TA NEA Logo
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαβάστε το έντυπο ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Διαβάστε το περιοδικό ΥΓΕΙΑ σε μορφή PDF
Κοντές και παχουλές οι γυναίκες του μέλλοντος
Οι γυναίκες του μέλλοντος είναι πιθανό ότι θα είναι λίγο πιο κοντές και πιο «γεμάτες», να έχουν πιο υγιή καρδιά και να μπορούν να κυοφορήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία. Αμερικανική έρευνα διαπιστώνει πως οι άνθρωποι συνεχίζουν να εξελίσσονται, αργά αλλά σταθερά.
Λιγότερο στρες, περισσότερες εγκυμοσύνες
«Χαλαρώστε». Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές «ιατρικές» εκφράσεις, που σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Ιατρικής Αναπαραγωγής στην Ατλάντα, θα πρέπει να εφαρμόσουν όσες πραγματικά επιθυμούν να μείνουν έγκυες.
Νεογέννητο έμεινε ανάπηρο γιατί καθυστέρησαν να γίνουν οι εξετάσεις
Νεογέννητο κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη έμεινε ανάπηρο επειδή οι υπεύθυνοι ιδιωτικής κλινικής καθυστέρησαν να ολοκληρώσουν εξετάσεις ρουτίνας! Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης επιδίκασε αποζημίωση 360.000 ευρώ στους γονείς.
Θα σταματάμε να γερνάμε στα 50!
Έτοιμοι να δημιουργήσουν μια γενιά υπερηλίκων με το σώμα… 50άρηδων είναι βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι την επόμενη πενταετία θα διαθέσουν 55 εκατομμύρια ευρώ για να τροφοδοτήσουν συνταξιούχους με νεανικούς ιστούς καλλιεργημένους από κύτταρα και μακράς διαρκείας εμφυτεύματα!
Παρασκευάζουν βλαστοκύτταρα χωρίς έμβρυα
Ένα βήμα μπροστά στην παραγωγή βλαστοκυττάρων, χωρίς την ύπαρξη ηθικού διλήμματος για τη λήψη από έμβρυα έκανε ομάδα Αμερικανών επιστημόνων. Τα βλαστοκύτταρα θα μπορούν στο μέλλον να χρησιμοποιούνται ευρέως για την αποκατάσταση κατεστραμμένων ιστών λόγω ασθενειών ή τραυματισμών.
Έναν... γάτο πιστοποίησαν ως υπνοθεραπευτή στη Βρετανία!
Το νομικό πλαίσιο για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Υπνοθεραπευτή στη Βρετανία είναι τόσο «χαλαρό», που πρόσφατα ένας γάτος, κατάφερε να λάβει πιστοποίηση ειδικότητας.
Νέες αμφιβολίες για την ασφάλεια των κινητών
Στο προσκήνιο έρχονται ξανά τα ερωτηματικά για την ασφάλεια των κινητών έπειτα από την δημοσίευση ανάλυσης όλων των προγενέστερων μελετών επί του θέματος, η οποία δείχνει ότι ίσως υπάρχει σχέση ανάμεσα στην χρήση τους και στην ανάπτυξη όγκων στον εγκέφαλο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της «Επιθεώρησης Κλινικής Ογκολογίας» (JCO) και τα ευρήματά της αφήνουν για μία ακόμα φορά τους 4 δισεκατομμύρια χρήστες κινητών του κόσμου με την αμφιβολία για το αν και σε πόσο σοβαρό κίνδυνο εκτίθενται.
Οδηγός για την κολπική μαρμαρυγή
Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την συχνότερη αρρυθμία στους ενήλικες και μια από τις συχνότερες αιτίες νοσηλείας στον δυτικό κόσμο. Υπολογίζεται ότι σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών συναντάται σε ποσοστό 10% στον γενικό πληθυσμό, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε πολύ νεώτερους ασθενείς.
Δημιουργήθηκε το πρώτο οστό στο εργαστήριο
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια κατόρθωσαν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο τμήμα της ανθρώπινης γνάθου, χρησιμοποιώντας ενήλικα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα. Όπως λένε είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται με ακρίβεια ένα τόσο σύνθετο και κανονικού μεγέθους οστό, ενώ η τεχνική τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν και άλλα.
Οδηγίες για τον σίδηρο και την αναιμία
Η αναιμία δεν είναι νόσος, είναι ένα σύμπτωμα και σύμφωνα με τους ειδικούς τα αίτια είναι πολλά. Εμφανίζεται σε περίπου 15-20% των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, το 50% των εγκύων και το 3% των ανδρών. Επίσης, είναι συχνή στην ηλικία ανάπτυξης. Ειδικοί εξηγούν πως θα καταλάβει κανείς ότι έχει αναιμία και παρουσιάζουν τους τρόπους καταπολέμησής της.
Η οικονομική κρίση μπορεί και να ωφελεί την υγεία!
Η οικονομική κρίση μπορεί να έχει σημαντικό ψυχικό κόστος, ωστόσο σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη μπορεί τελικά να κάνει καλό στην υγεία! Και αυτό, διότι αυξάνει τα χρόνια και την ποιότητα της ζωής.
Πότε θέλει εγχείρηση ο πόνος στη μέση
Ο πόνος στη μέση χρειάζεται μερικές φορές χειρουργική αντιμετώπιση. Αν και από την πλευρά των ασθενών υπάρχει ένας φόβος για την εμφάνιση επιπλοκών, οι εγχειρήσεις έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Ωστόσο, δεν συνιστώνται για όλους τους πάσχοντες, αλλά σε όσους πληρούν ορισμένα κριτήρια.
Τα φύλα είναι... τέσσερα!
Τις διαταραχές φύλου φέρνει στο προσκήνιο η περίπτωση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας των 800 μέτρων του στίβου Κάστερ Σεμένια, η οποία φαίνεται να διαθέτει γυναικεία αλλά και ανδρικά χαρακτηριστικά του φύλου. Υπολογίζεται ότι ένα παιδί στα 3.000 εμφανίζει διαταραχή φύλου.
«Συγγνώμη, εμένα είπες κοντό;»
Ο Νικολά Σαρκοζί κάνει ό,τι μπορεί για να κρύψει το ανάστημά του, αλλά οι τεχνικές που χρησιμοποιεί κάθε φορά αποκαλύπτονται και κάνουν τον γύρο του κόσμου με ειρωνικά σχόλια. Θα ήταν λάθος να πιστέψουμε, όμως, ότι είναι ο μόνος που υποφέρει από το σύνδρομο του Ναπολέοντα.
«Η ζωή μου ανάμεσα στα 2 φύλα»
Η Τζάνετ ξέρει ακριβώς πώς αισθάνεται η παγκόσμια πρωταθλήτρια των 800 μέτρων Κάστερ Σεμένια, η οποία υποβάλλεται σε εξετάσεις εξακρίβωσης φύλου - και διηγείται στην εφημερίδα «Ιντεπέντεντ» τις δυσκολίες τού να μεγαλώνει κάποιος στην αχαρτογράφητη ιατρική περιοχή ανάμεσα στα δύο φύλα.
Αϋπνία σε όλους φέρνουν οι εχθρικοί προϊστάμενοι
Οι εργαζόμενοι που πέφτουν θύματα ψυχολογικής κακομεταχείρισης στη δουλειά τους δεν βασανίζονται μόνο μέσα στο γραφείο ούτε υποφέρουν μόνοι τους. Μία νέα μελέτη δείχνει πως συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου - το ίδιο και οι συνάδελφοί τους που γίνονται μάρτυρες των δεινών τους.
Μας αρρωσταίνει ο φόβος της ανεργίας
Oι άνθρωποι που ανησυχούν  διαρκώς ότι θα χάσουν τη δουλειά τους αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας και έχουν εντονότερα συμπτώματα κατάθλιψης από ό,τι όσοι απολύονται! Αυτό είναι το απρόσμενο εύρημα νέας μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 1.700 εργαζόμενοι.
Πιο δυνατό μυαλό χάρη στα ηλεκτρονικά τουβλάκια!
Ερευνητές διαπίστωσαν πως η καθημερινή ενασχόληση με τα τουβλάκια του Τetris παχαίνει τη φαιά ουσία του εγκεφάλου. Τώρα, προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν η εγκεφαλική δύναμη που αποκτά κανείς συνταιριάζοντας τουβλάκια, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους και σε άλλους τομείς-σπαζοκεφαλιές της καθημερινότητας.
Νέο SΟS για κινδύνους από τα κινητά
«Κινητά τηλέφωνα και όγκοι στον εγκέφαλο: 15 λόγοι ανησυχίας» είναι ο τίτλος μιας νέας έκθεσης με την υπογραφή 43 καταξιωμένων επιστημόνων από 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Το πάχος μικραίνει τον εγκέφαλο!
Επιστήμονες υποπτεύονται ότι τα πολλά παραπανίσια κιλά που αποκτούν αρκετοί άνθρωποι μετά τα 50 τους χρόνια, επιδρούν στο μέγεθος του εγκεφάλου - και εικάζουν ότι τα περιττά κιλά της μέσης ηλικίας προκαλούν μερικά χρόνια αργότερα γεροντική άνοια, καθώς η πάθηση αυτή συνδέεται με τη συρρίκνωση του εγκεφάλου.
ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ
Τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον
Δείτε περισσότερα βίντεο
Χρήσιμα!
ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
Βάρος (σε κιλά)
Ύψος (σε cm)
  Υπολογισμός  
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Αναζητείστε μία ασθένεια επιλέγοντας ένα αρχικό γράμμα από τον παραπάνω πίνακα