TA NEA Logo
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Αντιβιοτικό μπορεί να προκαλεί επικίνδυνη αρρυθμία
Η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ προειδοποίησε σήμερα ότι το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη ενδέχεται να προκαλέσει επικίνδυνη καρδιακή αρρυθμία σε μερικούς ασθενείς.
Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο για μελάνωμα στις γυναίκες
Οι μεσήλικες γυναίκες που παίρνουν συστηματικά ασπιρίνη μπορεί να ελαττώνουν τις πιθανότητες που έχουν να εκδηλώσουν μελάνωμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Επιπλέον, επί όσο περισσότερο καιρό παίρνουν το φάρμακο, τόσο περισσότερο δείχνει να μειώνεται ο κίνδυνος.
Ένα βήμα πιο κοντά στο χάπι της μακροζωίας
Ένα βήμα πιο κοντά σε φάρμακα που θα καταπολεμούν τα γηρατειά και θα μας βοηθούν να ζήσουμε έως τα 150 μας χρόνια πιστεύουν ότι ήρθαν αμερικανοί επιστήμονες.
Το… Google δείχνει τις παρενέργειες των φαρμάκων
Τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, άλλες εκ των οποίων εμφανίζονται όταν συνδυάζονται μεταξύ τους και άλλες όταν λαμβάνονται μεμονωμένα. Με τόσα εκατομμύρια χρήστες, όμως, πώς μπορεί κάποιος να τις παρακολουθήσει; Την απάντηση μπορείνα έχει το… Google, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Εταιρείες αποσύρουν τα φάρμακά τους από την αγορά
Αυξάνεται ο αριθμός των φαρμακευτικών εταιριών που υποβάλλουν αίτηση στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για απόσυρση σκευασμάτων. Αιτία σύμφωνα με στελέχη του χώρου είναι οι χαμηλές ελληνικές τιμές, που αφενός συμπαρασύρουν τις ευρωπαϊκές και αφετέρου θεωρούνται ασύμφορες.
Παίρνουν παυσίπονα για να μπορούν να δουλεύουν
Δύο στους πέντε εργαζόμενους παίρνουν συστηματικά παυσίπονα για να κατορθώνουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους, σύμφωνα με μία νέα δημοσκόπηση.
«Κοκτέιλ» ασπιρίνης-ιχθυελαίων προστατεύει από τα χρόνια νοσήματα
Ο συνδυασμός των ιχθυελαίων με την ασπιρίνη μπορεί να αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση πολλών χρόνιων νοσημάτων, μεταξύ των οποίων η αρθρίτιδα, η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Τα φάρμακα επιδρούν διαφορετικά στα δύο φύλα
Άντρες και γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά σε πολλά φάρμακα, και γι’ αυτό οι γυναίκες εκδηλώνουν δυσανάλογο αριθμό ανεπιθύμητων ενεργειών, σύμφωνα με νέες μελέτες.
Ένας στους τρεις δεν παίρνει σωστά τα φάρμακά του
Ένας στους τρεις ασθενείς δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του γιατρού, αλλά παίρνει τα φάρμακά του όπως και όποτε νομίζει, σύμφωνα με μία νέα, βρετανική μελέτη στην οποία αναλύθηκε η συμμόρφωση σε ένα εκατομμύριο ιατρικές συνταγές.
Μικρός, αλλά υπαρκτός ο κίνδυνος λευχαιμίας μετά τη χημειοθεραπεία
Παρά την μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεσθεί τις τελευταίες δεκαετίες στις αντικαρκινικές θεραπείες, μερικοί ασθενείς εξακολουθούν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν λευχαιμία εξαιτίας τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ζητούν να αποσυρθεί γνωστό αντιφλεγμονώδες
Επιστήμονες από τη Βρετανία και τον Καναδά ζητούν να αφαιρεθεί από τις εθνικές λίστες φαρμάκων ένα από τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, επειδή αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό σε ευάλωτους ασθενείς
Βρήκαν ουσία που οδηγεί τα καρκινικά κύτταρα στην «αυτοκτονία»
Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν ένα μικρό μόριο που μπορεί να οδηγήσει τα καρκινικά κύτταρα στην «αυτοκτονία», ακόμα κι αν αυτά βρίσκονται σε δύσκολα σημεία του σώματος, όπως ο εγκέφαλος.
ΕΕ: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για το διαβήτη
Ένα νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση του τύπου 2 σακχαρώδους διαβήτη στους ενήλικες ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το φάρμακο λέγεται λιξισενατίδη, λαμβάνεται μία φορά την ημέρα και ανήκει στην οικογένεια των αγωνιστών των υποδοχέων του GLP-1.
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η πρώτη «γονιδιακή» θεραπεία για τη χοληστερίνη
Ένα φάρμακο για μία σπάνια, κληρονομική μορφή υπερχοληστερολαιμίας, το οποίο βασίζεται στην αδρανοποίηση συγκεκριμένων νοσογόνων γονιδίων, ενέκρινε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA).
Η γυμναστική αυξάνει την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου
Οσοι σκέφτονται να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο καλό είναι να ξέρουν ότι η γυμναστική μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του - και για μέγιστο όφελος, πρέπει να γυμναστούν την κατάλληλη στιγμή και με την κατάλληλη ένταση, σύμφωνα με νέες μελέτες.
Ο φόβος για τα φάρμακα της κατάθλιψης
Οι καινοτομίες και οι εξελίξεις στον χώρο της φαρμακολογίας έχουν οδηγήσει σε αντικαταθλιπτικά φάρμακα με ελάχιστες παρενέργειες, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προκαλέσουν «τρέλα» όπως κάποιοι φοβούνται.
Εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα Β
Ένα εμβόλιο που προστατεύει τα παιδιά από μία από τις πιο συχνές και πιο επικίνδυνες μορφές μηνιγγίτιδας εγκρίθηκε για διάθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία
Μια ισχυρή απώλεια συνήθως προηγείται της εκδήλωσης της κατάθλιψης, ιδιαίτερα στα άτομα που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία, η οποία εγείρει από μόνη της βαθιά υπαρξιακά άγχη.
Το βιάγκρα μειώνει το λίπος στην κοιλιά
Το βιάγκρα δεν καταπολεμά μόνο τη στυτική δυσλειτουργία, αλλά μπορεί να βοηθά τους άνδρες να απαλλαγούν από το λίπος που συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς, αναφέρουν γερμανοί ερευνητές.
Αποσύρεται το φάρμακο κατά της χοληστερίνης Tredaptive
Αποσύρεται το φάρμακο για την χοληστερίνη Tredaptive από την παγκόσμια αγορά. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Merck & Co Inc, έλαβε την απόφαση αυτή μετά από σύσταση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών να ανασταλεί η κυκλοφορία του σκευάσματος.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα