TA NEA Logo
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Φάρμακο-ελπίδα για το μελάνωμα
Ένα φάρμακο που μπορεί να αντιμετωπίσει την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος στην πιο προχωρημένη της μορφή επινόησε διεθνής ομάδα επιστημόνων. Το φάρμακο δοκιμάστηκε ήδη σε μικρό αριθμό ασθενών και φαίνεται πως είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Απαραίτητα 15 λεπτά την ημέρα κάτω από τον ήλιο
Η καλύτερη προστασία κατά του καρκίνου είναι η αύξηση στον οργανισμό των επιπέδων της βιταμίνης D, της βιταμίνης που συντίθεται από την έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Το εντυπωσιακό είναι ωστόσο πως, με όλες τις λιακάδες μας, οι Έλληνες εμφανίζουμε έλλειψη της βιταμίνης αυτής.
Φάρμακο για τη νόσο του Κρον εγκρίθηκε και για ρευματοειδή αρθρίτιδα
Νέα έγκριση για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έδωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) σε ένα φάρμακο που χορηγείται για τη νόσο του Κρον - μια φλεγμονώδη νόσων των εντέρων.
Εγκρίθηκε νέα θεραπεία για το γλοιοβλάστωμα
Μία νέα θεραπεία – την πρώτη της τελευταίας δεκαετίας - για επιθετικούς καρκινικούς όγκους του εγκεφάλου ενέκρινε η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
Έφτιαξαν hi tech τσιρότο για τον πονοκέφαλο!
Η εποχή του χαπιού για τον πονοκέφαλο μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της. Το μέλλον της θεραπείας για τις ημικρανίες πιθανόν να βρίσκεται σ΄ ένα ηλεκτρομαγνητικό τσιρότο (έμπλαστρο), προγραμματισμένο να απελευθερώνει πολύ μικρές δόσεις φαρμάκου.
Η ηλιοθεραπεία μας κάνει πιο έξυπνους
Τα αυξημένα επίπεδα της βιταμίνης D, τα οποία παράγονται με την έκθεση στον ήλιο, εκτός ότι βοηθούν στην απορρόφηση ασβεστίου, δηλαδή στην πρόληψη της οστεοπόρωση, αυξάνουν και τα επίπεδα της… νοητικής ικανότητας.
Οι πολυβιταμίνες επιβραδύνουν τη γήρανση
Οι πολυβιταμίνες μπορεί να βοηθούν τις γυναίκες να ζουν περισσότερο, επιβραδύνοντας έναν κυτταρικό μηχανισμό ο οποίος ευθύνεται για τη γήρανση, αναφέρει η «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής».
Νέο φάρμακο για τη χοληστερίνη
Σκεύασμα, που στοχεύει στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL), θα κυκλοφορήσει σύντομα στην Ελλάδα και θα ολοκληρώσει μαζί με τις στατίνες, τα ιχθυέλαια και τις φιμπράτες το οπλοστάσιο των καρδιοπαθών.
Μπότοξ διά... πάσαν νόσον
Την τελευταία δεκαετία, το Βotox έχει γίνει συνώνυμο της εξάλειψη των ρυτίδων, ένα είδος συντομογραφίας ολόκληρης της επιχείρησης της αισθητικής ιατρικής. Όμως τώρα, με τις νέες ιατρικές χρήσεις, οι θεραπευτικές εφαρμογές του φαρμάκου αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τις αισθητικές εφαρμογές του, τόσο σε έσοδα όσο και σε σημασία
Φάρμακο – ελπίδα για τη νόσο Αλτσχάιμερ
Πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ φέρεται νέο φάρμακο που έχει ήδη δοκιμαστεί σε ασθενείς. Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών το φάρμακο με την ονομασία CPHPC εξαφάνισε από το αίμα την πρωτεΐνη του Β-αμυλοειδούς που δρα σχηματίζοντας πλάκα στον εγκέφαλο, η οποία με τη σειρά της προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Μέλι: το πιο ισχυρό φάρμακο
Έλληνες, Ρωμαίοι, Ασσύριοι, Αιγύπτιοι, Κινέζοι... δεν υπήρχε πολιτισμός στην αρχαιότητα που να μην το αναγνώριζε ως βάλσαμο. Η ανακάλυψη και η ευρεία χρήση των αντιβιοτικών το εκτόπισε από το θεραπευτικό μας οπλοστάσιο· όμως η ανάπτυξη μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά τείνει να επαναφέρει το μέλι στο βάθρο που του αρμόζει.
Καρδιά: Ένα βήμα πιο κοντά στο «πολυχάπι»
Φαντασθείτε ένα χάπι που περιέχει μέσα πέντε διαφορετικά φάρμακα και μπορεί να μειώσει περισσότερο από 80% τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και άλλων σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων. Μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός; Ίσως δεν είναι. Το πολυχάπι αυτό υπάρχει και η πρώτη δοκιμή του σε μερικές χιλιάδες εθελοντές έδειξε πως μπορεί να είναι αποτελεσματικό, ενώ ταυτοχρόνως είναι ασφαλές και καλά ανεκτό.
Στατίνες κατά των θρόμβων
Οι στατίνες, φάρμακα που παίρνουν εκατομμύρια άνθρωποι για τη μείωση της χοληστερόλης και την πρόληψη του εμφράγματος, περιορίζουν επίσης τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στις φλέβες οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο, δείχνει μεγάλη μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ.
Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για τον καρκίνο του νεφρού
Ένα νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση του προχωρημένου καρκίνου του νεφρού, σε ασθενείς των οποίων η νόσος εξελίσσεται παρά την ακολούθηση άλλων θεραπειών, ενέκρινε η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Το φάρμακο λέγεται εβερόλιμους και ανήκεια στην κατηγορία των αναστολέων της κινάσης.
Βιολογικός Δούρειος Ίππος στη μάχη κατά του καρκίνου
Οι επιστήμονες τον αποκαλούν «σκυλί-θαύμα». Η θεραπεία του Όσκαρ από μια πολύ επιθετική μορφή καρκίνου (και άλλων δύο σκύλων στη συνέχεια) δίνει ελπίδες ότι σύντομα θα αρχίσουν πειράματα και σε ανθρώπους - αρκεί το φάρμακο που έκανε καλά τα τρία ζώα, να θεραπεύσει άλλα επτά...
Αντιστάσεις στα χάπια κατά της κατάθλιψης
Αν και η κατάθλιψη θεωρείται ιάσιμη νόσος, μόνο ένας στους τρεις ασθενείς επισκέπτεται κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας - και από αυτούς, το 30% διακόπτει τη φαρμακευτική αγωγή μόλις μέσα στον πρώτο μήνα, πολύ πριν τα φάρμακα αρχίσουν να δρουν.
Εγκρίθηκε φάρμακο για τη νόσο Νiemann Ρick τύπου C
Το πρώτο φάρμακο για τη νόσο Νiemann Ρick τύπου C (ΝΡC) ενέκρινε προσφάτως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το φάρμακο λέγεται μιγλουστάτη και, σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των συμπτωμάτων της νόσου.
Φάρμακο «διαγράφει» τις άσχημες αναμνήσεις
Ένα φάρμακο που κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια και λαμβάνεται καθημερινά από πολλούς καρδιοπαθείς, ίσως βοηθά στην «διαγραφή» των κακών αναμνήσεων από το μυαλό μας, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Εάν τα ευρήματά τους επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, το φάρμακο θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για τη μείωση ή ακόμα και για την εκκρίζωση του στρες και των φοβιών!
Προσοχή στην βιταμίνη Ε κατά την εγκυμοσύνη
Οι γυναίκες που μόλις έμειναν έγκυοι, καλό είναι να προσέχουν πόση βιταμίνη Ε καταναλώνουν. Και αυτό, διότι η υπερκατανάλωσή της ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο να γεννηθεί το μωρό τους με καρδιολογικό πρόβλημα, αναφέρουν Ολλανδοί ερευνητές.
Ενέκριναν το πρώτο φάρμακο από μεταλλαγμένο ζώο
«Τομή» στην ιστορία της ιατρικής αναμένεται να κάνει η πρόσφατη έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την κυκλοφορία του πρώτου φαρμάκου που έχει παρασκευαστεί από γενετικά τροποποιημένα ζώα.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα