TA NEA Logo
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να... διαγράψουν τους άντρες
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης κατόρθωσαν να διαγράψουν το απόλυτο σύμβολο του ανδρισμού: το χρωμόσωμα Υ, που καθορίζει εάν ένας άνθρωπος θα γεννηθεί άντρας ή γυναίκα.
Η παχυσαρκία καταστρέφει τα γόνατα των 40άρηδων
Ολοένα περισσότεροι 45άρηδες και 55άρηδες υποβάλλονται σε αρθροπλαστική γόνατος, με κυριότερο λόγο την ανήκεστη καταστροφή των αρθρώσεών τους από τα περιττά κιλά, σύμφωνα με νέα στοιχεία.
Οι εγχειρήσεις για αδυνάτισμα μπορεί να αντιστρέφουν τα γηρατειά
Οι εγχειρήσεις για αδυνάτισμα όχι μόνο προστατεύουν τους παχύσαρκους ανθρώπους από τον διαβήτη και την καρδιοπάθεια, αλλά μπορεί και να «ξανανιώνουν» τον οργανισμό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Μυστηριώδες σύνδρομο προκαλεί αφόρητους πόνους και πρήξιμο στα άκρα
Ένα μυστηριώδες σύνδρομο που προκαλεί αφόρητους πόνους στους ασθενείς προβληματίζει τους γιατρούς και τους ερευνητές, οι οποίοι δεν έχουν βρει ακόμα την αιτία του.
Το τσιγάρο μάς γερνάει πριν την ώρα μας
Οι συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία είναι καλά τεκμηριωμένες εδώ και χρόνια, αλλά μία νέα μελέτη παρέχει φωτογραφικές αποδείξεις για τις καταστροφικές συνέπειές του και στην εμφάνιση του προσώπου.
Γιατί χειροτερεύουν οι αρρώστιες το βράδυ
Από τον πυρετό έως το άσθμα και από την εφίδρωση της κλιμακτηρίου έως τον βήχα, πολλά συμπτώματα μοιάζουν να επιδεινώνονται με τη δύση του ηλίου - κι αυτό δεν είναι διόλου τυχαίο...
Συναγερμός για την πολιομυελίτιδα στην Ευρώπη
Σήμα κινδύνου για την επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη εκπέμπουν οι αρμόδιοι υγειονομικοί οργανισμοί, εξαιτίας της μετακίνησης ανεμβολιαστών πληθυσμών, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Νέες αντιλήψεις για τη βαρύτητα των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων
Τα περιθώρια αντοχής του εγκεφάλου είναι περιορισμένα, λόγω της ιδιομορφίας του και της μεγάλης ευαισθησίας των μικροκυτταρικών του δομών, στις κακώσεις της κεφαλής, η συνηθέστερη αιτία των οποίων είναι τα τροχαία ατυχήματα.
Κίνδυνος πνευμονίας από τα πνευστά μουσικά όργανα
Μία σπάνια μορφή πνευμονίας ανέπτυξε ένας 68χρονος μουσικός από την Ατλάντα, των ΗΠΑ, εξαιτίας του κλαρινέτου του το οποίο δεν είχε καθαρίσει επί 30 χρόνια.
Νέα εξέταση «προβλέπει» το έμφραγμα
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου διαπίστωσαν ότι μία προηγμένη απεικονιστική τεχνική μπορεί να αποκαλύψει αν κάποιος βρίσκεται στα πρόθυρα εμφράγματος.
Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο σύνδεσμο στο ανθρώπινο γόνατο
Δύο χειρουργοί γόνατος από το Βέλγιο ανακάλυψαν ένα νέο τμήμα στο ανθρώπινο σώμα - έναν έως πρότινος άγνωστο σύνδεσμο που υπάρχει στα γόνατά μας. Το εύρημα εξηγεί την αστάθεια έπειτα από τραυματισμό στον πλάγιο χιαστό.
Η μουσική κάνει καλό στην υγεία
Όποιος αγαπάει τη μουσική ξέρει καλά πως όταν ακούει τις αγαπημένες του μελωδίες, η ψυχική του διάθεση βελτιώνεται σημαντικά. Νέες μελέτες, όμως, αποκαλύπτουν ότι η μουσική προσφέρει πολλά και στο ίδιο το σώμα.
Εξέταση αίματος αποκαλύπτει αν το μελάνωμα κάνει μεταστάσεις
Μία απλή εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίσει τους ασθενείς των οποίων το μελάνωμα έχει αρχίσει να εξαπλώνεται από την θέση όπου πρωτοεμφανίστηκε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ο νέος χάρτης της σκέψης
Ένα νέο βιβλίο καταρρίπτει τη θεωρία ότι σκεφτόμαστε αναλόγως με το επικρατούν ημισφαίριο του εγκεφάλου μας και υποστηρίζει πως η σκέψη καθορίζεται από το πόσο χρησιμοποιούμε το πάνω και το κάτω τμήμα του.
Σωτήριος ο γονιδιακός έλεγχος στον καρκίνο του πνεύμονα
Η κατάρτιση του γενετικού προφίλ των καρκινικών όγκων του πνεύμονα αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γερμανία, που πραγματοποίησαν μελέτη σε χιλιάδες ασθενείς.
Πειραματική ουσία «λιώνει» το διπλοσάγονο
Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι η έγχυση μιας συνθετικής ουσίας στο δέρμα κάτω από το σαγόνι οδηγεί στην παραγωγή κυττάρων που «αφομοιώνουν» το περιττό λίπος.
Καλύτερες στο multitasking οι γυναίκες
Είναι επίσημο: οι γυναίκες είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από τους άντρες στην ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εργασιών - σε ορισμένες περιπτώσεις τουλάχιστον, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Τα όνειρα «καθρέφτης» της υγείας
Τα όνειρα μπορεί να παρέχουν ενδείξεις για την κατάσταση της υγείας μας και ίσως να «προειδοποιούν» για νοσήματα που θα εκδηλωθούν χρόνια αργότερα, σύμφωνα με νέες μελέτες.
Οι αρτηρίες των 30άρηδων υποφέρουν μπροστά στην TV
Όσο περισσότερο χρόνο περνάνε οι νέοι ακίνητοι μπροστά στην τηλεόραση, τόσο πιο δύσκαμπτες γίνονται οι αρτηρίες τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Σύμμαχος της ψυχικής διάθεσης η τηλεόραση
Όταν η ενασχόληση με την τηλεόραση γίνεται με μέτρο (γύρω στην 1 ώρα την ημέρα) και η επιλογή των προγραμμάτων γίνεται προσεκτικά, μπορεί και να ωφελήσει την ψυχική διάθεση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα