TA NEA Logo
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Νέα μελέτη συσχετίζει τα πολλά αντιφλεγμονώδη με το έμφραγμα
Νέα ευρήματα ότι τα κοινά αντιφλεγμονώδη φάρμακα σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα για έμφραγμα, ειδικά όταν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις, ανακάλυψε διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Η ορμονοθεραπεία στην κλιμακτήριο αυξάνει τον κίνδυνο βαρηκοΐας
Οι γυναίκες που παίρνουν ορμόνες για να αντέξουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ίσως θέτουν σε κίνδυνο την ακοή τους, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Μερικά αντιβιοτικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής
Η λήψη ορισμένων αντιβιοτικών κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.
Εμβόλια: Σώζουν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο
Οι εμβολιασμοί αποτρέπουν σε ετήσια βάση 2-3 εκατομμύρια θανάτους από διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη και ιλαρά, αλλά τουλάχιστον άλλο 1,5 εκατ. θάνατοι θα αποφεύγονταν εάν δεν υπήρχαν κενά στους εμβολιασμούς παγκοσμίως.
ΚΕΕΛΠΝΟ: Μύθοι και αλήθειες για τους εμβολιασμούς
Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών (24-30 Απριλίου 2017), το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε έναν κατάλογο με μύθους για τα εμβόλια και την αλήθεια γι’ αυτούς.
Οι κίνδυνοι από τη μη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή
Η μη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή ευθύνεται για το τουλάχιστον 10% των νοσηλειών στα νοσοκομεία και για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο (μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζονται σε 125.000 ετησίως), σύμφωνα με νέα ευρήματα.
Η δυσανεξία (μη ανοχή) στις στατίνες
Το 5%-22% των ασθενών δεν μπορεί να λάβει στατίνες λόγω δυσανεξίας. Η συνηθέστερη επιπλοκή που αναγκάζει τους αρρώστους να διακόψουν το φάρμακο είναι οι μυαλγίες και η μυϊκή αδυναμία μέχρι του σημείου να μην μπορούν να βαδίσουν.
Τα πολλά αντιβιοτικά ανοίγουν το δρόμο στους πολύποδες του εντέρου
Οι άνθρωποι που παίρνουν για πολύ καιρό αντιβιοτικά φάρμακα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν πολύποδες στο έντερο, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Φάρμακο - ανάσα για τους ασθενείς
Έπειτα από δεκαετίες επίμονων ερευνών και αλλεπάλληλων αποτυχιών, εγκρίθηκε προχθές το βράδυ στις ΗΠΑ (σ.σ. η απόφαση για την Ευρώπη εκκρεμεί) το πρώτο φάρμακο για την πιο επιθετική μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
FDA: Έγκριση του πρώτου φαρμάκου για σπάνιο δερματικό καρκίνο
Το πρώτο φάρμακο για μία σπάνια μορφή καρκίνου του δέρματος που λέγεται καρκίνωμα Μέρκελ ενέκρινε ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων.
Αρχίζουν δοκιμές σε ανθρώπους με χάπι που παρατείνει τη ζωή
Ένα χάπι που μπορεί να προσθέτει χρόνια στη ζωή ανέπτυξε διεθνής ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι θα αρχίσουν να το δοκιμάζουν σε ανθρώπους μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Επιστήμονες αντέστρεψαν τη γήρανση σε ποντίκια
Επιστήμονες από την Ολλανδία κατόρθωσαν να αντιστρέψουν τη γήρανση σε ομάδα ποντικιών, αποκαθιστώντας την φυσική κατάσταση και τη λειτουργία ορισμένων οργάνων τους.
Πόσο προστατεύει η ασπιρίνη τους διαβητικούς
Η ασπιρίνη προφυλάσσει από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό τους διαβητικούς με επιβεβαιωμένη καρδιαγγειακή νόσο, αλλά είναι αμφίβολο αν ωφελεί όσους δεν έχουν ακόμα καρδιοπάθεια.
Προειδοποίηση από τον ΕΟΦ για φάρμακα για το AIDS
Προειδοποίηση προς τους ασθενείς να μην προμηθεύονται φάρμακα για την HIV/AIDS λοίμωξη από το διαδίκτυο, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
«Κίνδυνος πυρκαγιάς από ορισμένες αλοιφές για το δέρμα»
Ορισμένες αλοιφές για το δέρμα που περιέχουν ως πρόσθετο συστατικό την παραφίνη σχετίσθηκαν με δεκάδες θανάτους από φωτιά στην Αγγλία, αναφέρει το BBC.
Έρευνα: Κίνδυνος ανακοπής από τα πολλά αντιφλεγμονώδη
Πολλά παυσίπονα φάρμακα που θεωρούνται ασφαλή από τους καταναλωτές σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανακοπής της καρδιάς και δεν πρέπει να τα παίρνουμε χωρίς συμβουλή από έναν γιατρό, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Φάρμακα για τις ωοθήκες αποτελεσματικά και στον καρκίνο του μαστού
Μία οικογένεια φαρμάκων που καταπολεμούν τον κληρονομικό καρκίνο των ωοθηκών, μπορεί να είναι αποτελεσματική και για μία στις πέντε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει την ανθεκτικότητα των μικροβίων
Η αιθάλη στην ατμόσφαιρα μπορεί να αυξάνει την αντοχή στα αντιβιοτικά των μικροβίων που προκαλούν αναπνευστικές νόσους, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.
Η αξιολόγηση της επικινδυνότητας των φαρμάκων
Οι συνδυασμένες αναλύσεις μελετών για την αποτύπωση της ασφάλειας των φαρμάκων πολλές φορές προκαλούν μεγάλη σύγχυση και οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.
ΠΟΥ: Ποια είναι τα 12 πιο επικίνδυνα ανθεκτικά μικρόβια
Κατάλογο με τα 12 πολυανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια που απειλούν την υγεία των ανθρώπων, εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα