TA NEA Logo
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Τα φάρμακα που βάζουν... κιλά
Μπορεί η φαρμακευτική αγωγή που χρησιμοποιείται να σας κάνει «καλά», αλλά παράλληλα μπορεί και να σας παχαίνει. Για τη ακρίβεια η πιθανότητα να παίρνει κάποιος φάρμακο που προσθέτει κιλά υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία 20 χρόνια. Πολλά από τα νεότερα φάρμακα είτε επιβραδύνουν την ταχύτητα του μεταβολισμού είτε διεγείρουν ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη.
Οι χυμοί αναχαιτίζουν τη δράση των φαρμάκων
Oι γιατροί συχνά προειδοποιούν τους  ασθενείς να μην παίρνουν ορισμένα  φάρμακα μαζί με χυμό γκρέιπ  φρουτ, διότι ο συνδυασμός μπορεί να μετατρέψει τις φυσιολογικές δόσεις ενός  φαρμάκου σε τοξική μεγαδόση.
Πάρε τα δικά μου χάπια...
Συνηθισμένο φαινόμενο είναι η... ανταλλαγή ιατρικών συμβουλών και συνταγογραφούμενων φαρμάκων μεταξύ φίλων και συγγενών, ιδίως μεταξύ των νεώτερων γυναικών, αναφέρει η «Επιθεώρηση Γυναικείας Υγείας» (JWH).
Με καρκίνο συνδέουν δημοφιλή φάρμακα για τη χοληστερίνη
Τα πλήρη ευρήματα μιας πολυαναμενόμενης μελέτης έδειξαν ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγούνταν Ζetia και Vytorin εμφάνισαν κατά 50% περισσότερα κρούσματα καρκίνου σε σχέση με αυτούς που έπαιρναν ψευδοφάρμακο, αλλά οι ερευνητές χαρακτήρισαν τυχαίο εύρημα το αποτέλεσμα αυτό.
Καθημερινά ασπιρίνη μετά τα 48
Μια ασπιρίνη την ημέρα θα πρέπει να παίρνουν οι άνδρες και οι γυναίκες της μέσης ηλικίας για να προστατεύονται από τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η ημερήσια δόση αποδεικνύεται ευεργετική για τους άνδρες μετά το 48ο έτος της ηλικίας τους και για τις γυναίκες μετά το 57ο.
Διαφωνίες επιστημόνων για το χάπι που «κλειδώνει» τη δίαιτα
Ένα χάπι το οποίο μπορεί να «κλειδώσει» τα οφέλη της δίαιτας, επιτρέποντας στους ενδιαφερόμενους να επιστρέψουν στο σύνηθες μοντέλο διατροφής τους, χωρίς να βάζουν επιπλέον βάρος, εντοπίστηκε από τους επιστήμονες.
Ελπίδες για προληπτικό χάπι κατά του AIDS
Ένα χάπι που θα λαμβάνεται πριν από το σεξ και θα εμποδίζει τη μετάδοση του ιού ΗΙV που προκαλεί το ΑΙDS προσπαθούν να επινοήσουν ερευνητικές ομάδες ανά τον πλανήτη.
Ενέσεις βιταμίνης C εναντίον του καρκίνου
Η βιταμίνη C σε ενέσιμη μορφή, και όχι σε χάπια όπως κυκλοφορεί στο εμπόριο, μπορεί να είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες από τα κυβερνητικά Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, δοκίμασαν την βιταμίνη C ως φάρμακο σε πειραματόζωα, διαπιστώνοντας πως μείωσε κατά το ήμισυ την ανάπτυξη καρκινικών όγκων των ωοθηκών, του παγκρέατος και του εγκεφάλου. Το επόμενο βήμα είναι να αρχίσουν έρευνες και στους ανθρώπους.
Σταφύλι για την καρδιά
Από φάρμακα για τη στεφανιαία νόσο μέχρι και κρέμες περιποίησης προσώπου, κατάφεραν να παρασκευάσουν Έλληνες επιστήμονες αξιοποιώντας μικρό μέρος από τους χιλιάδες τόνους στερεών αποβλήτων που προέρχονται από την επεξεργασία σταφυλιών στη χώρα μας.
Ελπίδες από πειραματικό φάρμακο για το Αλτσχάιμερ
Βρετανοί επιστήμονες επινόησαν ένα φάρμακο που θα μπορούσε να αποδειχθεί τουλάχιστον δύο φορές πιο αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ από ό,τι τα υπάρχοντα, επιβραδύνοντας σημαντικά την εξέλιξη της άνοιας.
Φάρμακα ανάλογα με το DNA
Η αποκωδικοποίηση του DΝΑ υπόσχεται εξατομικευμένη φροντίδα στους ασθενείς, ακόμη και με φάρμακα που θα στοχεύουν στη καρδιά της πάθησης, ανάλογα με το γονιδίωμα των ανθρώπων, λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ Γουίλιαμ Μπρόντι, πρόεδρος του φημισμένου αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Φάρμακο για το βακτήριο των νοσοκομειακών λοιμώξεων
Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται κοντά σε μία νέα θεραπεία για τον ΜRSΑ - ένα ανθεκτικό βακτήριο που ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων ασθενών κάθε χρόνο  στα νοσοκομεία
Οι στατίνες ρίχνουν και την πίεση
Νέα οφέλη από δύο παλαιότερες μεθόδους που χρησιμοποιούνται ευρέως για την προάσπιση της καρδιαγγειακής υγείας αποκαλύπτουν δύο τελευταίες μελέτες.
Εξατομικευμένη θεραπεία κατά της ηπατίτιδας Β
Νέα δεδομένα για εξατομικευμένες  θεραπευτικές μεθόδους που αφορούν σε ιογενείς λοιμώξεις και ειδικότερα στη θεραπεία της ηπατίτιδας Β,  αναμένεται να φέρουν τα αποτελέσματα  πενταετούς μελέτης Ιαπώνων επιστημόνων.
Ποια φάρμακα μας παχαίνουν
Πόσες φορές έχετε ακούσει την έκφραση «παχαίνω γιατί παίρνω πολλά φάρμακα»; Αν και είναι συνηθισμένο να αποδίδουν στα φάρμακα τα περιττά τους κιλά πολλοί απ΄ όσους βλέπουν τη ζυγαριά να ανεβαίνει επικίνδυνα, τα φάρμακα που πραγματικά μπορεί να μας παχύνουν είναι πολύ συγκεκριμένα.
Τα μυστικά των φαρμάκων του σεξ
Τα χάπια του σεξ μπήκαν δυναμικά στη ζωή και των Ελλήνων ανδρών, χωρίς όμως την απαραίτητη επιστημονική ενημέρωση και καθοδήγηση, με αποτέλεσμα συχνά τη σύγχυση, την απογοήτευση ή και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ανδρών.
Πειραματική μέθοδος ανιχνεύει τα πλαστά φάρμακα
Μία νέα τεχνική μπορεί να ανιχνεύσει τα ψεύτικα φάρμακα ενόσω βρίσκονται ακόμα στη συσκευασία τους, αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες. Σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Αναλυτική Χημεία», εξηγούν ότι η νέα τεχνική με λέιζερ μπορεί να εξετάσει το περιεχόμενο χάρτινων ή πλαστικών συσκευασιών με μεγαλύτερη ακρίβεια από τις ήδη υπάρχουσες.
Βιολογικές θεραπείες για τα αρθριτικά
Θεαματική πρόοδος έχει σημειωθεί στη θεραπεία των ρευματικών νοσημάτων με την ανακάλυψη νέων βιολογικών ουσιών. Οι θεραπείες αυτές μπορεί να προσφέρουν στις τουλάχιστον διακόσιες χιλιάδες Έλληνες κάθε ηλικίας που πάσχουν από ρευματικά νοσήματα και υποφέρουν από έντονους πόνους, απολύτως φυσιολογική ζωή. Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, κ. Πέτρος Σφηκάκης αναλύει τις σύγχρονες απόψεις για τα ρευματικά νοσήματα, τονίζει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης και ενημερώνει για τις νέες θεραπείες, που «κοιμίζουν» τις φλεγμονές των αρθρώσεων.
«Συνταγές» για να αποφεύγονται τα λάθη με τις συσκευασίες φαρμάκων
Τα συνηθέστερα ιατρικά λάθη αφορούν τα φάρμακα και προκαλούν βλάβες σε τουλάχιστον 1,5 εκατ. ανθρώπους μόνο στις ΗΠΑ. Τελικά, κοστίζουν τη ζωή σε αρκετούς από αυτούς, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Ιατρικής (ΙΟΜ) και της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (ΝΑS) των ΗΠΑ.
Προσοχή στα παυσίπονα πριν από τις εγχειρήσεις
Η παρατεταμένη, συνεχής λήψη ορισμένων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να διαταράξει την πηκτικότητα του αίματος - και οι ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν, μπορεί ξαφνικά να ανακαλύψουν πως το χειρουργείο τους πρέπει να αναβληθεί.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα