TA NEA Logo
Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Η γυμναστική προστατεύει τους 40άρηδες απ’ τον καρκίνο
Οι 40άρηδες με πολύ καλή φυσική κατάσταση έχουν μειωμένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Δοκιμάζουν την γυμναστική ως «φάρμακο» για πολλές αρρώστιες
Πολλοί πάσχοντες από χρόνια προβλήματα υγείας αυτοπεριορίζουν τη δραστηριότητά τους στο ελάχιστο δυνατό, νομίζοντας ότι η κίνηση δεν είναι ασφαλής ή ότι δεν μπορούν να την κάνουν. Πρόσφατες μελέτες, όμως, δείχνουν ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο.
Η πρόληψη των πτώσεων αρχίζει από την ισορροπία
Οι πτώσεις είναι πάρα πολύ συχνές σε μικρούς και μεγάλους, αλλά επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή αποδεικνύονται συνήθως μετά τα 65 χρόνια. Για να τις αποφύγει κανείς, πρέπει να έχει μυϊκή δύναμη και καλή ισορροπία.
Το υπερβολικό τζόγκινγκ εξίσου κακό με την καθιστική ζωή
Η υπερβολική άσκηση είναι ισοδύναμη με τη μη άσκηση σύμφωνα με μία νέα, καλά σχεδιασμένη μελέτη που προσπάθησε να αποσαφηνίσει ποια ποσότητα της άσκησης χρειαζόμαστε για καλή υγεία.
Πολύτιμα τα εσπεριδοειδή για τους δρομείς
Η προπόνηση ακόμη και τις κρύες ή βροχερές ημέρες, δοκιμάζει τις αντοχές των δρομέων. Ομως εκείνοι έχουν έναν πολύτιμο φυσικό σύμμαχο υγείας: τα εσπεριδοειδή.
Η καθιστική ζωή στα 40 συρρικνώνει τον εγκέφαλο
Οι 40άρηδες που δεν γυμνάζονται έχουν λιγότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους όταν γίνουν 60 ετών και αρκετοί από αυτούς αποδίδουν λιγότερο καλά σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Νέο τεστ κοπώσεως ίσως «προβλέπει» την μακροζωία
Πόσες πιθανότητες έχετε να ζήσετε άλλα 10 χρόνια; Την απάντηση ίσως δίνει ένα νέο τεστ κοπώσεως που επινόησαν επιστήμονες από το φημισμένο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στις ΗΠΑ.
Το πολύ τζόγγινγκ δεν φέρνει μακροζωία
Φωτιές έχει ανάψει στο διαδίκτυο μία νέα μελέτη που έδειξε πως όσοι τρέχουν συχνά και πολύ είναι οι ηττημένοι στον αγώνα για μακροζωία, ενώ αντιθέτως όσοι κάνουν τζόγγινγκ με ρέγουλα σφραγίζουν το διαβατήριο προς τα τελευταία -ήντα κι ακόμα παραπέρα.
Καλύτερο το τζόγγινγκ απ' το περπάτημα μετά τα 50
Αν και ουδείς αμφισβητεί την αξία που έχει το περπάτημα για τη διαφύλαξη της υγείας, μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το τρέξιμο υπερτερεί μακράν, διότι μπορεί κάλλιστα να γυρίσει πίσω το ρολόι του χρόνου σε ορισμένες παραμέτρους της.
Λίγο περπάτημα «κάνει θαύματα» εναντίον της άνοιας και του καρκίνου
Η συστηματική γυμναστική είναι μία «θαυματουργή θεραπεία» που μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, καρκίνου και άλλων δεινών, ανακοίνωσαν κορυφαίοι βρετανοί γιατροί.
Είναι ρεαλιστική η καθημερινή σωματική άσκηση;
Δυο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) υποστηρίζουν ότι 20 λεπτά άσκησης μερικές φορές τον μήνα και η απλή κίνηση μέσα στο σπίτι ελαττώνουν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου και προάγουν τη μακροβιότητα.
Η αξία του καρδιολογικού ελέγχου πριν από την άθληση
Κάθε αθλητής έχει υπερδιπλάσια πιθανότητα από τους μη αθλητές να υποστεί καρδιακή προσβολή με απροσδιόριστες συνέπειες. Γι' αυτό και έχει μεγάλη σημασία ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος. Όμως δεν αρκεί πάντοτε να γίνει μία φορά.
Η γυμναστική μάς κρατάει νέους
Οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι που γυμνάζονται συστηματικά, είναι νεώτατοι από απόψεως φυσιολογίας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η «αναπόφευκτη» σωματική φθορά που επιφέρει ο χρόνος, τελικά μπορεί να αναχαιτιστεί.
Η καθιστική ζωή σκοτώνει 676.000 Ευρωπαίους τον χρόνο
Η καθιστική ζωή κοστίζει ετησίως τη ζωή διπλάσιων ανθρώπων στην Ευρώπη απ’ ό,τι η παχυσαρκία, σύμφωνα με μία νέα, σημαντική μελέτη.
«Φάρμακο» η γυμναστική στο σύνδρομο χρονίας κόπωσης
Οι άνθρωποι που πάσχουν από σύνδρομο χρονίας κοπώσεως μπορούν να δουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους, εάν πάψουν να αποφεύγουν την γυμναστική, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.
Σταθείτε στο ένα πόδι για να μάθετε αν είναι υγιής ο εγκέφαλός σας
Αν θέλετε να μάθετε σε τι κατάσταση είναι ο εγκέφαλός σας, προσπαθήστε να σταθείτε στο ένα πόδι επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, συνιστούν επιστήμονες από την Ιαπωνία.
Ο οργανισμός «αποβάλλει το λίπος με την αναπνοή»
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι ο οργανισμός καίει το λίπος για να το αποβάλλει. Μία νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος του δεν αποβάλλεται με τις καύσεις, αλλά με την ανάσα μας.
Ασπίδα στην κατάθλιψη η γυμναστική
Η γυμναστική μπορεί να προφυλάξει το μυαλό από την κατάθλιψη μέσω άγνωστων έως τώρα επιδράσεων που ασκεί στους μυς, σύμφωνα με νέα μελέτη σε ποντίκια που επιβεβαιώθηκε και σε ανθρώπους.
Η σκληρή γυμναστική βλάπτει τα... δόντια
Η σκληρή γυμναστική είναι καλή για σχεδόν όλο το σώμα, με εξαίρεση ίσως τα δόντια, σύμφωνα με τα απρόσμενα ευρήματα μιας νέας μελέτης σε αθλητές.
Διαβήτης: Η κληρονομικότητα μειώνει την προστασία από την γυμναστική
Η μάχη για την πρόληψη του τύπου 2 διαβήτη με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να είναι πιο δύσκολη σε πολλούς ανθρώπους, εξαιτίας της κληρονομικότητάς τους, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Οι κατάλληλοι υποψήφιοι για εγχείρηση μυωπίας
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα