TA NEA Logo
Σάββατο 24 Ιουνίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Ελάχιστοι κάνουν σωστά δύο ενέργειες συγχρόνως
Μόνο οι δύο στους 100 μπορούν να οδηγούν και ταυτόχρονα να μιλούν στο τηλέφωνο. Το υπόλοιπο 98% ή χάνουν τη συνοχή της συζήτησης ή κινδυνεύουν να τρακάρουν.
Μαγνήτης «απελευθερώνει» τα ήθη
Επιστήμονες κατέδειξαν πως μπορούν να μεταβάλουν την ηθική κρίση ενός ατόμου, διεγείροντας με μαγνητικό παλμό σημείο του εγκεφάλου που βρίσκεται πίσω και πάνω από το αφτί.
Βελονισμός για το φόβο του οδοντιάτρου
Ο φόβος του οδοντιάτρου μπορεί να ξεπεραστεί με βελονισμό, ισχυρίζονται ειδικοί μετά από έρευνα. Στο πλαίσιο της μελέτης χρειάστηκαν πέντε λεπτά να παραμείνουν οι βελόνες σε συγκεκριμένο σημείο του κεφαλιού και οι 20 «ασθενείς» υπερνίκησαν τη φοβία τους.
Η οικονομική κρίση «χτυπάει» την υγεία
Σχεδόν τέσσερις στους δέκα έλληνες δυσκολεύονται να πληρώσουν την περίθαλψη των ίδιων και της οικογένειάς τους, ενώ αθλούνται λιγότερο από όλους τους ευρωπαίους.
Έρευνα για το θάνατο βρέφους στην Κοζάνη
Κατεπείγουσα γραπτή αναφορά και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης θανάτου βρέφους 13 μηνών, από την Κοζάνη, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, διέταξε στους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Οι πέτρες μέσα μας...
Πόνος στη μέση, ναυτία και «μεταλλική» γεύση: αυτά είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που προκαλούν οι «πέτρες» στο σώμα. Αν και οι κάθε είδους λίθοι είναι πολύ συνηθισμένοι, η διάγνωσή τους συχνά είναι δύσκολη. Ειδικοί από τη Βρετανία εξηγούν από ποιους λίθους κινδυνεύουμε και ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία.
Γιατί μας «αιχμαλωτίζουν» κάποιες μελωδίες
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κολλάνε περιστασιακά ορισμένα τραγούδια στο μυαλό μας και τα ακούμε επί αρκετές ημέρες στη σειρά; Τα νοητικά μονοπάτια της μουσικής είναι πολύπλοκα και συχνά συμπεριλαμβάνουν όχι μόνον τις περιοχές του εγκεφάλου όπου βρίσκονται τα κέντρα της ακοής, αλλά και αυτά της όρασης.
«Επιδημία» αϋπνίας απειλεί τους Έλληνες
Σε «επιδημία» εξελίσσεται τις τελευταίες δεκαετίες η έλλειψη ύπνου, που αποδεικνύεται με πρόσφατες μελέτες ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρές παθήσεις, πριμοδοτεί την παχυσαρκία και βλάπτει την ερωτική ζωή. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 27% του γενικού πληθυσμού _ περισσότερο γυναίκες από άνδρες _ αντιμετωπίζει πρόβλημα αϋπνίας και τα δύο τρίτα από αυτούς δεν απευθύνονται ποτέ σε γιατρό γι' αυτό.
Πότε οι γυναίκες προτιμούν... θηλυπρεπείς
Γυναίκες που διαμένουν σε χώρες με υγιή πληθυσμό έχουν ιδιαίτερη προτίμηση σε θηλυπρεπείς άντρες, σε αντίθεση με αυτές που κατοικούν σε χώρες με χαμηλό επίπεδο δημόσιας υγείας και προτιμούν τους… μάγκες.
Ringtones κατά της αϋπνίας!
Υπόσχονται να δώσουν λάμψη στην επιδερμίδα, να εξαφανίσουν τα συμπτώματα του χανγκόβερ, να θεραπεύσουν την αϋπνία, ακόμα και να δώσουν στην τεμπέλα νοικοκυρά την όρεξη που χρειάζεται για να κάνει τις δουλειές του σπιτιού. Είναι τα «θεραπευτικά ringtones». Επιστημονικά μπορεί να μην πείθουν, αλλά στην Ιαπωνία... σκίζουν.
Έχουμε και... βακτηριακά αποτυπώματα!
Αν νομίζετε ότι το μόνο που αφήνουμε είναι δακτυλικά αποτυπώματα, όταν αγγίζουμε κάτι, ξανασκεφθείτε το. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αφήνουμε και μια χαρακτηριστική... κουστωδία μικροβίων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και για την... επίλυση αξιόποινων πράξεων!
Εμφράγματα προκαλεί η πτώση του χρηματιστηρίου
Άμεση και μάλιστα αντίστροφη σχέση φέρεται να έχει ο Γενικός Δείκτης τιμών του χρηματιστηρίου με τα καρδιολογικά συμβάματα. Σύμφωνα με ειδικούς, όσο ανεβαίνει ο δείκτης τιμών τόσο μειώνονται τα εμφράγματα, ενώ όσο πέφτει τόσο περισσότερα περιστατικά οδηγούνται προς τα επείγοντα.
Η οικονομική κρίση... ωφελεί την υγεία!
Η ανεργία βλάπτει σοβαρά την υγειά: σύμφωνα με μελέτες η απώλεια εργασίας συνδέεται με αύξηση της θνησιμότητας κατά 20-25%. Ωστόσο, η οικονομική κρίση δεν είναι κατ' ανάγκην εξίσου επιβλαβής, διότι μπορεί να μας ωθήσει να υιοθετήσουμε πιο υγιεινές συνήθειες!
Οι 12 κορυφαίοι ερευνητές στον κόσμο το 2009
Τη λίστα «Science Watch» με τους 12 κορυφαίους ερευνητές για το 2009 δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Πρώτος είναι ο Rudolf Jaenisch από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) για την έρευνά του στα βλαστικά κύτταρα και ακολουθούν σημαντικοί μαθηματικοί, γενετιστές, βιοστατιστικοί κ.ά.
Καπνοβιομηχανία μηνύει τη Νορβηγία για «αυστηρά μέτρα»
Τη νορβηγική κυβέρνηση αναμένεται να παραπέμψει στο δικαστήριο η καπνοβιομηχανία Philip Morris, στην προσπάθειά της να επιτύχει κατάργηση του νόμου περί «απαγόρευσης έκθεσης των πακέτων σε εμφανή σημεία καταστημάτων λιανικής».
Γιατροί ανακάλυψαν την αιτία νόσου «διαβάζοντας» το γονιδίωμα του ασθενούς
Οι γιατροί χαιρέτισαν το επίτευγμα ως ορόσημο στην πρόοδο της εξατομικευμένης ιατρικής. Είναι η πρώτη περίπτωση κατά την οποία η αποκωδικοποίηση ολόκληρου του γονιδιώματος ενός ασθενούς αποκάλυψε τη γενετική αιτία της νόσου από την οποία ο ασθενής πάσχει.
Σε ανάλυση γονιδίων προχώρησε η Γκλεν Κλόουζ
Η γνωστή Αμερικανίδα ηθοποιός Γκλεν Κλόουζ μπήκε στο κλαμπ των λίγων και εκλεκτών που είχαν την ευκαιρία να προσδιορίσουν την αλληλουχία του προσωπικού τους γονιδιώματος.
Η μάχη των φύλων αρχίζει στη μήτρα
Η βιολογική μάχη των δύο φύλων αρχίζει από τη στιγμή που το σπέρμα εισβάλλει στη μήτρα. Θηλυκό και αρσενικό κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν ότι ο απόγονός τους θα έχει περισσότερα χαρακτηριστικά και γονίδια δικά τους και όχι του σεξουαλικού τους συντρόφου.
Οι επιστήμονες ξέρουν τι θυμάσαι…
Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν, με μέσα υψηλής τεχνολογία, να διαβάσουν τον εγκέφαλο και να διαχωρίσουν ποιο γεγονός μπορεί κάποιος να θυμάται.
Κάνουν πλαστική για να βρουν δουλειά
«Στροφή» σε επίπεδο φύλων παρατηρήθηκε στον κλάδο της πλαστικής χειρουργικής το τελευταίο έτος. Οι γυναίκες που έκαναν διορθωτικές επέμβασεις μειώθηκαν κατά 3% το 2009, ενώ οι άντρες που κατέφυγαν στον πλαστικό χειρουργό αυξήθηκαν 8%.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα