TA NEA Logo
Σάββατο 23 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
900.000 Έλληνες χτυπούν οι σπάνιες ασθένειες
Εννιακόσιες χιλιάδες περίπου Έλληνες προσβάλλονται από σπάνιες παθήσεις- οι μισοί τουλάχιστον είναι παιδιά. Παρ΄ όλα αυτά, όπως δείχνει ευρωπαϊκή έρευνα, ένας στους τέσσερις υπέφερε έως και τριάντα χρόνια ώσπου να γίνει η διάγνωση της νόσου! Σε τέσσερις στους δέκα, έγινε λανθασμένη ιατρική αντιμετώπιση. Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τις Σπάνιες Παθήσεις στις 28 Φεβρουαρίου, δύο Έλληνες επιστήμονες μιλούν για δύο από τις πιο... συχνές σπάνιες παθήσεις: ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, απαντά σε συχνές ερωτήσεις ασθενών για το σκληρόδερμα, και ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ιωάννης Λεκάκης, ενημερώνει σχετικά με τις νέες θεραπείες για την πνευμονική υπέρταση.
Εγκρίνονται ολοένα περισσότερες θεραπείες για τις σπάνιες παθήσεις
Ολοένα περισσότερα φάρμακα αναπτύσσονται για τις σπάνιες παθήσεις και ήδη 128 σκευάσματα είναι εγκεκριμένα στην Ευρώπη. Ωστόσο ο αριθμός των παθήσεων φθάνει τις 7.000 και για λιγότερες από 1.000 είναι επαρκείς οι επιστημονικές γνώσεις ώστε να ωφελούνται οι ασθενείς.
Καναδάς: Γυναίκα επέζησε επί έξι μέρες χωρίς πνεύμονες
Σε μία άνευ προηγουμένου επέμβαση, γιατροί στον Καναδά αφαίρεσαν τους πνεύμονες μίας γυναίκας για έξι ημέρες, καθώς περίμεναν να βρουν μόσχευμα να της τοποθετήσουν.
Η Ice Bucket Challenge απέδωσε σημαντικούς καρπούς
Το εξαιρετικά δημοφιλές πριν από δύο χρόνια μπουγέλωμα των διασήμων με παγωμένο νερό, που στόχευε στην αύξηση της ενημέρωσης για μία σπάνια ασθένεια, απέφερε σημαντικούς καρπούς, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
ΕΕ: Εγκρίθηκε η πρώτη γονιδιοθεραπεία για παιδιά
Την πρώτη γονιδιακή θεραπεία για την αντιμετώπιση μίας σπάνιας γενετικής ασθένειες που προσβάλλει παιδιά, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον «λύκο»
Παγκόσμια Ημέρα για το Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο σήμερα και οι επιστημονικές εταιρείες και οι σύλλογοι πασχόντων από αυτόν εξέδωσαν ενημερωτικό υλικό γι' αυτή την ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τις νέες γυναίκες και συχνά έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Αιμορροφιλία: Περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής για τους ασθενείς
Η αντιμετώπιση της αιμορροφιλίας, μίας σπάνιας κληρονομούμενης ασθένειας που εκδηλώνεται με αιμορραγική διάθεση, βελτιώνεται διαρκώς και παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες, η επιβίωση των ασθενών αυξάνεται σταθερά.
Συγκοινωνούντα δοχεία ψωρίαση - «αγκύλωση» της σπονδυλικής στήλης;
Δεκάδες κοινές γενετικές συνιστώσες μοιράζονται ορισμένες δύσκολες στην αντιμετώπιση φλεγμονώδεις ασθένειες που προσβάλλουν συνολικά το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η ψωρίαση και η αγκυλοποιητική σπονδυλαθρίτιδα
Κλειδί η έγκαιρη διάγνωση στη νόσο Cushing
Στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης μίας σπάνιας ασθένειας που προκαλεί αιφνιδίως υπερπαραγωγή κορτιζόνης στον οργανισμό, προχώρησε ομάδα ειδικών από σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γεννήθηκε μωρό με κυκλωπισμό στην Αίγυπτο
Ένα αγοράκι που έχει μόνο ένα μάτι στη μέση του μετώπου του και δεν διαθέτει μύτη γεννήθηκε στη βορειοανατολική Αίγυπτο, αλλά οι γιατροί δεν περιμένουν να ζήσει για περισσότερο από λίγες ημέρες.
Πειραματική γονιδιακή θεραπεία σταθεροποιεί την κυστική ίνωση
Μία γονιδιακή θεραπεία για την κυστική ίνωση σταθεροποίησε και βελτίωσε ελαφρώς την κατάσταση δεκάδων ασθενών οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αυτήν. Είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια είδους θεραπεία αποδεικνύεται αποτελεσματική εναντίον της νόσου.
Κυστική ίνωση: Καλύτερη ζωή υπόσχεται νέος συνδυασμός φαρμάκων
Μία πειραματική θεραπεία μπορεί να βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των πασχόντων από κυστική ίνωση και ίσως να παρατείνει τη ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η ζωή με την αιμορροφιλία
Διεθνής μελέτη που είναι γνωστή με το ακρωνύμιο HERO είχε δείξει ότι ένας στους δύο πάσχοντες από αιμορροφιλία ζει συντροφιά με τον πόνο, ενώ οι εννέα στους δέκα παραδέχονται ότι ο πόνος παρεμβαίνει συστηματικά στην καθημερινότητά τους.
Ραγδαίες οι εξελίξεις στις σπάνιες παθήσεις
Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 48 νέα φάρμακα για σπάνια νοσήματα ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) από το 2010 έως σήμερα. Στο στάδιο της ανάπτυξης, εξάλλου, βρίσκονται άλλα 450, με το ένα στα τρία να αφορούν σπάνιους καρκίνους.
«Χρυσή εποχή» στη θεραπεία των σπανίων παθήσεων
Τεράστια πρόοδος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση των σπανίων παθήσεων, που οδηγεί στην επινόηση ολοένα περισσότερων νέων φαρμάκων για ολοένα περισσότερες από αυτές.
Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά του καρκίνου του Στηβ Τζόμπς
Οι νευροενδοκρινείς όγκοι είναι ένα είδος καρκίνων που μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα και συνήθως (αλλά όχι πάντοτε) εξελίσσονται αργά και γι' αυτό κάποτε αποκαλούνταν «καρκινοειδή».
Σπάνιες ασθένειες: οι αιτίες και οι θεραπείες
Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων στις 28 Φεβρουαρίου - και οι ειδικοί μιλούν για τα χιλιάδες νοσήματα που ναι μεν είναι σπάνια, αλλά είναι τόσο πολλά, ώστε όλα μαζί προσβάλλουν σχεδόν 500.000 Έλληνες.
Τα μυστήρια των σπάνιων ασθενειών
Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων σήμερα - μιας ομάδας ασθενειών που ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες και αθροιστικά μόνο σπάνιες δεν είναι, αφού προσβάλλουν το 6-7% του γενικού πληθυσμού. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στην αντιμετώπισή τους.
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για τη νόσο Gaucher
Ένα νέο φάρμακο για τους πάσχοντες από μία σπάνια, γενετική ασθένεια που λέγεται νόσος Gaucher τύπου 1, ενέκρινε η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
Φάρμακο-ελπίδα για ασθενείς με οζώδη σκλήρυνση
Ελπίδες για καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειάς τους δίνει σε μικρούς και μεγάλους με οζώδη σκλήρυνση ένα φάρμακο, το οποίο εγκρίθηκε προσφάτως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τι πρέπει να ξέρουμε για το σκληρόδερμα
Το σκληρόδερμα είναι ένα χρόνιο, αυτοάνοσο νόσημα του συνδετικού ιστού, το οποίο χαρακτηρίζεται από υπερβολική παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων του γαστρεντερικού σωλήνα, του ήπατος, της καρδιάς και των πνευμόνων.
« 1 2 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα