TA NEA Logo
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
«Όχι» σε παυσίπονα πριν το εμβόλιο της νέας γρίπης
Τα άτομα που πρόκειται να εμβολιαστούν έναντι της νέας γρίπης, καλό θα είναι να αποφεύγουν τη λήψη παυσίπονών όπως είναι το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (όπως η ασπιρίνη) και παρακεταμόλη (όπως το ντεπόν) δύο εβδομάδες πριν και μετά τον εμβολιασμό, συνιστούν Αμερικανοί ερευνητές, αφού υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις πως τα παυσίπονα αυτά μειώνουν την παραγωγή αντισωμάτων.
Οι νέες θεραπείες για τον πόνο
Νέα φάρμακα κατά του πόνου με λιγότερες παρενέργειες και καινούργιες παρεμβατικές τεχνικές μπορούν να ανακουφίσουν σήμερα όσους πάσχουν από χρόνιους πόνους _ δηλαδή έναν στους πέντε ενήλικες Ευρωπαίους _ ενώ αναμένονται φάρμακα που θα είναι ειδικά παρασκευασμένα για κάθε ασθενή.
Η μορφίνη ίσως συμβάλλει στην εξάπλωση του καρκίνου
Η μορφίνη, ένα αναλγητικό που συνταγολογείται συχνά από τους γιατρούς στους καρκινοπαθείς για την αντιμετώπιση του πόνου από τις χειρουργικές επεμβάσεις και τους καρκινικούς όγκους, ενδέχεται να ενθαρρύνει την εξάπλωση του καρκίνου.
Σπρέι «σταματάει» την πρόωρη εκσπερμάτωση
Ένα σπρέι που μουδιάζει το πέος μπορεί να συμβάλλει στην αποτροπή της πρόωρης εκσπερμάτωσης, ανακοίνωσαν αμερικανοί ερευνητές.
Νέες θεραπείες για την ρευματοειδή αρθρίτιδα
Πρωτοποριακές θεραπείες αντιμετωπίζουν σήμερα αποτελεσματικά τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και αλλάζουν τη ζωή των ασθενών. Ο ρευματολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Πέτρος Σφηκάκης και ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιος Τζιούφας εξηγούν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και ενημερώνουν για τα νέα βιολογικά φάρμακα.
Κίνδυνος εμφράγματος από συνηθισμένο συνδυασμό φαρμάκων για την καρδιά
Ο συνδυασμός του φαρμάκου για τις καούρες ομεπραζόλη με το αιμολυτικό φάρμακο κλοπιδογρέλη μπορεί να μειώσει την δραστικότητα της δεύτερης κατά 50%, θέτοντας έτσι τους ασθενείς σε κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, προειδοποιεί η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
Βρήκαν... κατά λάθος το γυναικείο βιάγκρα!
Ένα φάρμακο που δοκιμαζόταν για την κατάθλιψη, παρουσίασε μία ανεπιθύμητη ενέργεια, η οποία τελικά, ήταν… απολαυστική για τις γυναίκες
Γιατί πρέπει να παίρνουμε σωστά τα φάρμακά μας
Μελέτες έχουν δείξει πως οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε τα φάρμακά μας όταν τα θυμηθούμε, τα διακόπτουμε μόλις αισθανθούμε καλύτερα ή μερικές φορές αλλάζουμε μόνοι τις δόσεις τους. Ωστόσο αυτού του είδους οι τακτικές μπορεί να έχουν δυσάρεστες συνέπειες.
Health Update 5/11/2009
** Νέο φάρμακο για χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία ** Έγκριση φαρμάκου για καρκίνο νεφρού ** Στατιστική: Κρύβουν το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη
Τα αναβολικά προκαλούν (και) νεφρική ανεπάρκεια
Ακόμα έναν λόγο για να μην παίρνει κανένας ασκούμενος αναβολικά στεροειδή ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια: μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές νεφρικές βλάβες, οδηγώντας τελικά τους χρήστες τους ακόμα και στην τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια που απαιτεί αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού.
Φάρμακο για το διαβήτη σχετίζεται με νεφρικά προβλήματα
Η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενημέρωσε τους γιατρούς ότι αναθεωρείται το φύλλο οδηγιών χρήσεως του φαρμάκου εξενατίδη, για να συμπεριληφθούν πληροφορίες για αλλοίωση της νεφρικής λειτουργίας.
Προσοχή στο γκρέιπ φρουτ αν παίρνετε φάρμακα για τη χοληστερίνη
Πολλοί άνθρωποι με χοληστερίνη έχουν ακούσει ότι δεν πρέπει να τρώνε γκρέιπ φρουτ, εάν παίρνουν στατίνες- τα φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα- και αρκετοί αναρωτιούνται γιατί. Η εξήγηση έγκειται στο ότι το γκρέιπ φρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσει με τις στατίνες ή να επηρεάσει τη δράση τους στον οργανισμό.
Health Update 29/10/2009
** Εμβόλιο HPV και για τα αγόρια ** Φάρμακο για το κληρονομούμενο αγγειοοίδημα
Πότε χρειάζεται αντιβίωση για το συνάχι
Τελικά, οι παλιές συνήθειες δύσκολα αλλάζουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι γιατροί είναι πρόθυμοι να χορηγήσουν αντιβιοτική αγωγή σε ένα παιδί με συνάχι, εάν τα ρινικά εκκρίματά του είναι πράσινα, διότι πιστεύουν ότι το πράσινο υποδηλώνει βακτηριακή λοίμωξη. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο χρώμα δεν υποδηλώνει βακτηριακή λοίμωξη.
Botox σε σφουγγαράκι καταπολεμά τη ρινίτιδα
Ένα σφουγγαράκι εμποτισμένο με botox που τοποθετείται μέσα στο ρουθούνι ίσως είναι η νέα «απάντηση» στην αλλεργική ρινίτιδα, η οποία κάνει δύσκολη τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.
Θεραπεία για την οστεοπόρωση με ένεση μία φορά στους έξι μήνες
Νέο φάρμακο κατά οστεοπόρωσης, το οποίο θα χορηγείται ενδοφλεβίως μία φορά το εξάμηνο, αναμένεται να εγκριθεί και να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2010.
Νέα θεραπεία για την ψωρίαση
Ένας νέος βιολογικός παράγοντας, με διαφορετικό τρόπο δράσης από τα υπάρχοντα "έξυπνα" φάρμακα, προστίθεται στο οπλοστάσιο των δερματολόγων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.
Health Update 15/10/2009
** Νέο φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα ** Πιο συχνή σήμερα η διπλή μαστεκτομή
Στην τελική ευθεία το πρώτο εμβόλιο κατά του καπνίσματος
Το τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών του πρώτου εμβολίου εναντίον του καπνίσματος αρχίζει σύντομα στις ΗΠΑ, έπειτα από την απόφαση της αρμόδιας υγειονομικής αρχής της χώρας να τις χρηματοδοτήσει. Τα ευρήματα των πρώτων δοκιμών του εμβολίου NicVax υποδηλώνουν πως το εμβόλιο όντως διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτίθεται στα μόρια της νικοτίνης όταν τα ανιχνεύει στο αίμα και να τα δεσμεύει, εμποδίζοντάς τα έτσι να φτάσουν στον εγκέφαλο.
Health Update 8/10/2009
** Νέο φάρμακο για το περιφερικό Τ-λέμφωμα ** Εκρίθηκε φάρμακο για τον καρκίνο του νεφρού
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα