TA NEA Logo
Σάββατο 19 Αυγούστου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Χαμηλό IQ για τα «παιδιά των φαστ φουντ»
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με χάμπουργκερ, τηγανητές πατάτες και κάθε είδους πρόχειρα φαγητά έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης απ’ ό,τι εκείνα που μεγαλώνουν με φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, προειδοποιούν επιστήμονες από το Λονδίνο.
Κίνδυνος καρκίνου από τις τηγανητές πατάτες
Οι προτηγανισμένες πατάτες μπορεί να βλάπτουν σοβαρά την υγεία, επειδή έχουν περισσότερες πιθανότητες να περιέχουν υψηλά επίπεδα καρκινογόνων χημικών ουσιών, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.
Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν απ' το έμφραγμα
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες όντως μειώνει τις πιθανότητες να πάθει κάποιος έμφραγμα, αλλά η λήψη βιταμινών όχι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Καρότα και σπανάκι ίσως βοηθούν τα άτομα με άνοια
Το σπανάκι, τα καρότα, τα βερίκοκα και τα εσπεριδοειδή ενδέχεται να συμβάλλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της άνοιας, σύμφωνα με μία νέα, γερμανική μελέτη.
Το λάιτ γιαούρτι «ρίχνει» την πίεση
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συστηματικά λίγων λιπαρών γιαούρτι, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν υπέρταση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Γάλα, λαχανικά προστατεύουν απ' τον καρκίνο του μαστού
Η συστηματική κατανάλωση λαχανικών και γάλακτος δρα προστατευτικά εναντίον του καρκίνου του μαστού, ενώ αντιθέτως η υπερκατανάλωση κρέατος και ψαριών τον αυξάνει, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Κι αν είναι light και αυτό παχαίνει
Η μάχη κατά των λιπαρών τροφίμων τα τελευταία χρόνια έχει «απογειώσει» τα λάιτ προϊόντα. Οι επιστήμονες όμως υποστηρίζουν ότι η δίαιτα για καλή υγεία αλλά και για τη διατήρηση καλλίγραμμου σώματος είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη υπόθεση, αφού ακόμη και τα λάιτ μάς παχαίνουν…
Καφές και τσάι «αντίδοτο» στο αυχενικό
Αν η δουλειά σας προκαλεί πόνους στον αυχένα και στους ώμους, ίσως πρέπει να πίνετε έναν καφέ ή έστω ένα φλιτζάνι τσάι πριν την αρχίσετε, αναφέρουν επιστήμονες από τη Νορβηγία.
Τι πρέπει να ξέρουμε για το νερό
Το νερό, τόσο υποτιμημένο στη σύγχρονη διατροφή, συμμετέχει καθοριστικά σε όλους τους μηχανισμούς του οργανισμού μας. Η επιμελήτρια στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας δρ Αναστασία Μπαρμπούνη επισημαίνει μύθους και αλήθειες για το πολύτιμο αυτό στοιχείο της διατροφής μας.
Τρώμε λιγότερο με απαλή μουσική και ημίφως
Ο απαλός φωτισμός και η αργή, τζαζ μουσική στα fast foodμπορεί να ελαττώσει την πρόσληψη θερμίδων και να αυξήσει την ικανοποίηση από το φαγητό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το σχήμα του ποτηριού επηρεάζει πόσο θα πιούμε
Το σχήμα του ποτηριού πιθανώς είναι το τελευταίο που σκέφτεστε όταν πίνετε ένα ποτό. Ωστόσο, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ ανακάλυψαν πως επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία θα καταναλώσουμε το ποτό μας.
Ο πολύς σίδηρος είναι επικίνδυνος
Το να έχει κανείς υπερβολικά αυξημένα επίπεδα σιδήρου στο αίμα (υπερφόρτιση σιδήρου) μπορεί να βλάψει τα εσωτερικά όργανα και να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη, εμφράγματος και καρκίνου, κυρίως στους ηλικιωμένους.
Ο καφές προστατεύει από τον καρκίνο στο έντερο
Η καθημερινή κατανάλωση αρκετών φλιτζανιών καφέ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.
Μας παχαίνουν τα... ψητά φαγητά!
Θεωρούνται ως μία υγιεινή εναλλακτική λύση στο τηγάνισμα. Μία νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι τα ψητά φαγητά μπορεί στην πραγματικότητα να μας οδηγούν στην παχυσαρκία και τον διαβήτη - και οι ερευνητές που την πραγματοποίησαν συνιστούν να τρώμε το φαγητό μας βραστό, ποσέ ή στον ατμό.
Δοκιμάζουν το μπρόκολο ως φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού
Επιστήμονες στις ΗΠΑ και στον Καναδά άρχισαν να δοκιμάζουν ένα φάρμακο με βάση το μπρόκολο ως θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, αφού προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι μία ουσία που απελευθερώνεται έπειτα από την κατανάλωση του μπορεί να αναχαιτίσει τα καρκινικά κύτταρα.
Τα καρύδια «ζωντανεύουν» το σπέρμα
Η κατανάλωση λίγων καρυδιών την ημέρα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος στους νεαρούς άντρες και ίσως να το καταστήσει πιο γόνιμο, αναφέρει η επιθεώρηση «Βιολογία της Αναπαραγωγής» (BOR).
Το «μενού»των διακοπών
Γεμάτη διατροφικές παγίδες είναι η περίοδος των διακοπών, με αποτέλεσμα να στενάζει η... ζυγαριά στην επιστροφή μας. Έλληνες ειδικοί έχουν μερικές πρακτικές συμβουλές για να απολαύσουμε τις διακοπές χωρίς να επιβαρύνουμε τη σιλουέτα και την υγεία μας.
Η σοκολάτα ρίχνει την πίεση
Μία νέα συνδυαστική ανάλυση 20 κλινικών μελετών αποκαλύπτει ότι η σοκολάτα, η αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων, μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση - αρκεί να είναι μαύρη, να καταναλώνεται με μέτρο και να μην περιμένει κανείς θαύματα...
Τι περιέχουν τα παγωτά
Φυτικά λίπη, χρώματα και αρώματα, γάλα σε σκόνη, γαλακτοματοποιητές, συντηρητικά: η αγαπημένη λιχουδιά του καλοκαιριού δεν είναι πάντοτε και τόσο... γαλακτερή όσο νομίζουμε - αλλά υπάρχουν τρόποι για να ξέρουμε τι τρώμε.
Ισχυρό αντηλιακό οι... φράουλες
Τα αντηλιακά του μέλλοντος μπορεί να έχουν μυρωδιά... φράουλας, καθώς μια νέα έρευνα στο εργαστήριο αποκαλύπτει ότι το φρούτο διαθέτει ισχυρές αντηλιακές ιδιότητες και προστατεύει τα δερματικά κύτταρα από την UVA.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα