TA NEA Logo
Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Έναν... γάτο πιστοποίησαν ως υπνοθεραπευτή στη Βρετανία!
Το νομικό πλαίσιο για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Υπνοθεραπευτή στη Βρετανία είναι τόσο «χαλαρό», που πρόσφατα ένας γάτος, κατάφερε να λάβει πιστοποίηση ειδικότητας.
Νέες αμφιβολίες για την ασφάλεια των κινητών
Στο προσκήνιο έρχονται ξανά τα ερωτηματικά για την ασφάλεια των κινητών έπειτα από την δημοσίευση ανάλυσης όλων των προγενέστερων μελετών επί του θέματος, η οποία δείχνει ότι ίσως υπάρχει σχέση ανάμεσα στην χρήση τους και στην ανάπτυξη όγκων στον εγκέφαλο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της «Επιθεώρησης Κλινικής Ογκολογίας» (JCO) και τα ευρήματά της αφήνουν για μία ακόμα φορά τους 4 δισεκατομμύρια χρήστες κινητών του κόσμου με την αμφιβολία για το αν και σε πόσο σοβαρό κίνδυνο εκτίθενται.
Οδηγός για την κολπική μαρμαρυγή
Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την συχνότερη αρρυθμία στους ενήλικες και μια από τις συχνότερες αιτίες νοσηλείας στον δυτικό κόσμο. Υπολογίζεται ότι σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών συναντάται σε ποσοστό 10% στον γενικό πληθυσμό, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε πολύ νεώτερους ασθενείς.
Δημιουργήθηκε το πρώτο οστό στο εργαστήριο
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια κατόρθωσαν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο τμήμα της ανθρώπινης γνάθου, χρησιμοποιώντας ενήλικα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα. Όπως λένε είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται με ακρίβεια ένα τόσο σύνθετο και κανονικού μεγέθους οστό, ενώ η τεχνική τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν και άλλα.
Οδηγίες για τον σίδηρο και την αναιμία
Η αναιμία δεν είναι νόσος, είναι ένα σύμπτωμα και σύμφωνα με τους ειδικούς τα αίτια είναι πολλά. Εμφανίζεται σε περίπου 15-20% των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, το 50% των εγκύων και το 3% των ανδρών. Επίσης, είναι συχνή στην ηλικία ανάπτυξης. Ειδικοί εξηγούν πως θα καταλάβει κανείς ότι έχει αναιμία και παρουσιάζουν τους τρόπους καταπολέμησής της.
Η οικονομική κρίση μπορεί και να ωφελεί την υγεία!
Η οικονομική κρίση μπορεί να έχει σημαντικό ψυχικό κόστος, ωστόσο σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη μπορεί τελικά να κάνει καλό στην υγεία! Και αυτό, διότι αυξάνει τα χρόνια και την ποιότητα της ζωής.
Πότε θέλει εγχείρηση ο πόνος στη μέση
Ο πόνος στη μέση χρειάζεται μερικές φορές χειρουργική αντιμετώπιση. Αν και από την πλευρά των ασθενών υπάρχει ένας φόβος για την εμφάνιση επιπλοκών, οι εγχειρήσεις έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Ωστόσο, δεν συνιστώνται για όλους τους πάσχοντες, αλλά σε όσους πληρούν ορισμένα κριτήρια.
Τα φύλα είναι... τέσσερα!
Τις διαταραχές φύλου φέρνει στο προσκήνιο η περίπτωση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας των 800 μέτρων του στίβου Κάστερ Σεμένια, η οποία φαίνεται να διαθέτει γυναικεία αλλά και ανδρικά χαρακτηριστικά του φύλου. Υπολογίζεται ότι ένα παιδί στα 3.000 εμφανίζει διαταραχή φύλου.
«Συγγνώμη, εμένα είπες κοντό;»
Ο Νικολά Σαρκοζί κάνει ό,τι μπορεί για να κρύψει το ανάστημά του, αλλά οι τεχνικές που χρησιμοποιεί κάθε φορά αποκαλύπτονται και κάνουν τον γύρο του κόσμου με ειρωνικά σχόλια. Θα ήταν λάθος να πιστέψουμε, όμως, ότι είναι ο μόνος που υποφέρει από το σύνδρομο του Ναπολέοντα.
«Η ζωή μου ανάμεσα στα 2 φύλα»
Η Τζάνετ ξέρει ακριβώς πώς αισθάνεται η παγκόσμια πρωταθλήτρια των 800 μέτρων Κάστερ Σεμένια, η οποία υποβάλλεται σε εξετάσεις εξακρίβωσης φύλου - και διηγείται στην εφημερίδα «Ιντεπέντεντ» τις δυσκολίες τού να μεγαλώνει κάποιος στην αχαρτογράφητη ιατρική περιοχή ανάμεσα στα δύο φύλα.
Αϋπνία σε όλους φέρνουν οι εχθρικοί προϊστάμενοι
Οι εργαζόμενοι που πέφτουν θύματα ψυχολογικής κακομεταχείρισης στη δουλειά τους δεν βασανίζονται μόνο μέσα στο γραφείο ούτε υποφέρουν μόνοι τους. Μία νέα μελέτη δείχνει πως συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου - το ίδιο και οι συνάδελφοί τους που γίνονται μάρτυρες των δεινών τους.
Μας αρρωσταίνει ο φόβος της ανεργίας
Oι άνθρωποι που ανησυχούν  διαρκώς ότι θα χάσουν τη δουλειά τους αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας και έχουν εντονότερα συμπτώματα κατάθλιψης από ό,τι όσοι απολύονται! Αυτό είναι το απρόσμενο εύρημα νέας μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 1.700 εργαζόμενοι.
Πιο δυνατό μυαλό χάρη στα ηλεκτρονικά τουβλάκια!
Ερευνητές διαπίστωσαν πως η καθημερινή ενασχόληση με τα τουβλάκια του Τetris παχαίνει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου. Τώρα, προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν η εγκεφαλική δύναμη που αποκτά κανείς συνταιριάζοντας τουβλάκια, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους και σε άλλους τομείς-σπαζοκεφαλιές της καθημερινότητας.
Νέο SΟS για κινδύνους από τα κινητά
«Κινητά τηλέφωνα και όγκοι στον εγκέφαλο: 15 λόγοι ανησυχίας» είναι ο τίτλος μιας νέας έκθεσης με την υπογραφή 43 καταξιωμένων επιστημόνων από 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Το πάχος μικραίνει τον εγκέφαλο!
Επιστήμονες υποπτεύονται ότι τα πολλά παραπανίσια κιλά που αποκτούν αρκετοί άνθρωποι μετά τα 50 τους χρόνια, επιδρούν στο μέγεθος του εγκεφάλου - και εικάζουν ότι τα περιττά κιλά της μέσης ηλικίας προκαλούν μερικά χρόνια αργότερα γεροντική άνοια, καθώς η πάθηση αυτή συνδέεται με τη συρρίκνωση του εγκεφάλου.
Άνδρας ή γυναίκα; Η απάντηση δεν είναι και τόσο εύκολη...
Η περίπτωση της Νοτιοαφρικανικής παγκόσμιας πρωταθλήτριας στα 800 μέτρα Κάστερ Σεμένια, η οποία υποβάλλεται σε εξετάσεις προκειμένου να καθοριστεί το φύλο της, δεν είναι ούτε η πρώτη στην ιστορία του αθλητισμού. Και είναι ενδεικτική των πολλών διαφορετικών περιπτώσεων καθορισμού φύλου που συναντάμε πολύ συχνά γύρω μας.
Ύπνος: υπόθεση αυστηρά προσωπική
Τι κοινό έχει ο Ναπολέων Βοναπάρτης με τον Αϊνστάιν στις συνήθειες ύπνου; Κανένα, αφού για τον πρώτο αρκούσαν μόλις τρεις ώρες ύπνου, ενώ ο δεύτερος άνοιγε τα μάτια του αφού συμπλήρωνε δέκα ώρες. Το συμπέρασμα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι προσωπική υπόθεση του καθενός το πόσο ύπνο χρειάζεται για να νιώθει ξεκούραστος και έτοιμος για δράση την επόμενη ημέρα!
Το σώμα μας «δείχνει» πόσο θα ζήσουμε
Αν και η υγεία επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας και από τον τρόπο ζωής, το σχήμα του σώματος και το ύψος μας επίσης παίζουν ρόλο. Ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν πως όσοι έχουν μεγάλη κοιλιά και στενούς γοφούς διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου, ενώ ψηλοί και κοντοί παρουσιάζουν διαφορές στον κίνδυνο που διατρέχουν να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια ή καρκίνο. Ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Τριχόπουλος, καθηγητής Επιδημιολογίας και Πρόληψης του Καρκίνου στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, παρουσιάζει τα ευρήματα των έως τώρα μελετών για τον σωματότυπο και την υγεία και εξηγεί γιατί τελικά δεν έχει σημασία μόνο πόσα κιλά ζυγίζει κανείς, αλλά και πού τα συσσωρεύει.
Τα σαμπουάν έχουν την... ψυχολογία τους!
Χρησιμοποιούμε σαμπουάν τακτικά. Περιέχουν δυο- τρία συστατικά που καθαρίζουν τα μαλλιά μας, αλλά και πολλά άλλα, πιθανώς τοξικά, για λόγους πολύ διαφορετικούς - κυρίως ψυχολογικούς. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο είδη συστατικών στα σαμπουάν: το ένα καθαρίζει το κεφάλι μας και το άλλο «χαϊδεύει» τις αισθήσεις μας...
Η γεωγραφία των αλλεργιών
Στη Βόρεια Ευρώπη, πολλοί είναι αλλεργικοί στη σάρκα του μήλου, ενώ στη Νότια, το πρόβλημα βρίσκεται στη φλούδα. Στην Ισπανία, ο εχθρός είναι τα ροδάκινα και το πεπόνι, στην Ελβετία το σέλινο και στην Ισλανδία τα ψάρια. Στην Αμερική, ο κόσμος τρέμει τα φιστίκια, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα τα τρώνε παντού στα μπαρ μαζί με το ποτό.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα