TA NEA Logo
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Έχει ο Μπραντ Πιτ προσωποαγνωσία;
Αν βλέπατε τον Μπραντ Πιτ χωρίς μαλλιά, θα αναγνωρίζατε το πρόσωπό του; Εσείς πιθανότατα ναι, αλλά εκείνος το δικό σας μάλλον όχι. Όχι επειδή είναι ψηλομύτης, αλλά επειδή όπως λέει δεν μπορεί να θυμηθεί πρόσωπα.
Τα ενιαία γραφεία βλάπτουν την υγεία
Τα γραφεία δίχως διαχωριστικούς τοίχους μπορεί να είναι η σύγχρονη μόδα στους επαγγελματικούς χώρους, αλλά δεν είναι ό,τι το καλύτερο για την υγεία των εργαζομένων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ο χρόνος «σταματάει» όταν περνάμε καλά
Βέλγοι ψυχολόγοι αμφισβητούν την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο χρόνος κυλάει σαν νερό όταν περνάμε καλά, ενώ αντιθέτως μοιάζει να σταματάει όταν βαριόμαστε.
Ουσία ευθύνεται για τη φαγούρα - και μπορεί να αδρανοποιηθεί
Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν μία χημική ουσία απαραίτητη για να ενεργοποιηθεί το αίσθημα της φαγούρας και κατόρθωσαν να την αδρανοποιήσουν σε ποντίκια, δίχως να πειράξουν άλλες αισθήσεις τους.
Εδωσαν ζωή με... τυπωμένο μόσχευμα!
Την πρώτη μεταμόσχευση τεχνητού ανθρώπινου οργάνου που δημιουργήθηκε με τρισδιάστατο εκτυπωτή ολοκλήρωσαν με επιτυχία αμερικανοί επιστήμονες, σε ένα βρέφος ηλικίας 18 μηνών.
Ψεύδεται ένας στους οκτώ χρήστες του Facebook
Ο ένας στους οκτώ χρήστες των μέσων μαζικής δικτύωσης επινοούν πολλά απ’ όσα αναρτούν στο Facebook και στο Twitter, για να φαίνονται πιο ενδιαφέροντες απ' όσο στ' αλήθεια είναι, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Έφτιαξαν αξονικό με… τηλεόραση για τους νευρικούς
Ο ταχύτερος και πιο λεπτομερής αξονικός τομογράφος του κόσμου, ο οποίος επιτρέπει στους ασθενείς να βλέπουν… τηλεόραση εν όσω εξετάζονται, τοποθετήθηκε σε ένα βρετανικό νοσοκομείο.
Πώς να «βγάλετε» τη μέρα μετά από μια κακή νύχτα
Όλοι έχουν περάσει δύσκολες νύχτες, κατά τις οποίες στριφογυρίζουν στο κρεβάτι δίχως να μπορούν να κλείσουν μάτι. Πώς, όμως, θα «βγάλουν» άυπνοι την επόμενη μέρα; Αμερικανοί ειδικοί έχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές.
25χρονος Βρετανός έχει νικήσει το θάνατο οκτώ φορές
Εννιά ζωές φαίνεται ότι έχει ένας 25χρονος Βρετανός, ο οποίος παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει ήδη έρθει αντιμέτωπος οκτώ φορές με τον θάνατο - και τον έχει νικήσει κατά κράτος.
Η αντιμετώπιση του συνδρόμου χρονίας κόπωσης
Το σύνδρομο χρονίας κόπωσης προκαλεί ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα, που επιμένουν επί τουλάχιστον έξι μήνες και δεν μπορούν να αποδοθούν σε άλλα αίτια. Σημαντικός εκλυτικός ψυχολογικός παράγοντας είναι το υψηλό στρες.
Οι κίνδυνοι από τη «δοκιμασία της κανέλας»
Η «δοκιμασία της κανέλας», που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στις ΗΠΑ από όπου ξεκίνησε, αλλά και στην Ευρώπη (σ.σ.: συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), μπορεί να προκαλέσει ανήκεστες βλάβες στους πνεύμονες, προειδοποιούν οι ειδικοί.
ΠΟΥ: «Σοβαρή απειλή» η γρίπη των πτηνών στην Κίνα
Ο νέος τύπος γρίπης των πτηνών στην Κίνα συνιστά «σοβαρή απειλή» για την υγεία των ανθρώπων, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψεις για την έκταση που θα λάβει, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Το θάρρος δείχνει πόσα θα επιτύχουμε στη ζωή μας
Το θάρρος δεν είναι κάτι θεωρητικό, αλλά ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της προσωπικότητας που «αποτυπώνεται» στο νευρικό σύστημα και στην δραστηριότητα της καρδιάς, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Καλύτερη η μνήμη όταν σφίγγουμε τις γροθιές μας
Η μνήμη μπορεί να βελτιωθεί με κάτι τόσο απλό όσο το δυνατό σφίξιμο των χεριών μας, αναφέρουν ψυχολόγοι από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Montclair, στο Νιου Τζέρσι.
Η γυμναστική είναι στο DNA μας
Η ροπή προς τη γυμναστική - ή η έλλειψή της - έχει γενετικές ρίζες, αποκαλύπτει μία νέα μελέτη. Ωστόσο, η προδιάθεση για... καθισιό δεν ισοδυναμεί με καταδίκη: ό,τι κι αν «λένε» τα γονίδιά μας, έχουμε πάντοτε τη δυνατότητα επιλογής.
Έφτιαξαν «μίνι» ήπαρ με τρισδιάστατο… εκτυπωτή
Ένα βήμα πιο κοντά στην δημιουργία τεχνητού ήπατος βρίσκονται αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι κατόρθωσαν να δημιουργήσουν «μίνι» μορφές του με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή, ο οποίος αντί για μελάνι, χρησιμοποιεί κύτταρα.
Η δόξα και το χρήμα μειώνουν το προσδόκιμο ζωής
Το γνωμικό «ζήσε γρήγορα, πέθανε νέος» τελικά μπορεί να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα - τουλάχιστον όσον αφορά τους αστέρες της μουσικής, του αθλητισμού και της έβδομης Τέχνης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Γιατί δεν καταλαβαίνουν οι άντρες τις γυναίκες
Οι περισσότεροι άντρες έχουν σκεφτεί πολλές φορές ότι δεν θα καταλάβουν ποτέ τους τις γυναίκες. Ως φαίνεται, έχουν δίκιο: μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το ένστικτό τους δεν τους βοηθάει καθόλου.
Δοκιμάζουν μορφή «ηλεκτροπληξίας» εναντίον του καρκίνου
Μια ελάχιστη επεμβατική αντινεοπλασματική θεραπεία, κατά την οποία διανοίγονται μικροσκοπικές «τρύπες» στους όγκους για να διοχετευτεί ηλεκτρικό ρεύμα, φαίνεται πως είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση προχωρημένων καρκίνων.
«Αναγέννησαν» στο εργαστήριο νεφρό που λειτουργεί στο σώμα
Επιστήμονες από την Αυστρία και τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι «αναγέννησαν» στο εργαστήριο έναν νεφρό που πήραν από έναν αρουραίο και αυτός ξαναλειτούργησε όταν μεταμοσχεύτηκε σε έναν άλλο.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα