TA NEA Logo
Σάββατο 24 Ιουνίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Εντόπισαν το γονίδιο του κακού οδηγού
Την επόμενη φορά που θα δείτε κάποιον οδηγό-παραβάτη, μην βιαστείτε να τον κατηγορήσετε, διότι σύμφωνα με νέα έρευνα, δεν φταίει ο ίδιος για την παραβατική οδηγιγή συμπεριφορά, αλλά τα γονίδιά του.
Οι 3 στους 10 δεν γνωρίζουν ότι έχουν AIDS
Περίπου το 30% των οροθετικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 70% σε γειτονικές χώρες αγνοεί ότι έχει μολυνθεί από τον ιό του HIV που προκαλεί το AIDS, γεγονός που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο μετάδοσης, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Καρκίνο προκαλεί η παχυσαρκία
Στην παχυσαρκία οφείλουν την νόσο περίπου το 10% των καρκινοπαθών στις αναπτυγμένες χώρες, ενώ τα περιττά κιλά αποτελούν, μετά το κάπνισμα, το δεύτερο προβλέψιμο παράγοντα κινδύνου για τη δημιουργία καρκίνου.
Βρήκαν το μυστικό του πετυχημένου γάμου
Το μυστικό για έναν πετυχημένο γάμο είναι μια γυναίκα πιο έξυπνη από τον άντρα και τουλάχιστον πέντε χρόνια μικρότερή του. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Βρετανοί ερευνητές που παρακολούθησαν από κοντά την ζωή 1.000 ζευγαριών.
Ανακάλυψαν το μηχανισμό της εσωτερικής αιμορραγίας
Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα αντίσωμα που μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις αιφνίδιες εσωτερικές αιμορραγίες που μπορούν να προκαλέσουν θάνατο. Οι πιο συχνές αιτίες που τις προκαλούν είναι τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.
Κατάθλιψη προκαλεί ο ολονύκτιος φωτισμός
Εάν έχετε συνηθίσει να κοιμάστε με νυχτερινό φως, οι επιστήμονες σάς προτρέπουν να το σβήσετε, καθώς μπορεί να είναι ένας σοβαρός παράγοντας πρόκλησης μελαγχολίας ή ακόμη και κατάθλιψης.
Νέα εργαλεία για εξετάσεις στο σπίτι
Η αυτοεξέταση στο σπίτι βελτιώνει την ποιότητα ζωής και τη θεραπεία των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρταση. Οι ασθενείς αυτοί μπορούν πλέον να ελέγχουν μόνοι τους με αξιοπιστία το σάκχαρο ή την πίεσή τους στο σπίτι, χάρη στα νέα τεχνολογικά αποκτήματα. Η υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Πολυκλινική κ. Μαριάννα Μπενρουμπή και ο υπεύθυνος της Μονάδας Υπέρτασης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης εξηγούν τα πλεονεκτήματα της αυτοεξέτασης στο σπίτι και δίνουν πρακτικές συμβουλές. Επίσης, ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννης Μεσσήνης μιλά για τα τεστ που μπορεί να κάνει μόνη της η γυναίκα στο σπίτι.
Κυκλοφόρησε συσκευή ανίχνευσης γόνιμων ημερών
Ελπίδες δίνουν στα ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, οι οποίοι δημιούργησαν μια εύχρηστη συσκευή που ανιχνεύει τις γόνιμες ημέρες των γυναικών με εκπληκτική ακρίβεια.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί... σκωληκοειδίτιδα!
Η σύντομη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει σκωληκοειδίτιδα στους ενήλικες, πιθανόν επειδή οι ρυπογόνοι παράγοντες προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας Καναδών επιστημόνων.
Εξετάζεται η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος
Τα μέτρα περιορισμού του καπνίσματος στους δημόσιους και χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος θα επανεξετάσει η διοίκηση του υπουργείου Υγείας, μιας και «τα μέτρα Αβραμόπουλου δεν απέδωσαν, καθώς δεν διαμορφώθηκε το πλαίσιο για τον έλεγχο της εφαρμογής τους», όπως εξήγησε σήμερα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος.
Οι θρομβώσεις απειλούν 1 στους 3 χειρουργημένους
Ο κίνδυνος θρομβώσεων αυξάνεται σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία, αλλά ιδιαιτέρως κινδυνεύουν όσοι υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις. Υπολογίζεται πως ένας στους τρεις χειρουργημένους ασθενείς θα αναπτύξει εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, εάν δεν ληφθούν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα.
Υπερηχογράφος σε μέγεθος κινητού «λύνει» τα χέρια των γιατρών
Μοιάζει με κινητό τηλέφωνο, μπορεί όμως να βλέπει τα σπλάχνα ακριβός όπως συμβαίνει και με τη συσκευή υπερήχων.
Μέτρησαν την ταχύτητα που η σκέψη γίνεται λόγος
O ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να σκεφτεί μια λέξη, να εφαρμόσει τους κανόνες της γραμματικής, να τη στείλει στη γλώσσα και να τη μετατρέψει σε λόγο σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, αναφέρει ομάδα νευροεπιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Κοντές και παχουλές οι γυναίκες του μέλλοντος
Οι γυναίκες του μέλλοντος είναι πιθανό ότι θα είναι λίγο πιο κοντές και πιο «γεμάτες», να έχουν πιο υγιή καρδιά και να μπορούν να κυοφορήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία. Αμερικανική έρευνα διαπιστώνει πως οι άνθρωποι συνεχίζουν να εξελίσσονται, αργά αλλά σταθερά.
Λιγότερο στρες, περισσότερες εγκυμοσύνες
«Χαλαρώστε». Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές «ιατρικές» εκφράσεις, που σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Ιατρικής Αναπαραγωγής στην Ατλάντα, θα πρέπει να εφαρμόσουν όσες πραγματικά επιθυμούν να μείνουν έγκυες.
Νεογέννητο έμεινε ανάπηρο γιατί καθυστέρησαν να γίνουν οι εξετάσεις
Νεογέννητο κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη έμεινε ανάπηρο επειδή οι υπεύθυνοι ιδιωτικής κλινικής καθυστέρησαν να ολοκληρώσουν εξετάσεις ρουτίνας! Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης επιδίκασε αποζημίωση 360.000 ευρώ στους γονείς.
Θα σταματάμε να γερνάμε στα 50!
Έτοιμοι να δημιουργήσουν μια γενιά υπερηλίκων με το σώμα… 50άρηδων είναι βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι την επόμενη πενταετία θα διαθέσουν 55 εκατομμύρια ευρώ για να τροφοδοτήσουν συνταξιούχους με νεανικούς ιστούς καλλιεργημένους από κύτταρα και μακράς διαρκείας εμφυτεύματα!
Παρασκευάζουν βλαστοκύτταρα χωρίς έμβρυα
Ένα βήμα μπροστά στην παραγωγή βλαστοκυττάρων, χωρίς την ύπαρξη ηθικού διλήμματος για τη λήψη από έμβρυα έκανε ομάδα Αμερικανών επιστημόνων. Τα βλαστοκύτταρα θα μπορούν στο μέλλον να χρησιμοποιούνται ευρέως για την αποκατάσταση κατεστραμμένων ιστών λόγω ασθενειών ή τραυματισμών.
Έναν... γάτο πιστοποίησαν ως υπνοθεραπευτή στη Βρετανία!
Το νομικό πλαίσιο για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Υπνοθεραπευτή στη Βρετανία είναι τόσο «χαλαρό», που πρόσφατα ένας γάτος, κατάφερε να λάβει πιστοποίηση ειδικότητας.
Νέες αμφιβολίες για την ασφάλεια των κινητών
Στο προσκήνιο έρχονται ξανά τα ερωτηματικά για την ασφάλεια των κινητών έπειτα από την δημοσίευση ανάλυσης όλων των προγενέστερων μελετών επί του θέματος, η οποία δείχνει ότι ίσως υπάρχει σχέση ανάμεσα στην χρήση τους και στην ανάπτυξη όγκων στον εγκέφαλο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της «Επιθεώρησης Κλινικής Ογκολογίας» (JCO) και τα ευρήματά της αφήνουν για μία ακόμα φορά τους 4 δισεκατομμύρια χρήστες κινητών του κόσμου με την αμφιβολία για το αν και σε πόσο σοβαρό κίνδυνο εκτίθενται.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα