αντιλήψεις, οι οποίες συχνά υπονομεύουν την ποιότητα της ζωής των πασχόντων.
Συνταγές: Γεύσεις δίχως ενοχές για διαβητικούς και μη
Η υγιεινή διατροφή που βασίζεται στη μεσογειακή δίαιτα αποτελεί για τους διαβητικούς ασθενείς απαραίτητη προϋπόθεση για την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου τους. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει λιγότερη απόλαυση του φαγητού, καθώς υπάρχουν πολλές και νόστιμες συνταγές γι' αυτούς.
Οι επιπλοκές του διαβήτη μπορούν να αποφευχθούν
Στην εξελικτική πορεία του ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε διάφορα όργανα του σώματος, όπως στους οφθαλμούς, στα νεύρα, στους νεφρούς, στην καρδιά και στα αγγεία. Οι επιπλοκές εμφανίζονται ανεξάρτητα από τον τρόπο θεραπείας, αλλά η άριστη μακροχρόνια ρύθμιση του σακχάρου προφυλάσσει σε μεγάλο ποσοστό από αυτές.
Υποχρεωτικό μάθημα υγιεινής ζωής ο διαβήτης στα παιδιά
Ενώ για τους ενήλικες ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί το σημαντικότερο νόσημα φθοράς, στα παιδιά θεωρείται «κεραυνός εν αιθρία»...
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα