TA NEA Logo
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Οι άγνωστες αιτίες του πονοκεφάλου
Όταν πονάει το κεφάλι μας, η αυθόρμητη κίνηση είναι να αναζητήσουμε ένα παυσίπονο. Όμως ο εντοπισμός της αιτίας που τον προκαλεί, ίσως είναι καλύτερη ιδέα…
Ο ταραγμένος ύπνος χαλάει τη μνήμη
Ο ανήσυχος ύπνος επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να δημιουργεί αναμνήσεις, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, τα ευρήματα της οποίας μπορεί να εξηγούν γιατί τα προβλήματα μνήμης σχετίζονται με διαταραχές όπως η άπνοια στη διάρκεια του ύπνου.
Τα έξυπνα κινητά προκαλούν… εμμονές
Τις πρώτες επιστημονικές αποδείξεις ότι τα έξυπνα κινητά προκαλούν εμμονές βρήκαν επιστήμονες από τη Φιλανδία και τις ΗΠΑ. Οι ειδικοί τις ονόμασαν «συνήθειες επανελέγχου».
Το Ίντερνετ αλλάζει τη μνήμη μας
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το Ίντερνετ αλλάζουν την φύση της μνήμης μας και πλέον όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολα ερωτήματα, αντί να ψάχνουμε στο μυαλό μας τις απαντήσεις, αναρωτιόμαστε αν θα υπάρχουν στο κομπιούτερ και με τον ποιον τρόπο θα τις βρούμε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Δεν εμπιστεύονται τις συμβουλές του γιατρού οι Έλληνες
Το 38,5% των Ελλήνων ήταν υπέρβαρο ενώ το 17,3% αντιμετώπιζε πρόβλημα παχυσαρκίας, σύμφωνα με την «Εθνική Έρευνα Υγείας» της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που έγινε το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Στην ίδια έρευνα φάνηκε πως ένας στους τέσσερις παίρνει φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού.
Τα καθημερινά συμπτώματα δεν είναι πάντοτε αθώα...
Μπορεί ένας βήχας να κρύβει κάτι σοβαρό; Πειράζει αν δεν επουλωθεί μέσα σε τρεις εβδομάδες μια πληγή στο στόμα; Είναι δυνατόν τα προβλήματα στύσης να μην είναι «αθώα»;
Τα πνευστά προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα
Στα στόμια των οργάνων συσσωρεύονται σάλιο και μικροοργανισμοί που με τη χρήση μολύνουν βαθύτερα τα μουσικά όργανα – και ακολούθως τον χρήστη τους.
Βρήκαν γιατί μας πονάει το ηλιακό έγκαυμα
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως μία συγκεκριμένη χημική ουσία, η οποία παράγεται από το δέρμα όταν το καίει ο ήλιος, είναι υπεύθυνη για τον πόνο που αισθανόμαστε - εύρημα που ανοίγει το δέρμα για την επινόηση νέων αναλγητικών φαρμάκων.
Η κρίση μας κρατάει ξάγρυπνους
Ο ύπνος είναι απαραίτητος για καλή ποιότητα ζωής και λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όμως, επηρεάζεται και αυτός πάρα πολύ.
Η αισιοδοξία κάνει καλό στην καρδιά
Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που πάντοτε βλέπουν το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο, πιθανότατα έχετε μια πιο υγιή καρδιά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ο χαλκός μειώνει τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής λοίμωξης
Οι επιφάνειες από αντιμικροβιακό χαλκό θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν τρόπο δραστικού περιορισμού των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς σκοτώνουν γρήγορα βακτήρια, ιούς και μύκητες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Έκοψαν το τσιγάρο με τη βοήθεια των… SMS
Τα ενθαρρυντικά SMS μπορούν να διπλασιάσουν τις πιθανότητες επιτυχίας της ποσπάθειας διακοπής του καπνίσματος, αναφέρουν βρετανοί ερευνητές που πραγματοποίησαν μελέτη με 5.800 καπνιστές.
Οι περισσότερες παχύσαρκες δεν είναι καπνίστριες
Οι μη καπνίστριες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες και να πεθάνουν από τις επιπλοκές του υπερβολικού βάρους, σε σχέση με τις καπνίστριες, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.
Οι παντρεμένοι αντιμετωπίζουν καλύτερα τον καρκίνο
Οι πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου, είτε είναι άντρες είτε γυναίκες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν τη νόσο, εάν είναι παντρεμένοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Για πάντα νέοι
Ολο και περισσότεροι άνθρωποι συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν μεγαλώσει. Πρόκειται όμως για μια πραγματικά καλή ιδέα; Το να ενεργεί κάποιος σύμφωνα με την ηλικία του είναι πια κάτι παρωχημένο; Μπορούμε να αναστρέψουμε το βιολογικό ρολόι;
Κρυφή απειλή το… πλυντήριο πιάτων
Τα πλυντήρια πιάτων παρέχουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη επικίνδυνων μυκήτων, λένε οι ειδικοί. Η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες παρέχουν το ιδανικό περιβάλλον για δύο είδη μυκήτων που μπορεί να αναπτυχθούν και σε άλλα οικιακά είδη, όπως τα πλυντήρια ρούχων και οι συσκευές του καφέ.
Ζούμε στον… αυτόματο πιλότο
Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν στον «αυτόματο πιλότο», διεκπεραιώνοντας πολλές από τις καθημερινές δραστηριότητές τους δίχως συνειδητή σκέψη. Έτσι φτάνουν στη δουλειά τους δίχως να καλοθυμούνται τη διαδρομή ή πίνουν τον καφέ τους και μετά… τον ψάχνουν!
Ελπίδες για «πολυεμβόλιο» κατά του καρκίνου
Ένα εμβόλιο που εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα επινόησαν επιστήμονες από Βρετανία και ΗΠΑ. Σε πειράματα στο εργαστήριο, το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 80% σε καρκίνους του προστάτη, ενώ ήδη μελετάται για μελάνωμα.
Μύθος η µείωση του σπέρµατος
Νέα δεκαπενταετής µελέτη δανών επιστηµόνων ακυρώνει τις προηγούµενες που έδειχναν µείωση τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα των σπερµατοζωαρίων λόγω και της περιβαλλοντικής αλλαγής.
Πες µου πότε γεννήθηκες, να σου πω για τις αρρώστιες σου
Τα μωρά που γεννιούνται άνοιξη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ό,τι όσα γεννιούνται φθινόπωρο να εκδηλώσουν διάφορα σοβαρά νοσήματα, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες, ενώ διαφορές παρατηρούνται και στο προσδόκιμο επιβίωσης.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα