TA NEA Logo
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Πιο ψηλά τα μωρά που τρώνε ένα αυγό την ημέρα
Ένα αυγό την ημέρα μπορεί να βοηθήσει τα βρέφη που δεν τρέφονται καλά να αποκτήσουν υγιές ύψος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Ισημερινό.
Νέες οδηγίες: Μην δίνετε φρουτοχυμό στα παιδιά πριν χρονίσουν
Τα μωρά που δεν έχουν κλείσει ακόμα τον πρώτο χρόνο ζωής δεν πρέπει να πίνουν φρουτοχυμούς, αλλά να τρώνε ολόκληρα τα φρούτα σε μορφή κρέμας, συνιστά η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP).
Νέες οδηγίες: Δώστε νωρίς φιστίκια στα μωρά
Νέες οδηγίες για την εισαγωγή φιστικιών στη διατροφή των βρεφών θα ανακοινώσει στις αρχές του νέου έτους το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργιών, Άσθματος & Ανοσολογίας (ACAAI).
Υψηλότερο IQ για τα μωρά που θηλάζουν
Τα μωρά που θηλάζουν κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και εισόδημα όταν γίνουν 30 ετών, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.
«Έξυπνο» μπιμπερό καταγράφει πόσο γάλα πίνει το μωρό
Μία «έξυπνη» θήκη που καταγράφει πόσο γάλα πίνει το μωρό και υποδεικνύει την ιδανική γωνία ταΐσματος, επινόησαν επιστήμονες στη Γαλλία.
Νοσοκομείο «Φιλικό προς τα Βρέφη» το Μαιευτήριο «ΜΗΤΕΡΑ»
Ως «Νοσοκομείο Φιλικό προς τα Βρέφη», το οποίο εφαρμόζει τις αρχές που θέτει η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τον μητρικό θηλασμό αναγνωρίσθηκε το μαιευτήριο «ΜΗΤΕΡΑ» από το υπουργείο Υγείας.
Τα οφέλη του θηλασμού σε μητέρα και παιδί
Ο θηλασμός είναι μια συναισθηματική ανταλλαγή ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος και αποτελεί μία σημαντικότατη βάση του μετέπειτα ιερού αυτού δεσμού - και όσο νωρίτερα αρχίσει, τόσο το καλύτερο.
Θηλασμός: Άλλο το ιδανικό κι άλλη η πραγματική ζωή
Αδικες ενοχές δημιουργεί σε πολλές νέες μητέρες το δόγμα «καλύτερος ο αποκλειστικός θηλασμός», καθώς πολλές εργάζονται με πλήρες ωράριο και μοιραία αδυνατούν να θηλάζουν κάθε λίγες ώρες τα μωρά τους.
Δεν κοιμάται το μωρό σας; Μπορεί να φταίει ο καφές...
Οι θηλάζουσες μητέρες που δυσκολεύονται να κοιμήσουν το μωρό τους, καλό είναι να βεβαιωθούν ότι δεν καταναλώνουν πολλή καφεϊνη, διότι η ουσία αυτή εύκολα περνάει από το μητρικό γάλα στο μωρό, προειδοποιεί μία ειδικός στον θηλασμό.
Η άρνηση της μητέρας να θηλάσει το μωρό της
Ο θηλασμός δεν αποτελεί πανάκεια μιας άνευ όρων αγάπης προς το βρέφος, παρότι προσφέρει όλα τα αναγκαία και απαραίτητα συστατικά για το χτίσιμο ενός άρρηκτου συναισθηματικού δεσμού με το μωρό.
Φθηνότερο βρεφικό γάλα στα σούπερ μάρκετ
Από τα ράφια του σουπερ – μάρκετ και άλλα σημεία λιανικής πώλησης θα μπορούν να προμηθεύονται πλέον οι καταναλωτές το βρεφικό γάλα έως έξι μηνών.
Κλαίνε περισσότερο τα μωρά που θηλάζουν
Οι νέες μητέρες πρέπει να ξέρουν πως είναι φυσιολογικό να κλαίει περισσότερο το μωρό όταν θηλάζει απ’ ό,τι όταν τρέφεται με τεχνητό γάλα, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες οι οποίοι πραγματοποίησαν νέα μελέτη.
Τις γεύσεις της μητέρας «γεύεται» το βρέφος που θηλάζει
Οι γεύσεις από τις τροφές που καταναλώνει μια μητέρα που θηλάζει, περνούν στο γάλα της εντός μόλις λίγων λεπτών. Έτσι, ανατρέπεται ο μύθος που θέλει τα παιδιά να απολαμβάνουν τις πρώτες τους γεύσεις μετά τους έξι μήνες, οπότε και εισάγονται στο διαιτολόγιο τους οι ημι-στερεές τροφές.
Πως πρέπει να γίνει ο απογαλακτισμός
Το γάλα παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διατροφή του μωρού και στο δεύτερο εξάμηνο. Του προσφέρει μάλιστα τις μισές θερμίδες από όσες παίρνει συνολικά ημερησίως. Όμως,χρειάζεται πια και στερεά τροφή για να καλύψει τις ανάγκες του. Καθώς θα μεγαλώνει, θα μειώνετε το γάλα και θα αυξάνετε τη στερεά τροφή, γιατί έχει πια ανάγκη από ενέργεια και επιπλέον θρεπτικά συστατικά.
Διατροφή για τον έβδομο μήνα - Συνταγές
Ένα μήνα από τη στιγμή που αρχίσατε να δίνετε στερεές τροφές, το μεσημεριανό του μωρού θα είναι η χορτόσουπα, η οποία θα εξελιχθεί σε κρεατόσουπα.
Η διατροφή στον έκτο μήνα
Η κρέμα ρυζάλευρου είναι η ιδανική τροφή για να ξεκινήσει ο απογαλακτισμός. Ακολουθούν τα πολτοποιημένα φρούτα. Μερικοί παιδίατροι ωστόσο μπορεί να συστήσουν πρώτα να ξεκινήσετε με πολτοποιημένα φρούτα.
Νέες τροφές και γεύσεις στη ζωή του
Η προοδευτική εισαγωγή νέων τροφών και γεύσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για να εντοπίσετε όχι μόνο τις προτιμήσεις του μωρού αλλά και τις πιθανές αλλεργίες που μπορεί να παρουσιάσει σε ορισμένα φαγητά...
Πόσα γεύματα και πόσο γάλα;
Ο γενικός κανόνας λέει ότι το μωρό πρέπει να τρώει τουλάχιστον πέντε γεύματα την ημέρα κατά το πρώτο τρίμηνο της ζωής του και να το αφήνετε να κοιμάται κατά τη διάρκεια της νύχτας, εφόσον δεν ξυπνά από μόνο του.
Εάν δεν μπορείτε να θηλάσετε
Υπάρχουν μητέρες που επιλέγουν το έτοιμο γάλα για τη διατροφή του μωρού τους για διάφορους λόγους. Είτε γιατί από την αρχή δεν θέλουν να θηλάσουν είτε γιατί κάποια στιγμή στην πορεία -για πρακτικούς ή ψυχολογικούς λόγους- δεν τους είναι εύκολο να θρέψουν το μωρό με το δικό τους γάλα.
Για ομαλό «πέρασμα» από το στήθος στο μπιμπερό
Τα μωρά που παίρνουν γάλα και από το στήθος και από το μπιμπερό είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν το θηλασμό και να καταλήξουν στη διατροφή αποκλειστικά με ξένο γάλα...
Διατροφή κατά την περίοδο του θηλασμού
Όταν θηλάζετε, θα πρέπει να προσπαθείτε η διατροφή σας να έχει ποικιλία και ισορροπία σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι, καλό θα ήταν να καταναλώνετε...
« 1 2 »
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα