TA NEA Logo
Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Πότε χορηγούνται φάρμακα στα παιδιά με τικ
Η φαρμακευτική αγωγή ενδείκνυται στις περιπτώσεις αυτές όπου τα τικ είναι επαναλαμβανόμενα, έντονα και παρεμβαίνουν σημαντικά με την ποιότητα της καθημερινότητας του παιδιού, πλήττοντας τις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά, την αυτοεκτίμησή του και την σχολική του απόδοση.
Τα «δυνατά» παυσίπονα μπορεί να επηρεάσουν την στύση
Οι άντρες που παίρνουν τακτικά ισχυρά, συνταγογραφούμενα παυσίπονα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Θεράπευσαν τον πόνο στη μέση με αντιβιοτικά για την... ακμή
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν με εξουθενωτικούς πόνους στη μέση ενδέχεται να βρουν γιατρειά σε μία απλή αγωγή με αντιβιοτικά, αναφέρουν επιστήμονες από τη Δανία.
Το «μπότοξ για τα μαλλιά» μειώνει την τριχόπτωση στις γυναίκες
Μια πρωτεΐνη ψαριών που αφθονεί στην διατροφή των Εσκιμώων της Γροιλανδίας μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να καταπολεμήσουν την τριχόπτωση, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Το μπότοξ προκαλεί κατάθλιψη, σύμφωνα με ειδικούς
Άνθρωποι που έχουν κάνει ενέσεις μπότοξ στο πρόσωπο για την λείανση των ρυτίδων, είναι πιο συχνό να εκδηλώνουν κατάθλιψη επειδή δεν μπορούν να χαμογελάσουν σωστά και γενικότερα δεν μπορούν να δείξουν στους άλλους τα συναισθήματά τους με τη σωστή έκφραση του προσώπου.
Τι θα προσφέρει η φαρμακογενετική
Είναι γνωστό ότι τόσο η αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου όσο και οι παρενέργειές του δεν είναι οι ίδιες για κάθε άνθρωπο. Το ίδιο ισχύει και για τον τρόπο που εκδηλώνεται το θεραπευτικό του αποτέλεσμα. Το μυστικό πάντα βρίσκεται στα γονίδια που έχει κάθε άνθρωπος.
Έρχεται νέο χάπι για ύπνο, στρες
Μετά από πολλά χρόνια μία νέα κατηγορία φαρμάκων αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της και να επιλύσει προβλήματα ύπνου και στρες. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα, το φάρμακο δεν φέρεται να έχει τις παρενέργειες που παρουσιάζουν τα ήδη υπάρχοντα.
Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Ένα νέο χάπι για τη σκλήρυνση κατά πλάκας ενέκρινε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), ενώ θετική γνωμοδότηση εξέδωσε η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Φαρμακοποιοί: Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θέλουν προσοχή
Ο τρόπος χορήγησής τους, η δοσολογία, η συχνότητα λήψης και οι αλληλεπιδράσεις τους στη συγχορήγησή τους με άλλα φάρμακα, είναι συνεχώς ζητούμενο προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα ασφάλειας των φαρμάκων στους ασθενείς.
«Δίνουμε υπερβολικά πολλά φάρμακα στους καρδιοπαθείς»
Η χορήγηση φαρμάκων στους πάσχοντες από καρδιολογικά προβλήματα έχει βγει εκτός ελέγχου, με συνέπεια να πρέπει να παίρνουν καθημερινά πολυάριθμα χάπια, ορισμένα από τα οποία είναι αμφίβολο εάν τους βοηθούν, υποστηρίζουν αμερικανοί καρδιολόγοι.
SOS για τα φάρμακα στην εγκυμοσύνη
Η χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, όταν σχηματίζονται τα όργανα του εμβρύου, έχει αυξηθεί περισσότερο από 60% τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόο η τακτική αυτή δεν είναι άμοιρη κινδύνων - ιδίως όταν οι έγκυοι τα παίρνουν, χωρίς να ρωτάνε τον γιατρό τους.
Αντιβιοτικό μπορεί να προκαλεί επικίνδυνη αρρυθμία
Η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ προειδοποίησε σήμερα ότι το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη ενδέχεται να προκαλέσει επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία σε μερικούς ασθενείς.
Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο για μελάνωμα στις γυναίκες
Οι μεσήλικες γυναίκες που παίρνουν συστηματικά ασπιρίνη μπορεί να ελαττώνουν τις πιθανότητες που έχουν να εκδηλώσουν μελάνωμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Επιπλέον, επί όσο περισσότερο καιρό παίρνουν το φάρμακο, τόσο περισσότερο δείχνει να μειώνεται ο κίνδυνος.
Ένα βήμα πιο κοντά στο χάπι της μακροζωίας
Ένα βήμα πιο κοντά σε φάρμακα που θα καταπολεμούν τα γηρατειά και θα μας βοηθούν να ζήσουμε έως τα 150 μας χρόνια πιστεύουν ότι ήρθαν αμερικανοί επιστήμονες.
Το… Google δείχνει τις παρενέργειες των φαρμάκων
Τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, άλλες εκ των οποίων εμφανίζονται όταν συνδυάζονται μεταξύ τους και άλλες όταν λαμβάνονται μεμονωμένα. Με τόσα εκατομμύρια χρήστες, όμως, πώς μπορεί κάποιος να τις παρακολουθήσει; Την απάντηση μπορείνα έχει το… Google, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Εταιρείες αποσύρουν τα φάρμακά τους από την αγορά
Αυξάνεται ο αριθμός των φαρμακευτικών εταιριών που υποβάλλουν αίτηση στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για απόσυρση σκευασμάτων. Αιτία σύμφωνα με στελέχη του χώρου είναι οι χαμηλές ελληνικές τιμές, που αφενός συμπαρασύρουν τις ευρωπαϊκές και αφετέρου θεωρούνται ασύμφορες.
Παίρνουν παυσίπονα για να μπορούν να δουλεύουν
Δύο στους πέντε εργαζόμενους παίρνουν συστηματικά παυσίπονα για να κατορθώνουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους, σύμφωνα με μία νέα δημοσκόπηση.
«Κοκτέιλ» ασπιρίνης-ιχθυελαίων προστατεύει από τα χρόνια νοσήματα
Ο συνδυασμός των ιχθυελαίων με την ασπιρίνη μπορεί να αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση πολλών χρόνιων νοσημάτων, μεταξύ των οποίων η αρθρίτιδα, η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Τα φάρμακα επιδρούν διαφορετικά στα δύο φύλα
Άντρες και γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά σε πολλά φάρμακα, και γι’ αυτό οι γυναίκες εκδηλώνουν δυσανάλογο αριθμό ανεπιθύμητων ενεργειών, σύμφωνα με νέες μελέτες.
Ένας στους τρεις δεν παίρνει σωστά τα φάρμακά του
Ένας στους τρεις ασθενείς δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του γιατρού, αλλά παίρνει τα φάρμακά του όπως και όποτε νομίζει, σύμφωνα με μία νέα, βρετανική μελέτη στην οποία αναλύθηκε η συμμόρφωση σε ένα εκατομμύριο ιατρικές συνταγές.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα