TA NEA Logo
Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Λάθος… ιατρική στα τηλεοπτικά σήριαλ
Λανθασμένες ιατρικές πρακτικές στην αντιμετώπιση τουλάχιστον των μισών περιστατικών που αφορούν σε πρώτες βοήθειες προβάλλονται από τα γνωστά τηλεοπτικά σήριαλ, όπως το «Grey's Anatomy», «Στην Εντατική» και «Ιατρικές Υποθέσεις».
«Ένοχες» οι γιαγιάδες για την παιδική παχυσαρκία
Όσα παιδιά μεγαλώνουν οι γιαγιάδες, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα, ενώ τα παιδιά που πηγαίνουν νηπιαγωγείο ή έχουν νταντά που τα προσέχει στο σπίτι, δεν έχουν κίνδυνο να πάρουν παραπανίσια κιλά.
Τα αθάνατα κύτταρα της Ενριέτας
Εργαστήρια σε όλο τον κόσμο κάνουν πειράματα με τόνους αθάνατων κυττάρων, που προέρχονται από το δείγμα ιστού μιας μαύρης καπνεργάτριας στην Αμερική. Η Ενριέτα Λακς μπορεί να μας είναι άγνωστη, όμως είναι η πιο σημαντική γυναίκα στην ιστορία της σύγχρονης Ιατρικής.
Οι παράγοντες που επιδεινώνουν τις καούρες
Το Εθνικό Κέντρο Πληροφόρησης για τα Πεπτικά Νοσήματα (ΝDDΙC), των ΗΠΑ, αναφέρει πως υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Η βαρεμάρα μπορεί να σκοτώσει
Επιστήμονες εξηγούν πως πράγματι μπορεί κάποιος να πεθάνει από βαρεμάρα, καθώς έρευνα κατέδειξε ότι αυτοί που ζουν βαρετή ζωή έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν νέοι.
Ανακάλυψαν γιατί κάποιοι αργούν να γεράσουν
Τα γονίδια που σχετίζονται με τη βιολογική γήρανση ανακάλυψαν επιστήμονες. Τώρα αναζητούν το τεστ που θα προβλέπει σε ποια ηλικία θα γεράσει ο οργανισμός.
Πέτυχαν μεταμόσχευση νεφρού από μη συμβατό δότη
Μία βρετανίδα, η Μαξίν Μπαθ, 41 χρόνων, είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που υποβλήθηκε επιτυχώς σε μεταμόσχευση νεφρού από μη συμβατό δότη.
Επικοινώνησε ενώ βρισκόταν σε κώμα
Ένας άνδρας που βρίσκεται σε κατάσταση «φυτού» για πέντε χρόνια κατάφερε να επικοινωνήσει με τους γιατρούς χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη του.
Μύκητες σχεδιάζουν τα δίκτυα του μέλλοντος
Ιδέες από τους μύκητες της μούχλας παίρνουν οι μηχανικοί για την κατασκευή μετρό και άλλων πολύπλοκων δικτύων συγκοινωνιών και επικοινωνιών.
«Χωρίς λίστα ελέγχου, θα είχα σκοτώσει τον ασθενή»
Ένας απλός αλλά αποτελεσματικός έλεγχος ασφαλείας εφαρμόζεται από χθες σε όλα τα βρετανικά νοσοκομεία. Ο χειρουργός που βρίσκεται πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία, ο Ατούλ Γκαουάντι, περιγράφει πώς η διαδικασία αυτή τον βοήθησε να αποφύγει μια ιατρική καταστροφή.
Αυξάνονται οι πλαστικές στήθους και στους… άντρες
Η μείωση στήθους στους άντρες είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη επέμβαση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής, αναφέρουν βρετανοί χειρουργοί.
Οι οδηγοί αισθάνονται ανώτεροι πίσω από το τιμόνι
«Οδηγάρες» πιστεύουν ότι είναι όσοι πιάνουν τιμόνι στα χέρια τους – και ασφαλώς θεωρούν ότι είναι καλύτεροι απ’ όλους τους άλλους, ιδίως από τους μεγαλύτερης ηλικίας από αυτούς, σύμφωνα με μία νέα καναδική μελέτη.
Τα βιντεοπαιχνίδια καθυστερούν το χρόνο
Η εξόντωση των κακών, ο σχεδιασμός στρατηγικών πολέμου και το μπόουλινγκ δεν μοιάζουν επακριβώς με ό,τι θα συνιστούσε κανείς στους μεσήλικες και στους ηλικιωμένους για διασκέδαση ή γυμναστική. Και όμως, ίσως θα πρέπει να τα εντάξουν στη ζωή τους, εάν θέλουν να γεράσουν καλά - νοητικά και σωματικά...
Η ειλικρίνεια προς το αφεντικό κάνει καλό
Όταν ο εργαζόμενος εκφράζει ακριβώς αυτό που σκέφτεται στο διευθυντή ή τον υπεύθυνό του και δεν διστάζει να του πει τι σκέφτεται γι’ αυτόν, η σχέση τους είναι καλύτερη, υπάρχει λιγότερο εργασιακό το στρες και κάνει καλό στην υγεία και των δύο. Επίσης, η εργασία γίνεται αποδοτικότερη.
Η πολλή υγιεινή... βλάπτει την υγεία!
Οι κανόνες της υγιεινής ζωής, με τα «ναι» και τα «όχι» συχνά να αλλάζουν ανάλογα με τις εκάστοτε έρευνες, απασχολούν πολύ τον σύγχρονο άνθρωπο. Πολλοί, όμως, ιδίως όταν είναι γονείς ή πολυάσχολοι επαγγελματίες, δεν μπορούν να βρουν τον χρόνο να ασκηθούν ή να προσέξουν ιδιαίτερα τη διατροφή τους. Σε ένα βιβλίο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στις ΗΠΑ, δύο καθηγήτριες προτείνουν έναν νέο κανόνα: Σταματήστε να ανησυχείτε για την υγεία σας!
Τεχνολογία «μικρο- κεραυνών» καταργεί τον οδοντιατρικό τροχό
Όσοι ζουν με το φόβο του οδοντιατρικού τροχού, θα μπορούν σύντομα να… χαλαρώσουν. Μία νέα τεχνολογία που βασίζεται στη χρήση «μικρο-κεραυνών», υπόσχεται να αντικαταστήσει το επώδυνο μηχάνημα και μάλιστα σύντομα.
Σοβαρή διαταραχή μπορεί να κρύβουν τα κρύα χέρια
Το να έχει κανείς κρύα χέρια και πόδια είναι αρκετά  συχνό, αλλά το κρύο αποδεικνύεται αληθινό μαρτύριο για τους πάσχοντες από το σύνδρομο Ρεϊνό. 
Αμφισβητείται η ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων
Έλληνες επιστήμονες σε δημοσίευμά τους στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, προτρέπουν τους καταναλωτές να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, διότι ακόμη δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή για την υγεία.
Μεταμόσχευσαν τμήμα καρδιάς αλόγου σε άνθρωπο
Πρωτοποριακή επέμβαση τοποθέτησης νέας τεχνολογίας καρδιακής βαλβίδας, από άλογο σε άνθρωπο, έγινε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
«Επιδημία» σηψαιμίας στα νοσοκομεία
Διαρκής... επιδημία σηψαιμίας σκοτώνει ασθενείς στα ελληνικά νοσοκομεία: είναι ενδεικτικό πως η αντίσταση των «μικροβίων της Εντατικής» σε ισχυρά αντιβιοτικά έχει εκτιναχτεί ακόμη και στο 80% - ποσοστό που κάνει τη χώρα μας «δακτυλοδεικτούμενη» στην Ευρώπη.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα