TA NEA Logo
Τρίτη 25 Απριλίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Κίνδυνος εμφράγματος από συνηθισμένο συνδυασμό φαρμάκων για την καρδιά
Ο συνδυασμός του φαρμάκου για τις καούρες ομεπραζόλη με το αιμολυτικό φάρμακο κλοπιδογρέλη μπορεί να μειώσει την δραστικότητα της δεύτερης κατά 50%, θέτοντας έτσι τους ασθενείς σε κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, προειδοποιεί η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
Βρήκαν... κατά λάθος το γυναικείο βιάγκρα!
Ένα φάρμακο που δοκιμαζόταν για την κατάθλιψη, παρουσίασε μία ανεπιθύμητη ενέργεια, η οποία τελικά, ήταν… απολαυστική για τις γυναίκες
Γιατί πρέπει να παίρνουμε σωστά τα φάρμακά μας
Μελέτες έχουν δείξει πως οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε τα φάρμακά μας όταν τα θυμηθούμε, τα διακόπτουμε μόλις αισθανθούμε καλύτερα ή μερικές φορές αλλάζουμε μόνοι τις δόσεις τους. Ωστόσο αυτού του είδους οι τακτικές μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες.
Health Update 5/11/2009
** Νέο φάρμακο για χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία ** Έγκριση φαρμάκου για καρκίνο νεφρού ** Στατιστική: Κρύβουν το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη
Τα αναβολικά προκαλούν (και) νεφρική ανεπάρκεια
Ακόμα έναν λόγο για να μην παίρνει κανένας ασκούμενος αναβολικά στεροειδή ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια: μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές νεφρικές βλάβες, οδηγώντας τελικά τους χρήστες τους ακόμα και στην τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια που απαιτεί αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού.
Φάρμακο για το διαβήτη σχετίζεται με νεφρικά προβλήματα
Η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενημέρωσε τους γιατρούς ότι αναθεωρείται το φύλλο οδηγιών χρήσεως του φαρμάκου εξενατίδη, για να συμπεριληφθούν πληροφορίες για αλλοίωση της νεφρικής λειτουργίας.
Προσοχή στο γκρέιπ φρουτ αν παίρνετε φάρμακα για τη χοληστερίνη
Πολλοί άνθρωποι με χοληστερίνη έχουν ακούσει ότι δεν πρέπει να τρώνε γκρέιπ φρουτ, εάν παίρνουν στατίνες- τα φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα- και αρκετοί αναρωτιούνται γιατί. Η εξήγηση έγκειται στο ότι το γκρέιπ φρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσει με τις στατίνες ή να επηρεάσει τη δράση τους στον οργανισμό.
Health Update 29/10/2009
** Εμβόλιο HPV και για τα αγόρια ** Φάρμακο για το κληρονομούμενο αγγειοοίδημα
Πότε χρειάζεται αντιβίωση για το συνάχι
Τελικά, οι παλιές συνήθειες δύσκολα αλλάζουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι γιατροί είναι πρόθυμοι να χορηγήσουν αντιβιοτική αγωγή σε ένα παιδί με συνάχι, εάν τα ρινικά εκκρίματά του είναι πράσινα, διότι πιστεύουν ότι το πράσινο υποδηλώνει βακτηριακή λοίμωξη. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο χρώμα δεν υποδηλώνει βακτηριακή λοίμωξη.
Botox σε σφουγγαράκι καταπολεμά τη ρινίτιδα
Ένα σφουγγαράκι εμποτισμένο με botox που τοποθετείται μέσα στο ρουθούνι ίσως είναι η νέα «απάντηση» στην αλλεργική ρινίτιδα, η οποία κάνει δύσκολη τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Θεραπεία για την οστεοπόρωση με ένεση μία φορά στους έξι μήνες
Νέο φάρμακο κατά οστεοπόρωσης, το οποίο θα χορηγείται ενδοφλεβίως μία φορά το εξάμηνο, αναμένεται να εγκριθεί και να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2010.
Νέα θεραπεία για την ψωρίαση
Ένας νέος βιολογικός παράγοντας, με διαφορετικό τρόπο δράσης από τα υπάρχοντα "έξυπνα" φάρμακα, προστίθεται στο οπλοστάσιο των δερματολόγων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.
Health Update 15/10/2009
** Νέο φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα ** Πιο συχνή σήμερα η διπλή μαστεκτομή
Στην τελική ευθεία το πρώτο εμβόλιο κατά του καπνίσματος
Το τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών του πρώτου εμβολίου εναντίον του καπνίσματος αρχίζει σύντομα στις ΗΠΑ, έπειτα από την απόφαση της αρμόδιας υγειονομικής αρχής της χώρας να τις χρηματοδοτήσει. Τα ευρήματα των πρώτων δοκιμών του εμβολίου NicVax υποδηλώνουν πως το εμβόλιο όντως διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτίθεται στα μόρια της νικοτίνης όταν τα ανιχνεύει στο αίμα και να τα δεσμεύει, εμποδίζοντάς τα έτσι να φτάσουν στον εγκέφαλο.
Health Update 8/10/2009
** Νέο φάρμακο για το περιφερικό Τ-λέμφωμα ** Εκρίθηκε φάρμακο για τον καρκίνο του νεφρού
Φάρμακο και για την καρδιά το βιάγκρα
Το βιάγκρα και τα άλλα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία προστατεύουν μακροπρόθεσμα από καρδιακά εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Νέες επιστημονικές μελέτες - μεταξύ των οποίων και ελληνικές, που βραβεύθηκαν σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό - δείχνουν ότι η μακροχρόνια χρήση των χαπιών του σεξ βελτιώνει τη λειτουργικότητα των μεγάλων αρτηριών. Δύο μάλιστα από αυτά τα φάρμακα έχουν ήδη εγκριθεί για την αντιμετώπιση της πνευμονικής υπέρτασης, ενώ μελετώνται και για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Παράλληλα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι διαταραχές στη στύση κρούουν συχνά τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία της καρδιάς σε άνδρες που δεν έχουν ακόμα καρδιολογικά συμπτώματα.
«Κοκτέιλ» φαρμάκων μειώνει κατά 80% τα εμφράγματα
Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου που παίρνουν συνδυασμό τριών παλιών καρδιολογικών φαρμάκων (μιας στατίνης, ενός χαπιού για την υπέρταση και χαμηλή δόση ασπιρίνης)μπορούν να μειώσουν κατά 80% τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Health Update 1/10/2009
** Νέο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο ** Βιταμίνη D και μελάνωμα
Φάρμακο-ασπίδα για τα εγκεφαλικά
Τα αποτελέσματα μελέτης για σημαντική μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων και συστηματικών  εμβολικών επεισοδίων σε άτομα που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή με τη χορήγηση του άμεσου αναστολέα της θρομβίνης dabigatran etexilate παρουσιάστηκαν  στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας  Καρδιολογίας που έγινε πρόσφατα στη  Βαρκελώνη.
Ψάχνουν φάρμακο σαν τον... εγκέφαλο
Τo 2002 μία μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία στην Αμερική διαφήμισε με υπερηφάνεια στους μετόχους της ένα πειραματικό αντικαταθλιπτικό φάρμακο που έδειχνε ιδιαίτερα ελπιδοφόρο. Η επιτυχής παρέμβαση στο κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου είναι εδώ και δεκαετίες ένας από τους σημαντικότερους στόχους των φαρμακευτικών εταιρειών.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα