TA NEA Logo
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Οι 12 κορυφαίοι ερευνητές στον κόσμο το 2009
Τη λίστα «Science Watch» με τους 12 κορυφαίους ερευνητές για το 2009 δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Πρώτος είναι ο Rudolf Jaenisch από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) για την έρευνά του στα βλαστικά κύτταρα και ακολουθούν σημαντικοί μαθηματικοί, γενετιστές, βιοστατιστικοί κ.ά.
Καπνοβιομηχανία μηνύει τη Νορβηγία για «αυστηρά μέτρα»
Τη νορβηγική κυβέρνηση αναμένεται να παραπέμψει στο δικαστήριο η καπνοβιομηχανία Philip Morris, στην προσπάθειά της να επιτύχει κατάργηση του νόμου περί «απαγόρευσης έκθεσης των πακέτων σε εμφανή σημεία καταστημάτων λιανικής».
Γιατροί ανακάλυψαν την αιτία νόσου «διαβάζοντας» το γονιδίωμα του ασθενούς
Οι γιατροί χαιρέτισαν το επίτευγμα ως ορόσημο στην πρόοδο της εξατομικευμένης ιατρικής. Είναι η πρώτη περίπτωση κατά την οποία η αποκωδικοποίηση ολόκληρου του γονιδιώματος ενός ασθενούς αποκάλυψε τη γενετική αιτία της νόσου από την οποία ο ασθενής πάσχει.
Σε ανάλυση γονιδίων προχώρησε η Γκλεν Κλόουζ
Η γνωστή Αμερικανίδα ηθοποιός Γκλεν Κλόουζ μπήκε στο κλαμπ των λίγων και εκλεκτών που είχαν την ευκαιρία να προσδιορίσουν την αλληλουχία του προσωπικού τους γονιδιώματος.
Η μάχη των φύλων αρχίζει στη μήτρα
Η βιολογική μάχη των δύο φύλων αρχίζει από τη στιγμή που το σπέρμα εισβάλλει στη μήτρα. Θηλυκό και αρσενικό κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν ότι ο απόγονός τους θα έχει περισσότερα χαρακτηριστικά και γονίδια δικά τους και όχι του σεξουαλικού τους συντρόφου.
Οι επιστήμονες ξέρουν τι θυμάσαι…
Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν, με μέσα υψηλής τεχνολογία, να διαβάσουν τον εγκέφαλο και να διαχωρίσουν ποιο γεγονός μπορεί κάποιος να θυμάται.
Κάνουν πλαστική για να βρουν δουλειά
«Στροφή» σε επίπεδο φύλων παρατηρήθηκε στον κλάδο της πλαστικής χειρουργικής το τελευταίο έτος. Οι γυναίκες που έκαναν διορθωτικές επέμβασεις μειώθηκαν κατά 3% το 2009, ενώ οι άντρες που κατέφυγαν στον πλαστικό χειρουργό αυξήθηκαν 8%.
Σωτήρια η έγκαιρη θεραπεία στο γλαύκωμα
Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών ασθενειών που προξενουν προοδευτική βλάβη στο οπτικό νεύρο, στο σημείο όπου εκείνο αφήνει το μάτι για να μεταφέρει τις οπτικές πληροφορίες στον εγκέφαλο. Αν μείνει χωρίς θεραπεία, εξελίσσεται προοδευτικά, οδηγώντας τελικά στην τύφλωση.
Μύθοι και αλήθειες για την υπέρταση
Παρά τον απίστευτα απλό τρόπο με  τον οποίο μπορεί να διαγνωστεί η  αρτηριακή υπέρταση και τις αποδεδειγμένες μεθόδους πρόληψης και θεραπείας της, ολοένα περισσότεροι κάτοικοι της Δύσης πάσχουν από αδιάγνωστη ή  αρρύθμιστη υπέρταση.
Εντείνουν τον πόνο οι άσχημες εμπειρίες στην παιδική ηλικία
Παιδιά που εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς έχουν διπλάσιες πιθανότητες ως ενήλικες να υποφέρουν από χρόνιο πόνο.
Προτείνουν ειδικό φόρο 18% σε ό,τι παχαίνει
Ειδικό φόρο «παχυσαρκίας» προτείνουν ειδικοί επιστήμονες, εκτιμώντας πως η «εκτόξευση» της τιμής τροφίμων και ποτών που αυξάνουν το βάρος, θα συντελέσει στη μείωσή του κατά δύο κιλά σε κάθε ενήλικα.
Στον... εγκέφαλο το μυστικό για να μας καθηλώνει μια ταινία
Δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες και το πως επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας μελέτησαν αμερικανοί επιστήμονες, διαπιστώνοντας ότι μειώνεται η διάρκεια των πλάνων και παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός τους, ώστε κάθε σκηνή να ταιριάζει στα ηλεκτρικά κύματα που παράγονται από τους νευρώνες του εγκεφάλου.
Διάβασαν το DΝΑ εκατοντάδων βακτηριδίων που ζουν στα σπλάγχνα μας
Ομάδα επιστημόνων αποκωδικοποίησε το γονιδίωμα των εκατοντάδων βακτηριδίων που ζουν στα σπλάγχνα μας - επίτευγμα που μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία μας και θα μας βοηθήσει ακόμα και να προβλέπουμε χρόνιες εντερικές ασθένειες, από το έλκος έως τον καρκίνο.
Έφτιαξαν προφυλακτικά για 12χρονους
Προφυλακτικό με ιδιαίτερο μικρό μέγεθος θα κυκλοφορήσει σύντομα στην Ελβετία, μετά από κρατική έρευνα η οποία έδειξε πως οι έφηβοι από 12 έως 14 ετών δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα προστασίας στη σεξουαλική επαφή.
Ο έρωτας είναι «παιδί» της λογικής
Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να βρούμε την αγάπη, αλλά τουλάχιστον δεν είμαστε μόνοι στην αναζήτηση. Ένα νέο βιβλίο συγκεντρώνει τις έρευνες που έχουν γίνει από διάφορους τομείς για το θέμα αυτό.
Ο φίλος στο γραφείο είναι... αγχολυτικό
Ο «κολλητός» του γραφείου είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η αιτία που κάνει τους εργαζομένους πιο αποδοτικούς στο αντικείμενό τους ενώ βοηθά και στον περιορισμό του επαγγελματικού στρες.
Τα... πρόβατα δεν φέρνουν ύπνο
Πόσο αποτελεσματικό είναι το μέτρημα των προβάτων ως... μέθοδος κατά της αϋπνίας; Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποφάσισαν να το ελέγξουν, διαπιστώνοντας ότι και... μπεκάτσες να μετράγαμε, τίποτα δεν θα καταφέρναμε!
Οι αλλεργίες... του θερμοκηπίου
Η αύξηση της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει μια απρόσμενη συνέπεια: ολοένα περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις στον κόσμο, καθώς παρατείνεται η εποχή της γύρης.
Όταν τα χέρια τρέμουν χωρίς λόγο
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν αισθήματα ντροπής, κοινωνικής απομόνωσης και δυσκολίας στην εξεύρεση μιας δουλειάς ή στη διεκπεραίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους επειδή τα χέρια τους τρέμουν ασταμάτητα δίχως να ξέρουν γιατί.
Χωρίς φακελάκι πεθαίνεις στη λίστα αναμονής
Εκατό ευρώ στο βιβλιάριο ασθενείας: ο υπάλληλος στο γραφείο κίνησης τα βρίσκει... τυχαία και αμέσως μετά εξασφαλίζει ένα κρεβάτι νοσηλείας στον ασθενή. Κατά 1.000% αυξάνεται το κόστος για εκείνους τους πολίτες που παλεύουν με τον καρκίνο και χρειάζεται να αρχίσουν άμεσα ακτινοθεραπεία: 1.000 ευρώ είναι η χαμηλότερη... ταρίφα για να μην περιμένουν επί μήνες στην ουρά.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα