TA NEA Logo
Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Συνηθισμένα προβλήματα, ασυνήθιστοι κίνδυνοι
Ολοένα περισσότερες μελέτες συσχετίζουν συνηθισμένα και φαινομενικά ανώδυνα προβλήματα, όπως το ροχαλητό και η έλλειψη ύπνου με σοβαρά προβλήματα υγείας - από το γλαύκωμα έως τον καρκίνο.
Εκατομμύρια λάθη κάθε χρόνο σε νοσηλευόμενους ασθενείς
Περισσότερα από 43 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο υφίστανται ετησίως βλάβες από την πλημμελή φροντίδα και τα λάθη στα νοσοκομεία, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Συντηρητικό των καλλυντικών «προκαλεί επιδημία αλλεργιών»
Μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε δεκάδες καλλυντικά κατηγορείται για πρόκληση σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων στο δέρμα - και η χρήση της επανεξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αναζητούν τα μυστικά του πόνου σε κοριτσάκι που δεν μπορεί να τον νιώσει
Ένα κοριτσάκι που δεν μπορεί να νιώσει πόνο βοήθησε επιστήμονες από τη Γερμανία να εντοπίσουν μία γενετική μεταλλαγή, η οποία επηρεάζει το αίσθημα του πόνου.
Γιατί δεν επουλώνεται ο πρόσθιος χιαστός
Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου στο γόνατο βασανίζει τους ασκούμενους περισσότερο από σχεδόν κάθε άλλο οξύ τραυματισμό, διότι όχι μόνο είναι πολύ δύσκολο να επουλωθεί, αλλά χρειάζεται και πολύν καιρό - εάν ποτέ γίνει εντελώς καλά.
Έρευνα: Οι Βρετανοί κοιμούνται γυμνοί, οι Ιάπωνες δεν αλλάζουν σεντόνια
Μία διεθνής δημοσκόπηση αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία για τις συνήθειες και τις συνθήκες ύπνου των ανθρώπων ανά τον κόσμο - μεταξύ αυτών ποιοι αλλάζουν πιο συχνά τα σεντόνια τους και ποιοι προτιμούν να κοιμούνται γυμνοί.
Πάνω από... 3.000 ουσίες περιέχουν τα ανθρώπινα ούρα
Διεθνής ομάδα επιστημόνων κατέγραψαν την πλήρη χημική σύσταση των ανθρώπινων ούρων, αποκαλύπτοντας ότι περιέχουν περισσότερες από 3.000 διαφορετικές ουσίες.
Η τραυματική παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Οι άνθρωποι που βιώνουν τραυματικά γεγονότα κατά την παιδική ηλικία ίσως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, υποστηρίζει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Βραζιλία: «Παθολογικά γενναιόδωρος» έγινε 49χρονος μετά από εγκεφαλικό
Ένας 49χρονος Βραζιλιάνος διαγνώσθηκε με «παθολογική γενναιοδωρία» έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που του προκάλεσε βλάβες στα τμήματα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την ανώτερη σκέψη και την λήψη αποφάσεων.
Πως επηρεάζουν τα αδέλφια την υγεία μας
Ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι ο αριθμός των αδελφών που έχει κάποιος - καθώς και η σειρά της γέννησής του - μπορεί να επηρεάσουν πολλούς παραμέτρους της υγείας του, από τις αλλεργίες έως το σωματικό βάρος.
Πιο μολυσμένοι οι καναπέδες από τις τουαλέτες
Την επόμενη φορά που θα καθίσετε στον καναπέ σας, θυμηθείτε αυτό: φέρει στα «μπράτσα» του 19.200 μικρόβια ανά 100 τετραγωνικά εκατοστά - 12 φορές περισσότερα απ’ όσα η... λεκάνη της τουαλέτας.
Και τώρα, το... σύνδρομο χρόνιας αργοπορίας!
Γιατροί από τη Σκωτία διέγνωσαν σύνδρομο χρόνιας αργοπορίας σε έναν 57χρονο, ο οποίος ουδέποτε στη ζωή του κατόρθωσε να φτάσει εγκαίρως σε οποιαδήποτε υποχρέωσή του.
Μήπως σας αρρωσταίνει η... μπουγάδα σας;
Το πλύσιμο των ρούχων με κρύο νερό μπορεί να εξοικονομεί ενέργεια και να προστατεύει το περιβάλλον, αλλά μας αφήνει εκτεθειμένους σε επικίνδυνα μικρόβια, σύμφωνα με νέα ευρήματα.
Η αφαίρεση εγκεφάλου «αποτελεσματική θεραπεία για την ανθεκτική επιληψία»
Μία ριζική εγχείρηση που εφαρμόστηκε σε πάσχοντες από επιληψία και κατά την οποία αφαιρέθηκε ο μισός εγκέφαλός τους, μείωσε δραστικά τις κρίσεις τους.
Ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών
Ελπίδες για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών δίνουν τα ευρήματα μιας νέας, αμερικανικής μελέτης, η οποία έδειξε πως μία μακροπρόθεσμη στρατηγική μπορεί να τον ανιχνεύσει με μεγάλη ακρίβεια.
Βρετανία: «Επικίνδυνα μέταλλα περιέχουν ορισμένα κινέζικα φάρμακα»
Τον κώδωνα του κινδύνου για ορισμένα κινέζικα φάρμακα σήμαναν οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας, προειδοποιώντας ότι περιέχουν «επικίνδυνα υψηλά» επίπεδα μολύβδου, υδραργύρου και αρσενικού.
Το στρες «παίζει καθοριστικό ρόλο στη μετάσταση του καρκίνου»
Το στρες τροφοδοτεί τον καρκίνο, ενεργοποιώντας στα κύτταρα του ανοσοποιητικού ένα γονίδιο που επιτρέπει στη νόσο να εξαπλώνεται, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Τι αποκαλύπτει η ώρα του ύπνου για υγεία-προσωπικότητα
Η ώρα που μπαίνει κάποιος για ύπνο και ξυπνάει το πρωί, φαίνεται ότι αποκαλύπτει πολλά όχι μόνο για την προσωπικότητα, αλλά και για την υγεία του, σύμφωνα με τα ευρήματα ολοένα περισσότερων μελετών.
Το γονίδιο των κόκκινων μαλλιών «αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος»
Το μεταλλαγμένο γονίδιο που κάνει κόκκινα τα μαλλιά και ανοικτόχρωμο το δέρμα θέτει τους κοκκινομάλληδες σε εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο μελανώματος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Οι κιρσοί στα πόδια και η υγεία της καρδιάς
Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν μόλις δουν διευρύνσεις των φλεβών στα πόδια τους (τους γνωστούς ως κιρσούς) και αναρωτιούνται μήπως συμβαίνει στην καρδιά τους κάτι που επηρεάζει τις φλέβες των ποδιών.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα