TA NEA Logo
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
9 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στους γονείς σας
Το να ξέρουμε το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς μας είναι σημαντικό γιατί πολλά νοσήματα έχουν κληρονομική συνιστώσα. Τί πρέπει, όμως, να ρωτήσουμε τους γονείς μας;
«Θεράπευσαν» στο εργαστήριο κύτταρα με σύνδρομο Ντάουν
Αμερικανοί επιστήμονες διόρθωσαν σε μεμονωμένα κύτταρα τη γενετική ανωμαλία που προκαλεί σύνδρομο Ντάουν, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι είναι εφικτό να επινοηθεί μία δραστική θεραπεία για τη νόσο.
Κίνδυνος παχυσαρκίας από τα… smartphones
Η πολύωρη ενασχόληση με τα smartphone μπορεί να είναι ο νέος εχθρός της σιλουέτας μας, καθώς οδηγεί σε μειωμένη φυσική δραστηριότητα και κακή φυσική κατάσταση, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.
Πώς να στηρίξετε έναν άρρωστο φίλο σας
Ολοι ξέρουμε κάποιον που είναι άρρωστος ή υποφέρει. Οταν όμως αυτός ο κάποιος είναι φίλος ή συγγενής μας, οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι να κάνουν. Ένα νέο βιβλίο-οδηγός έχει τις απαντήσεις.
Εξέταση αίματος προβλέπει πόσο θα ζήσουμε
Μία εξέταση αίματος που κάλλιστα μπορεί να γίνει στην βρεφική ηλικία, μπορεί να αποκαλύψει πόσο γρήγορα θα γεράσουμε και πόσο θα ζήσουμε, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.
Η διάρκεια ζωής του DNA
Τα τεστ DNA ταυτοποίησαν τον βασιλιά Ριχάρδο Γ' της Αγγλίας που πέθανε το 1485 και τώρα ελπίζεται ότι θα ταυτοποιήσουν τον Στραγγαλιστή της Βοστώνης που πέθανε το 1973. Κάπως έτσι γεννιέται το ερώτημα: πόση είναι η διάρκεια ζωής του DNA;
Βαριά άρρωστα παιδιά «θεραπεύτηκαν με γονιδιοθεραπεία»
Μία σπάνια γενετική ασθένεια, η οποία στερεί από τα παιδιά την ικανότητα ομιλίας και βάδισης μέσα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, μπορεί να αντιμετωπιστεί με γονιδιοθεραπεία, ανακοίνωσαν γιατροί από την Ιταλία.
Η δουλειά τη νύχτα μειώνει τη γονιμότητα των γυναικών
Η εργασία τη νύχτα μπορεί να υπονομεύει τη γονιμότητα των γυναικών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που δείχνει ότι η νυκτερινή εργασία αυξάνει κατά 80% τον κίνδυνο υπογονιμότητας.
Δημιούργησαν τεστ που «μυρίζει» τον καρκίνο της κύστης
Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν μία συσκευή που «μυρίζει» τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως στα δείγματα ούρων. Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι το ποσοστό ακριβείας της μεθόδου φθάνει το 96%.
Σοκολάτες και αναψυκτικά μπορεί να αποκαλύψουν τον καρκίνο
Οι σοκολάτες, τα αναψυκτικά με ζάχαρη και άλλα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη μπορεί σύντομα να χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου.
Διάβασμα και σταυρόλεξα «θωρακίζουν» τη μνήμη
Το διάβασμα και τα σταυρόλεξα από νωρίς στη ζωή μπορεί να συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης μέχρι τα βαθιά γηρατειά - και όσο πιο πολύ ασχολείται κάποιος με αυτά, τόσο το καλύτερο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Βρήκαν γιατί είναι ακαταμάχητο το… shopping therapy
Το να αντισταθεί κάποιος στον πειρασμό να αγοράσει κάτι που λαχταράει, μπορεί να μοιάζει με μάχη ανάμεσα στην καρδιά και στην λογική, αλλά στην πραγματικότητα είναι θέμα μυαλού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Φόβοι για παγκόσμια εξάπλωση του φονικού ιού του αναπνευστικού
Εντείνονται οι φόβοι για παγκόσμια εξάπλωση από το φθινόπωρο του νέου, φονικού ιού του αναπνευστικού, καθώς εκατομμύρια προσκυνητές ετοιμάζονται να επισκεφθούν την Σαουδική Αραβία.
«Μας θυμώνει ο σύγχρονος τρόπος ζωής»
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να ικανοποιεί βασικές ανάγκες μας, αλλά μας κάνει ολοένα πιο θυμωμένους, υποστηρίζει μια βρετανίδα καθηγήτρια Ψυχολογίας.
Αιμοδοσία ίσον τσεκάπ!
Η αιμοδοσία δεν είναι σωτήρια μόνο για όποιον χρειάζεται αίμα, αλλά μπορεί να ωφελήσει σημαντικά και την υγεία του αιμοδότη. Η πρόεδρος της Επιτροπής Αιμοδοσίας Κωνσταντίνα Πολίτη εξηγεί τι δείχνουν οι έως τώρα μελέτες.
Γιατί αναπτύσσεται η καρδιά αριστερά και το ήπαρ δεξιά
Επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο προσπαθούν να καταλάβουν πως «ξέρει» ο οργανισμός των εμβρύων σε ποια θέση του σώματος πρέπει να αναπτυχθεί κάθε όργανο, ευελπιστώντας πως έτσι θα βρουν καλύτερες θεραπείες για σοβαρές, εκ γενετής καρδιοπάθειες.
Βρήκαν ίχνη καρκίνου στα απολιθώματα ενός Νεάντερταλ
Ένας Νεάντερταλ που έζησε πριν από 120.000 χρόνια έπασχε από μία μορφή καρκίνου που είναι συχνή σήμερα, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας.
Υπάρχει λύση για την ακράτεια
Η ακράτεια εκδηλώνεται κυρίως στην τρίτη ηλικία, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερα άτομα. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ενήλικες υποφέρει από αυτήν.
Η αιμοδοσία κάνει καλό στην υγεία
Η αιμοδοσία δεν είναι σωτήρια μόνο για όποιον χρειάζεται αίμα, αλλά μπορεί να ωφελήσει σημαντικά και την υγεία του αιμοδότη, σύμφωνα με νέα ευρήματα.
Οι μορφωμένοι υποφέρουν περισσότερο από το στρες
Οι άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο παρουσιάζουν εντονότερο στρες και ανησυχούν για πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι οι λιγότερο μορφωμένοι, σύμφωνα με μία νέα βρετανική έρευνα.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα