TA NEA Logo
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Τα αυτοάνοσα νοσήματα στο μικροσκόπιο
Μολονότι τα αυτοάνοσα νοσήματα, μεμονωμένα, θεωρούνται σπάνιες ασθένειες, όλα μαζί προσβάλλουν μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Υπολογίζεται πως 3%-5% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (δηλαδή 300.000 έως 500.000 άτομα μόνο στην Ελλάδα) πάσχουν από ένα ή περισσότερα αυτοάνοσα νοσήματα.
Συγκοινωνούντα δοχεία ψωρίαση - «αγκύλωση» της σπονδυλικής στήλης;
Δεκάδες κοινές γενετικές συνιστώσες μοιράζονται ορισμένες δύσκολες στην αντιμετώπιση φλεγμονώδεις ασθένειες που προσβάλλουν συνολικά το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η ψωρίαση και η αγκυλοποιητική σπονδυλαθρίτιδα
Καμπανάκι για τις επιπλοκές της ψωρίασης
Η ψωρίαση δεν είναι πάθηση μόνο του δέρματος αλλά μια αληθινή ανοσολογική καταιγίδα που προσβάλλει σχεδόν όλα τα όργανα και τους ιστούς του σώματος. Γι' αυτό τουλάχιστον δύο στους τρεις ασθενείς έχουν ταυτοχρόνως δύο ή περισσότερες άλλες παθήσεις.
Χιλιάδες Έλληνες ταξιδεύουν για να βρουν ρευματολόγο
Στον ιατρικό… τουρισμό αναγκάζονται να καταφεύγουν χιλιάδες πάσχοντες από ρευματικά νοσήματα ή ψωρίαση στην χώρα μας, επειδή στους νομούς όπου κατοικούν δεν υπάρχει ρευματολόγος γιατρός.
Αρρυθμία εξαιτίας του λύκου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Οι πάσχοντες από δύο συχνές φλεγμονώδεις νόσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μια μορφή καρδιακής αρρυθμίας που σχετίζεται στενά με το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για το λύκο έπειτα από μισό αιώνα
Την πρώτη νέα θεραπεία για τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο έπειτα από μισό αιώνα ενέκρινε χθες η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA). Για γιατρούς και ασθενείς η εξέλιξη αυτή είναι μια βαθιά ανάσα ανακούφισης, έπειτα από δεκαετίες ερευνητικών προσπαθειών.
«Φάρμακο» η αεροβική για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
Oι αεροβικές ασκήσεις, όπως το περπάτημα, το κολύμπι και ο χορός, όχι μόνο είναι ασφαλείς για τους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά μπορεί να μειώσουν τους πόνους στις αρθρώσεις, να βελτιώσουν την κινητικότητα και να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση 14 προγενέστερων μελετών.
Από σπάνιο νόσημα έπασχε ο JFK
Το πολύπλοκο ιατρικό ιστορικό του Τζων Φιτζέραλντ Κένεντι εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον των επιστημόνων παρ’ ότι έχουν περάσει 46 χρόνια από τον θάνατό του. Μία νέα έκθεση από έναν γιατρό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ο δολοφονηθείς πρόεδρος των ΗΠΑ έπασχε από ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο του προκαλούσε πολλαπλά ενδοκρινολογικά προβλήματα.
Οι νέες θεραπείες για την ρευματοειδή αρθρίτιδα
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι στη χώρα μας πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, με τις γυναίκες ασθενείς να είναι τριπλάσιες από τους άνδρες. Στην ανάπτυξή της έχει ενοχοποιηθεί με βεβαιότητα το κάπνισμα, παρ' ότι η ακριβής, αρχική αιτία της παραμένει άγνωστη. Τα καλά νέα είναι ότι με την την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία δεν γίνονται πλέον παραμορφώσεις ο ασθενής ζει μια φυσιολογική ζωή.
Νόσος του Crohn: 500 νέοι ασθενείς κάθε χρόνο
Η νόσος του Crohn είναι ένα νόσημα το οποίο χαρακτηρίζεται από φλεγμονή που μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στον πεπτικό σωλήνα, από το στόμα έως τον πρωκτό, με κύρια εντόπιση το σημείο της ένωσης λεπτού και παχέος εντέρου (τελικός ειλεός).
Τα διατροφικά «αντίδοτα» για κολίτιδα και Crohn
Οι πάσχοντες από ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn πρέπει να τρώνε απ' όλα, αλλά να λαμβάνουν ορισμένα διαιτητικά μέτρα για να αποφύγουν την επιδείνωση των συμπτωμάτων τους.
Η διατροφή για «ρευματικά» και λύκο
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος απαιτούν ορισμένες τροποποιήσεις στη διατροφή, οι οποίες σχετίζονται με τη νόσο ή τις παρενέργειες των φαρμάκων στην πρώτη περίπτωση και με τη συννοσηρότητα και τις παρενέργειες των φαρμάκων στη δεύτερη.
Ρυθμίστε το «ζάχαρο» τρώγοντας
Η σωστή διατροφή αποτελεί καθοριστικό κομμάτι στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη στα παιδιά και τους εφήβους, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διαιτητικές συστάσεις για την πρόληψη της εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1.
Ελκώδης κολίτιδα: Πληγές στο πεπτικό πριν από τα 30
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία άγνωστης αιτίας νόσος του παχέος εντέρου που του προκαλεί φλεγμονή και πολλές πληγές. Εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 20-30 ετών και μπορεί να παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις μέχρι τα γεράματα. Στις σοβαρές περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση.
«Ζάχαρο» σε μικρή ηλικία
Περίπου 30.000 άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, ο οποίος είναι αυτοάνοσο νόσημα και εκδηλώνεται συνήθως στην παιδική ή εφηβική ηλικία. Χάρη στην εξέλιξη της Ιατρικής είναι πλέον εφικτό να προβλεφθεί με μεγάλη ακρίβεια ποιο άτομο θα παρουσιάσει διαβήτη τύπου 1.
Τι μπορεί να κρύβει ο επίμονος πόνος στη μέση
Ο πόνος στη μέση που διαρκεί πάνω από τρεις μήνες και είναι εντονότερος το πρωί, δεν αποτελεί πάντοτε επακόλουθο μιας κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου, μιας κάκωσης σε μυς και συνδέσμους της περιοχής ή εκφυλιστικών προβλημάτων όπως η οστεοαρθρίτιδας.
Συστηματική σκληροδερμία: Προσβάλλει και τα εσωτερικά όργανα
Η συστηματική σκληροδερμία είναι χρόνιο και εξελικτικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από προοδευτική ίνωση και σκλήρυνση του δέρματος, αλλά και των εσωτερικών οργάνων (σπλάγχνων). Δεν είναι συχνό νόσημα και μολονότι δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των κρουσμάτων της στην χώρα μας υπολογίζεται πως ανέρχονται σε περίπου 5.000 ασθενείς.
Μάτια: Η ξηρότητα δεν είναι πάντοτε αθώα
Αν και η μία στις δύο γυναίκες αναπτύσσουν ξηρότητα στα μάτια, στο 5% των περιπτώσεων αυτή οφείλεται σε αυτοάνοσο νόσημα - είτε αυτό προσβάλλει και άλλα τμήματα του σώματος (όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο ερυθηματώδης λύκος) είτε αφορά ειδικά τα μάτια (όπως το ουλώδες πεμφιγοειδές).
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ασθένεια με πολλά πρόσωπα
Η σκλήρυνση κατά πλάκας εκδηλώνεται σε νεαρούς ενήλικες και εφήβους, και λιγότερο στη μέση ηλικία. Ο αριθμός των πασχόντων στην χώρα μας υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 3.000 έως 5.000. Είναι μια κατάσταση όπου διαταράσσεται η αυτοανοσία του οργανισμού και κάτω από ειδικές συνθήκες ξεκινά μια διαδικασία αυτοκαταστροφής που οδηγεί στη δημιουργία χαρακτηριστικών πλακών στον εγκέφαλο του ασθενούς.
Ανοσοθρομβοπενική πορφύρα: Όταν το αίμα δεν πήζει
Η ανοσοθρομβοπενική πορφύρα καταστρέφει τα αιμοπετάλια – τα κύτταρα του αίματος που μαζί με άλλες ουσίες και κύτταρα είναι απαραίτητα για την αιμόσταση, δηλαδή για την διατήρηση της ροής του αίματος, χωρίς την ύπαρξη αιμορραγίας ή θρόμβωσης. Δίχως επαρκή αιμοπετάλια, το αίμα δεν πήζει και ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι μεγάλος
Ψωρίαση: Όταν το δέρμα έχει «λέπια»
Διακόσιες χιλιάδες Έλληνες πάσχουν από ψωρίαση - μία δερματοπάθεια που μπορεί να έχει μεν κληρονομική προδιάθεση, αλλά στην ανάπτυξή της καθοριστικό ρόλο παίζει η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ψωρίαση προσβάλλει εξίσου τα δύο φύλα και δεν είναι μεταδοτικό νόσημα.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα