TA NEA Logo
Τρίτη 23 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Οι πολλοί χυμοί χαλάνε τα δόντια των παιδιών
Τα παιδιά που ενθαρρύνονται να πίνουν μεγάλες ποσότητες φρουτοχυμών στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να χαλάνε τα δόντια τους, προειδοποιούν βρετανοί οδοντίατροι.
Φρούτα και λαχανικά χαρίζουν ελκυστικό χρώμα στο πρόσωπο
Αν θέλετε να αποκτήσει το πρόσωπό σας ένα λαμπερό, ελκυστικό χρώμα, φροντίστε να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως οι φυσικές χρωστικές που αυτά περιέχουν, μπορούν να βελτιώσουν τη χροιά του δέρματος - και όσο πιο όμορφο χρώμα έχει το δέρμα του προσώπου, τόσο πιο ελκυστικό είναι.
Το παγωτό προκαλεί... εθισμό
Όλοι ξέρουμε ότι μία κουταλιά παγωτό ποτέ δεν είναι αρκετή, αλλά μία νέα μελέτη υποδηλώνει ότι το αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων μπορεί να είναι εξίσου εθιστικό με τα… ναρκωτικά!
Η καφεΐνη «πειράζει» μόνο τους πρωινούς τύπους
Η καφεΐνη μπορεί να μας τονώσει το πρωί για να «βγάλουμε» τη μέρα, αλλά τη νύχτα μπορεί να μας κάνει να στριφογυρίζουμε στο κρεβάτι μας – εκτός κι αν είμαστε «νυχτερινοί» τύποι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Γερνάει πρόωρα ο εγκέφαλος όταν δεν τρώμε ψάρια
Όσοι δεν τρώνε ψάρια παρουσιάζουν ταχύτερη συρρίκνωση του εγκεφάλου και φθορά των νοητικών λειτουργιών τους, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA).
Πώς επηρεάζει την όρεξη η έλλειψη ύπνου
Σε καταστάσεις στέρησης ύπνου, το φαγητό εύκολα μεταμορφώνεται σε «όχημα» ψυχικής ανακούφισης - από το άγχος, την πίεση, τον θυμό, την θλίψη, τον πόνο, την ανία - αυξάνοντας την ευπάθεια στην παχυσαρκία.
Τα πορτοκάλια προστατεύουν από το εγκεφαλικό
Μία ουσία που υπάρχει στα πορτοκάλια, τα γκρέιπ φρουτ και άλλα εσπεριδοειδή μειώνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.
Οι πολλές θερμίδες «χαλάνε» το μυαλό
Ακόμα έναν λόγο για να μην το παρακάνουμε με το φαγητό ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως το πολύ φαγητό διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδηλώσεως προβλημάτων μνήμης μετά τα 70 μας.
Τρώμε υπερβολικά πολύ αλάτι από «κρυφές πηγές»
Οι κάτοικοι της Δύσης τρώνε πάρα πολύ αλάτι όχι επειδή βάζουν πολύ στο φαγητό τους, αλλά εξαιτίας του «κρυφού» αλατιού που περιέχουν προϊόντα όπως το ψωμί, το τυρί, ακόμα και τα ζυμαρικά, αναφέρουν αμερικανοί αξιωματούχοι.
Το πράσινο τσάι ξανανιώνει τους ηλικιωμένους
Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει τους συνταξιούχους να παραμείνουν δραστήριοι και να αποφύγουν τους σωματικούς περιορισμούς της ηλικίας, αναφέρουν Ιάπωνες ερευνητές.
Κίνδυνος καρκίνου από δύο ποτά κάθε μέρα
Δύο μεγάλα ποτήρια κρασί ή δύο «δυνατές» μπύρες την ημέρα, κάθε μέρα και επί σειρά ετών, τριπλασιάζουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου στη στοματική κοιλότητα, προειδοποιεί το βρετανικό υπουργείο Υγείας.
«Η ζάχαρη εξίσου επικίνδυνη με τσιγάρο, αλκοόλ»
Η ζάχαρη είναι δηλητήριο και η πώλησή της πρέπει να ελεγχθεί νομοθετικά εξίσου αυστηρά με τα τσιγάρα και το αλκοόλ, υποστηρίζει ομάδα αμερικανών επιστημόνων.
Ουσία στο λάχανο καταπολεμά τον καρκίνο των ωοθηκών
Μία ουσία που υπάρχει στο λάχανο μπορεί να καταπολεμά τον καρκίνο των ωοθηκών, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και οδηγώντας τα στον θάνατο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Η σοκολάτα προστατεύει από τον καρκίνο στο έντερο
Λίγη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο την ημέρα μπορεί να μας προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μία νέα, ισπανική μελέτη.
Για καλή πίεση, προσοχή σε αλάτι και κάλιο
όταν το θέμα είναι η προστασία της καρδιάς, το σημαντικό δεν είναι πόσο αλάτι τρώει κανείς, αλλά η αναλογία νατρίου (το αλάτι είναι η κύρια πηγή του) και καλίου στην διατροφή του, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το τσάι ρίχνει την πίεση
Καλά νέα για όσους λατρεύουν το τσάι. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τρία φλιτζάνια την ημέρα μπορούν να ελαττώσουν και την «μικρή» και την «μεγάλη» πίεση, προλαμβάνοντας σε πολλές περιπτώσεις την υπέρταση και την καρδιοπάθεια.
«Αθώα» για την καρδιά τα τηγανητά στο λάδι
Η κατανάλωση τηγανητών τροφίμων δεν βλάπτει την καρδιά - αρκεί να τηγανίζει κανείς σε ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, υποστηρίζουν ισπανοί ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν πως τα τηγανητά φαγητά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας ή πρόωρου θανάτου από καρδιολογικά αίτια.
Καρότα, σέλερι αναχαιτίζουν τον καρκίνο στο έντερο
Τα καρότα θεωρούνται απαραίτητα για υγιή μάτια και το σέλερι είναι γνωστό για τις διαιτητικές ιδιότητές του. Μία νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι και τα δύο διαθέτουν μία ουσία η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη καρκίνου στο παχύ έντερο.
Ε.Φ.Ε.Τ.: «Καμπάνα» 1,3 εκατ. ευρώ για παραβάσεις
Υψηλά πρόστιμα επέβαλε ο ΕΦΕΤ σε σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις όπου βρέθηκαν τρόφιμα ακατάλληλα για κατανάλωση - από χαλασμένα κρέατα μέχρι ξηροί καρποί με καρκινογόνες ουσίες.
Τα τρόφιμα-αντίδοτο στο κρύο
Με τον χειμώνα να έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή του, καυτές σούπες, πιπέρι αλλά και αλκοόλ επιστρατεύονται για να μας ζεστάνουν. Μπορούν όμως να πραγματοποιήσουν όσα υπόσχονται;
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα