TA NEA Logo
Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
ΕΟΦ: Επανεξέταση φαρμάκου για την σκλήρυνση κατά πλάκας
Στην επανεξέταση ενός φαρμάκου για την σκλήρυνση κατά πλάκας προχωρά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), έπειτα από την αναφορά για περιστατικό «κεραυνοβόλου ηπατικής ανεπάρκειας».
Δημιούργησαν φάρμακο που μαυρίζει το δέρμα χωρίς έκθεση στον ήλιο
Ένα φάρμακο που μιμείται τις επιδράσεις του ήλιου και κάνει το δέρμα να μαυρίζει χωρίς να εκτίθεται στην βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία, ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες.
Φάρμακο για τον διαβήτη προστατεύει καρδιά, νεφρούς
Ένα φάρμακο για τον διαβήτη δεν μειώνει μόνο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακών και νεφρικών προβλημάτων, σύμφωνα με μία νέα διεθνή μελέτη.
ΠΟΥ: Νέες οδηγίες για τη χορήγηση αντιβιοτικών
Νέες οδηγίες για το ποια αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση συνηθισμένων λοιμώξεων και ποια πρέπει να φυλάσσονται για τα πιο σοβαρά περιστατικά, εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Θυρεοειδής: Πειραματικό φάρμακο βελτιώνει τον εξόφθαλμο
Ένα ερευνητικό φάρμακο μπορεί να μειώνει σημαντικά τον εξόφθαλμο (πρόπτωση) του ενός ή και των δύο ματιών που μπορεί να συνδέεται με τη νόσο Grave’s, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μικρής έρευνας.
Καρκίνος ωοθηκών: Ελπιδοφόρα η πρώτη δοκιμή νέου φαρμάκου
Ένα νέο, πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο των ωοθηκών είχε «πολύ ενθαρρυντικά» αποτελέσματα στις πρώτες δοκιμές της σε ασθενείς, ανακοίνωσαν βρετανοί επιστήμονες.
Φάρμακο παρατείνει την επιβίωση στον μεταστατικό καρκίνο προστάτη
Οι άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη ίσως μπορούν να αποφύγουν τη χημειοθεραπεία λαμβάνοντας ένα πρόσθετο αντιορμονικό φάρμακο μαζί με την κλασική θεραπεία τους, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.
Τα πολλά φάρμακα βλάπτουν το στόμα
Η συστηματική λήψη πολλών φαρμάκων μπορεί να βλάψει σοβαρά το στόμα, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκδήλωση προβλημάτων όπως η στοματίτιδα, η διόγκωση των ούλων, η χειλίτιδα, η ξηροστομία και πολλά άλλα.
Τα παυσίπονα και η σχέση τους με την καρδιακή προσβολή
Τα τελευταία χρόνια, μεμονωμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα παυσίπονα θεωρούνται υπεύθυνα για την εκδήλωση εμφράγματος μυοκαρδίου όταν λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τι πρέπει όμως να κάνουν οι ασθενείς;
Παθαίνουν εγκεφαλικό επειδή δεν παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που παθαίνουν εγκεφαλικό θα μπορούσαν να το αποφύγουν, εάν φρόντιζαν να λαμβάνουν σωστά τα φάρμακα για μια σοβαρή καρδιακή αρρυθμία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Πόσο βοηθούν τα νεότερα αντιλιπιδαιμικά φάρμακα
Τα νεότερα αντιλιπιδαιμικά φάρμακα όχι μόνο ελαττώνουν την κακή (LDL) χοληστερόλη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά μειώνουν σημαντικά τα καρδιαγγειακά συμβάματα, δηλαδή το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, τις νοσηλείες για στηθάγχη κ.λπ.
Νέα μελέτη συσχετίζει τα πολλά αντιφλεγμονώδη με το έμφραγμα
Νέα ευρήματα ότι τα κοινά αντιφλεγμονώδη φάρμακα σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα για έμφραγμα, ειδικά όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις, ανακάλυψε διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Η ορμονοθεραπεία στην κλιμακτήριο αυξάνει τον κίνδυνο βαρηκοΐας
Οι γυναίκες που παίρνουν ορμόνες για να αντέξουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ίσως θέτουν σε κίνδυνο την ακοή τους, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Μερικά αντιβιοτικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής
Η λήψη ορισμένων αντιβιοτικών κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.
Εμβόλια: Σώζουν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο
Οι εμβολιασμοί αποτρέπουν σε ετήσια βάση 2-3 εκατομμύρια θανάτους από διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη και ιλαρά, αλλά τουλάχιστον άλλο 1,5 εκατ. θάνατοι θα αποφεύγονταν εάν δεν υπήρχαν κενά στους εμβολιασμούς παγκοσμίως.
ΚΕΕΛΠΝΟ: Μύθοι και αλήθειες για τους εμβολιασμούς
Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών (24-30 Απριλίου 2017), το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε έναν κατάλογο με μύθους για τα εμβόλια και την αλήθεια γι’ αυτούς.
Οι κίνδυνοι από τη μη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή
Η μη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή ευθύνεται για το τουλάχιστον 10% των νοσηλειών στα νοσοκομεία και για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο (μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζονται σε 125.000 ετησίως), σύμφωνα με νέα ευρήματα.
Η δυσανεξία (μη ανοχή) στις στατίνες
Το 5%-22% των ασθενών δεν μπορεί να λάβει στατίνες λόγω δυσανεξίας. Η συνηθέστερη επιπλοκή που αναγκάζει τους αρρώστους να διακόψουν το φάρμακο είναι οι μυαλγίες και η μυϊκή αδυναμία μέχρι του σημείου να μην μπορούν να βαδίσουν.
Τα πολλά αντιβιοτικά ανοίγουν το δρόμο στους πολύποδες του εντέρου
Οι άνθρωποι που παίρνουν για πολύ καιρό αντιβιοτικά φάρμακα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν πολύποδες στο έντερο, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Φάρμακο - ανάσα για τους ασθενείς
Έπειτα από δεκαετίες επίμονων ερευνών και αλλεπάλληλων αποτυχιών, εγκρίθηκε προχθές το βράδυ στις ΗΠΑ (σ.σ. η απόφαση για την Ευρώπη εκκρεμεί) το πρώτο φάρμακο για την πιο επιθετική μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
FDA: Έγκριση του πρώτου φαρμάκου για σπάνιο δερματικό καρκίνο
Το πρώτο φάρμακο για μία σπάνια μορφή καρκίνου του δέρματος που λέγεται καρκίνωμα Μέρκελ ενέκρινε ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα