TA NEA Logo
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Πως επηρεάζει το ντόπινγκ την υγεία
Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για ντόπινγκ των αθλητών δεν στερούνται παρενεργειών. Στην πραγματικότητα, περιορίζουν ακόμα και το προσδόκιμο επιβίωσης του αθλητή γιατί προκαλούν πρώιμη καταστροφή των οργάνων του οργανισμού του.
Οι στατίνες μειώνουν τις εισαγωγές για... άσθμα
Οι στατίνες, τα φάρμακα που «ρίχνουν» τη χοληστερόλη, σε συνδυασμό με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή μπορεί να μειώνουν κατά το ήμισυ τις πιθανότητες εισαγωγής στο νοσοκομείο των πασχόντων από άσθμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η ασπιρίνη προστατεύει από τον καρκίνο του οισοφάγου
Η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ σχεδόν τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του οισοφάγου, αποτρέποντας την ανάπτυξη μιας προκαρκινικής κατάστασης που λέγεται οισοφάγος Barrett, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Νέο «κοκτέιλ» φαρμάκων για την ανθεκτική φυματίωση
Αμερικανοί επιστήμονες δοκίμασαν με επιτυχία ένα νέο φαρμακευτικό «κοκτέιλ» που μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό όπλο εναντίον των ανθεκτικών μορφών φυματίωσης, που δεν μπορούν να θεραπευθούν με άλλα φάρμακα.
Δοκιμάζουν ένα χάπι για Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον ΚΑΙ σκλήρυνση κατά πλάκας μαζί
Ένα χάπι που έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει διαφορετικά εκφυλιστικά νοσήματα του εγκεφάλου, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας, άρχισε να δοκιμάζεται σε ανθρώπους. Τα πειράματα που έγιναν σε ζώα ήταν ενθαρρυντικά και τώρα δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε ανθρώπους, με πρώτο μέλημα να αξιολογηθεί η ασφάλειά του.
Ένα βήμα από την έγκριση της πρώτης γονιδιοθεραπείας
Η Ευρώπη βρίσκεται ένα βήμα από την έγκριση της πρώτης γονιδιακής θεραπείας στην ιστορία της Ιατρικής, έπειτα από την θετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι για την πρόληψη του AIDS
Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το πρώτο φάρμακο που μπορεί να εμποδίσει την μετάδοση του ιού του AIDS μέσω της σεξουαλικής επαφής όταν συνδυάζεται με προφυλάξεις στη διάρκεια του σεξ.
Η χρήση φαρμάκων για τη στύση χωρίς ιατρικό λόγο
Η κατάχρηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας από άνδρες χωρίς πρόβλημα στύσης αυξάνεται ολοένα περισσότερο, με το 4-15% των νέων ανδρών να τα έχει χρησιμοποιήσει χωρίς ένδειξη.
Επιτυχημένη η πρώτη δοκιμή αντισυλληπτικού τζελ για άντρες
Μία νέα μορφή αντισύλληψης, πέρα από τα προφυλακτικά και την εγχείρηση, μπορεί να έχουν μια μέρα στη διάθεσή τους οι άντρες, εάν επαληθευτούν τα πρώτα, ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τη χρήση ενός πειραματικού αντισυλληπτικού τζελ.
Έφτιαξαν εμβόλιο που κόβει το κάπνισμα
Οι καπνιστές μπορεί μια μέρα να εμβολιάζονται εναντίον της νικοτίνης, ούτως ώστε να μην αποκομίζουν καμία ευχαρίστηση πλέον από το τσιγάρο τους και έτσι να μπορούν να κόψουν το κάπνισμα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για το αδυνάτισμα
Η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε ένα νέο φάρμακο για το αδυνάτισμα, για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια. Το φάρμακο λέγεται λορκασερίνη και προορίζεται για παχύσαρκους και ορισμένους υπέρβαρους ενήλικες.
Πόσο χρειαζόμαστε τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες
Η ιδέα ότι με τη λήψη αντιοξειδωτικών βιταμινών μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας είναι εξαιρετικά δελεαστική. Οι επιστήμονες όμως αμφισβητούν τα οφέλη των συμπληρωμάτων τους – και κάποιοι υποστηρίζουν πως σε μεγάλες δόσεις μπορεί και να μας βλάπτουν.
Χρειάζονται στατίνες και οι υγιείς;
Το αληθινό όφελος από τις στατίνες είναι ότι σταθεροποιούν τις αθηρωματικές πλάκες και έτσι αυτές δεν σπάνε εύκολα ώστε να αποφράξουν τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Πρέπει, όμως, να τις παίρνουν και οι υγιείς;
Διαβήτης: Φάρμακο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της κύστεως
Νέα δεδομένα για την συσχέτιση ενός ευρέως χορηγούμενου αντιδιαβητικού φαρμάκου με τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, ανακοίνωσαν καναδοί επιστήμονες.
Παίρνουμε επικίνδυνες δόσεις παρακεταμόλης
Εκατομμύρια άνθρωποι στη Δύση κινδυνεύουν να δηλητηριαστούν επειδή παίρνουν δόσεις παρακεταμόλης υψηλότερες από τις συνιστώμενες, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.
ΕΟΦ: προβληματικές σύριγγες αδρεναλίνης
Σύριγγες αδρεναλίνης που χρησιμοποιούνται σε σοβαρές περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης είναι πιθανόν να εμφανίσουν πρόβλημα κατά την χρήση του. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενημερώνει τους ασθενείς, στην περίπτωση που προκύψει πρόβλημα να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους.
Χορηγούν φάρμακα-«μαϊμού» για την ελονοσία
Το ένα στα τρία φάρμακα που χορηγούνται ανά τον κόσμο για να αναχαιτίσουν την ελονοσία είναι πλαστά, σύμφωνα με νέα στοιχεία, που βασίζονται στην ανάλυση χιλιάδων δειγμάτων φαρμάκων από πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
Ο ένας στους τρεις ασθενείς δεν παίρνει τα φάρμακα της χοληστερίνης
Περισσότεροι από ένας στους τρεις πάσχοντες από αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα δεν παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους, με συνέπεια να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, σύμφωνα με νέα στοιχεία.
Οι στατίνες προστατεύουν και τους υγιείς από το έμφραγμα
Χιλιάδες εμφράγματα και εγκεφαλικά θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν χορηγούνταν ευρύτερα οι στατίνες - τα φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για τη νόσο Gaucher
Ένα νέο φάρμακο για τους πάσχοντες από μία σπάνια, γενετική ασθένεια που λέγεται νόσος Gaucher τύπου 1, ενέκρινε η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα