TA NEA Logo
Σάββατο 24 Ιουνίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Βρήκαν γιατί μας πονάει το ηλιακό έγκαυμα
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως μία συγκεκριμένη χημική ουσία, η οποία παράγεται από το δέρμα όταν το καίει ο ήλιος, είναι υπεύθυνη για τον πόνο που αισθανόμαστε - εύρημα που ανοίγει το δέρμα για την επινόηση νέων αναλγητικών φαρμάκων.
Η κρίση μας κρατάει ξάγρυπνους
Ο ύπνος είναι απαραίτητος για καλή ποιότητα ζωής και λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όμως, επηρεάζεται και αυτός πάρα πολύ.
Η αισιοδοξία κάνει καλό στην καρδιά
Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που πάντοτε βλέπουν το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο, πιθανότατα έχετε μια πιο υγιή καρδιά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ο χαλκός μειώνει τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής λοίμωξης
Οι επιφάνειες από αντιμικροβιακό χαλκό θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν τρόπο δραστικού περιορισμού των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς σκοτώνουν γρήγορα βακτήρια, ιούς και μύκητες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Έκοψαν το τσιγάρο με τη βοήθεια των… SMS
Τα ενθαρρυντικά SMS μπορούν να διπλασιάσουν τις πιθανότητες επιτυχίας της ποσπάθειας διακοπής του καπνίσματος, αναφέρουν βρετανοί ερευνητές που πραγματοποίησαν μελέτη με 5.800 καπνιστές.
Οι περισσότερες παχύσαρκες δεν είναι καπνίστριες
Οι μη καπνίστριες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες και να πεθάνουν από τις επιπλοκές του υπερβολικού βάρους, σε σχέση με τις καπνίστριες, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.
Οι παντρεμένοι αντιμετωπίζουν καλύτερα τον καρκίνο
Οι πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου, είτε είναι άντρες είτε γυναίκες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν τη νόσο, εάν είναι παντρεμένοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Για πάντα νέοι
Ολο και περισσότεροι άνθρωποι συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν μεγαλώσει. Πρόκειται όμως για μια πραγματικά καλή ιδέα; Το να ενεργεί κάποιος σύμφωνα με την ηλικία του είναι πια κάτι παρωχημένο; Μπορούμε να αναστρέψουμε το βιολογικό ρολόι;
Κρυφή απειλή το… πλυντήριο πιάτων
Τα πλυντήρια πιάτων παρέχουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη επικίνδυνων μυκήτων, λένε οι ειδικοί. Η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες παρέχουν το ιδανικό περιβάλλον για δύο είδη μυκήτων που μπορεί να αναπτυχθούν και σε άλλα οικιακά είδη, όπως τα πλυντήρια ρούχων και οι συσκευές του καφέ.
Ζούμε στον… αυτόματο πιλότο
Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν στον «αυτόματο πιλότο», διεκπεραιώνοντας πολλές από τις καθημερινές δραστηριότητές τους δίχως συνειδητή σκέψη. Έτσι φτάνουν στη δουλειά τους δίχως να καλοθυμούνται τη διαδρομή ή πίνουν τον καφέ τους και μετά… τον ψάχνουν!
Ελπίδες για «πολυεμβόλιο» κατά του καρκίνου
Ένα εμβόλιο που εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα επινόησαν επιστήμονες από Βρετανία και ΗΠΑ. Σε πειράματα στο εργαστήριο, το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 80% σε καρκίνους του προστάτη, ενώ ήδη μελετάται για μελάνωμα.
Μύθος η µείωση του σπέρµατος
Νέα δεκαπενταετής µελέτη δανών επιστηµόνων ακυρώνει τις προηγούµενες που έδειχναν µείωση τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα των σπερµατοζωαρίων λόγω και της περιβαλλοντικής αλλαγής.
Πες µου πότε γεννήθηκες, να σου πω για τις αρρώστιες σου
Τα μωρά που γεννιούνται άνοιξη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ό,τι όσα γεννιούνται φθινόπωρο να εκδηλώσουν διάφορα σοβαρά νοσήματα, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες, ενώ διαφορές παρατηρούνται και στο προσδόκιμο επιβίωσης.
Ο πολιτισµός προκαλεί στρες
Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ µπορεί να αλλάζει τη φύση των ψυχιατρικών διαταραχώναπό τις οποίες υποφέρουν στρατιώτες που έχουν βιώσειτραυµατικές εµπειρίες, σύµφωνα µεειδικό επιστήµονα.
Πιο κοντά στην ανάγνωση του μυαλού οι επιστήμονες
Παρακολουθώντας το σχηματισμό των λέξεων την ώρα που παράγονται οι ήχοι, ερευνητές ανακάλυψαν για πρώτη φορά σήματα του εγκεφάλου που τους δίνουν τη δυνατότητα να διαβάσουν τη σκέψη.
Χρειαζόμαστε άδεια κάθε… 62 μέρες
Άδεια μια φορά το χρόνο? Καλά, εντάξει - αλλά μην περιμένετε ότι θα αποδίδετε στη δουλειά σας: είμαστε πλέον τόσο πιεσμένοι από την εργασία μας και όσα γίνονται, ώστε χρειαζόμαστε άδεια κάθε 62 μέρες, για να μη σωριαστούμε κάτω.
Βρήκαν μια εξαιρετικά επικίνδυνη μορφή χοληστερίνης
Μια εξαιρετικά επικίνδυνη μορφή χοληστερίνης, που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού περισσότερο απ’ ό,τι οι ήδη γνωστές, εντόπισαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ουώργουϊκ. Η μορφή αυτή είναι συνηθισμένη στους πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη και στους ηλικιωμένους.
Βρήκε μόσχευμα νεφρού μέσω facebook
Με μία σελίδα στο facebook που την ονόμασε «νεφρική νόσος και η αδύναμη μητέρα μου», η Kirti Dwivedi κατάφερε να βρει στη μητέρα της συμβατό δότη νεφρού.
Έφτιαξαν κάθισμα - γιατρό στο αυτοκίνητο
Ένα νέο, ψηφιακό κάθισμα αυτοκινήτου – καρδιογράφο αναπτύσσει η αυτοκινητοβιομηχανία Ford, με σκοπό να «πατήσει φρένο» στα ατυχήματα που συμβαίνουν στο δρόμο όταν ο οδηγός υποστεί έμφραγμα.
Οι βουβουζέλες μεταδίδουν ασθένειες
Οι βουβουζέλες - τα πνευστά από πλαστικό που έγιναν παγκοσμίως γνωστά κατά το περυσινό Μουντιάλ - όχι μόνον είναι πηγή ηχορύπανσης, αλλά μπορεί και να μεταδίδουν ασθένειες, προειδοποιούν βρετανοί ειδικοί.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα