TA NEA Logo
Κυριακή 30 Απριλίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Πόσο προστατεύουν φρούτα-λαχανικά από καρδιοπάθεια και καρκίνο
Με λιγοστές θερμίδες ανά μερίδα, με ατέλειωτα θρεπτικά συστατικά και πολλαπλά οφέλη για την υγεία, φρούτα και λαχανικά πρέπει να κατέχουν περίοπτη θέση στο τραπέζι μας. Μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να μειώσουν κατά 15% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και κατά 10% τον κίνδυνο καρκίνου.
Τα αναψυκτικά με ζάχαρη αλλάζουν τον μεταβολισμό
Τα αναψυκτικά με ζάχαρη μπορεί να είναι πιο επιβλαβή απ’ όσο νόμιζαν έως τώρα οι ειδικοί. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η καθημερινή κατανάλωσή τους για μόλις ένα μήνα προκαλεί επίμονες αλλαγές στον μεταβολισμό.
Ψάρια, ξηροί καρποί προστατεύουν από τον παγκρεατικό καρκίνο
Η ακολούθηση μιας διατροφής πλούσιας σε ψάρια, καρύδια, λαχανικά και φρούτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας κατά τα δύο τρίτα σχεδόν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Λιγότερο αλάτι, λιγότεροι καρκίνοι στο στομάχι
Ο περιορισμός του άλατος σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα, όπως το μπέικον, το ψωμί και τα δημητριακά για πρωινό, μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου στο στομάχι, αναφέρει το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WRCF).
Ο χυμός μούρων αποτρέπει τις ουρολοιμώξεις
Ο χυμός των μούρων που πολλοί πίνουν για να προστατεύονται από τις ουρολοιμώξεις, όντως είναι αποτελεσματικός, αναφέρουν ειδικοί από την Ταϊβάν. Ωστόσο, απαιτούνται τρία ποτήρια την ημέρα και επί μήνες ή χρόνια.
Οι Ικαριώτες παραδίδουν μαθήματα μακροζωίας
Το περπάτημα, η υγιεινή διατροφή, η κοινωνικότητα, η μεσημεριανή σιέστα αλλά και η αισιόδοξη διάθεση αποτελούν κάποια από τα βασικά συστατικά που χαρίζουν στους Ικαριώτες έξτρα χρόνια ζωής.
Λίγα λίπη αλλά «καλά», για υγιή καρδιά
Εάν αποφεύγετε τα λίπη για να προστατεύσετε την καρδιά σας, διαβάστε με προσοχή την είδηση που ακολουθεί. Μια νέα μελέτη έδειξε πως η λίγων λιπαρών διατροφή δεν προστατεύει από την καρδιοπάθεια, παρά μόνον όταν φροντίζει κανείς να τρώει «καλά» λίπη.
Ο καφές χαρίζει χρόνια στη ζωή
Ο καφές μπορεί να παρατείνει κάπως τη ζωή και όσο περισσότερο πίνει κανείς - έως έναν βαθμό τουλάχιστον - τόσο περισσότερο ζει, σύμφωνα με τη νεότερη και μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη για το θέμα.
Το ελαιόλαδο τριπλασιάζει την επιτυχία της εξωσωματικής
Οι γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καλό είναι να βάλουν στη ζωή τους τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο, συνιστούν αμερικανοί ερευνητές.
Λιγότερο φαγητό, περισσότερες δεκαετίες ζωής
Η κατανάλωση 40% λιγότερων θερμίδων μπορεί να παρατείνει τη ζωή κατά δύο δεκαετίες, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να επινοήσουν μία αγωγή που θα καταπολεμά την «ασθένεια» του γήρατος.
Έφτιαξαν θρεπτικές, υγιεινές πίτσες εμπορίου
Ένας διατροφολόγος από τη Σκωτία και ένας επιχειρηματίας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να φτιάξουν τις πρώτες – όπως ισχυρίζονται – θρεπτικά ισορροπημένες πίτσες του εμπορίου.
Πάρτι... μικροβίων στο ψυγείο μας
Λευκό και παγωμένο, το ψυγείο της κουζίνας μοιάζει με ασφαλή παράδεισο για τα τρόφιμα. Αν, όμως, δεν προσέχουμε τι και πως το βάζουμε μέσα, μετατρέπεται σε παράδεισο για πολλά είδη βακτηρίων, τα οποία εύκολα μπορούν να κάνουν τη ζωή μας σκέτη κόλαση…
Το σπανάκι προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου
Το σπανάκι δεν αποτελεί μόνο μία πολύ καλή πηγή σιδήρου, αλλά μπορεί να μας προστατεύει και από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.
«Χάνουμε» θρεπτικά συστατικά με τις λάιτ σος στις σαλάτες
Οι λάιτ σος για τις σαλάτες μπορεί να ωφελούν τη σιλουέτα μας, αλλά ενδέχεται να μας στερούν κάποια από τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Διατροφή: Το πρωινό στο μικροσκόπιο
Οι επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν τη σχέση του καλού πρωινού με το φυσιολογικό βάρος, την πρόληψη του διαβήτη, την αντιμετώπιση του στρες και τις καλές νοητικές λειτουργίες διαδέχονται η μια την άλλη. Παρ' όλα αυτά, όμως, οι Έλληνες το παραλείπουν συχνά
Η ντομάτα έχει περισσότερα γονίδια από τον άνθρωπο
Περίπου 10.000 γονίδια περισσότερα από τον άνθρωπο έχει η ντομάτα, της οποίας το γονιδίωμα αποκωδικοποιήθηκε έπειτα από εννέα χρόνια επιστημονικής έρευνας που διεξήχθη παράλληλα σε 14 χώρες.
Πόσο ελαιόλαδο χρειαζόμαστε για γερή καρδιά
Είναι καλά γνωστό ότι το ελαιόλαδο είναι απαραίτητο για υγιή καρδιά. Πόσο πρέπει να τρώμε, όμως; Την απάντηση βρήκαν ισπανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 41.000 ενήλικες.
Πως να μειώσετε τα καρκινογόνα στο ψήσιμο στα κάρβουνα
Ορισμένες απλές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ψήνουμε στα κάρβουνα (όπως το μαρινάρισμα και το να μην «καρβουνιάζουμε» το φαγητό), μπορεί να μας προστατεύσουν από τον καρκίνο, αναφέρουν αμερικανοί ειδικοί.
Μύθοι και αλήθειες για τα παγωτά
Καλοκαίρι χωρίς παγωτό δεν γίνεται, αλλά πολλά λέγονται για την θρεπτική αξία του και τις επιδράσεις του στην υγεία. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη, βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
Η διατροφή-αντίδοτο στον καύσωνα
Όταν η άσφαλτος λιώνει κάτω από τον καυτό ήλιο, οι αντοχές του οργανισμού δοκιμάζονται. Ευτυχώς, η σωστή διατροφή μπορεί να τον βοηθήσει να αντέξει. Ο διαιτολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα