TA NEA Logo
Τρίτη 25 Ιουλίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Οι selfies βλάπτουν σοβαρά την υγεία
Ολοένα περισσότεροι νέοι τραυματίζονται και αρκετοί χάνουν τη ζωή τους την ώρα που προσπαθούν να αυτοφωτογραφηθούν με το κινητό τους στις πιο απίθανες στιγμές - και οι γιατροί περιθάλπουν ολοένα περισσότερους ασθενείς με κατάγματα έπειτα από πτώσεις.
Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τον «ξηρό πνιγμό»
Τον γύρο του κόσμου κάνει τις τελευταίες ημέρες η είδηση ότι ένα 4χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του από «ξηρό πνιγμό» στο Τέξας, πέντε ημέρες μετά από ένα επεισόδιο παρ' ολίγον πνιγμού που είχε.
«Ασπίδα» ο γάμος για όσους έχουν διαβήτη, πίεση, χοληστερόλη
Ο γάμος ωφελεί σημαντικά το καρδιαγγειακό σύστημα και μειώνει τις πιθανότητες θανάτου από τρία πολύ συχνά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Πλύσιμο χεριών: Και το κρύο νερό σκοτώνει τα βακτήρια
Λάθος είναι η άποψη πως ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού των χεριών είναι με ζεστό νερό και σαπούνι, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rutgers, στο Νιου Τζέρσι.
Που μπορεί να οφείλεται το τρέμουλο των χεριών
Τί σκέφτεστε όταν βλέπετε τα χέρια ενός ανθρώπου να τρέμουν; Αν και συνήθως η πρώτη αιτία που περνάει από το μυαλό είναι η νόσος Πάρκινσον, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι είναι και η σωστή.
Οι λοβοί των αυτιών «προδίδουν» το εγκεφαλικό
Οι διαγώνιες πτυχές στους λοβούς των αυτιών ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη αυξημένου κινδύνου εκδηλώσεως εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρουν επιστήμονες από το Ισραήλ.
Αναγνωρίστηκαν 40 νέα γονίδια που σχετίζονται με την ευφυΐα
Φως στην πολύπλοκη βιολογία των νοητικών δεξιοτήτων μας ρίχνει μια νέα, σημαντική μελέτη για τη γενετική της ανθρώπινης ευφυΐας, που εντόπισε 40 νέα γονίδια τα οποία σχτίζονται με αυτήν.
Ύποπτα για αρθρίτιδα τα γόνατα που «τρίζουν»
Αν τα γόνατά σας «τρίζουν», οι θόρυβοι που ακούτε μπορεί να αποτελούν ένδειξη πρώιμης αρθρίτιδας, ακόμα κι αν δεν πονάτε, σύμφωνα με μια από τις πρώτες μακροχρόνιες μελέτες για το θέμα.
Οι κίνδυνοι από τα στραβά δόντια
Η κακή σύγκλειση των δοντιών δημιουργεί πολλά προβλήματα, τα οποία αν δεν αντιμετωπισθούν εγκαίρως μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για τους ασθενείς. Και αυτό, γιατί δεν είναι αισθητικά όπως νομίζουν πολλοί, αλλά κυρίως λειτουργικά και αναπτυξιακά.
Και όμως, υπάρχει λόγος που βρίζουμε όταν θέλουμε περισσότερη δύναμη
Όποιος έχει μετακινήσει ένα βαρύ έπιπλο, έχει σπρώξει ένα χαλασμένο αυτοκίνητο ή έχει σκαρφαλώσει σε ένα απότομο βουνό, το ξέρει καλά: λίγα... ιερογλυφικά αρκούν για να ξεπεράσει το όποιο εμπόδιο.
Οι αιτίες του πόνου στον καρπό
Ο πόνος στον καρπό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή του πάσχοντος, καθώς η άρθρωση έχει καθοριστική σημασία για την εκτέλεση βασικών, καθημερινών κινήσεων.
Μήπως όντως έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα σας;
Η έκφραση «μάλλιασε η γλώσσα μου» ως φαίνεται κρύβει μια δόση αλήθειας, όχι επειδή στη γλώσσα μπορεί να αναπτυχθούν αληθινά μαλλιά αλλά ένα «χνούδι» που μοιάζει με αυτά.
Επιδημίες ιλαράς σαρώνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες
Χιλιάδες άνθρωποι εκδηλώνουν ιλαρά στην Ευρώπη, εξαιτίας του ελλιπούς εμβολιασμού εναντίον της νόσου, προειδοποιούν αξιωματούχοι από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεων Ασθενειών (ECDC).
Η ανεργία και ο υποβιβασμός αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Η απώλεια της εργασίας μπορεί να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού - και αν κάποιος βρει νέα δουλειά αλλά σε χαμηλότερη θέση, κινδυνεύει ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Απειλή το έμφραγμα για όσους εργάζονται σκληρά σε ακραία ζέστη
Η έκθεση σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες και η ταυτόχρονη σωματική καταπόνηση αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφράγματος του μυοκαρδίου, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σκωτία.
Πόσο αυξάνουν τα πολλά και τα λίγα κιλά τον κίνδυνο θανάτου
Τα περιττά κιλά μετά την ενηλικίωση αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και όσο περισσότερα είναι, τόσο το χειρότερο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Ωστόσο ούτε τα πολύ λίγα κάνουν καλό στην υγεία.
Χειρότερες οι ιώσεις για όσους νιώθουν μοναξιά
Οι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού είναι πολύ ενοχλητικές και συχνά εξαντλητικές, αλλά ως φαίνεται όταν κάποιος νιώθει μοναξιά τα συμπτώματά του μπορεί να είναι πολύ χειρότερα.
Πώς να προστατευθείτε από τα μικρόβια στο σουπερμάρκετ
Τα μικρόβια εισβάλλουν στο σπίτι μας με πολλούς τρόπους και ένας από αυτούς - και ίσως από τους πλέον απρόσμενους - είναι με τα ψώνια του σουπερμάρκετ, λέει ένας κορυφαίος αμερικανός μικροβιολόγος.
Μετέτρεψαν φύλλα από σπανάκι σε καρδιακό ιστό - και λειτουργεί!
Αμερικανοί επιστήμονες κατόρθωσαν να μετατρέψουν ένα φύλλο από σπανάκι σε λειτουργικό καρδιακό ιστό, σε ένα επίτευγμα που πιστεύεται ότι μπορεί να έχει σημαντική συμβολή στη δημιουργία τεχνητών οργάνων.
Πότε χρειάζεται εγχείρηση η διαφραγματοκήλη
Η χειρουργική αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης είναι απαραίτητη σε μερικούς ασθενείς, οι οποίοι έχουν μεγάλη κήλη και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να περιστραφεί, αλλά υπό προϋποθέσεις.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα