TA NEA Logo
Δευτέρα 1 Μαίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Ανησυχίες για χημικό σε καπνιστά τυριά και κρέατα
Ένα από τα χημικά που προστίθενται σε κρέατα, τυριά και ψάρια για να τους προσδώσουν καπνιστή γεύση, μπορεί να είναι τοξικό για τους ανθρώπους, λέει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφαλείας των Τροφίμων (EFSA).
Το τηγανητό κρέας δεν έχει περισσότερο λίπος από το ψητό!
Τρόφιμα όπως τα ψάρια, η μπριζόλα και άλλα κρέατα σε συμπαγή μορφή δεν απορροφούν λίπος όταν τα τηγανίζουμε. Αντιθέτως, αποβάλλουν λίπος, όπως ακριβώς συμβαίνει και όταν τα ψήνουμε!
Περπάτημα, το αντίδοτο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Τώρα που η εορταστική περίοδος φτάνει στο τέλος, όσοι έκαναν διατροφικές ατασθαλίες τις προηγούμενες ημέρες ψάχνουν να βρουν τρόπο να απαλλαγούν από τα επιπλέον κιλά. Το περπάτημα μπορεί να αποτελέσει, όπως λένε οι ειδικοί, το... αντίδοτο.
Πώς να χάσουμε τα κιλά των γιορτών
Είναι φυσικό κι επόμενο ότι η διατροφική ξεγνοιασιά που χαρακτήρισε τις περασμένες μέρες θα φανεί και στο νούμερο της… ζυγαριάς. Μάθετε πως θα χάσετε ανώδυνα τα κιλά των γιορτών με τις συμβουλές του ειδικού διατροφολόγου.
Χημικοί κίνδυνοι από τα μπιμπερό έως τα καλλυντικά
Φυτοφάρμακα, συντηρητικά, διοξίνες, ρύποι από τα αυτοκίνητα και τις βιομηχανίες... πλαστικά τάπερ: οι χημικοί κίνδυνοι για τον ανθρώπινο οργανισμό κρύβονται παντού- από τα μπιμπερό έως και τα καλλυντικά υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.
Ένα... ρόδι την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, A και E, σίδηρο, κάλιο και περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές και φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Πρόσφατα, επιστήμονες ανακάλυψαν πως κρύβει και το μυστικό για την καταπολέμηση υπερβακτηριδίων, όπως το ΜRSΑ.
Οι ορμόνες της σόγιας δεν προκαλούν καρκίνο
Μικρή επίδραση στον κίνδυνο εκδήλωσης ορμονο-ευαίσθητων καρκίνων, όπως του μαστού, του προστάτη ή του παχέος εντέρου, έχουν τελικά τα διατροφικά φυτο-οιστρογόνα που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά, τη σόγια, τον καφέ και άλλα τρόφιμα.
Και τα φυτά έχουν ψυχή!
Σταμάτησα να τρώω χοιρινό κρέας πριν από οκτώ χρόνια, όταν άκουσα έναν επιστήμονα να λέει πως η οδοντοστοιχία του γουρουνιού μοιάζει με την ανθρώπινη περισσότερο από κάθε άλλου ζώου. Μη μπορώντας να απαλλαγώ από την εικόνα ενός μικρού, ζωηρού γουρουνιού να μου στέλνει ένα χαμόγελο τύπου Τζορτζ Κλούνι, αποφάσισα πως ήταν πιο εύκολο να απαρνηθώ το χριστουγεννιάτικο χοιρινό.
Πράσινη αντικαρκινική ασπίδα
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκονται η παχυσαρκία, το αλκοόλ, το αλάτι, τα κόκκινα κρέατα και τα αλλαντικά. Η φυσική δραστηριότητα, ο θηλασμός και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Ένα ποπ-κορν παχαίνει όσο τρία γεύματα
Αμερικανική μελέτη, που διεξήχθη μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποπ- κορν πολλών κινηματογραφικών αιθουσών και θεάτρων, έδειξε ότι η κατανάλωσή τους σε συνδυασμό με κάποιο αναψυκτικό, ισοδυναμεί με τη κατανάλωση τριών μεγάλων χάμπουργκερ.
Στοπ στην παχυσαρκία με αρωματικά... φαγητά
Στην ανάπτυξη τροφίμων νέας γενιάς, τα οποία κατά τη μάσηση θα απελευθερώνουν άρωμα που καταστέλλει την πίνα, θα προχωρήσουν σύντομα Ολλανδοί επιστήμονες. Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστούν να καταπολεμήσουν την παγκόσμια μάστιγα της παχυσαρκίας.
Μάχη θερμίδων στο γιορτινό τραπέζι
Έως και 6.000 θερμίδες κρύβονται στα χριστουγεννιάτικα πιάτα. Τι σημαίνει αυτό για το σωματικό βάρος; Πως σε ένα 24ωρο μπορεί να φορτωθεί κανείς με περίπου ένα κιλό. Και μπορεί η κατανάλωση γαλοπούλας να θεωρείται από πολλούς λάιτ επιλογή, όμως στην πέτσα της κρύβονται τόσες θερμίδες όσες σε μία μερίδα χοιρινού!
Τετραπλάσιες θερμίδες καταναλώνουμε τα Χριστούγεννα
Τα παιδιά καταναλώνουν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες θερμίδες από τις συνιστώμενες την ημέρα των Χριστουγέννων, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Βρετανία.
Τα τεχνητά γλυκαντικά στο μικροσκόπιο
Μην κάνετε κατάχρηση στα τεχνητά γλυκαντικά και να μην επαφίεστε σε αυτά και μόνο για να χάσετε βάρος. Αυτά τονίζουν οι επιστήμονες, καθώς πολλά προϊόντα «χωρίς ζάχαρη» έχουν πλημμυρίσει τελευταία την αγορά.
Η πείνα το «κλειδί» της νόσου Αλτσχάιμερ
Ελπίδες για θεραπεία και πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ δίνει μία νέα επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία τα επίπεδα της ορμόνης «λεπτίνη» που ευθύνεται για την όρεξη, συνδέονται άμεσα με την πρόκληση της νόσου.
Ο φωτισμός του χώρου αλλάζει τη γεύση στο κρασί
O φωτισμός ενός χώρου επιδρά στη γεύση αλλά και στη διάθεσή μας να πληρώσουμε μία «τσιμπημένη» τιμή, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.
Καφές και τσάι «διώχνουν» τον διαβήτη
Όσοι πίνουν καφέ και τσάι διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη, σύμφωνα με την ανάλυση 18 διαφορετικών μελετών στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 500.000 εθελοντές. Η προστασία αυτή μάλλον δεν έχει να κάνει με την καφεΐνη, διότι ο ντεκαφεϊνέ καφές φαίνεται να παρέχει το μεγαλύτερο όφελος.
Παχαίνουμε λιγότερο όταν τρώμε αργά
Μία νέα, ελληνική μελέτη αποδεικνύει πως με το αργό φαγητό αυξάνονται στον οργανισμό τα επίπεδα δύο ουσιών που ενεργοποιούν το αίσθημα κορεσμού της πείνας, ενώ με το γρήγορο μειώνονται.
Μην πίνετε καφέ μετά το αλκοόλ
Την επόμενη φορά που θα πιείτε κάτι παραπάνω, μη στραφείτε στον καφέ για να αισθανθείτε καλύτερα. Nέα μελέτη δείχνει πως ο καφές όχι μόνον δεν μας ξεμεθάει, αλλά μας εμποδίζει να συνειδητοποιήσουμε πως παραμένουμε υπό την επήρεια του αλκοόλ.
Στα «τυφλά» αγοράζουν τρόφιμα τέσσερις στους δέκα Έλληνες
Κλείνουν τα μάτια τους οι καταναλωτές στις ετικέτες των τροφίμων, αφού όπως παραδέχονται είτε δεν τις διαβάζουν ποτέ είτε τις ελέγχουν μερικές φορές.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα