TA NEA Logo
Κυριακή 26 Μαρτίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Το ελαιόλαδο «διώχνει» τον καρκίνο του μαστού
Λίγο ελαιόλαδο την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του μαστού. Μία νέα μελέτη δείχνει πως το ελαιόλαδο εξαπολύει πολύπλευρη επίθεση στις δυνητικά καρκινογόνες βλάβες του DNA, εμποδίζοντας την ανάπτυξη του καρκίνου και οδηγώντας τα «άρρωστα» κύτταρα στην αυτοκαταστροφή.
«Ζύγισαν» τα πιο παχυντικά τρόφιμα του καλοκαιριού
Ψησταριές με λουκάνικα και παϊδάκια, τηγανιστές πατάτες, παγωτό και το βράδυ κοκτέιλ και λουκουμάδες. Επιστήμονες έβαλαν στη… ζυγαριά τα πιο παχυντικά τρόφιμα του καλοκαιριού. Μάθετε ποια είναι και με τι μπορείτε να τα αντικαταστήσετε.
Καλοκαιρινός «θησαυρός» στο πιάτο μας
Από τον Μάιο έως τα τέλη του καλοκαιριού τα καλύτερα, νοστιμότερα και πιο υγιεινά τρόφιμα βρίσκονται άφθονα στη διάθεσή μας. Ο κλινικός διαιτολόγος - βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Λαϊκό στην Αθήνα, αναλύει τους διατροφικούς θησαυρούς του καλοκαιριού.
Αλκοόλ κατά της αρθρίτιδας
Η συχνότητα εμφάνισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που σημαίνει συναγερμό για αλλαγή των καθημερινών συνηθειών, κυρίως των γυναικών. Σύμφωνα με έρευνα, ο πόνος που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι τόσο έντονος ώστε τρεις στις τέσσερις γυναίκες δεν μπορούν να ζήσουν δίχως την καθημερινή λήψη παυσίπονου.
Τα πολλά γλυκά αρρωσταίνουν το πάγκρεας
Οι ενήλικοι που τρώνε πολλά γλυκά και άλλα τρόφιμα τα οποία προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος, προειδοποιούν ιταλοί ερευνητές.
SOS για τις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων
Ομάδα 60 επιστημόνων αιτήθηκε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) να εκδώσει κανονισμό για μία εν δυνάμει επιβλαβή χημική ουσία, Δισφαινόλη-Α (BPA), που βρίσκεται στα πλαστικά δοχεία για τρόφιμα και ποτά περιλαμβανομένων και των μπιμπερό.
Κήρυξαν τον πόλεμο στα τρόφιμα-δηλητήριο
«Τρώμε ό,τι μας σερβίρουν οι βιομηχανίες τροφίμων»: αυτό υπογραμμίζουν Ελληνες επιστήμονες, προσθέτοντας πως τα προϊόντα που περιέχουν τρανς και κορεσμένα λιπαρά καθώς κι εκείνα που «κολυμπούν» στο αλάτι συνθέτουν μια ωρολογιακή βόμβα στο πιάτο μας.
Και αντικαρκινικός ο καφές
Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνων της κεφαλής & του τραχήλου, σύμφωνα με την συνδυασμένη ανάλυση εννέα παλαιότερων μελετών. Όπως έδειξε, τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα μειώνουν κατά 39% τον κίνδυνο καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα.
Αλλάζουν οι ετικέτες στα τρόφιμα
Με στόχο τη μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζει νέους, αυστηρούς κανόνες για τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων. Οι ετικέτες θα είναι ίδιες σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
«Ασπίδα» για την καρδιά καφές και τσάι
Μερικά φλιτζάνια καφές ή τσάι την ημέρα προστατεύουν την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με μία νέα πολυετή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 40.000 εθελοντές. Ωστόσο, ειδικά στο θέμα του καφέ, έχει σημασία πόσο πίνει κανείς...
Φαγητό στο... τιμόνι
Όποιος περνάει ατέλειωτες ώρες μέσα στο αυτοκίνητο, ξέρει καλά πόσο δύσκολο είναι να πεινάει και να μην έχει που να σταματήσει και τι να φάει _ χώρια η ζέστη, που ώρες-ώρες κάνει τη δίψα βασανιστική. Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο: ανεξαρτήτως επαγγέλματος, οι ρυθμοί της ζωής είναι τόσο γρήγοροι, που συχνά-πυκνά καλούμαστε να φάμε μέσα στο αυτοκίνητο. Το ερώτημα είναι τι ακριβώς.
Ενα φρούτο την ημέρα δεν είναι αρκετό...
Τρώμε 60% λιγότερα φρούτα και 73,4% λιγότερες σαλάτες από ό,τι συνιστώνται για καλή υγεία, αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλοί και απλοί τρόποι για να αυξήσουμε την κατανάλωσή τους δίχως στην πραγματικότητα να αλλάξουμε κάτι στη ζωή μας.
Γιατί δεν παθαίνουν όλοι οι καπνιστές καρκίνο
Αν και εννέα στους 10 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές, μόνο ο ένας στους 10 καπνιστές αναπτύσσει τον συγκεκριμένο καρκίνο. Το γιατί αποτελεί μυστήριο, αλλά επιστήμονες από την Διεθνή Υπηρεσία Μελέτης του Καρκίνου (IARC) πιστεύουν ότι βρήκαν μια ισχυρή ένδειξη: παίζει ρόλο η διατροφή.
Η καλή χοληστερίνη «διώχνει» τον... καρκίνο!
Ένα νέο «όπλο» εναντίον του καρκίνου ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές. Είναι η καλή χοληστερόλη - η HDL που μέχρι σήμερα ξέραμε ότι αποτελεί ασπίδα προστασίας από την καρδιοπάθεια. Μία νέα μελέτη δείχνει πως όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα της HDL στο αίμα, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου.
Οι λίγες θερμίδες δεν ρίχουν τη χοληστερίνη
Μια διατροφή χαμηλών θερμίδων δεν αρκεί για τη σωστή ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης.
Τις ορμόνες «χτυπάει» το πολύ κρέας
Οι ανήλικες που καταναλώνουν αρκετά συχνά κρέας, εμφανίζουν πρόωρα έμμηνο ρήση και μπορεί να έχουν μελλοντικά επιτυχή εγκυμοσύνη.
Ο πολύς καφές προκαλεί... ανοσία στην καφεϊνη
Το να πίνουμε καφέ για να ξυπνήσουμε είναι ανώφελο εάν το κάνουμε συνέχεια, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Και αυτό διότι όσοι καταναλώνουν πολλή καφεΐνη αναπτύσσουν ανοσία στις διεγερτικές ιδιότητές της.
Φτιάχνουν υποαλλεργικά φυστικία!
Επιστήμονες βρίσκονται κοντά στη δημιουργία ποικιλίας υποαλλεργικού φυστικιού, που θα θέσει τέλος στο πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει ο διάσημος καρπός.
Και ο εγκέφαλος συμβάλει στη ρύθμιση της χοληστερίνης
Το επίπεδο της χοληστερίνης ρυθμίζεται εν μέρη από τον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα έρευνα αμερικανών νευροεπιστημόνων.
Φυλετική ορμόνη υπεύθυνη για διατροφική διαταραχή
Βιολογικός παράγοντας ενδέχεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών σε κορίτσια κατά την εφηβεία, σύμφωνα με νέα έρευνα.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Οι κατάλληλοι υποψήφιοι για εγχείρηση μυωπίας
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα