TA NEA Logo
Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Τι να τρώτε σε περίοδο οικονομικής κρίσης
Εκτός από την ελλιπή ενημέρωση και τις κακές επιλογές, φαίνεται πως και η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη διατροφή των ηλικιωμένων. Οι χαμηλές συντάξεις και οι συνεχόμενες αυξήσεις στις τιμές διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να κάνουν περικοπές και στον τομέα της διατροφής, προκειμένου να επιβιώσουν.
Ασπίδα για το στομάχι το μπρόκολο
Η καθημερινή κατανάλωση 70 γραμμαρίων φρέσκων βλαστών μπρόκολου, επί δύο μήνες, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη ασπίδα προστασίας από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού - ένα συνηθισμένο μικρόβιο του στομάχου, το οποίο συνδέεται με τη γαστρίτιδα, το έλκος, ακόμα και με τον καρκίνο του στομάχου.
Μαστέλο και γκαβόψαρο στα ράφια των ντελικατέσεν
Προϊόντα με... ελληνική σφραγίδα επιλέγουν πλέον οι πελάτες από τα ράφια των καταστημάτων. Οι ελιές Καλαμών, η φέτα Ηπείρου και το κρητικό ελαιόλαδο έχουν δώσει τη θέση τους σε πιο «ιδιαίτερες» γεύσεις από διάφορες γωνιές της χώρας. Έτσι, στις βιτρίνες των ντελικατέσεν μπακάλικων φιγουράρουν προϊόντα, όπως το μαστέλο Χίου ή το γκαβόψαρο Νάουσας.
Μαγειρέψτε υγιεινά στο σπίτι
Ο κ. Θανάσης Ρούσσος είναι δεύτερος σεφ στο Εργαστήρι Μπαξεβάνη. Γι΄ αυτόν, η υγιεινή διατροφή είναι επαγγελματικό ζήτημα, αρχίζει όμως από την κουζίνα του σπιτιού. «Προϋποθέτει πρώτα απ΄ όλα σωστό προγραμματισμό.
Τι κρύβουν στα ψυγεία τους οι διαιτολόγοι
Την πόρτα του ψυγείου τους άνοιξαν τρεις ειδικοί σε θέματα διατροφής και πρόληψης, αποκαλύπτοντας τα διατροφικά μυστικά τους προκειμένου να διατηρούν το βάρος τους και να προσέχουν την υγεία τους. Πάντως, και οι τρεις συμφωνούν πως ο δρόμος της ισορροπημένης διατροφής δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, παραδεχόμενοι πως είναι αδύνατον να μην υποκύψουν σε διατροφικές ατασθαλίες.
Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε καυτό το τσάι
Αν πίνετε καθημερινά ζεστό τσάι, προσέξτε τη θερμοκρασία του. Μία νέα μελέτη έδειξε πως όταν καταναλώνεται πολύ καυτό (πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου), μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του οισοφάγου – του «σωλήνα» που μεταφέρει τα τρόφιμα από το στόμα στο στομάχι μας.
Μόνο δύο ποτήρια κρασί την ημέρα...
Καπνιστές και γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού δεν θα πρέπει να πίνουν καθόλου οινοπνευματώδη ποτά, γιατί διατρέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη κακοήθειας. Για τους υπόλοιπους συνιστάται να μην πίνουν περισσότερο από ένα έως δύο ποτήρια κρασί την ημέρα (και όχι άλλα οινοπνευματώδη, ούτε καν μπύρα), εάν είναι γυναίκες και όχι περισσότερα από τρία-τέσσερα ποτήρια κρασί, εάν είναι άνδρες. Αυτά συμβουλεύουν ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ακαδημαϊκός κ. Δημήτρης Τριχόπουλος, ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόσεδρος αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κ. Παγώνα Λάγιου. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι υπάρχει ισχυρή σχέση αλκοόλ και καρκίνων μαστού, στοματικής κοιλότητας, φάρυγγα, οισοφάγου, λάρυγγα και ήπατος.
Ελπίδες για θεραπεία της αλλεργίας στα φιστίκια
Μέχρι την ηλικία των δυόμισι ετών, ο Ράιαν δεν μπορούσε να φάει ούτε ένα χιλιοστό του φιστικιού - θα ήταν μοιραίο για τη ζωή του. Σήμερα, στα επτά του χρόνια, μπορεί να φάει έως και 15 φιστίκια την ημέρα χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν του αρέσουν ιδιαίτερα βέβαια, αλλά αυτό είναι επουσιώδες...
Δεν παθαίνουν εύκολα καρκίνο οι χορτοφάγοι
Μεγάλη μελέτη, σε περισσότερα από 52.000 άτομα, κατέδειξε τα ιδιαίτερα οφέλη της μεσογειακής διατροφής. Μάλιστα για πρώτη φορά έγινε σύγκριση για τη συχνότητα ανάπτυξης καρκίνου μεταξύ κρεατοφάγων, χορτοφάγων και αυτών που καταναλώνουν κυρίως θαλασσινά.
Έναν λάιτ καφέ παρακαλώ!
Λάτε καπουτσίνο με άπαχο γάλα, κέικ σοκολάτας με χαμηλά λιπαρά και σάντουιτς με λιγότερο αλάτι: αυτές είναι οι νέες προτάσεις που λανσάρουν τα καταστήματα που σερβίρουν καφέ και σνακ. Άλλωστε, οι ιδιοκτήτες, όταν έκαναν ταμείο, διαπίστωσαν πως κάνοντας οικονομία στις θερμίδες και προσθέτοντας στο μενού τους λάιτ και πιο υγιεινές επιλογές, αυξάνουν τα κέρδη τους.
Η βιταμίνη C ρίχνει το ουρικό οξύ
Η επαρκής λήψη βιταμίνης C μπορεί να ελαττώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, παρέχοντας έτσι προστασία από την ουρική αρθρίτιδα, αναφέρει η επιθεώρηση «Αρχεία Εσωτερικής Παθολογίας». Στη σχετική μελέτη, που διήρκησε περισσότερο από 20 χρόνια, συμμετείχαν περίπου 47.000 άνδρες, οι 1.300 εκ των οποίων παρουσίασαν ουρική αρθρίτιδα.
Βρέθηκε ο τρόπος για να φάει το παιδί ό,τι δεν του αρέσει
Στην επιστήμη της ψυχολογίας ήταν, τελικά, κρυμμένος ο τρόπος που μπορείτε να πείσετε ένα παιδί να καταναλώνει τρόφιμα που δεν ήθελε ούτε να δει…
Ο έρωτας περνάει από το στομάχι
Μελέτες έχουν δείξει ότι το σχήμα, το μέγεθος, η γεύση, το άρωμα, ακόμη η υφή ενός τροφίμου μπορεί να δράσουν συνειρμικά και να δώσουν ερεθίσματα για τη διέγερση της ερωτικής επιθυμίας. Επιπλέον, μία τροφή μπορεί να περιέχει συστατικά και ουσίες που επηρεάζουν τη φυσιολογία του οργανισμού, ώστε να αυξάνεται η ερωτική διάθεση.
Οι αντικαρκινικές ιδιότητες των μούρων
Πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι καταναλώνουν άφθονα φρούτα και λαχανικά έχουν μειωμένες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο. Νεώτερες μελέτες αποδεικνύουν πως οι ζουμεροί καρποί όπως τα σμέουρα, τα βατόμουρα και τα μούρα συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον ισχυρών αντικαρκινικών εκπροσώπων του φυτικού βασιλείου.
«Έχω αλλεργία στο ψωμί»!
Μία φέτα ζεστό ψωμί, ένα πιάτο σπαγγέτι με κόκκινη σάλτσα και ένα κομμάτι τούρτας σοκολάτα με παντεσπάνι, αποτελούν για τους περισσότερους γευστικές «αμαρτίες». Για μία μερίδα όμως καταναλωτών αυτά τα πιάτα- όπως και μια σειρά άλλων γεύσεων- είναι απαγορευτικά. Η αιτία; Ακούει στο όνομα γλουτένη.
Τα σαρακοστιανά ανεβάζουν την... πίεση
Η Σαρακοστή είναι ευκαιρία για αποτοξίνωση σύμφωνα με τους ειδικούς. Η καλή ημέρα όμως από το πρωί φαίνεται και το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν αποτελεί και την... καλύτερη αρχή. Τα τηγανητά καλαμαράκια και οι γαρίδες, οι πλούσιες δόσεις ταραμά, αλλά και ο χαλβάς που πρωταγωνιστούν στο τραπέζι τροφοδοτούν τον οργανισμό με λίπος και ανεβάζουν την πίεση!
Προσοχή στα... ολόφρεσκα θαλασσινά
Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και ιδιαίτερα ευπαθή προϊόντα που με το παραμικρό αλλοιώνονται. Εν όψει Καθαράς Δευτέρας, οι ειδικοί παρέχουν πρακτικές συμβουλές για να τα διαλέγουμε και να τα χειριστούμε με ασφάλεια.
«Καμπανάκι» για οξεία λευχαιμία από αλλαντικά
Γιατροί από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: η κατανάλωση αλλαντικών περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα από παιδιά, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης οξείας λευχαιμίας.
Κίνδυνος και από ένα ποτηράκι
Ακόμη κι ένα ποτηράκι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, υποστηρίζουν γάλλοι ειδικοί. Και επικαλούνται τις πιο πρόσφατες έρευνες που δείχνουν ότι δεν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ που να μη συνοδεύεται από κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου - όταν είναι καθημερινή και επί σειρά ετών εννοείται, και όχι περιστασιακή.
10 τρόφιμα που θωρακίζουν την υγεία
Ποιες είναι μερικές από τις πιο υγιεινές τροφές που πρέπει κανείς να συμπεριλαμβάνει στη διατροφή του; Ένας ειδικός από την Κλινική Μάγιο στο Ρόστεστερ της Μινεσότα διάλεξε δέκα από αυτές επειδή περιέχουν άφθονα θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες, ενώ μπορούμε να τις βρούμε εύκολα, παντού. Όπως αναφέρει, το μεγάλο πλεονέκτημα όλων είναι ότι μπορούν να μας προστατεύσουν από διάφορα νοσήματα αλλά και από τις επιδράσεις του χρόνου.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα