TA NEA Logo
Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
10+1 SOS για την υπέρταση
Φύλο, ηλικία, άσκηση, διατροφή, κληρονομικότητα, κάπνισμα, προσωπικότητα και κατάχρηση κοινών φαρμάκων επηρεάζουν άμεσα τις πιθανότητές σας να παρουσιάσετε αρτηριακή υπέρταση - την πάθηση που τριπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιακό έμφραγμα και επταπλασιάζει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο λέκτορας Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος της Μονάδας Υπέρτασης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης επισημαίνει τους υπερτασιογόνους παράγοντες, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι μπορεί να προβλεφθούν ή να τροποποιηθούν. Απαντώντας σε έντεκα απλές ερωτήσεις, μπορείτε να μετρήσετε τον κίνδυνο που διατρέχετε να παρουσιάσετε υπέρταση.
Πως μπορείτε να γίνετε αισιόδοξοι
Βλέπετε το ποτήρι της ζωής μισοάδειο ή μισογεμάτο; Η απάντηση που δίνετε σε αυτήν την κλασική ερώτηση, μπορεί να κάνει την διαφορά στο αν είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος - και πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία μας. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να γίνετε αισιόδοξοι...
Ξέρετε να ελέγχετε τα νεύρα σας;
O θυμός αποτελεί φυσιολογικό συναίσθημα και από μόνος του δεν είναι επιζήμιος - αντιθέτως, εάν εκφρασθεί σωστά μπορεί να ωφελήσει την υγεία. Τα δύσκολα έρχονται όταν το αίμα μας «βράζει» σε κάθε μικρή αναποδιά της ζωής (όπως είναι το να μας πάρει κανείς την θέση στο πάρκινγκ) ή όταν μονίμως έχουμε τα νεύρα μας...
Τα νέα όπλα κατά της ηπατίτιδας
Σιωπηλή απειλή για την υγεία αποτελεί η ηπατίτιδα Β, από την οποία μολύνεται ένας στους τρεις ανθρώπους κάποια στιγμή της ζωής του. Η νόσος καταστρέφει ύπουλα το ήπαρ, χωρίς να προκαλεί συμπτώματα, παρά μόνον όταν είναι πια αργά. Οι μελέτες δείχνουν ότι η συχνότητα των κρουσμάτων ηπατίτιδας αυξάνεται στον δυτικό κόσμο και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι σοβαρές συνέπειές της, όπως η κίρρωση και οι καρκίνοι του ήπατος. Ειδικοί επιστήμονες εντοπίζουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου για προσβολή από ηπατίτιδα, συμβουλεύουν για τα μέτρα πρόληψης και ενημερώνουν για τις σύγχρονες θεραπείες.
Οι φίλοι κάνουν καλό στην υγεία
Οι φίλοι, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, δεν λειτουργούν μόνο ως αντίδοτο στη μοναξιά, αλλά και ως... φάρμακο. Με την καλή τους κουβέντα, τη συναισθηματική στήριξη και την κατανόηση μάς βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, ενώ η υποστήριξή τους λειτουργεί θεραπευτικά.
Με μαραθώνιες επεμβάσεις «θεραπεύουν» τους ακρωτηριασμούς
Πάρα πολλές ελπίδες να ζήσουν ξανά με φυσιολογικούς ρυθμούς έχουν οι άνθρωποι που υφίστανται ακρωτηριασμό. Χάρη στην εξέλιξη της Ιατρικής, πλέον τα κομμένα άκρα μπορεί να συγκολληθούν πλήρως και η λειτουργικότητά τους να αποκατασταθεί σε ποσοστό που φτάνει το 80%.
15.000 λαπαροσκοπικές τον χρόνο χωρίς έλεγχο
Oι χειρουργοί μπορεί να χρειάζονται  έως 750 χειρουργεία για να μάθουν να εφαρμόζουν με ασφάλεια  τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, γιατί η  εκμάθησή τους απαιτεί τριπλάσιο αριθμό  περιστατικών σε σχέση με τις κλασικές, σύμφωνα με μία νέα διεθνή μελέτη. Στην Ελλάδα, οι επεμβάσεις αυτές γίνονται με ανεπαρκή κατάρτιση και χωρίς αξιολόγηση.
Τι μπορεί να κρύβουν αθώα συμπτώματα
Είναι συχνά, αλλά όχι πάντοτε αθώα. Κοινά συμπτώματα, όπως πόνος στην κοιλιά, βήχας, πονοκέφαλος, μικροαιμορραγία, πυρετός, δύσπνοια, εξάνθημα ή μούδιασμα, μπορεί- ιδιαίτερα εάν επιμένουν- να αποκτήσουν ξεχωριστή σημασία και να είναι προειδοποιητικό καμπανάκι για σοβαρό πρόβλημα υγείας. Έξι επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων συμβουλεύουν σε ποια συμπτώματα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή και πότε να επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό.
Το χιούμορ και η αισιοδοξία ασπίδα για την υγεία
Αισιοδοξία, χιούμορ και ηρεμία θα μπορούσαν να θεωρηθούν τα τρία συστατικά- κλειδιά μιας θετικής στάσης ζωής. Αν δεν τα διαθέτετε από φυσικού σας, κάντε ό,τι μπορείτε προκειμένου να τα καλλιεργήσετε. Έρευνες δείχνουν πως η θετική σκέψη προστατεύει από μικρά και μεγάλα προβλήματα υγείας - από τον πόνο και το κρυολόγημα έως τον καρκίνο - και παρατείνει τη ζωή. Το γιατί παραμένει εν πολλοίς ένα μυστήριο που ιντριγκάρει τους επιστήμονες...
Γιατί σταματάει το ξύσιμο την φαγούρα
Τον λόγο για τον οποίο το ξύσιμο καταπραΰνει την φαγούρα ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες. Όπως διαπίστωσαν, το ξύσιμο αναστέλλει τη δραστηριότητα ορισμένων νευρικών κυττάρων του νωτιαίου μυελού, που μεταδίδουν στον εγκέφαλο την αίσθηση του κνησμού, όπως λέγεται επιστημονικά η φαγούρα. Ωστόσο, η δράση αυτή εμφανίζεται μόνον όταν έχουμε κνησμό – το ξύσιμο όταν δεν υπάρχει φαγούρα δεν έχει κανένα αποτέλεσμα!
Γεωγραφία και κλίμα ρυθμίζουν τα γονίδια
Η γεωγραφία και το κλίμα της Γης επηρεάζουν με καθοριστικό τρόπο τα γονίδιά μας. Οι δύο αυτοί παράγοντες τα κάνουν να μεταλλάσσονται και να προσδίδουν ορισμένες χαρακτηριστικές ιδιότητες στις διάφορες ανθρώπινες φυλές, λένε οι επιστήμονες. Γι' αυτό τον λόγο οι άνθρωποι έχουν σκούρο ή ανοικτό δέρμα, αντέχουν περισσότερο ή λιγότερο στο κρύο, και είναι επιρρεπείς σε ασθένειες.
Αντίσταση στην κρίση με... shopping therapy
Παρά την οικονομική κρίση, το... shopping therapy κρατάει ακόμα γερά. Καταναλωτές λένε γιατί καταφεύγουν στα ψώνια για παρηγοριά, ενώ ειδικοί προειδοποιούν ότι πραγματική χαρά θα βρουν μόνο όσοι ξοδεύουν δικά τους, μαζεμένα λεφτά και όχι το δάνειο που πήραν από την τράπεζα.
Εγκεφαλικά: Κίνδυνος και για τους νέους
Τα εγκεφαλικά αποτελούν την τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στη Δύση μετά την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο και - σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει ο πολύς κόσμος - δεν αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους. Υπολογίζεται ότι το 6,5% των εγκεφαλικών επεισοδίων συμβαίνει σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών και ότι ο ένας στους δέκα από τους νεώτερους ασθενείς έχουν ηλικία κάτω των 30 ετών!
Γιατί βραχνιάζουμε όταν κρυολογούμε
Έχετε αναρρωτηθεί ποτέ γιατί βραχνιάζουμε ή μιλάμε με βαθιά φωνή όταν κρυολογούμε; Αιτία είναι το οίδημα (διόγκωση) πολλών τμημάτων της ανώτερης αναπνευστικής οδού που προκαλεί το κρυολόγημα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι φωνητικές χορδές και ιστοί κάτω από αυτές.
Μας αρρωσταίνει η κρίση...
Τα σωματικά συμπτώματα της οικονομικής κρίσης είναι πλέον εμφανή: αυτό είναι το συμπέρασμα γιατρών, διατροφολόγων και γυμναστών που βλέπουν το άγχος και την αβεβαιότητα να «τρώνε» τους Έλληνες. Οι πονοκέφαλοι, οι αϋπνίες, οι ταχυκαρδίες, οι δυσκολίες στην αναπνοή, η κακή διατροφή, η «πεσμένη» ψυχολογία και το «κραχ» στην ερωτική λίμπιντο είναι πλέον καθημερινότητα για πολλούς από εμάς...
Από πού έρχεται... ο λόξυγγας;
Ο λόξυγγας, το χασμουρητό και το φτάρνισμα μας αφορούν όλους, αλλά αποτελούν τρία από τα πιο μυστήρια φαινόμενα στην Ιατρική, τα οποία δεν διερευνώνται ιδιαίτερα και δεν είναι πλήρως κατανοητά επειδή σπανιότατα απειλούν τη ζωή. Ωστόσο για τους λιγοστούς ανθρώπους στους οποίους εκδηλώνονται ακραίες μορφές τους, αποτελούν κάτι πολύ σοβαρό.
Η ρινίτιδα συνδέεται με στοματικές αλλεργίες
Το 70% των πασχόντων από αλλεργική ρινίτιδα, εκδηλώνουν αλλεργία και σε συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά, ανάλογα με την γύρη στην οποία έχουν αυξημένη ευαισθησία! Το φαινόμενο σχετίζεται με τις πρωτεϊνες των φυτικών τροφίμων, αλλά ευτυχώς με μερικά απλά μέτρα μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Γιατί τα εμφράγματα «χτυπούν» πρωί...
To πρωί, μεταξύ 9 και 10 η ώρα, είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για καρδιακά εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, γιατί η αρτηριακή πίεση αυξάνεται πάντα τις πρωινές ώρες, τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) ανεβαίνουν και παρατηρείται μια τάση των αιμοπεταλίων για μεγαλύτερη συγκόλληση και δημιουργία θρόμβων. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει περισσότερους από 170 ημερήσιους βιολογικούς ρυθμούς, που συντονίζουν τα πολύπλοκα συστήματά του. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια ερευνητές ανακάλυψαν τα χρονογονίδια (clock genes), τα οποία καθορίζουν τους βιορυθμούς. Ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας και ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Παύλος Τούτουζας και ο διευθυντής της Ενδοκρινολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Πολυκλινική» κ. Στέλιος Τσαγκαράκης αναλύουν το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι και συμβουλεύουν πώς να διατηρείτε καθημερινά τους βιορυθμούς σας σε καλή φόρμα.
Αποκαλύπτοντας τα μυστικά του εγκεφάλου
Σκέψεις, συναισθήματα ή και αποφάσεις, που κάθε άνθρωπος επιθυμεί να κρατά φυλαγμένα στα βάθη του μυαλού του, θα μπορούν σε λίγο καιρό να «υποκλέπτονται» με τη βοήθεια συσκευών που τομογραφούν ηλεκτρονικά τον εγκέφαλο. Οι πληροφορίες αυτές ενδιαφέρουν πολλούς. Από πολιτικούς ηγέτες μέχρι εταιρείες παραγωγής καταναλωτικών αγαθών. Η τελευταία ανεξερεύνητη περιοχή του κόσμου μας, ο εγκέφαλος, υποτάσσεται στην πρόοδο της νευροεπιστήμης.
Τα νέα όπλα κατά της πρεσβυωπίας
Η πρεσβυωπία επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής μετά την ηλικία των 38 χρονών, πλήττει δύο εκατομμύρια Έλληνες και ένα δισ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αλλά οι μισοί τουλάχιστον από αυτούς δεν γνωρίζουν πώς να την αντιμετωπίσουν. Με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Έτους για την Πρεσβυωπία, ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας κ. Σπύρος Γεωργαράς ενημερώνει για τις νέες μεθόδους θεραπείας της πάθησης και συμβουλεύει: «Μη βιάζεσθε να φορέσετε γυαλιά και μην αγοράζετε τα έτοιμα γυαλιά πρεσβυωπίας από διάφορα μη οπτικά καταστήματα».
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Οι κατάλληλοι υποψήφιοι για εγχείρηση μυωπίας
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα