TA NEA Logo
Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Η διατροφή για το έλκος
Το πεπτικό έλκος χαρακτηρίζεται από απώλεια ιστού του πεπτικού σωλήνα. Όπως στις περισσότερες παθήσεις του πεπτικού συστήματος, έτσι και στο πεπτικό έλκος συστήνεται αλλαγή των διατροφικών συνηθειών με σκοπό τη μείωση των συμπτωμάτων και την επούλωση του έλκους.
Τα αυγά δεν ανεβάζουν την χοληστερίνη
Μύθος είναι ότι τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερίνη, επιβεβαιώνει μία νέα μελέτη. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϋ ανέλυσαν αρκετές μελέτες διατροφής και διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τρώνε όσα αυγά θέλουν, δίχως να έχουν συνέπειες.
Μεσογειακή ασπίδα για τον εγκέφαλο
Ακόμα ένα λόγο για να τρώμε μεσογειακά ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Μελετώντας μερικές εκατοντάδες εθελοντές διαπίστωσαν ότι η παραδοσιακή διατροφή είναι ωφέλιμη για τον εγκέφαλο – ένα όφελος που προστίθεται στο καλό που κάνει στην καρδιά και στην προστασία μας από τον καρκίνο. Μένει να πειστούμε να τρώμε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, ψάρια και δημητριακά ολικής αλέσεως - και λιγότερα κρέατα, λίπη και πρόχειρα φαγητά...
Πρώτα η σαλάτα...
Μία μεγάλη σαλάτα στην αρχή κάθε γεύματος μπορεί να μειώσει σημαντικά τις θερμίδες που καταναλώνονται στη διάρκεια του, αναφέρουν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Αρκεί να μην έχει πολλές σος, λάδι και παχυντικά τυριά...
Η διατροφή που «διώχνει» τις ρυτίδες
Για να έχει κανείς νεανικό δέρμα πρέπει να μείνει μακριά από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με ζάχαρη, όπως τα μάφιν, τα μπισκότα, τα κέικ, οι κρέμες, τα γλυκά και τα πλούσια σε ζάχαρη ροφήματα και ποτά. Με άλλα λόγια, να προσέχει τον γλυκαιμικό δείκτη (GI) των τροφίμων, ο οποίος έχει ζωτική σημασία για την υγεία του δέρματος.
Επικίνδυνος ο ξιφίας για τις εγκύους
Να αποφεύγουν οι μέλλουσες μητέρες τη κατανάλωση ξιφία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: αυτό συστήνουν Έλληνες διατροφολόγοι μετά από έρευνα που έγινε για βαρέα τοξικά μέταλλα σε φέτες ξιφία και σολομού.
Η σωστή «συνταγή» για απώλεια βάρους
Για την επιτυχημένη απώλεια βάρους δεν αρκούν οι δίαιτες με ακριβά προϊόντα, οι αισθητικές επεμβάσεις και τα φάρμακα. Ο σωστός τρόπος απώλειας βάρους για τη συντριπτική πλειοψηφία που τα «έχει καταφέρει» είναι ένας ειδικός συνδυασμός διατροφής και σωματικής άσκησης. Αυτό λέει έρευνα που έγινε σε περισσότερα από 21.000 άτομα.
Μια «βόμβα» τυλιγμένη σε... λαδόκολλα!
Το παραδοσιακό... σνακ των Ελλήνων που σερβίρεται τυλιγμένο σε λαδόκολλα με πίτα, κρέας, τζατζίκι, κρεμμύδι και ντομάτα αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά «αθώο»! Όταν οι διατροφολόγοι πήραν μολύβι και χαρτί, προσθέτοντας τις θερμίδες των υλικών που περιέχονται σε ένα σουβλάκι, διαπίστωσαν πως είναι... θερμιδική βόμβα. O λόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πως οι ψήστες στα σουβλατζίδικα τυλίγουν στην πίτα γενναίες δόσεις λίπους κάνοντας έτσι οικονομία στην ποιότητα με στόχο να αυξήσουν τα έσοδά τους. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια τεράστια θερμιδική ψαλίδα από σουβλάκι σε σουβλάκι, αφού η τιμή έναρξης δεν ξεπερνά τις 300 θερμίδες μπορεί όμως να εκτιναχτεί και στις 710 θερμίδες!
Κίνδυνος από χημική ουσία στις πλαστικές συσκευασίες
Η δισφαινόλη Α, μία αμφιλεγόμενη χημική ουσία που χρησιμοποιείται για να σκληραίνει τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται σε καταναλωτικά προϊόντα όπως τα μπιμπερό και τα δοχεία φαγητού, παραμένει στον οργανισμό πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι ειδικοί, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
«Βιολογικό μαρούλι απο τη ταράτσα μου»
«Φέτος δεν έχουμε αγοράσει καθόλου μπρόκολο. Τρώμε αυτά που έχουμε φυτέψει στην ταράτσα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νώντας Σαλταούρας που μένει σε πολυκατοικία στην περιοχή του Αλίμου. Πριν από τρία χρόνια αποφάσισε να φυτέψει σε μεγάλους τενεκέδες λαχανικά και αρωματικά φυτά, με στόχο τα προϊόντα που θα παράγει να είναι πιο καθαρά χωρίς χημικά. Κηπουρός ο ίδιος άλλωστε ήξερε πώς να τα περιποιηθεί.
Οι διαιτολόγοι ψηφίζουν σούπες!
Όταν η θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα, η λαχτάρα για ένα ζεστό ρόφημα ή για φαγητό που τρώγεται με το κουτάλι γίνεται σχεδόν επιτακτική ανάγκη. «Τέλεια ευκαιρία» για απώλεια βάρους: έτσι χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τις συνταγές του χειμώνα, αφού με τα «ζεστά» όχι μόνο μπορούμε να νικήσουμε το κρύο αλλά και να χάσουμε τα περιττά κιλά αρκεί να αποφύγουμε τις... κρυφές παγίδες.
Γιατί κάποιοι τρώνε και δεν παχαίνουν;
Γιατί βλέπουμε μερικούς να τρώνε ό,τι θέλουν χωρίς να παίρνουν βάρος, ενώ άλλοι κάνουν εξαντλητικές δίαιτες και δυσκολεύονται να χάσουν λίγα κιλά; Ένα πείραμα έγινε πρόσφατα, στο πλαίσιο της εκπομπής-ντοκιμαντέρ «Ηorizon» του ΒΒC, για να εξηγηθεί το φαινόμενο αυτό.
Οι πρωτεϊνες και τα άλλα συστατικά των οσπρίων
? Είμαι μητέρα τριών παιδιών που βρίσκονται στην παιδική και εφηβική ηλικία. Θα ήθελα να μάθω εάν τα όσπρια μπορεί να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών και των μεγάλων σε πρωτεΐνες. (Ε.Ν., Αθήνα) Α: Ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Α. Καφάτος αναφέρει ότι μια μεγάλη μερίδα 400 γραμμαρίων οσπρίων- όπως υπήρχε στην παραδοσιακή ελληνική διατροφή- δίνει 33 γραμμάρια πρωτεΐνης. Η ποσότητα αυτή καλύπτει περισσότερες από τις μισές ημερήσιες ανάγκες ενός ενηλίκου.
Συμβουλές για να αποφύγετε το πρόχειρο φαγητό
Τα πρόχειρα φαγητά έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πριν λοιπόν ζητήσει ένα χάμπουργκερ ένα εξάχρονο παιδί, πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε για να μην προστεθεί στην ατέλειωτη λίστα όσων ζουν μόνο με πρόχειρα φαγητά.
Μάθε παιδί μου να τρως
Σύμφωνα με τους εδικούς, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε στην ενήλικη ζωή μας γεύσεις που δεν είχαμε δοκιμάσει όταν ήμασταν παιδιά. Γι' αυτό και η γεύση μας πρέπει να ενεργοποιηθεί νωρίς - στην πρώτη τριετία της ζωής, για την ακρίβεια...
Λίγος καφές στα 40 και στα 50 μειώνει τον κίνδυνο άνοιας
Ακόμα ένα πιθανό όφελος της συστηματικής κατανάλωσης καφέ ανακάλυψαν σκανδιναβοί ερευνητές. Σε πολυετή μελέτη διαπίστωσαν ότι οι 40άρηδες και οι 50άρηδες που πίνουν τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν δύο δεκαετίες αργότερα άνοια και νόσο του Άλτσχαϊμερ.
Η σοκολάτα προκαλεί ανήσυχο ύπνο
Η σοκολάτα μπορεί να ξυπνά τις αισθήσεις και τους γευστικούς κάλυκες στη γλώσσα μας, αλλά αρκετοί πιστεύουν ότι μπορεί να έχει μια λιγότερο ευχάριστη παρενέργεια: να μας κρατά ξύπνιους τη νύχτα. Ως φαίνεται έχουν δίκιο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Καλή χοληστερόλη σε... χάπι
Παϊδάκια, κοψίδια, γουρουνοπούλα, κοκορέτσι, σοκολατόπιτα, κουλουράκια, τηγανιτές πατάτες και άλλα υπέροχα φαγητά υπόσχονται οι ερευνητές ότι σύντομα θα μπορούμε να απολαύσουμε σε όποια ποσότητα επιθυμούμαι, χωρίς να σκεφτόμαστε το «βραχνά» της χοληστερίνης και φυσικά του εμφράγματος που ακολουθεί από τη συσσώρευση της στις αρτηρίες.
Όχι φαστ φουντ κοντά σε σχολεία
Οι έφηβοι που φοιτούν σε σχολικά συγκροτήματα, τα οποία βρίσκονται κοντά σε φαστ φουντ, είναι πιθανότερο να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, συγκριτικά με τα παιδιά των οποίων οι σχολικές μονάδες απέχουν από τέτοιου είδους εστιατόρια.
Διατροφικές παγίδες στο γραφείο
Ποιο είναι το καλύτερο γεύμα για έναν εργαζόμενο: σάντουιτς με μαύρο ψωμί ή μπέργκερ με τηγανητές πατάτες; Η απάντηση που δίνουν οι ειδικοί δεν είναι η αναμενόμενη, αφού όπως επισημαίνουν οι τροφές δεν «ντοπάρουν» αλλά ούτε «κοιμίζουν» τον εγκέφαλο.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα