TA NEA Logo
Σάββατο 23 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Τα ψυχικά οφέλη της σωματικής άσκησης
Η αεροβική άσκηση παρέχει τεκμηριωμένα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά οφέλη, προστατεύοντας μικρούς και μεγάλους από τις επώδυνες συνέπειες του καθημερινού στρες στην ψυχοσωματική υγεία.
Η γυμναστική μετά τα 65 προσθέτει πέντε χρόνια στη ζωή
Οι ηλικιωμένοι που γυμνάζονται συστηματικά αυξάνουν το προσδόκιμο επιβιώσεώς τους κατά πέντε χρόνια - όσο και εκείνοι που σταματούν το κάπνισμα, αναφέρουν επιστήμονες από τη Νορβηγία.
«Κάνετε λεπτομερή καρδιολογικό έλεγχο σε όλους τους αθλητές»
Οι αθλητές, ακόμα και όταν είναι ολυμπιακού επιπέδου, πρέπει να υποβάλλονται πριν από τους αγώνες σε ειδικό καρδιολογικό έλεγχο για να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες, συνιστούν ειδικοί από την Ιταλία.
Η γυμναστική καθυστερεί 15 χρόνια την αύξηση της χοληστερίνης
Οι νεαροί άντρες που γυμνάζονται συστηματικά μπορεί να καθυστερήσουν κατά 15 χρόνια την αύξηση της χοληστερόλης που σχετίζεται με την ηλικία, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Η δύναμη της χειραψίας είναι δείκτης της υγείας
Μία χειραψία με τον γιατρό μπορεί να αποτελεί καλύτερο τρόπο αξιολόγησης του κινδύνου πρόωρου θανάτου απ’ ό,τι ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, υποστηρίζει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; Να κάθεστε 2 λεπτά λιγότερα την ώρα
Αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο, ανταλλάξτε 2 λεπτά ακινησίας ανά ώρα στην καρέκλα με 2 λεπτά περπάτημα μέσα στον χώρο όπου βρίσκεστε, συνιστούν αμερικανοί επιστήμονες.
«Είναι μύθος ότι αδυνατίζει η γυμναστική», υποστηρίζουν τρεις επιστήμονες
«Ήρθε η ώρα να σπάσουμε τον μύθο της σωματικής αδράνειας και της παχυσαρκίας: δεν μπορείς να καταπολεμήσεις με άσκηση την κακή διατροφή», υποστηρίζει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Βρήκαν την ιδανική «δόση» της άσκησης που χαρίζει μακροζωία
Η ιδεώδης δόση άσκησης που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε πολλά και καλά χρόνια είναι περισσότερη απ’ ό,τι συνιστούν έως τώρα οι ειδικοί, αλλά λιγότερη απ’ ό,τι νομίζουμε πως είναι απαραίτητη, σύμφωνα με δύο νέες, μεγάλες μελέτες.
Ο τερματισμός στον μαραθώνιο «σβήνει» τους πόνους της διαδρομής
Ο τερματισμός στον μαραθώνιο προκαλεί τόση χαρά στους δρομείς, ώστε τους κάνει να ξεχνούν όλους τους πόνους, τα μυϊκά «τραβήγματα» ή ακόμα και τις «φουσκάλες» που έβγαλαν στη διάρκειά του, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η γυμναστική μεγαλώνει τον εγκέφαλο
Η συστηματική φυσική δραστηριότητα μπορεί να αυξάνει την φαιά ουσία στον εγκέφαλο, ιδίως στις περιοχές που συμβάλλουν στην ισορροπία και στον συντονισμό των κινήσεων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η έντονη γυμναστική προσθέτει χρόνια στη ζωή
Όταν το θέμα είναι η μακροζωία, η έστω και σύντομη έντονη γυμναστική που «κόβει» την ανάσα είναι καλύτερη από την παρατεταμένη «απαλή» άσκηση, αναφέρουν επιστήμονες από την Αυστραλία.
Η γυμναστική «φρενάρει» τον καρκίνο
Η αεροβική άσκηση επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων του μαστού και τους καθιστά πιο ευαίσθητους στην χημειοθεραπεία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η γυμναστική προστατεύει τους 40άρηδες απ’ τον καρκίνο
Οι 40άρηδες με πολύ καλή φυσική κατάσταση έχουν μειωμένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Δοκιμάζουν την γυμναστική ως «φάρμακο» για πολλές αρρώστιες
Πολλοί πάσχοντες από χρόνια προβλήματα υγείας αυτοπεριορίζουν τη δραστηριότητά τους στο ελάχιστο δυνατό, νομίζοντας ότι η κίνηση δεν είναι ασφαλής ή ότι δεν μπορούν να την κάνουν. Πρόσφατες μελέτες, όμως, δείχνουν ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο.
Η πρόληψη των πτώσεων αρχίζει από την ισορροπία
Οι πτώσεις είναι πάρα πολύ συχνές σε μικρούς και μεγάλους, αλλά επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή αποδεικνύονται συνήθως μετά τα 65 χρόνια. Για να τις αποφύγει κανείς, πρέπει να έχει μυϊκή δύναμη και καλή ισορροπία.
Το υπερβολικό τζόγκινγκ εξίσου κακό με την καθιστική ζωή
Η υπερβολική άσκηση είναι ισοδύναμη με τη μη άσκηση σύμφωνα με μία νέα, καλά σχεδιασμένη μελέτη που προσπάθησε να αποσαφηνίσει ποια ποσότητα της άσκησης χρειαζόμαστε για καλή υγεία.
Πολύτιμα τα εσπεριδοειδή για τους δρομείς
Η προπόνηση ακόμη και τις κρύες ή βροχερές ημέρες, δοκιμάζει τις αντοχές των δρομέων. Ομως εκείνοι έχουν έναν πολύτιμο φυσικό σύμμαχο υγείας: τα εσπεριδοειδή.
Η καθιστική ζωή στα 40 συρρικνώνει τον εγκέφαλο
Οι 40άρηδες που δεν γυμνάζονται έχουν λιγότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους όταν γίνουν 60 ετών και αρκετοί από αυτούς αποδίδουν λιγότερο καλά σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Νέο τεστ κοπώσεως ίσως «προβλέπει» την μακροζωία
Πόσες πιθανότητες έχετε να ζήσετε άλλα 10 χρόνια; Την απάντηση ίσως δίνει ένα νέο τεστ κοπώσεως που επινόησαν επιστήμονες από το φημισμένο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στις ΗΠΑ.
Το πολύ τζόγγινγκ δεν φέρνει μακροζωία
Φωτιές έχει ανάψει στο διαδίκτυο μία νέα μελέτη που έδειξε πως όσοι τρέχουν συχνά και πολύ είναι οι ηττημένοι στον αγώνα για μακροζωία, ενώ αντιθέτως όσοι κάνουν τζόγγινγκ με ρέγουλα σφραγίζουν το διαβατήριο προς τα τελευταία -ήντα κι ακόμα παραπέρα.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα