TA NEA Logo
Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Οι θεραπείες για τις πέτρες στη χολή
Υπολογίζεται ότι ένας στους επτά ανθρώπους αναπτύσσει χολολιθίαση κάποια στιγμή στη ζωή του, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι «πέτρες» δεν προκαλούν προβλήματα. Εάν όμως προκαλούν πόνο, η ενδεδειγμένη λύση μπορεί να είναι μια χειρουργική επέμβαση.
10 διαδεδομένοι μύθοι για την υγεία
Οι μύθοι, οι μισές αλήθειες και οι λαϊκές δοξασίες καλά κρατούν στην Ιατρική. Μερικές φορές ακόμα και οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό πιστεύουν πράγματα τα οποία είτε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα είτε, στην καλύτερη περίπτωση, δεν έχουν αποδειχθεί.
Πως να τονώσετε τη σχέση σας το καλοκαίρι
Η ανάγκη για ανανέωση της ερωτικής σχέσης το καλοκαίρι οδηγεί συχνά σε… κρίση. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, 54% των ζευγαριών χωρίζει το καλοκαίρι και 18% το φθινόπωρο. Ποια είναι τα λάθη που γίνονται και ποια είναι τα «κλειδιά» για την ανανέωση της σχέσης το καλοκαίρι; Τρεις ειδικοί δίνουν απαντήσεις, αλλά και χρήσιμες συμβουλές.
Απολαύστε τα θαλάσσια σπορ χωρίς απρόοπτα
Οι θαλάσσιοι τραυματισμοί είναι πολύ συνηθισμένοι. Το 10% των ενηλίκων τραυματίζεται λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά όταν ασχολείται με τα θαλάσσια σπορ, ενώ δεκάδες παιδιά κτυπάνε παίζοντας μέσα ή γύρω απ’ το νερό. Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαμβάνουμε τη θάλασσα δίχως απρόοπτα.
Η όπερα κάνει καλό στην καρδιά
Η σωστή μουσική μπορεί να επιβραδύνει την καρδιά και να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση, αποκαλύπτει νέα μελέτη. Ωστόσο το είδος της μουσικής έχει πολύ μεγάλη σημασία: οι όπερες, όπως η Nessun Dorma του Πουτσίνι, που είναι γεμάτες κρεσέντο και ντιμινουέντο είναι οι καλύτερες - μπορούν μάλιστα να συμβάλουν στην αποκατάσταση από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια.
10 μυστικά για τον πόνο στη μέση
Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο αναγκάζονται να απουσιάσουν από τη δουλειά τους αλλά και να απόσχουν από άλλες δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους επειδή νιώθουν έντονο πόνο στη μέση. Περιέργως όμως οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα τι προκαλεί τον πόνο αυτόν, πώς να τον αποφύγουν ή πώς να τον αντιμετωπίσουν.
«Μανγήτης» για τα κουνούπια αρώματα, άφτερ σέιβ και... μπύρες!
Αρώματα και άφτερ σέιβ κάνουν τις γυναίκες και τους άντρες πιο «ελκυστικούς» στα κουνούπια. Όμως, οι μυρωδιές που τραβούν τα κουνούπια σαν μαγνήτης δεν σταματούν εδώ: έρευνες έχουν δείξει πως την ίδια μοίρα έχουν και όσοι καταναλώνουν μπίρα για να δροσιστούν μες το κατακαλόκαιρο!
Οι μυρωδιές που ελκύουν τα κουνούπια
Αμερικανοί επιστήμονες αναγνώρισαν προσφάτως τρία σετ υποδοχέων, τα οποία χρησιμοποιούν τα κουνούπια για να βρουν το επόμενο «γεύμα» τους. Το εύρημα είναι σημαντικό όχι μόνο για τους πλουσίους κατοίκους της Δύσης που εκνευρίζονται επειδή... ξύνονται, αλλά κυρίως για τους φτωχούς του Τρίτου κόσμου που πεθαίνουν από σοβαρά νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια όπως η ελονοσία.
Τι πρέπει να ρωτάμε τον γιατρό
Η λεπτομερής ενημέρωση και οι σωστές ερωτήσεις προς τον γιατρό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει επιτυχία μια θεραπεία, είτε αυτή είναι φαρμακευτική αγωγή, είτε εγχείρηση, είτε απλώς αλλαγή του τρόπου ζωής. Τέσσερις ειδικοί συμβουλεύουν τι να ρωτήσετε τον γιατρό κατά την επίσκεψη, όταν σας συνιστά να πάρετε φάρμακα, πριν από μία εξέταση ή πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Πως να τα βγάλετε πέρα στο γραφείο
Μπορεί να συμβεί: οι συνάδελφοι να γίνουν δύσκολοι, προκλητικοί και εκνευριστικοί, οι προϊστάμενοι έως και απειλητικοί. Και όμως, υπάρχουν 10 συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου. Κοινός παρονομαστής στις οδηγίες των ειδικών: να εξετάζουμε πρώτα τι μπορούμε να αλλάξουμε εμείς, ώστε να κάνουμε την κατάσταση στον χώρο εργασίας μας, αν όχι υπέροχη, τουλάχιστον ανεκτή.
Βάλτε αντηλιακό με τη... χούφτα
Μια χούφτα: αυτή είναι η ελάχιστη ποσότητα αντηλιακού που πρέπει να χρησιμοποιούν οι λουόμενοι κάθε φορά που αλείφουν το σώμα τους. Οι ειδικοί άλλωστε επισημαίνουν πως όσοι κάνουν... εκπτώσεις βλάπτουν σοβαρά το δέρμα τους, που τσουρουφλίζεται από την υπεριώδη ακτινοβολία.
1.000 είδη βακτηρίων ζουν στο σώμα μας
Περισσότερα από 1.000 είδη βακτηρίων φιλοξενεί το ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα. Ο αριθμός αυτός είναι 100 φορές μεγαλύτερος απ΄ ό,τι νόμιζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Τα περισσότερα βακτήρια διατηρούν καλές σχέσεις με τον οργανισμό μας και μάλιστα τον προστατεύουν από την εισβολή βλαβερών μικροβίων.
Προστατεύστε την καρδιά σας το καλοκαίρι
Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να καταπονήσουν την καρδιά. Ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χρήστος Πίτσαβος εξηγεί τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή, τα ταξίδια, την άσκηση αλλά και στα φάρμακα που παίρνουμε για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα απρόοπτα.
«Έξυπνες» επεμβάσεις για την αποκατάσταση των αρθρώσεων
Νέες επεμβατικές μέθοδοι αντικαθιστούν τις κατεστραμμένες αρθρώσεις με ελάχιστο πόνο και νοσηλεία  και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για τεχνικές με τις οποίες ελαχιστοποιείται ο τραυματισμός των φυσιολογικών ιστών του σώματος, ο οποίος αναπόφευκτα προκαλείται κατά την πραγματοποίηση κάθε χειρουργικής επέμβασης
Το... Διάστημα βλάπτει σοβαρά την υγεία
Τις βλάβες που προκαλεί η κοσμική ακτινοβολία στα ζωτικά όργανα του ανθρώπου προσπαθούν να κατανοήσουν σε βάθος οι επιστήμονες, ώστε να είναι έτοιμοι για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στα βάθη του ηλιακού μας συστήματος. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η κοσμική ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στο DNA μας.
Πες μου πως πίνεις... για να σε φλερτάρω αναλόγως!
«Πες μου τι πίνεις και πώς το πίνεις και θα σου πω ποιος είσαι». Αυτό υποστηρίζει ένας Βρετανός ψυχολόγος, ο οποίος παρατήρησε επί μήνες τη γλώσσα του σώματος 500 ανθρώπων την ώρα που έπιναν και χώρισε τους πότες σε οκτώ κατηγορίες, ανάλογα με την προσωπικότητά τους.
Τα νέα όπλα εναντίον της πίεσης
Αναίμακτες χειρουργικές επεμβάσεις μπαίνουν στη μάχη κατά της υπέρτασης, που προκαλεί το 75% των εγκεφαλικών επεισοδίων και το 50% των καρδιακών και θεωρείται σήμερα ο σπουδαιότερος και συχνότερος παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι επτά στους δέκα Έλληνες υπερτασικούς που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή δεν καταφέρνουν να πετύχουν φυσιολογική πίεση. Ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο λέκτορας Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος της Μονάδας Υπέρτασης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης εξηγούν τους λόγους για τους οποίους δεν ρυθμίζεται συνήθως καλά η πίεση και ενημερώνουν για τους νέους τρόπους που διαθέτει η επιστήμη για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.
Η ηλιοθεραπεία μας κάνει πιο έξυπνους
Τα αυξημένα επίπεδα της βιταμίνης D, τα οποία παράγονται με την έκθεση στον ήλιο, εκτός ότι βοηθούν στην απορρόφηση ασβεστίου, δηλαδή στην πρόληψη της οστεοπόρωση, αυξάνουν και τα επίπεδα της… νοητικής ικανότητας.
Αγάπη, το κλειδί της ευτυχίας
Ποιο είναι το μυστικό της ευτυχίας; Είναι δυνατόν, όταν έχεις μπροστά σου μια ομάδα από εικοσάρηδες, να προφητέψεις ποιος θα ζήσει πολλά χρόνια υγιής και ποιος θα πεθάνει σύντομα βασανισμένος; Εδώ και 72 χρόνια, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ προσπαθεί να δώσει απάντηση σ΄ αυτές τις πολύπλοκες ερωτήσεις.
Οδηγοί: προσοχή στα γυαλιά ηλίου, αν έχετε δυσχρωματοψία
Σήμα κινδύνου για τους οδηγούς που πάσχουν από δυσχρωματοψία και αγοράζουν γυαλιά ηλίου με ακατάλληλες αποχρώσεις οι οποίες επηρεάζουν την αμεσότητα της αντίληψής τους για το χρώμα των φαναριών, εκπέμπει το Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Όπως επισημαίνει, περίπου ένας στους δέκα ενήλικες δεν αντιλαμβάνεται σωστά τα χρώματα επειδή, πολύ απλά, έτσι γεννήθηκε!
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα